maandag 7 december 2009

Enorme politie- en legermacht
Duizenden Mexicanen zijn in de stad Ciudad Juarez de straat opgegaan. Ze protesteren tegen de enorme politie- en legermacht in de stad. Die zou het extreme drugsgeweld moeten tegengaan, maar volgens de demonstranten lokken ze alleen maar meer geweld uit.
Nuvideo.nl, vandaag.

Labels: ,vrijdag 21 augustus 2009

Mexicaans vaccin
In Mexico is het vanaf vandaag niet langer strafbaar een �gebruikershoeveelheid� drugs te bezitten. (...) De maatregel is bedoeld om de taken van politie en justitie te verlichten. Daarnaast moet de legalisering burgers minder kwetsbaar maken voor afpersing door de notoir corrupte Mexicaanse politie. In 2006 nam het Mexicaanse congres al soortgelijke wetgeving aan. Die trad echter nooit in werking nadat vooral buurland de Verenigde Staten grote bezwaren uitte.
NRC, vandaag.

Labels: , , ,vrijdag 17 april 2009

90 procent voor en van nummer 1
De drugsoorlog in Mexico is zozeer uit de hand gelopen, dat in Washington al geruime tijd gesproken wordt over een gevaar voor de nationale veiligheid. Bijna 50 duizend militairen en het dubbele aantal tot de tanden gewapende federale politieagenten voeren dagelijks gevechten met de huurlegers van de drugskartels, een strijd waarin vorig jaar 6.000 doden vielen. (...) President Calder�n benadrukt al tijden dat in Mexico een oorlog wordt uitgevochten waar de meeste Mexicanen niets mee te maken hebben. Het is een oorlog om de controle over de coca�neroutes van Zuid-Amerika naar de VS. En zo lang het drugsgebruik in dat consumptieland, nummer ��n in de wereld, niet vermindert zal de oorlog doorzieken. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton was de eerste Amerikaanse regeringsfunctionaris die Calder�n openlijk gelijk gaf. Tijdens haar bezoek aan Mexico een paar weken terug, gaf zij toe dat de VS een belangrijke partij in de oorlog bij de zuiderburen zijn omdat 90 procent van de drugs die door Mexico worden getransporteerd als bestemming de VS hebben �n omdat 90 procent van de wapens die de drugskartels gebruiken van Amerikaanse makelij zijn.
De Volkskrant 16-04-2009.

Labels: , , ,woensdag 24 december 2008

6.000
De Mexicaanse drugsoorlog is dit jaar ge�scaleerd. (...) Eind dit jaar zal het dodental rond de zesduizend liggen. (...) Er zijn deskundigen die zeggen dat het conflict in Mexico op dat in Colombia begint te lijken. In het Zuid-Amerikaanse land leven de gewapende groepen in de al decennia durende burgeroorlog ook van inkomsten uit drugshandel, ontvoering en afpersing. Ook krijgt Mexico sinds dit jaar -net als Colombia sinds 2000- honderden miljoenen dollars militaire steun van de VS in het kader van de war on drugs. (...) Zolang verdovende middelen verboden zijn, blijft de handel erin lucratief en kunnen kartels steekpenningen betalen die de hoogste overheidssalarissen tientallen malen overtreffen.
NRC Next, afgelopen dinsdag.

Labels: , , ,maandag 15 december 2008

Legalizar!
Wederom heeft de bloedige drugsoorlog in Mexico aan tientallen mensen het leven gekost. Dit weekeinde kwamen zeker 44 mensen om het leven. (...) De regering heeft het leger ingezet om het geweld in te tomen, maar geregeld blijken overheidsfunctionarissen ook in dienst te zijn van criminele organisaties. Door het geweld zijn dit jaar al ongeveer 5400 doden gevallen.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,