woensdag 3 december 2008

Open proces
De voortvluchtige hoofdverdachte in de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja is bereid zich over te geven. Voorwaarde is wel dat de autoriteiten hem een open proces voor een jury garanderen. (...) Volgens de advocaat weigert het openbaar ministerie op het aanbod van de 34-jarige Tsjetsjeen in te gaan.
Villamedia, vandaag.

Labels:vrijdag 21 november 2008

Gesloten deuren
Het proces voor de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja moet alsnog achter gesloten deuren plaatsvinden. (...) De juryleden zouden bang zijn voor vergelding. (...) Politkovskaja's nabestaanden vrezen dat door het nieuwe besluit het proces geen antwoord op cruciale vragen zal geven.
Trouw, gisteren.

Volgens een jurylid in de Politkovskaja-rechtszaak heeft de jury helemaal niet gevraagd om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Dat melden medewerkers van de onafhankelijke radio-zender Echo Moskvy aan persorganisatie Reporters sans Fronti�res (RSF).
Villamedia, vandaag.

Labels:woensdag 15 oktober 2008

Vergiftigd
Karinna Moskalenko, de Russische topadvocate op het gebied van mensenrechten ligt met vergiftigingsverschijnselen in een Frans ziekenhuis. (...) Volgens een collega van Moskalenko bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg lijkt het om een poging tot intimidatie te gaan. Moskalenko zou woensdag in een rechtbank in Moskou de familie van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja moeten vertegenwoordigen.
Villamedia, vandaag.

Labels:vrijdag 27 juni 2008

Poetingoesjeti�
Woensdag presenteerde de Russische afdeling van Human Rights Watch in Moskou een rapport dat getuigen aan het woord laat over buitengerechtelijke executies, ontvoeringen en martelingen die Russische ordediensten toepassen bij de bestrijding van islamitische extremisten in Ingoesjeti�. (...) Volgens Human Rights Watch treden de lokale autoriteiten, de geheime dienst FSB en de troepen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken met dezelfde 'straffeloosheid' op als destijds in Tsjetsjeni�.
De Volkskrant, gisteren.

Labels: , ,zondag 23 maart 2008

Tot er onderhandelingen komen
Als de bossen branden, als de bomen dood gaan, is iedereen bezorgd. Hier vernietigt men een heel land en iedereen is stil. Ongelofelijk.
Tjetjeens slachtoffer van de Russische onderdrukking, in Anna, 7 years on frontline. Te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Ik dacht, misschien moet ik niet over alles schrijven wat ik heb gezien, misschien moet ik jullie sparen, zodat jullie je allemaal kunnen plezieren en denken dat het leger en de nieuwe regering het goede in Noord Caucasus doen, een optimistische toekomst belovend. Maar ik weet ��n ding zeker: wanneer we wakker worden, en dat staat te gebeuren, dan zal het te laat zijn. De levens van honderden, duizenden mensen die we verraden hebben -mensen die wilden leven, plezier maken, hun kinderen wilden opvoeden- zullen niet meer bestaan. Ze zullen dood zijn, tevergeefs gewacht op onze genade. Maar denk niet dat we er mee weg komen. Dat we onze zorgeloze, blije levens kunnen continueren.
Anna Politkowskaya, Nowaya Gazeta, geciteerd in Anna, 7 years on frontline.

How I loved this Russia, how we all loved Russia, and how we hate it now.
Tjetjeens slachtoffer van de Russische onderdrukking, in Anna, 7 years on frontline.

Tot er onderhandelingen komen, zal deze oorlog niet eindigen. Er wordt geld met deze oorlog verdiend, daarom moeten de mensen lijden.
Tjetjeens slachtoffer van de Russische onderdrukking, in Anna, 7 years on frontline. Te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Labels: , ,donderdag 31 januari 2008

1 op 270.000
Rusland laat slechts vierhonderd internationale waarnemers toe tot de presidentsverkiezingen van 2 maart. Dat heeft Vladimir Tsjoerov, de voorzitter van de Centrale Kiescommissie bekendgemaakt. (...) Kritiek dat vierhonderd waarnemers te weinig zijn voor een land met 108 miljoen stemgerechtigden, werd door Tsjoerov terzijde geschoven.
NRC Next, gisteren.

Labels:zondag 2 december 2007

Niet moeilijk
De verkiezingen vandaag in Rusland gaan over de toekomst van Vladimir Poetin. Kiezers worden gedwongen te stemmen op zijn partij op straffe van sancties. Veel Russen, vooral zij die in overheidsdienst werken zoals artsen, ambtenaren, arbeiders in staatsfabrieken en leraren, zeggen onder druk te worden gezet om op hun werk hun stem uit te brengen onder het toeziend oog van hun baas. (...) Het is voor Verenigd Rusland niet moeilijk om druk op de kiezers in het hele land uit te oefenen, aangezien bijna alle gouverneurs van de 87 Russische deelrepublieken en autonome gebieden lid zijn van die partij en zij vanaf de top van de lokale machtspiramide hun invloed over hun territorium kunnen uitoefenen. (...) Bij de Centrale Kiescommissie, niet-gouvernementele organisaties en oppositiepartijen regent het klachten van Russische burgers over deze stemdwang. (...) De burelen van Verenigd Rusland zijn dezer dagen voor buitenlandse pottenkijkers hermetisch gesloten.
NRC.nl, vandaag.

Labels:zondag 27 mei 2007

Energie
We moeten echt ophouden net te doen alsof Rusland een democratie is. Zo'n voorzitter Barroso van de Europese Commissie die vrolijk met president Poetin op de foto gaat: dat kan echt niet meer. Als het zo is dat Europa zich gedeisd houdt wegens de vele energie uit Rusland, dan moet dat maar eens duidelijk worden gezegd.
Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66), vandaag op Nu.nl.

Labels:donderdag 17 mei 2007

Europoetin
De nieuwe dissidente stemmen die de laatste tijd in Moskou te horen zijn geweest, hebben nauwelijks indruk gemaakt op de morele en politieke leiders in het Westen. (...) Schr�der strijkt zijn Gazprom-dividenden op, Jacques Chirac gaat met pensioen zonder de geringste wroeging over het grootkruis van het legion van eer dat hij Poetin op de borst heeft gesteld. En Romano Prodi lijkt Poetin te verwarren met Poesjkin.
Anna Politkovskaja is vermoord en al vergeten, net als tientallen andere journalisten die het slachtoffer zijn geworden van dodelijke 'contracten'. Journalisten die onderzochten wat er stak achter het gebouw dat in Moskou was opgeblazen, werden uit de weg geruimd, en ze werd gebruikt om de oorlog in Tjetjeni� te rechtvaardigen. En Litvinenko werd vergiftigd met polonium. Chordorkovski en Trepasjkin zitten opgesloten diep in Siberi�. Een op de vier � vijf Tsjetjenen is om het leven gekomen. Garri Kasparov en zijn vrienden worden bedreigd en worden ervan weerhouden te demonstreren met een roos in de ene hand en de Russische grondwet in de andere. Hoeveel hoofden moeten er nog rollen, hoeveel levens moeten er nog worden gebroken voordat de Europeanen -die voorvechters van de mensenrechten- reageren?
De Franse filosoof Andr� Glucksmann, NRC 12 mei 2007

Labels: ,zondag 28 januari 2007

Internationale strijd tegen terrorisme
De moordenaars van de Russische ex-spion en criticus van de Russische regering Aleksander Litvinenko, kunnen niet worden vervolgd. (...) Tegen twee verdachten, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen, is volgens de recherche ruimschoots bewijs verzameld. Maar zij zijn in Rusland en kunnen op grond van de Russische wetgeving niet worden uitgeleverd.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,woensdag 24 januari 2007

Echt protest
Mensen willen het niet weten. (...) Waarom verandering, is de vraag: dat zou te veel denkwerk betekenen. Diezelfde houding las je ook in de ingezonden brieven in de krant. Ze lazen de krant, ze lazen mijn boek -en ik dank de mensen die het lazen-, maar ze duwden het weg. (...) Niets wat ik of mijn collega's schrijven of doen veroorzaakt enig protest. Er is geen echt protest in deze samenleving waardoor de macht zich moet afvragen of die macht wel echt is. (...) En de samenleving zegt: Maakt u zich geen zorgen, meneer Poetin. Alles gaat voorbij, dus dit zal ook wel weer voorbij gaan. Weet u, vandaag publiceerden wij iets wat wij zien als sensationeel, fundamenteel en van het allergrootste belang om te begrijpen wat er aan de hand is. En niemand was ge�nteresseerd.
De vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, gisteren in Storyville (BBC). De krant onthulde die dag dat ��n van de terroristen betrokken bij de gijzeling in de schouwburg van Moskou tegenwoordig werkt voor de Russische regering en persaccreditatie heeft.

Misschien dat mensen nu beginnen in te zien wat Sasha hen de hele tijd probeerde te tonen. Maar het is een vrij hoge prijs.
Weduwe van de vermoorde Russische journalist Litvinenko (Sasha), in dezelfde aflevering van Storyville: My friend Sasha - A very Russian murder. Zie verder.

Labels: , ,maandag 15 januari 2007

Litvinenko... wie o wie???
Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat polonium als gif is gebruikt. Sasja (Aleksander Litvinenko -DCL) moest binnen tien dagen sterven, maar zijn gezonde hart heeft de Engelse artsen in staat gesteld om te zoeken naar de doodsoorzaak. Als hij binnen tien dagen was overleden, was niemand erachter gekomen. Ik ben er dan ook absoluut van overtuigd dat Poetin overal van wist. Toen hij in Finland die verklaring aflegde "dat er geen geweld was gebruikt", was hij er nog absoluut van overtuigd dat Aleksander Litvinenko zou sterven met onbekende doodsoorzaak.
De Tsjetsjeense president in ballingschap Ahmed Zakayev, vandaag in Tegenlicht (zie het Poetin zelf zeggen!)

Zoals u misschien weet is er in juli in Moskou een wet aangenomen die de president machtigt zijn speciale eenheden in te zetten voor de liquidatie van vijanden -of extremisten, zoals zij dat noemen-, zowel binnen als buiten Rusland. Die wet is aangenomen. Poetin heeft hem op 27 juli ondertekend. Daarop verklaarde minister van Defensie Ivanav meteen dat de lijsten van die vijanden al klaar lagen. Ze doen alles heel openlijk. Dat is aan ieders aandacht ontsnapt, maar dit zijn nu de eerste slachtoffers. En het zijn niet de laatste, neem dat van me aan.
De Russische balling Vladimir Bukovsky in hetzelfde programma.

Litvinenko wil uiteindelijk een graf in Tjetjeni�. Zo zal hij de geschiedenis in gaan. Verbonden met het lot van Tjetjeni�.
De Tsjetsjeense president in ballingschap Ahmed Zakayev. Zie ook hier en dit Nachtegal.

Labels: , ,donderdag 4 januari 2007

Departement V
De veiligheidsdiensten hebben de macht overgenomen. In Rusland regeren nu de oud-officieren van het Departement V van de voormalige KGB. (...) Eenieder die het geheim van het terrorisme dreigde te ontrafelen, waarmee de FSB zich al 12 jaar bezighoudt, is of doodgeschoten of op andere wijze vermoord.
De vermoorde Aleksander Litvinenko in de Tegenlicht-uitzending van 15 januari aanstaande. Zie ook het Nachtegal van 17/2/06.

Labels: , ,zaterdag 25 november 2006

SuperDonnerDog
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 26 november 2006. Vannacht op 3FM en Nederland 3, in het programma van Giel Beelen. (bijbehorende tekeningen gelinkt)

Ik had het deze week eigenlijk niet over de Nederlandse politiek willen hebben, want daar heeft iedereen de afgelopen weken al wel het zijne over gezegd. Maar ja: ik heb nu eindelijk sinds de moord op Theo van Gogh weer een leuk medium om mijn tekeningen te publiceren en Nederlandse politici zijn veruit mijn favoriete stripfiguurtjes: zo�n Jan Peter Balkenendetje of het wandelende kontje met pratende Shellster (Wouter Bos). En als hun menselijke equivalenten wekenlang via alle mogelijke media over me uit worden gekotst, krijg ik nou eenmaal de neiging die ass van een Bos omhoog te tekenen en Jan Peter Balkenende hem van achteren te laten nemen, terwijl Andr� Rouvoet zich achter een boompje staat te rukken. De nieuwe macht dient men tenslotte tijdig te verwelkomen.

Ik weet niet of het Openbaar Ministerie nou meteen de neiging krijgt ook mij te gaan vervolgen wegens smaad, maar dat interesseert me eigenlijk ook geen Hond. Over honden gesproken: Piet Hein Donner, dat vind ik ook zo�n leuke om te tekenen. De man is afgetreden omdat ie als minister niet goed functioneerde, maar afgelopen woensdag is hij gewoon weer herkozen alsof er niets aan de hand is.

Ik pauzeer hier even, omdat er tijdens deze column ook plaatjes op de televisie synchroon moeten lopen en dat is de vorige keren niet helemaal gelukt. Normaliter verschijnen er op televisie iedere seconde 25 nieuwe beelden, maar zodra de radiomensen het daar over nemen, vormen 6 tekeningen tijdens ��n hele column al een gigantisch technisch probleem.

Misschien is het wel aardig om in de tussentijd wat dingen aan te snijden, die de afgelopen weken in de media -vanwege de verkiezingen- een beetje zijn blijven liggen. Zo was er twee geleden een voormalig Brits geheim agent op de BBC, die gewoon toegaf dat hij in zijn functie een paar duizend euro heeft gegeven aan Abu Zuybahday, ��n van de zogenaamde architecten van de aanslagen op 11 september 2001. Tja, die inside jobs toch... ze worden altijd gepresenteerd alsof er een vreemde mogendheid van buiten verantwoordelijk voor is.

Wat te denken van die Aleksander Litvinenko, de voormalig Russisch geheim agent die gisteren overleed nadat ie waarschijnlijk in opdracht van president Poetin is vergiftigd. Weet u wat die man beweerde? Dat hij als geheim agent zelf de dader was van heel wat bomaanslagen die aan de Tsjetsjenen werden toegeschreven, waarna Poetin een excuus had om daar een oorlog te beginnen. Daar heb ik het al een paar maanden geleden in dit radioprogramma over gehad, maar wie dat nog eens wil napluizen, moet bijvoorbeeld de docu �The Assassination Of Russia� eens bekijken. Hij staat nog steeds gelinkt vanaf mijn site.

Tja, het lijkt wel overal hetzelfde te zijn met dat zogenaamde terrorisme. Zou er ook in Nederland zoiets aan de hand zijn geweest met de moord op Theo van Gogh? Zouden daarbij de geheime diensten soms ook een rol hebben gespeeld?

Wat jammer nou dat ik geen tijd heb om daarover uit te weiden, want wat zie ik plotseling op de televisie: mijn tekening van Piet Hein Donner. En daar wilde ik iets spectaculairs mee doen, zoals je dat normaliter alleen op Nickolodeon of Jetix ziet. Dan roep ik �TransDonner� en dan moet er vliegensvlug een plaatje verschijnen, waarin Piet Hein Donner en zijn fiets op miraculeuze wijze door elkaar worden gehusseld. En als de techniek het dan allemaal aankan, dan verschijnt er binnen no-time weer een volgend plaatje, waarop zij tot ��n en hetzelfde apparaat zijn getransformeerd, waarna ik met recht kan roepen: TransDonner, mo dog in disquise. En daar moet u dan zelf maar een clou bij verzinnen.

Linkjes:
* 'The Assassination Of Russia'
* De Hond
* Verzoek tot info.

Gerelateerde Nachtegallen:
- De KGB/FSE
- Donner/Ernst Hirsch Ballin
* Columns over de moord op Theo van Gogh (in omgekeerde volgorde):
- Gegeven taal
- Muslim Brotherhood
- De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2
- De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1
- I-pod
- Nederland tegen terrorisme deel 1

Labels:vrijdag 24 november 2006

Zwijgen
"U kunt mij het zwijgen opleggen. Maar dat zwijgen heeft een prijs. U heeft laten zien dat u precies zo barbaars en meedogenloos bent als al uw critici beweren."
Voormalig geheim agent Aleksander Litvinenko in zijn afscheidsbrief over Poetin.

Labels: ,zondag 5 november 2006

Omgekeerd gerelateerd
Ik vroeg me af of er een correlatie was tussen de prijs van olie en de mate van vrijheid: wat als ik een grafiek van de periode 1979-2006 zou maken en ik markeer van ieder jaar de olieprijs? En dan leg ik daar de Freedom House Index overheen van vrijheden in landen als Venezuela, Rusland en Nigeria, wat zou ik dan zien? Ik had een vermoeden, dus heb ik dat gedaan. Ik ontdekte iets heel interessants.
Zeker interessant. Thomas Friedman in Energy War deel I, VPRO's Tegenlicht. Fijn nog steeds online.

We zijn aanbeland in een wereld van 40 tot 70 dollar per vat olie, waarin we zien dat de vloedgolf van vrije markten en mensen nu een tegengolf ontmoet: een zwarte golf van petro-autoritaire systemen. Een groep van gekozen autocraten, of autocratische autocraten, met 70 dollar per vat aan macht. Ik heb het over Venezuela, Rusland, Nigeria, Saudi-Arabi�, Equatoriaal-Guinnee, Angola, Kazachstan enzovoorts. Al die autoritaire regimes zijn nu petro-autoritair.
Thomas Friedman in hetzelfde programma.

Labels: , ,maandag 2 oktober 2006

Buurtgenoot
Over wat ik daar in 2003 wilde gaan doen, daar heb ik al een verklaring over afgelegd. Ik zei: Als zij tegen mij zeggen: We hebben iemand nodig die onze kleding moet wassen, dan was ik hun kleren. Als zij zeggen: We hebben iemand nodig die op het dak oplet of er militairen aankomen, dan doe ik dat. Als ik terug moet schieten, dan doe ik dat.
Samir A. over zijn bezoek aan Tsjetsjenie, gisteren in Reporter.

Ze zeggen tegen de mensen: Samir wilde een aanslag plegen, wij hebben hem tegen gehouden: Stem op ons! En zo winnen ze hun stemmen. Het is hun manier om stemmen te winnen: mensen bang maken. En zo winnen ze hun stemmen. Als mensen eenmaal bang zijn, zijn ze bereid om alles voor jou te doen.
Samir A. in dezelfde uitzending.

Labels: , , ,maandag 22 mei 2006

Olie handjeklap
Een Kremlinwoordvoerder citeerde de Russische onderhandelaar Igor Soevalov, die een Amerikaanse rol in de exploratie van gasveld Sjtokman laat afhangen van Amerikaanse soepelheid over toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Sjoevalov zei dit achter gesloten deuren, het Kremlin wil nu dat de wereld het ook hoort. Zeker nadat Amerikaanse senatoren op bezoek in Moskou stelden dat de Russische WTO-toetreding afhangt van goed gedrag en volgzaamheid inzake Iran.
Uit: NRC Handelsblad van zaterdag 20 mei.

Labels:vrijdag 10 maart 2006

Internationaal terrorisme
De Russen willen deze oorlog. Ze krijgen decoraties en jatten er op los.
- Maar dat zeggen wij toch ook?
Ja, maar jij komt hier lopen tieren.
- Ik blijf de misdaden van de Russen aan de kaak stellen.
God verdoeme degenen die de Russen hier hebben laten komen en de Russen erbij. Allemaal!
(derde persoon:) Kijk uit, er wordt gefilmd.
Gesprek tussen (met -streepje) Zainap Gashaeva (documentalist van de Tsjetsjeense oorlog) en Achmed Kadykow (president van Tsjetsjeni�, die met Russische hulp de verkiezingen won), gisteravond in Coca the dove from Chechnya (VPRO's Import)

Hij moet nog een hoop leren.
Zainap Gashaeva over Achmed Kadykow, direct na het gesprek.

Ik kan u in twee woorden uitleggen waar het conflict in Tsjetsjeni� om draait: Internationaal terrorisme.
Tsjetsjeni� �s internationaal terrorisme.
Joeri Tsjajka, minister van Justitie van de Russische Federatie, in dezelfde film.

Labels:vrijdag 17 februari 2006

De FSB
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 17 februari 2006. Vannacht rond half 2 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Er zijn nog steeds veel mensen die me niet geloven als ik zeg dat 9/11 een zogenaamde inside job was. Hun goed recht natuurlijk, hoewel ik de bewijsvoering echt overduidelijk vind. Nog minder mensen willen aannemen dat ook bij de aanslagen in Londen de geheime diensten uit het eigen land betrokken waren. En als ik zeg te denken dat Saleh B. een AIVD�er was en ook die andere belangrijke man van de Hofstadgroep, Abu Khaled, betaald werden door Westerse opdrachtgevers... Nee, dan speculeer ik maar wat in de rondte.

Maar dat de Russische geheime diensten van Poetin hun eigen mensen afmaken.... Ja, dat vinden zij dan wel weer logisch.

Vorige week zond de VPRO de documentaire The Russian Newspaper Murders uit. Die komt er op neer dat ze in de Sovjet Unie nu zo�n beetje bezig zijn alle journalisten af te knallen, die het nog wagen onderzoek te doen naar de corruptie van de bovenhungestelden. Of ze zorgen gewoon dat hen het werk onmogelijk wordt gemaakt, dat maakt niet uit: zolang ze er maar mee ophouden.

Want ja: die Poetin en al die gasten zitten natuurlijk tot over hun oren in de vuile zaakjes en maffiapraktijken, inclusief de moorden op die journalisten zelf. En omdat dat natuurlijk geheim moet blijven, pakken ze daarvoor vervolgens ��n of andere boerenpummel op, die ze net zolang aftuigen tot ie de moorden bekent. (Of niet bekent, dat maakt ook weer niet zo gek veel uit: veroordeeld wordt ie toch wel.)

Je zou ook de documentaire the Assassination of Russia eigenlijk eens moeten zien (Dat kan gewoon online; ik heb �m hieronder gelinkt). Daarin wordt stilgestaan bij de bomaanslagen in 1999, die de zogenaamde Tweede Tsjetsjeense Oorlog inleidden. E�n van die aanslagen, een mislukte, wordt uitvoerig gereconstrueerd, en alle verantwoordelijkheid leidt daarbij echt overduidelijk in de richting van de Russische geheime diensten. Dat was in de tijd dat er daar nog een klein beetje vrije pers was en het leuke is: de verantwoordelijken proberen zich er op televisie nog gewoon uit te lullen:
�Nee, dat was een oefening.�
�Nee, dat was geen echte bom; dat was gewoon suiker.�
�Maar waarom heeft u dat suiker dan wel op een veilige plek tot ontploffing gebracht?�
�Ja... uh... dat is geheim, he. Wij zijn een geheime dienst, dus da�s geheim.�

Alsof je zit te kijken naar een Russische versie van een parlementaire enqu�te met Netelenbos, Jorritsma �n Sorgdrager. Grappig en op sommige momenten zelfs hilarisch, ware het niet vele andere aanslagen wel gelukt zijn en dat met dit soort bullshit een hele foute oorlog in Tsjetsjeni� wordt gerechtvaardigd. En waar zo�n oorlog dan weer toe leidt, kun je deze weken bij VPRO�s Tegenlicht bekijken: schieten, bommen, kapotmaken en mensen tot terrorist bestempelen en vermoorden.

Zoals ook wij het na 11 september ineens heel normaal vonden dat de Amerikanen Afghanistan binnenvielen en de Noordelijke Alliantie ineens iedereen met wie zij mot hadden tot Al Queda-leden mocht bestempelen. En dat wij onze militairen daar nu inzetten om de macht in handen te houden van Jan Mohammed, gouverneur van Uruzgan en tevens een notoir verkrachter, moordenaar en opiumhandelaar. Maar die Jan Mohammed staat natuurlijk aan de goede kant: aan de onze; aan de kant van ex-Unocal-medewerker Hamid Karzai, die niet alleen voor de Amerikanen heeft bedacht hoe je in Afghanistan een oliepijpleiding neer kunt leggen, maar tevens bereid was om president van dat land te worden.

En omdat ex-Shellmedewerker Wouter Bos zo graag minister-president van Nederland wil worden, sluiten wij de ogen, doen we gewoon lekker mee en neemt de Tweede Kamer binnenkort nog een extra wetje aan die het werk van de geheime diensten nog makkelijker maakt en waarmee door hun bestempelde terroristen nog makkelijk opgesloten kunnen worden.

De muur tussen Oost en West mag dan zijn gevallen; aan beide kanten is de macht van de echte misdadigers de laatste jaren flink gegroeid. Maar dat is allemaal geheim.

Bronnen en links:
(voor 9/11, Londen en de moord op Van Gogh kunt u in het archief terecht)

* De film The Assassination Of Russia.
* Tegenlicht: Poetin, de weg naar het Kremlin.
* Stuk op DaanSpeak over de bommen in 1999
* Factsheet van die aanslagen.
* Over The Russian Newspaper Murders.
* Quotes uit The Russian Newspaper Murders.

* Tegenlicht over Tsjetjeni� 1 ("Drie kameraden")
* Tegenlicht over Tsjetjeni� 2 ("Drie kameraden")
* Geschiedenis Tsjetjeni� volgens Wikipedia.

* Jan Mohammed (artikel NRC Handelsblad)
* Uitzending Zembla over Afghanistanmissie met o.a. Jan Mohammed.
* Unocal?

* En hoe gaat het met onze nationale trots?

Labels:dinsdag 14 februari 2006

KGB
Quotes uit VPRO�s Import van afgelopen donderdag; The Russian Newspaper Murders (docu van Paul Jenkins)

Burgers moeten de veiligheidsdiensten controleren, maar hier in Rusland is het precies omgekeerd. Ik zie nu met eigen ogen de wederopstanding van de KGB. Daar komt het op neer.
Dmitri Muratov, hoofdredacteur van de Nieuwe Courant in Toljatti

We zijn op dit moment getuige van het afschieten van journalisten, zodat anderen ook ophouden met hun werk. Het gaat gewoon om een provocatie. Wie krijgt wie het eerst te pakken? Hoe zal de samenleving reageren? Wordt die bang? De samenleving is doof. Daarom moeten we die wakker schudden. Krachtig wakker schudden.
Karennersistian, advocaat van de Russische persorganisatie St. Steun Glasnost

Macht, macht. Omwille van de macht zijn ze tot alles in staat, begrijpt u?
Buurman van een gast (Yevgeny Maininger) die om uiterst dubieuze redenen is opgepakt voor ��n der moorden

Labels: