zondag 3 januari 2010

Wat volgt na de bodyscan?
De volgende ontwikkeling op het gebied van terrorisme en luchtvaart zal de billenbom zijn. Die dook begin oktober al even op in de media. Het explosief wordt als een zetpil ingebracht en is dus onzichtbaar voor de bodyscanner. De vraag is dan ook niet �f, maar wann��r de billenbom bij luchtvaart wordt ingezet. Terwijl we wachten op het antwoord is het wellicht verstandig om wat tijd te besteden aan reflectie in plaats van reflexen.
Benno Baksteen, voorzitter Platform Duurzame Luchtvaart en voormalig voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, dit weekend in het NRC-artikel 'Wat volgt na de bodyscan?'

Labels: ,vrijdag 1 januari 2010

Een geweldig 2010!
- B�h, wat vulgair.
- Hoeiboei onwaardig
- Ik begrijp deze humor ook niet.
- Keer ik mij net vol walging van populist van der Wal af krijg ik dit onder ogen op deze, voorheen?, kwaliteits site. Jammer hoor.
Reacties op onderstaande cartoon op Hoeiboei.nl

Labels: , ,donderdag 31 december 2009

Bodyscan

Labels: , ,donderdag 29 oktober 2009

Omstreden broer
De omstreden broer van de Afghaanse president Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, voert al acht jaar betaalde opdrachten voor de CIA uit. Dat heeft The New York Times vandaag onthuld. Volgens The New York Times krijgt de broer van de Afghaanse president, die al enige tijd in verband wordt gebracht met drugshandel, onder andere geld van de CIA voor rekrutering van paramilitairen in het zuiden van het land.
NRC, gisteren.

Labels: , , , ,donderdag 23 juli 2009

'Nodig'
Saoedi-Arabi� houdt meer dan drieduizend mensen gevangen op geheime plekken en gebruikt marteltechnieken om bekentenissen te ontlokken in zijn strijd tegen het terrorisme. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. Het rapport bekritiseert daarnaast de internationale gemeenschap die volgens Amnesty ervoor kiest de praktijken te negeren omdat het Riad nodig heeft in de strijd tegen
het terrorisme. Ook heeft het Westen de Saoedische olie nodig.
Het Parool, vandaag.

Labels: ,zaterdag 11 juli 2009

Regelmatig misleid
Directeur Leon Panetta van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft toegegeven dat zijn medewerkers leden van het Congres de afgelopen jaren regelmatig hebben misleid. Dat zeggen zeven Democratische leden van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Panetta zou volgens de zeven tijdens een besloten bijeenkomst met de commissie hebben gezegd dat de CIA "belangrijke zaken" had achtergehouden voor het Congres.
NRC, gisteren. Zie ook hier.

Labels: , , ,vrijdag 19 juni 2009

Staatsgeheim
Wat is een staatgeheim? (...) Kijk naar het artikel over de AIVD. Daar staat iets over de werkwijze van de AIVD in 2003 in, bij het begin van die Irak-oorlog. (...) Daar stond bijvoorbeeld in dat de AIVD klakkeloos het MI6-rapport in de eigen rapportage had meegenomen; over de Amerikaanse inlichtingendienst (wordt hinderlijk onderbroken door Andries Knevel-DCL). Het gaat er om of je een maatschappelijk misstand onthult, ja of nee, en welke grenzen je voor jezelf stelt. Er zijn wettelijke grenzen, maar wij hebben ook onze grenzen. En die gaan wat betreft de AIVD heel erg ver. Waarom? Een geheime dienst heb je nodig, maar is niet transparant. (...) Als deze meneer Bouman zijn eigen dienst niet onder controle heeft, is dat het bewijs dat we helemaal goed zaten en deze meneer Bouman moet blij zijn dat dit onthuld is.
Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, gisteravond in Knevel en Van den Brink n.a.v. de inval bij een Telegraaf-journaliste.

Je mag je wel opwinden, ook in 2009, over dit soort zaken. En kijk: er is in Nederland geen linkse pers meer, dus dan zal ik het moeten doen.
Sjuul Paradijs, gisteren in hetzelfde programma.

Labels: , ,dinsdag 2 juni 2009

Te veel
De Raad van Europa, dat onder meer de rechten van de mens, de rechtstaat en democratie binnen Europa verdedigt, stelt dat er in naam van terrorismebestrijding te veel beperkende maatregelen worden genomen door Europese overheden. Vooral de media worden getroffen door steeds stringentere wetgeving, ingevoerd na de aanslagen op 11 september 2001. (...) Aidan White, algemeen secretaris van de European Federation of Journalists (EFJ) noemt het de hoogste tijd dat �schade aan burgerrechten wordt hersteld, veroorzaakt door de vlucht naar voren om terreur met wetten te bestrijden.
Villamedia.nl, vandaag.

Labels: , ,zondag 19 april 2009

Criminals in Action
Het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om CIA-agenten niet te vervolgen voor het ruw verhoren van terreurverdachten, is een schending van internationale wetgeving. Dat heeft de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake marteling, Manfred Nowak, zondag gezegd, meldde de BBC.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,vrijdag 17 april 2009

Terugdraaien
We moeten af van het idee dat de overheid de enige is die onze veiligheid kan verdedigen. (...) Neem dat verbod op gels en pasta's in het vliegtuig, daar voorkomen we toch geen aanslagen mee? Bovendien staan we langer in de rij en betalen we een hoop geld voor die controles. Laten we dat soort maatregelen weer terugdraaien.
Alexander Pechtold op Nu.nl

Labels: ,vrijdag 20 maart 2009

Exstaates
Volgens Cohen is zo min mogelijk geweld toegepast bij de arrestatie. E�n persoon is behandeld in het ziekenhuis.
Het Parool over de heksenjacht op vermeende terroristen, donderdag.

Mijn voorlopig oordeel is: bied nou maar uw excuses aan, dat is beter.
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over de weigering van burgemeester Cohen om zijn excuses aan te bieden.

Labels:vrijdag 13 maart 2009

Labielen aan de macht! (echt een schaal of twee lager)
De zeven mensen die donderdag werden gearresteerd vanwege de dreiging in Amsterdam-Zuidoost, zijn allemaal vrijgelaten.
Wereldomroep, vandaag.

Het belangrijkste spoor was dat telefoontje vanuit Brussel, maar stilaan beginnen er aanwijzingen te komen dat dat telefoontje gepleegd is door een vrouw, iemand met een labiele persoonlijkheid die na relatieproblemen of iets dergelijks het noorden kwijt was.
Het Journaal (Belgi�), vandaag.

Het Openbaar Ministerie (...) zegt dat de dreiging ten opzichte van gisteren echt een stuk minder is geworden. Er is geen sprake meer van een acute dreiging van een aanslag, echt een schaal of twee lager dan ie gister was.
RTL Nieuws, vandaag.


Labels:zondag 22 februari 2009

Sharia
De Pakistaanse regering heeft een akkoord gesloten met opstandelingen in de Swat-vallei. Zij krijgen de strenge shariawetgeving. De opstandelingen in de Pakistaanse Swat-vallei leggen de wapens neer en het leger ziet af van acties. De regering staat verder toe dat de shariawetgeving gaat gelden.
Trouw, 17-2-2009.

Het akkoord dat gisteren is gesloten tussen de Pakistaanse autoriteiten en streng islamitische opstandelingen in de Swat-vallei, schept een gevaarlijk precedent. Het breidt de rol van de sharia � wetgeving gebaseerd op de Koran � uit in een deel van Pakistan en erodeert zo de eenheid van het Pakistaanse rechtssysteem. Het laat bovendien zien dat de opstandelingen, onder wie taliban, met de wapens in de hand vergaande concessies kunnen afdwingen bij de regering in Islamabad. Dat zal vergelijkbare groeperingen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan zeker inspireren.
Trouw, 17-2-2009

Labels: ,
Politiestaat
De Britse regering gebruikt angst voor terreur om burgerlijke vrijheden uit te hollen. Groot-Brittanni� loopt zo het risico te veranderen in een politiestaat. Dat zegt Stella Rimington, de voormalige baas van de Britse geheime dienst MI5.
AD, 18-2-2009

Labels: ,dinsdag 13 januari 2009

Disproportioneel
De regering wil niet eens van disproportioneel geweld spreken. Hoe leg je dat uit aan een 15-jarige jongen, van wie wordt verlangd dat hij wel terroristische aanslagen van moslimextremisten veroordeelt?
Yasin Ekin van Hababam.nl, vandaag in de Volkskrant.

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft maandag Isra�l beschuldigd van "ernstige" schendingen van de mensenrechten in de Gazastrook.
Nu.nl, gisteren.

Labels: ,woensdag 3 december 2008

Een 'aan Al Queda gelinkte organisatie' in India.
- Welke informatie hadden de inlichtingendiensten dan precies?
= Nou, best veel. (...) De geheime dienst heeft zelfs telefoontjes afgeluisterd tot in Pakistan aan toe; wist precies dat ze overzee zouden komen; wist het tijdstip, alleen niet de dag waarop. (...) Dat rapport is bij alle inlichtingendiensten terecht gekomen, is zelfs verstuurd naar de Nationale Veiligheidsdienst, waar overigens premier Manmohan Singh de voorzitter van is, maar er is nergens een alarmbel gaan rinkelen. Niemand heeft zich verantwoordelijk gevoeld om de zaak op te pakken. En uiteindelijk is er dus geen extra beveiliging gekomen.
NOS Journaal van 20.00 uur vanavond.

Labels: ,maandag 24 november 2008

Papierterroristen
Dat is gewoon om voor de buitenkant de schijn te geven dat wij terroristen zijn, dat wij verkeerde mensen zijn (...), omdat ze zelf papierterroristen zijn.
De vrouw van Ahmet Okci, wiens gijzeling van vier ambtenaren en een wethouder door burgemeester Knip (VVD) van Almelo een terroristische aanslag werd genoemd. Gisteren in Zembla.

Labels:woensdag 29 oktober 2008

Fout uitleveringsverdrag
De basisfout is: wij hebben gewoon een fout uitleveringsverdrag gesloten met Amerika. Dat is mijn heilige overtuiging. En ik heb het al een paar keer gezegd: Dat moet je heronderhandelen.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken (2003-2007) Ben Bot, vandaag in Reporter.

Labels: , ,donderdag 23 oktober 2008

Documents
De Britse politie heeft een 40-jarige Nederlandse vrouw opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.
Nu.nl, vandaag.

Police said she possessed documents which prompted an investigation by British and Dutch authorities.
BBC, vandaag.

Labels:donderdag 31 juli 2008

Keeping up with the Johnsons
Op de Terrorist Watch List staan volgens de Amerikaanse organisatie voor burgerlijke vrijheden ACLU meer dan ��n miljoen namen. Zestien namen stonden er eerst op, nu komen er iedere maand zo'n twintigduizend bij. (�)Hoe mensen precies op de lijst komen is niet duidelijk: dit gebeurt aan de hand van geheime criteria. Nelson Mandela is er twee weken geleden eindelijk afgehaald, maar vele anderen krijgen geen pardon. (�) Van terreurverdachten is vaak alleen de naam bekend, geen geboortedatum of andere informatie. Zo worden onschuldigen met dezelfde naam keer op keer op vliegvelden en bij de grens aangehouden en ondervraagd. Er is bijvoorbeeld ��n verdachte die Robert Johnson heet. Alle Robert Johnsons ter wereld ondervinden hierdoor bij iedere reis problemen. De miljoen namen zorgen dus in potentie voor veel meer gecontroleerde personen.
Trouw, 22/07/2008

Labels: ,maandag 2 juni 2008

Terreurschepen
De Verenigde Staten houden terreurverdachten vast op gevangenisschepen. Dat zeggen mensenrechtenadvocaten maandag in de Britse krant The Guardian. Sinds 2001 zou het om zeker zeventien schepen gaan op verschillende locaties wereldwijd. (...) Een van de gevangenisschepen zou the marineschip USS Ashland zijn, die begin 2007 voor de kust van Somali� lag. Keniaanse, Somalische en Ethiopische legereenheden zouden mensen ontvoerd hebben die vervolgens op het schip zouden zijn verhoord en mishandeld door medewerkers van de Amerikaanse federale recherche FBI en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. (...) De Verenigde Staten hebben toegegeven dat op het moment zeker 26.000 terreurverdachten zonder aanklacht in geheime gevangenissen worden vastgehouden, maar mogelijk zou het om meer dan 80.000 mensen gaan sinds 2001.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,zondag 23 maart 2008

USA vs...
Since September 11th, 2001, 6472 individuals have been arrested and classified as suspected terrorist by the US govenment.
Uit: USA vs Al-Arian. Te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Out of over the 5000-book library my father has, the government is using maybe 3 or 4 books he owned (...) as evidenc in this trial.
Dochter van dr Sami Al-Arian. In USA vs Al-Arian.

These are my private conversations with friends, I don�t want the government to have them. They have to get rit of it, if they have any decency.
Vrouw van dr Al-Arian over de 472.000 afgeluisterde en opgenomen telefoongesprekken gedurende 10 jaar tijd.

This is all first amendment-stuff. This is pure 1th amendment-stuff.
William Moffitti, Defense attorney, in dezelfde film

The judge started reading 20 minutes of not guilty-verdicts. It was unbelievalbe.
Uit: USA vs Al-Arian.

Mr Al-Arian was not directly linked to any of the violent acts that we showed during the trial. Nevertheless, it did not make his role any less.
Paul I. Perez, prosecutor in the Al-Arian case. Te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Labels: , ,zaterdag 15 maart 2008

Khaled Abdu Ahmed Salah al-Maqtari
Een nieuw Amnesty-rapport brengt nieuwe informatie over het illegale CIA-programma van geheime detenties en gedwongen verdwijningen in de "War on Terror". De vaak schokkende informatie komt naar buiten na gesprekken van Amnesty International met de 31-jarige Khaled Abdu Ahmed Salah al-Maqtari uit Jemen. Hij was een "spookgevangene" in Abu Ghraib, voor hij werd overgebracht naar een geheime CIA- gevangenis in Afghanistan. Vervolgens werd hij 2,5 jaar vastgehouden in complete isolatie op onbekende locaties, mogelijk in Oost-Europa. Dit alles zonder enige aanklacht of proces en zonder toegang tot een rechter om zijn gevangenschap aan te vechten. Al-Maqtari heeft verklaard mishandeld en gemarteld te zijn.
Amnesty.nl

Labels: , ,vrijdag 14 maart 2008

Staatsveiligheid
De vermeende Marokkaans-Belgische terroristenleider Abdelkader Belliraj smokkelde wapens en contant geld van Belgi� naar Marokko in doodskisten van overleden moslims. (...) Toen de politie hem in februari in Marokko arresteerde, vond zij een compleet wapenarsenaal. (...) Belliraj is volgens de Marokkaanse politie de leider van een terroristische groepering die in Marokko aanslagen voorbereidde. (...) Hij zou ook zes moorden hebben bekend, gepleegd in Belgi� tussen 1986 en 1989. De man was tegelijkertijd informant van de afdeling Gent van de Belgische staatsveiligheidsdienst.
Nu.nl, vandaag.

Labels:donderdag 13 maart 2008


Sevens Heaven/Nu.nl

Labels: ,maandag 18 februari 2008

Dat is het bewijs!
De politie heeft de afgelopen drie jaar tussen de vijftien en twintig mensen 'verstoord', omdat zij zich zouden bezighouden met terroristische activiteiten. (...) Verstoring, waartoe opdracht moet worden gegeven door de burgemeester, kan worden toegepast in diverse gradaties. In de lichtste variant delen politieagenten in de buurt waar de desbetreffende persoon woont, folders uit van de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem. Een andere variant is het frequent surveilleren langs de woning van de betrokkene. (...) Terreurbestrijders noemen de aanpak succesvol. Zo wijst de NCTb er op dat verstoorde personen in het verleden hun beklag over de maatregel deden bij de wijkagent, hun advocaat brieven lieten sturen of een kort geding aanspanden. Dat bewijst dat het werkt, aldus de terrorismebestrijder.
BN De Stem, 7 februari (via Fringe).

Labels:vrijdag 15 februari 2008

Verbleken
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staat onder grote druk om te zorgen dat de regering definitief berichtenverkeer kan afluisteren zonder dat er een rechter aan te pas komt. Die bevoegdheid dreigt zaterdag te vervallen. President George Bush heeft gezegd geen genoegen meer te nemen met een wet die de kwestie opnieuw tijdelijk regelt. Volgens hem is het afluisteren onmisbaar om terroristische aanslagen te voorkomen �waarbij die van 11 september verbleken�.
Trouw, gisteren.

Labels: , , ,donderdag 14 februari 2008

Voorschriftenveto
De Amerikaanse Senaat wil het folteren door Amerikaanse geheime diensten verbieden. (...) Het Congres vindt dat de inlichtingendienst CIA zich voortaan moet houden aan de voorschriften voor verhoren van het Amerikaanse ministerie van Defensie. (...) De Amerikaanse president George Bush dreigt met een veto de wet tegen te houden, meldden Amerikaanse media.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,dinsdag 29 januari 2008

Onvoldoende afstand
Ik had destijds enorme moeite met een aantal praktijken die de Verenigde Staten gebruikten in de strijd tegen het terrorisme, vooral het zonder proces opsluiten van gevangenen op de Amerikaanse basis Guant�namo Bay en het transport van moslimgevangenen van de CIA naar landen waar ze konden worden gemarteld. Dat heeft het aanzien van de Amerikanen zeer geschaad, maar ��k dat van de Europese landen. Die hebben van deze praktijken onvoldoende afstand genomen.
Gijs de Vries in Trouw, 26 januari 2008

Labels: , ,dinsdag 11 december 2007

Achtergehouden
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zeker twee videobanden vernietigd waarop de hardhandige ondervraging van Al-Qaeda-verdachten te zien was. (...) [D]e kwestie heeft in Amerika meteen de vraag opgeworpen of de CIA hiermee niet onrechtmatig informatie heeft achtergehouden voor het Congres, de rechterlijke macht en de commissie die een onderzoek instelde naar de aanslagen van 11 september 2001.
NRC, afgelopen vrijdag.

Labels: , ,vrijdag 23 november 2007

Unsubscribe me
Gouverments take for granted that you support their actions in the war on terror. The truth is you've never been given a choice. Welcome to the unsubscribe movement. Unsubscribe sends out a clear message to the government that we will no longer tolerate the abuse of human rights in the name of 'the war on terror'. Most petitions ask you to sign up, we are asking to take your name off.
www.unsubscribe-me.org (Amnesty International)

Labels: , , , ,donderdag 15 november 2007

Turkmenistan
In the name of Great Allah, my beloved people, my beloved nation. If the Turkmen soul was one world, Ruhnama would be the center of that world. All the things that exist and will exist in that world must continue living in the ways and footsteps of Ruhnama. (...) Becaus of this, Ruhnama is a holy book.
Dictator Niyazov van Turkmenistan heeft ook een boek geschreven, dat zich 's nachts als levensgroot standbeeld opent op een plein in de hoofdstad en begint te praten. Te zien in 'Shadow of the Holy Book,' tijdens het IDFA in het programma van Movies that Matter. (bekijk hier de trailer)

Translating Ruhnama opens many doors to riches and helps Niyazov maintain the dictatorship and suppress opposition.
Shadow of the Holy Book

Dear people, as you know, according to our constition the cabinet is run by the president himself. You know it well.
Na de dood van de dictator (eind 2006) gaat zijn opvolger Gurbanguly Berdimuhammedow op dezelfde voet verder. Ook hij heeft ondertussen een boek geschreven...

Dear Mr President,

I would like to congratulate you on the independence day celebrated on October 27th. The people of the United States of America highly appreciate the contribution of Turkmenistan to the global counter-terrorism war.

Sincerly yours,
George W. Bush
president of the United States of America
Uit: Shadow of the Holy Book, te zien tijdens het IDFA in het programma van Movies that Matter.

Labels: , , ,
Controleurs
De Britse minister van Binnenlandse Zaken is in het nauw gebracht, nadat is gebleken dat ze heeft verzwegen dat duizenden illegale immigranten banen in de beveiliging hebben gekregen . (...) Het ministerie heeft toegegeven dat zeker vijfduizend illegale immigranten banen hebben bemachtigd bij instanties met een hoog veiligheidsrisico. Het betreft werknemers van het ministerie zelf en andere regeringsgebouwen in Londen, maar ook bewakers op Britse vliegvelden en havens.
De Volkskrant, gisteren.

Labels:zondag 4 november 2007

Politieke crisis
De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd in zijn land. (...) De maatregel zou nodig zijn wegens de acute dreiging van militante moslims die zich gelieerd voelen aan het terreurnetwerk al-Qaeda. (...) Tegelijkertijd is Musharraf, die in 1999 de macht greep, verwikkeld in een politieke crisis. (...) Hij werd afgelopen maand herkozen als president, maar het hooggerechtshof moet zeer binnenkort uitspreken of deze verkiezing wel rechtmatig was. (...) Bovendien zijn er in januari parlementsverkiezingen waar politieke rivalen van de president hoge ogen kunnen gooien. Onder een noodtoestand zal die stembusgang niet doorgaan, aldus de berichten. (...) Sinds de Pakistaanse president de noodtoestand heeft afgekondigd, probeert hij zijn tegenstanders de mond te snoeren. Zeker tien advocaten en politici zijn onder huisarrest geplaatst en ook de media worden aangepakt. (...) Alle publicaties die Musharraf, veiligheidstroepen of de regering bekritiseren zijn verboden. (...) De Verenigde Staten hebben zaterdagavond terughoudend gereageerd op de ingreep van president Pervez Musharraf in Pakistan.
Diverse publicaties op Nu.nl (1, 2, 3, 4)

Labels: , ,dinsdag 30 oktober 2007

De Spaanse Inquisitie, de Gestapo, de Rode Khmer en de VVD
Waterboarding is een ondervragingstechniek waarbij een gevangene liggend op zijn rug wordt vastgebonden. Vervolgens proppen de ondervragers een doek in zijn mond waar ze water overheen gooien. Het slachtoffer heeft het gevoel te verdrinken, raakt in paniek, en is bereid te praten. Deze methode, in zwang bij de Spaanse Inquisitie, de Gestapo en de Rode Khmer, mag door Amerikaanse militairen niet worden gebruikt. Maar de geheime dienst CIA mag het wel.
De Volkskrant, gisteren.

Ik heb ook inzage gehad in het handboek voor de omgang met gevangenen, en op mij maakte het allemaal een uitstekende indruk. Hoe de verhalen over martelingen de wereld in komen, weet ik niet. Oud-gevangenen kunnen altijd zeggen dat ze gemarteld zijn.
Hans van Baalen (VVD) over Guant�namo Bay, vandaag in NRC Handelsblad.

Labels: ,vrijdag 26 oktober 2007

i 12 �r
Volgens D66 heeft de regering de Tweede Kamer verscheidene keren verkeerd ingelicht over de omstreden CIA-praktijken. Aanleiding voor de vragen is een artikel in de Deense krant Politiken eerder deze week, waarin voormalig CIA-agent Michael Scheuer stelde dat onder meer de Nederlandse en de Deense regering al in 1995 werden ingelicht over het uitleveringsprogramma van de CIA.
Nu.nl, vandaag. Zie ook hier (16/3/'06).

Het zal een mooie dag zijn als we in Nederland ook zo'n detentiecentrum hebben.
Geert Wilders over Guantanamo Bay, vandaag in Het Parool.

Labels: , ,woensdag 10 oktober 2007

Onbehandeld
De Libanese Duitser Khaled el-Masri, die zegt in 2003 door de Amerikaanse geheime dienst CIA te zijn ontvoerd, gevangen en gemarteld, heeft zijn rechtszaak verloren voor het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan. Net als de lagere rechtbanken weigerde het Hooggerechtshof op zijn aanklacht in te gaan. De regering-Bush is nu definitief in het gelijk gesteld in haar stellingname dat staatsgeheimen bekend zouden worden door het behandelen van de zaak.
NRC Next, vandaag.

Labels: ,dinsdag 11 september 2007

6 jaar na dato
Nog steeds vele 'Vragen aan George Bush':
MP3 (DC Lama & Osdorp Posse)
videoclip (DC Lama & Osdorp Posse)
toelichting

Labels: ,zaterdag 8 september 2007


Politieke doeleinden
Waarom heeft Osama bin Laden ineens een zwarte baard, in plaats van een grijze? En waarom is er op belangrijke delen alleen maar geluid te horen? Alleen in weinig zeggende fragmenten is Osama bin Laden bewegend te zien. Als het over actuele zaken gaat, zoals de oorlog in Irak, dan staat het beeld stil. Ondanks de twijfels grijpt de Amerikaanse president Bush het filmpje meteen aan voor zijn eigen politieke doeleinden: �Ik vond het interessant dat Irak op de video werd genoemd. Dat herinnert ons dat Irak onderdeel is van de oorlog tegen extremisten.�
RTL Nieuws, vandaag.

Labels: , ,zondag 2 september 2007

Noem maar op
De Amerikaanse wetgeving zit zo in elkaar dat elk bedrijf dat ook maar ��n vestiging in Amerika heeft, wordt gezien als een bedrijf dat helemaal onder Amerikaanse wetgeving valt. Dus een bank, een verzekeringsmaatschappij... noem maar op... kan gedwongen worden gevoelige informatie over jou aan de Amerikaanse overheid te geven.
Jansen & Janssen, aflevering: Kan ik nog anoniem zijn?

Je ziet in de V.S. dat de privacybescherming van Amerikanen t.o.v. de overheid nog wel redelijk geregeld is, maar dat voor Europese burgers de privacybescherming vrij minimaal is. (...) Ze hoeven zich niet aan al die wetgeving te houden als wanneer het over Amerikanen gaat.
Joris van Hoboken, onderzoeker Instituut voor Informatierecht (UvA) in dezelfde uitzending.

Wat ik het meest ergeniswekkend vind, is dat -als je nu kijkt naar de laatste ontwikkelingen in de verhouding tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten-, Amerika zich helemaal nergens iets van aantrekt.
Jacob Kohnstamm, voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens, in dezelfde uitzending.

Labels: , ,maandag 27 augustus 2007

Wettelijke mogelijkheden
Ik denk dat elke dictator zijn vingers af zou likken bij de huidige wettelijke mogelijkheden om je in te laten met de privacy van burgers. Dat het tot nu toe op kleine schaal gebeurt, betekent niet dat de mogelijkheden tot misbruik niet op de loer liggen.
Advocaat Bart Nooitgedagt, Wordt vervolgd september 2007

Labels: , ,maandag 6 augustus 2007

Buitenland
Onder zware druk van president George Bush heeft het door de Democraten beheerste Congres zaterdag ingestemd met een wijziging van het omstreden afluisterprogramma van terreurverdachten. (...) De regering krijgt hierdoor het recht e-mails en telefoons van terreurverdachten in het buitenland af te luisteren zonder dat een speciale rechter hiervoor toestemming hoeft te geven. Het gaat om informatiestromen die via de VS lopen.
Site Het Parool, gisteren.

Informatie die door Google wordt verzameld in verband met uw gebruik van de Software, kan worden opgeslagen en verwerkt in de Verenigde Staten of in andere landen waar Google of haar partners faciliteiten bezitten. Door gebruik te maken van de Software stemt u dus in met het overbrengen van dergelijke informatie naar een locatie buiten uw land. U erkent en stemt ermee in dat Google uw accountgegevens mag openen, bewaren en openbaar maken als dit wettelijk verplicht is of als Google in goed vertrouwen meent dat dergelijk openen, bewaren of openbaar maken redelijkerwijs nodig is om: (a) te voldoen aan enig toepasselijk recht, voorschrift, juridisch proces of verzoek van de overheid.
Uit: Gebruikersvoorwaarden Google

Labels: , ,zaterdag 21 juli 2007

Naar eigen inzicht
De Amerikaanse president Bush heeft een verbod uitgevaardigd op wrede en onmenselijke verhoortechnieken bij de ondervraging van terreurverdachten. Welke verhoormethoden precies wel zijn toegestaan, zei het Witte Huis niet. De president heeft het recht internationale normen naar eigen inzicht te interpreteren, aldus de bepaling.
Het Parool, vandaag.

Labels: , ,woensdag 18 juli 2007

2.135 en 2.136 dagen na dato
Wist u dat... Thomas Kean, oud-gouverneur van New Jersey en voorzitter van de 9-11 Commission, in het directiebestuur zat van Amerada Hess � een oliemaatschappij die investeerde in Centraal-Azi� en banden onderhield met het Saoedische Delta Oil?
9/11-scheurkalender, dinsdag 17 juli 2007

Wist u dat... president Bush Philip Zelikow als directeur van de 9-11 Commission benoemde? Dat Zelikow kort na 11 september was benoemd in de Foreign Intelligence
Advisory Board van president Bush en dat hij onder de oude Bush met Condoleezza Rice had samengewerkt in de Nationale Veiligheidsraad?
9/11-scheurkalender, woensdag 18 juli 2007. En zo iedere dag weer een andere scheur in de offici�le 9/11-verklaring.

Labels: ,donderdag 12 juli 2007

Pushing Power
Wie vooruit wil kijken, ziet in de Verenigde Staten misschien een voorland: 354 politiemensen plus 582 particuliere beveiligers per 100.000 inwoners. Een deel van het gevangeniswezen is geprivatiseerd en ook de oorlogsvoering leunt in toenemende mate op Private Milatary Companies als Dyncorp, MPRI, Vinnell en Blackwater. In de eerste Golfoorlog ging het daarbij nog om 1 op 100 soldaten, in Irak is het 1 op 10. (...) Over de schaduwzijden van de groei van de particuliere veiligheidsindustrie zegt De Jong van Ernst & Young: 'Je moet de marketing power, de pushing power van die bedrijven niet onderschatten. (...) Ze zijn van dienstverleners geworden tot schuivers van dozen vol technische apparatuur. In privacy zijn ze niet ge�nteresseerd. Het is een markt van angst, van verkoop van schijnveiligheid.'
NRC M, afgelopen weekend.

Labels: , , ,dinsdag 3 juli 2007

Motief en aanwijzing
De aanslag moest plaatsvinden ��n dag nadat Tony Blair was opgevolgd door Gordon Brown als minister-president. Brown dreigde een milder beleid te gaan voeren als het ging om de strijd tegen terrorisme en de oorlog in Irak. (...) Inlichtingendiensten zaten ze mogelijk op de hielen. Die diensten verspreiden nu het gerucht dat de verdachten onbekenden voor ze zijn, maar over zoiets hebben ze wel vaker strategisch gelogen. (...) Minuten voordat ze hun Jeep Cherokee de terminal inreden, stond de politie op de stoep bij de huisbaas van een van hen. (...) Alle verdachten zwijgen.
De Pers, vandaag (blz 1 en 7) over de recente aanslagen in London.

Labels: , , ,vrijdag 29 juni 2007

Elk verband
De familiejuwelen laten voortreffelijk zien, hoe goed de CIA in staat is te infiltreren in bevolkingsgroepen. Zo blijkt uit de stukken dat de dienst vanaf de jaren zestig geen middel onbeproefd liet om de anti-oorlogsbeweging binnenstebuiten te keren. (...) Als je wil weten wat zij sinds �9/11� in de VS doen, kom je op dezelfde operaties uit. (...) In elke studentengroep, elke politieke club, in elk verband waar mensen praten over de maatschappij, is de FBI informanten aan het kopen geweest. (...) En zolang niemand de fondsen afkapt, gaat dat allemaal gewoon door.
Matthew M. Aid, oud-medewerker NSA over de vrijgegeven CIA-documenten, woensdag in NRC.

Labels: , , ,woensdag 27 juni 2007

CIA "conspiracies"
We kennen allemaal de spannende boeken waarin de meest bizarre acties worden toegeschreven aan de CIA. Nou, nu blijkt dat de meeste van die verhalen kloppen.
Erik Mouthaan over de vrijgegeven CIA-documenten, vandaag in het RTL Nieuws.

Labels: , ,donderdag 21 juni 2007

Zelf
Topterrorist Osama bin Laden heeft mogelijk zelf de vlucht geregeld van zijn familie uit de Verenigde Staten kort na de aanslagen van 11 september 2001.
Nu.nl, vandaag. Zie ook hier.

Labels: , ,vrijdag 8 juni 2007

Wereldwijd gekidnapt en gefolterd
In Polen en Roemeni� bestonden geheime detentiecentra voor terreurverdachten. De kampen werden gerund door de Amerikaanse geheime dienst CIA. Verdachten zijn wereldwijd gekidnapt en in de centra gefolterd, blijkt uit een onderzoek voor de Raad van Europa.
Nu.nl, vandaag.

Een geheim akkoord tussen de Verenigde Staten en de NAVO maakte het mogelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA terreurverdachten in geheime gevangenissen in Europa kon opsluiten. (...) In een toelichting op het vrijdag gepubliceerde rapport van de Raad van Europa over illegale activiteiten van de CIA in Europa stelde Marty dat er zowel openbare als geheime samenwerkingsverbanden tot stand zijn gekomen tussen de VS en de lidstaten van de NAVO op basis van een akkoord van 4 oktober 2001.
Nu.nl, vandaag.

Labels: , ,donderdag 31 mei 2007

Gesloten zaak
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet kunnen vaststellen dat voormalig terrorismeverdachte Rachid B. als gevolg van een misdrijf is overleden.
Nu.nl, vandaag. Zoek ook hier.

Labels: ,dinsdag 29 mei 2007

Ook wij, Bruten
De verhoormethoden die Nederlandse militairen in Irak gebruikten, stonden 'op gespannen voet' met 'de internationale mensenrechten'. (...) Directeur juridische zaken Ybema schreef op 31 maart 2004 in een interne nota over de gebeurtenissen. Volgens Ybema bestond er 'gegronde twijfel wat betreft het volledig naleven van het verbod op dwang'. Zowel het gebruik van hard geluid als 'het gebruik van koud water op de wijze zoals in het dossier aangegeven' zou volgens Ybema in strijd kunnen zijn met het internationale recht.
NRC, zaterdag.

Labels: , ,woensdag 23 mei 2007

Amnesty!
Veel wereldleiders misbruiken angstgevoelens om de rechtsorde en de mensenrechten uit te hollen. De situatie wordt nog verergerd door gewapende groeperingen en grote bedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten. Zij profiteren van zwakke regeringen en falende internationale instanties. Dat stelt voorzitter Irene Kahn van Amnesty International (AI) in Report 2007, de mensenrechten in de wereld. (...) De AI-voorzitter stelt dat leiders angst propageren om zo hun eigen machtspositie te verstevigen, valse zekerheden te kunnen bieden en hun verantwoordelijkheid te kunnen ontlopen.
De Stentor, vandaag.

Labels: ,donderdag 10 mei 2007

Geen enkele wettelijke basis
De terrrorismebestrijding in Nederland verkeert in een crises. Op papier lijken de afspraken duidelijk, maar achter de schermen woedt een machtstrijd. (...) Joustra is een machtig man geworden. Contact met de minister van Justitie over terrorisme loopt allemaal via deze co�rdinator. De politie verzet zich daartegen; de leiding van het Openbaar Ministerie verzet zich ertegen en de inlichtingendienst AIVD is er ontevreden over. Met argusogen zien de inlichtingendiensten dat de NCtB zich ontwikkelt tot een derde inlichtingendienst, waarvoor geen enkele wettelijke basis is.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: ,woensdag 2 mei 2007

Dat we ontdekken...
Dat we ontdekken dat deze mannen in beeld waren bij de veiligheidsdienst en gestopt hadden kunnen worden, is wel heel moeilijk te aanvaarden. Een onafhankelijk onderzoek is nu dingender dan ooit. Het lijkt erop dat ons niet de waarheid is verteld.
Rachel North, een van de slachtoffers van de Londense bomaanslagen op '7/7', vandaag in het Parool.

Labels: ,
T-woord
Het is kennelijk een advies geweest van de co�rdinator terrorismebestrijding dat klakkeloos is opgevolgd door de minister. (...) De minister liet zich meeslepen door de effecten van het T-woord, het terrorismewoord. Als dat valt schieten mensen toch ook juridisch in een kramp en worden de grenzen verlegd.
Gerard de Jonge, universitair hoofddocent in Maastricht aan de vakgroep Strafrecht, over de terroristenafdelingen in de Nederlandse gevangenissen, afgelopen zondag in �Reporter: Guant�namo Vught�

Er wordt een gevangenis gebouwd rondom een misdrijf in plaats van rondom een individuele misdadigers.
Beatrice de Graaf, historicus en terrorismeonderzoeker aan de UvU, in dezelfde uitzending.

Labels: ,dinsdag 20 februari 2007

And justice for...
Het is gedetineerden in Guantanamo niet toegestaan hun opsluiting aan te vechten bij een Amerikaanse rechtbank. Dat heeft een federale rechtbank in Washington dinsdag beslist. (...) In het omstreden detentiecentrum in Guant�namo op Cuba zitten zo'n vierhonderd mannen vast op verdenking van terreurdaden. Verreweg de meesten zijn nooit aangeklaagd.
De Volkskrant, vandaag.

Labels: , ,vrijdag 16 februari 2007

Zegsman
Ik veroordeel alle aanslagen en alle vormen van geweld.
Youssef Belhadj, verdachte van de bomaanslagen in Madrid. Volgens de Spaanse autoriteiten is hij de zegsman van Al Qaeda in Europa.

Labels:donderdag 15 februari 2007

Ongestraft
Het Europees Parlement heeft een afgezwakte versie van het rapport over geheime CIA-vluchten aangenomen. Groot-Brittani�, Duitsland, Itali� wordt verweten vluchten met terreurverdachten te hebben toegestaan. (...) Conservatieven en christen-democraten vonden het rapport weinig concreet en anti-Amerikaans. De liberalen en socialisten steunden het wel en spraken over een 'smerige oorlog'. Om tegemoed te komen aan de criticasters verzachtte de commissie de toon. Het voorstel om landen die hebben meegeholpen met de geheime vluchten te straffen, is geschrapt.
De Pers, vandaag.

Labels: ,dinsdag 6 februari 2007

Vanwege diplomatieke betrekkingen
Remkes weigert te vertellen door welke landen Nederland wordt bespioneerd. In april al bleek uit het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over 2005 dat het aantal landen dat 'heimelijk activiteiten in Nederland ontplooit', is gegroeid. (...) 'In verband met diplomatieke betrekkingen, maar ook vanwege operationele redenen, kan ik daar niks over zeggen', aldus de VVD'er.
Parlementaire nieuwsbrief, gisteren.

Labels: , ,zondag 4 februari 2007

The war on ???
The Albanian government has seized the assets of a wealthy Saudi that, for several years, reportedly maintained simultaneous connections to both al-Qaeda and the U.S. government while serving the interests of the CIA. (...) Despite his alleged affiliations to terrorism, al-Qadi has maintained concurrent contacts within influential Washington circles. In fact, prior to being publicly connected to money laundering and terrorist financing, al-Qadi regularly spoke of his relationship with Vice President Dick Cheney. Al-Qadi, who has been identified as one of Osama bin Laden�s �chief money launderers,� owned a prominent U.S. technology firm and alleged CIA front known as Ptech. He also escorted U.S. officials around during their visits to Saudi Arabia.
The American Monitor, 16 januari 2007.*

Iran 2008
U.S. policy must be clear and unequivocal: We cannot, we should not, we must not permit Iran to build or acquire nuclear weapons. In dealing with this threat ... no option can be taken off the table.
Hillary Clinton, afgelopen vrijdag tijdens een diner van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Zie ook deze timeline.*

And on and on and on
A newly declassified document gives a fascinating glimpse into the US military's plans for "information operations" - from psychological operations, to attacks on hostile computer networks. (...) Officials in the Pentagon wrote it in 2003. The Secretary of Defense, Donald Rumsfeld, signed it.
BBC News, 27 januari 2007. *

* Bovenstaande quotes en linkjes met dank aan Fringe Intelligence (No 116)

Labels: , , ,woensdag 24 januari 2007

Echt protest
Mensen willen het niet weten. (...) Waarom verandering, is de vraag: dat zou te veel denkwerk betekenen. Diezelfde houding las je ook in de ingezonden brieven in de krant. Ze lazen de krant, ze lazen mijn boek -en ik dank de mensen die het lazen-, maar ze duwden het weg. (...) Niets wat ik of mijn collega's schrijven of doen veroorzaakt enig protest. Er is geen echt protest in deze samenleving waardoor de macht zich moet afvragen of die macht wel echt is. (...) En de samenleving zegt: Maakt u zich geen zorgen, meneer Poetin. Alles gaat voorbij, dus dit zal ook wel weer voorbij gaan. Weet u, vandaag publiceerden wij iets wat wij zien als sensationeel, fundamenteel en van het allergrootste belang om te begrijpen wat er aan de hand is. En niemand was ge�nteresseerd.
De vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, gisteren in Storyville (BBC). De krant onthulde die dag dat ��n van de terroristen betrokken bij de gijzeling in de schouwburg van Moskou tegenwoordig werkt voor de Russische regering en persaccreditatie heeft.

Misschien dat mensen nu beginnen in te zien wat Sasha hen de hele tijd probeerde te tonen. Maar het is een vrij hoge prijs.
Weduwe van de vermoorde Russische journalist Litvinenko (Sasha), in dezelfde aflevering van Storyville: My friend Sasha - A very Russian murder. Zie verder.

Labels: , ,vrijdag 19 januari 2007

Abuzoek
Een onafhankelijke commissie gaat opnieuw onderzoek doen naar de rol die de veiligheidsdiensten hebben gespeeld rond de moord op cineast Theo van Gogh. (...) Remkes deed de belofte na scherpe kritiek van de Kamer op een eigen evaluatie die de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie recent hebben uitgevoerd.
Nu.nl, vandaag. Zie ook hier.

Labels: ,donderdag 18 januari 2007

Parlementair onderzoek
D66 wil een parlementair onderzoek instellen naar de effecten van vijf jaar antiterrorismebeleid. Volgens Pechtold is er sinds de aanslagen van 11 september in de VS ook in Nederland een behoorlijke stapel aan wet- en regelgeving bijgekomen die het makkelijker moet maken terrorisme te bestrijden. (...) 'Het is nu tijd voor bezinning', aldus Pechtold. 'Is onze samenleving echt veiliger geworden? Hebben we niet te veel van onze rechten ingeleverd? Is het middel niet erger dan de kwaal?'
Staatscourant, vandaag.

Labels: , ,
Tjibberist
Stel, je heet Tjibbe (...) De verbouwing van je hoofdkantoor in Amsterdam viel 3,5 miljoen euro hoger uit dan gepland. (..) Wat te doen met iemand die jaarlijks 175.000 euro aan salaris bij elkaar harkt? (...) Uiteindelijk werd je gedetacheerd als �Nationaal Co�rdinator Terrorismebestrijding�. Een handigheidje, want zo kon je op de loonlijst van het UWV blijven. Dat leverde je juni jongstleden zelfs een bonus van bijna negenduizend euro op, omdat de top van het UWV zo goed had gepresteerd. Inderdaad, zonder jouw inbreng, maar je stond toch op de loonlijst? Nou dan.
Lees de column van Luuk Koelman, of dit, dit en dit.

Labels:maandag 15 januari 2007

Litvinenko... wie o wie???
Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat polonium als gif is gebruikt. Sasja (Aleksander Litvinenko -DCL) moest binnen tien dagen sterven, maar zijn gezonde hart heeft de Engelse artsen in staat gesteld om te zoeken naar de doodsoorzaak. Als hij binnen tien dagen was overleden, was niemand erachter gekomen. Ik ben er dan ook absoluut van overtuigd dat Poetin overal van wist. Toen hij in Finland die verklaring aflegde "dat er geen geweld was gebruikt", was hij er nog absoluut van overtuigd dat Aleksander Litvinenko zou sterven met onbekende doodsoorzaak.
De Tsjetsjeense president in ballingschap Ahmed Zakayev, vandaag in Tegenlicht (zie het Poetin zelf zeggen!)

Zoals u misschien weet is er in juli in Moskou een wet aangenomen die de president machtigt zijn speciale eenheden in te zetten voor de liquidatie van vijanden -of extremisten, zoals zij dat noemen-, zowel binnen als buiten Rusland. Die wet is aangenomen. Poetin heeft hem op 27 juli ondertekend. Daarop verklaarde minister van Defensie Ivanav meteen dat de lijsten van die vijanden al klaar lagen. Ze doen alles heel openlijk. Dat is aan ieders aandacht ontsnapt, maar dit zijn nu de eerste slachtoffers. En het zijn niet de laatste, neem dat van me aan.
De Russische balling Vladimir Bukovsky in hetzelfde programma.

Litvinenko wil uiteindelijk een graf in Tjetjeni�. Zo zal hij de geschiedenis in gaan. Verbonden met het lot van Tjetjeni�.
De Tsjetsjeense president in ballingschap Ahmed Zakayev. Zie ook hier en dit Nachtegal.

Labels: , ,zaterdag 6 januari 2007

Een bloedig 2007, 2008 en daarna
Daar zaten ze dan, de Irak-adviseurs van George W. Bush, die iedereen over het hoofd zag. (...) Mannen die zich, zo bleek gisteren, weigeren neer te leggen bij een Amerikaanse nederlaag. Die vinden dat de almaar verhevigende Iraakse burgeroorlog moet worden beantwoord met een verhoogde Amerikaanse oorlogsinspanning. Die ervan overtuigd zijn dat m��r Iraaks bloedvergieten en grotere Amerikaanse opofferingen de enige manier zijn om een einde aan het Iraakse drama te maken. Een fighting spirit die past bij het American Enterprise Institute. (...) Amerika staat voor een periode van zware opofferingen, zei Kagan. �Ik adviseer de president om volgende week zo onverbloemd mogelijk te zijn. We moeten er ons op voorbereiden dat 2007 een zeer bloedig jaar wordt.� Ook als de plannen van Kagan en Keane volledig worden overgenomen (25.000 extra troepen bovenop de 140.000 die al in Irak zijn) zal het leed niet zomaar geleden zijn. �Dit probleem gaat door tot in 2008 en daarna. We zullen extra reserves moeten oproepen. De plannen zijn h��l duur. Ze vergen groot geduld. Amerika zal moeten wennen aan een opoffering die we lange tijd niet hebben hoeven doorstaan.�
NRC Handelsblad, vandaag

Labels: , , ,donderdag 4 januari 2007

Departement V
De veiligheidsdiensten hebben de macht overgenomen. In Rusland regeren nu de oud-officieren van het Departement V van de voormalige KGB. (...) Eenieder die het geheim van het terrorisme dreigde te ontrafelen, waarmee de FSB zich al 12 jaar bezighoudt, is of doodgeschoten of op andere wijze vermoord.
De vermoorde Aleksander Litvinenko in de Tegenlicht-uitzending van 15 januari aanstaande. Zie ook het Nachtegal van 17/2/06.

Labels: , ,woensdag 3 januari 2007

Abu, abu, abu
Na uitgebreid opsporingsonderzoek blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in het proces tegen de Hofstadverdachten, dat Mohammed B. de leider en initiator was van een criminele en/of terroristische organisatie die tot doel had opruiing, verspreiden van opruiende geschriften, haatzaaiing, bedreiging en bedreiging met terroristisch oogmerk. (...) Ten aanzien van de moord door Mohammed B. op Theo van Gogh oordeelt de rechtbank dat er geen wettig en overtuigend bewijs is voor samenwerking of medepleging. Niet is vastgesteld dat Mohammed B. zijn voornemen met anderen heeft gedeeld of door anderen is geholpen. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de beslissing tot het plegen van de aanslag zoals wij die thans kennen, een individuele beslissing van Mohammed B. was met hemzelf als enige uitvoerende.
Uit: Evaluatie overheidsoptreden rondom de moord op de heer Th. van Gogh - Ministerie van BZK / J.W. Remkes 19 december 2006

Labels: ,donderdag 28 december 2006

Why we fight
Since the "War on Terror" began, the CEOs of the top 34 defense contractors have enjoyed average pay levels that are double the amounts they received during the four years leading up to 9/11. Their average compensation jumped from $3.6 million during the pre-9/11 period of 1998-2001 to $7.2 million during the post-9/11 period of 2002-2005.
Een van de vele conclusies uit het rapport Executive Excess 2006 van het Institute for Policy Studies. Zie hier voor een Nederlandstalige samenvatting.

Labels: , , , ,woensdag 27 december 2006

Onverdraagzaamheid
Veilingsite eBay heeft een item verwijderd dat geveild zou worden in het kader van het Belgische Glazen Huis. Het gaat om een cartoon, die gemaakt werd toen de Mohammed-cartoons overal ter wereld voor veel ophef zorgden. (...) De prent zet volgens eBay aan tot haat en onverdraagzaamheid op grond van etnische afkomst.
Nu.nl, vandaag

Labels:donderdag 7 december 2006

In het kort
Al Qaeda, letterlijk �de database�, was oorspronkelijk de computerfile met daarin de duizenden mujahideen die met behulp van de CIA gerekruteerd en opgeleid zijn om de Russen te verslaan.
Robert Cook, een week voor zijn dood, gequote in Mind the Gap: een documentaire over de false flagoperatie �7/7' (de bomaanslagen in Londen) (Aanrader!).

Labels: , , ,woensdag 6 december 2006

365 x 11 september
Wist u dat... de uitvoerend directeur van de CIA, �Buzzy� Krongard, tot 1998 directeur was van de Deutsche Bank � een van de belangrijkste banken via welke de putopties op United Airlines zijn aangekocht?

Wist u dat... Rumsfeld in het Pentagon verklaarde niet op de hoogte te zijn van het feit dat er een vliegtuig op het Pentagon af vloog, terwijl Cheney � op dat moment in het Witte Huis � dat wel was?

Wist u dat... John O�Neill � de leider van de Nationale Veiligheidsafdeling van de FBI, die opstapte omdat hij werd tegengewerkt in zijn onderzoek naar al-Qaeda � uitgerekend in het WTC aan de slag kon als hoofd beveiliging? Dat hij op 11 september omkwam, op zijn eerste werkdag?
En zo nog vele vele andere weetjes, in de 11 september scheurkalender.

Labels: , ,maandag 20 november 2006

Inside jobs
Denk je dat het jouw explosieven waren?
- Dat leek me wel duidelijk, ja.
Voel je je verantwoordelijk?
- Helemaal. Er waren veel doden.
Jij was dus een terrorist.
- Nee. Nee. Dat zie je helemaal verkeerd. Ik wou hen ervan overtuigen dat ik ��n van hen was, om beter te kunnen spioneren.
"Omar Nasiri", Frans geheim agent die een auto vol wapens en explosieven naar Algiers reed, waarna een autobom daar 40 mensen doodde. Gisteren in de BBC-docu Spion bij Al Qaeda, uitgezonden door Panorama (Canvas).

Hebben ze (Britse geheime dienst-DCL) toen geld gegeven?
- Ja, drie keer.
Hoeveel?
- Duizend dollar, of duizend pond.
Heeft Uba Zubaydah dat geld gebruikt?
- Misschien wel om een vliegopleiding in Amerika te bekostigen.
"Omar Nasiri", dit keer werkend voor de Britse geheime diensten, in hetzelfde programma.

Labels: ,donderdag 16 november 2006

Request from the editors of Fringe Intelligence (e-zine)
We would appreciate your assistance as we have been approached for information on a possible Dutch involvement with CIA-Rendition.
Both the press and politicians in the Netherlands are silent about any involvement from Dutch agencies with the so-called CIA rendition flights. There have been some publications in the national press about the role of Amsterdam [Schiphol] and Rotterdam airports with the supposedly CIA-rendition flights. But that�s about it.

There has been one mysterious disappearance: the case of �The Syrian�. This alleged spiritual leader of the Dutch-based jihad terror cell �Hofstadgroup� disappeared suddenly in 2005. Investigations by the Dutch press ended with mixed results. According to some reports he is in Syria in a prison, others state he is in Syria, but not a prisoner. The possibility of a kidnapping instead of a flight/disappearance has been whispered; more or less akin to the German Masri affair.

Should you be in possession of any Dutch links in your own information or research on CIA-Rendition and the logistics behind this [incl. CTIC's] we would appreciate your input.

Because of the nature of this we will guarantee your anonymity.

Thanks
Jan van den Baard and Roger Vleugels (roger.vleugels@planet.nl)

Labels: ,vrijdag 10 november 2006

Robert Gates
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 11 november 2006. Zoals onze minister-president al aankondigde, wordt het Nachtegal zeven week lang ook op televisie uitgezonden. De uitzending is uiteraard gewoon via 3FM (programma Giel Beelen) te beluisteren, maar ook via Nederland 3. Op televisie wordt het Nachtegal begeleid met illustraties/cartoons van D.C. Lama. 'Het moment van wisselen' wordt op deze weblog aangegeven middels linkjes naar de illustraties.

Heel wat vredelievende mensen zullen ongetwijfeld blij zijn dat de Republikeinen de meerderheid in het Amerikaanse Congres hebben verloren. Ze denken dat daarmee eindelijk de weg vrij is om te breken met de oorlogspolitiek van George Bush en consorten. Helaas. Die mensen hadden wat beter moeten opletten in de periode na 11 september 2001 (U weet het nog wel: toen er drie torens van het WTC instortten; iemand een tamelijk bizarre hoop schroot in een kuil in Pennsylvania heeft gegooid en een onbekend object zich in het Pentagon boorde). In de periode na die aanslagen is namelijk vrijwel alle macht aangaande oorlogszaken in handen komen te liggen van ��n man: de president.

Alles wat de Democraten werkelijk nog aan dat oorlogsbeleid kunnen veranderen, zo legde de Amerikaanse en zeer Republikeinse ambassadeur van Belgi� woensdag nog even uit, is dat ze het budget voor de oorlog in Irak kunnen terugschroeven. Maar wat er daar moet en gaat gebeuren, dat is niet aan hen, maar aan George W. Bush. Dus als de Senaat plotseling besluit dat er voor die taken minder geld beschikbaar is, kan Bush bijvoorbeeld zeggen dat die 140.000 brave young men and women daardoor plotseling geen McDonaldshamburger meer in de woestijn kunnen happen: te duur. En dan weet je het wel: dan maakt Fox News desnoods zelf gehakt van die Democratische Senatoren om die imperialistische oorlogen gewoon te kunnen blijven voeren.

Kortom: Die oorlog is in handen van Bush en zijn vriendjes en wordt praktisch geco�rdineerd door de minister van Defensie. Precies: die man. Nu de buit van Irak wel zo�n beetje binnen is (alle contracten zijn wel zo�n beetje verdeeld en vastgelegd), begint een man als Donald Rumsfeld wat overbodig te worden. Zeker nu hij de laatste tijd zoveel tegenstand in eigen geledingen ontmoet en je het aan het klootjesvolk kunt verkopen alsof je echt naar ze luistert. Rumsfeld was de man van Irak en als de belangen daar ook door anderen beschermd kunnen worden, kunnen de Amerikaanse troepen weer beginnen te hergroeperen. Volgens de plannen van het Platform for the New American Century is er wereldwijd tenslotte nog een hoop werk aan de winkel. Zoals oorlogje voeren tegen Iran.

Wie kan die al lange tijd geleden geplande oorlog nu het beste gaan leiden, zo moeten de neo-conservatieven hebben gedacht? Zoals bij vrijwel alle zaken, wendde George zich weer tot zijn vader en die kende nog wel een geschikt CIA-vriendje van hem: Robert Gates. Die had zich tenslotte ook keurig uit het Iran/Contra schandaal weten te redden en dan ben je White House-f�hig. U weet het vast nog wel (en anders zoekt u het nog maar eens op): die affaire met wapenleveranties aan Iran ten tijde van de oorlog met de toenmalige Amerikaanse vrienden in Irak, waarmee de Amerikanen tegelijkertijd de onwettige opstand tegen de regering van Nicaragua financierden met behulp van grote drugstransacties.

Robert Gates is wel een paar keer genoemd als betrokkene in dat Iran/Contra schandaal en is in dat verband nog wel eens op een leugentje betrapt, maar welke Republikein heeft zoiets nou nog nooit meegemaakt? Het belangrijkste is dat Gates zijn ass wist te redden, want dat zijn kwaliteiten die hij nog wel eens nodig zal hebben. Als hij straks bijvoorbeeld minister van Defensie is en met vele leugens een oorlog in Iran moet rechtvaardigen. Ik heb hier al eerder voorspeld dat er omstreeks de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 al een oorlog tegen Iran aan de gang is en dat lijkt keer op keer te worden bevestigd.

Gates zei bij de aanvaarding van zijn nominatie dat de oorlog tegen het terrorisme �de wereld van de komende decennia� zal scheppen en dat is helemaal in de overeenstemming met de aanhangers van The New World Order. Dat de Republikeinen zich niets van verkiezingen aantrekken heeft u al in het jaar 2000 kunnen merken, dus juicht u nu niet omdat Hillary Clinton van de week een paar leuke photoshoots had. Het zal echt nog wel een tijdje duren voordat de eerste Amerikaanse president in The Oval Office gebeft gaat worden en als dat gebeurt heet ze waarschijnlijk Condoleezza Rice.

Linkjes:
* Robert Gates (wikipedia)
* Iran/Contra schandaal (wikipedia)
* World War 3, part 3 (Nachtegal dd 2 augustus 2006)
* Overige Nachtegallen 2006

Labels: , , , ,zaterdag 4 november 2006

Wouter komt naar me toe, deze herfst
E�n van de mooiste boeken die ik gelezen heb, de afgelopen jaren, is 'Onzichtbare ouders' van Margalith Kleijwegt, en de ondertitel van dat boek is 'De buurt van Mohammed B.' Zij schrijft over Amsterdam-West, de buurt waar Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, is opgegroeid. En zij laat zien hoe daar tientallen jongeren rondlopen, die potentieel weer Mohammed B. kunnen worden. (...) En wat we met elkaar zullen moeten doen, is door de politie op die huizen af te sturen, door de spijbelambtenaren op die huizen af te sturen, door de jeugdwerkers op die huizen af te sturen, is echt achter die voordeur kijken.
Wouter Bos over mijn buurtje en mijn privacy, gisteren in het RTL 4-debat.

Labels: , ,donderdag 26 oktober 2006

Rol
De rol van de inlichtingendienst AIVD rond de moord op Theo van Gogh wordt toch snel onderzocht. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft onverwacht ingestemd met een motie van PvdA-Kamerlid Koenders. (...) Na het proces tegen Mohammed B. bleek dat er in zijn woning huiskamerbijeenkomsten werden gehouden voor leden van de Hofstadgroep. Daar werd onder meer geluisterd naar de wijsheden van de vermoedelijke geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syri�r Redouan al I.
NOS Journaal, gisteren.

Labels: ,woensdag 18 oktober 2006

Hela hola
Houd er de moed maar in


We leven in een hele rare tijd. We zijn in een oorlog betrokken tegen een land dat ons niet bedreigde, op basis van leugens. Dat is heel, heel raar, dat mijn premier en de president van de Verenigde Staten zoiets doen. En het is ongehoord hoe passief we ons dat lieten gebeuren. Ons grondwettelijke systeem heeft gefaald: waar is het verzet, die miljoenen demonstranten? (...) Wat daar ook bij hoort is de mate waarin we onze eigen burgerrechten hebben uitgekleed. Rechten die nog uit de Magna Carta dateren.
De Engelse schrijver John Le Carr�, afgelopen maandag in Tegenlicht.

Enerzijds spreken we grote woorden over het redden van Afrika: de Geldorf-acties, het geld dat is toegezegd, maar nooit verschijnt..
Het voorwendsel voor de coup in uw boek?
We gaan Afrika in, gaan ze redden, zetten een democratische structuur op en kleden ze uit. Vergeet niet: al die coltan, al die diamanten, al dat goud enzovoorts. (...) Het bedrijfsleven wil geen democratie, dat is maar lastig. Ze hebben graag te maken met bazen die de bevolking eronder kunnen houden.
John Le Carr� in gesprek met Chris Kijne (Tegenlicht)

Zolang het bedrijfsleven niet ook een altru�stisch doel dient, is globalisering weinig anders dan kolonisatie.
Okay, okay, John Le Carr�.

Het democratisch proces is verkeerd gegaan: weldenkende burgers zijn vervreemd geraakt van de politiek. Dat is wat werkelijk verkeerd is gegaan. Als politici de ruimte krijgen, zullen ze die nemen. In onze democratie heb je een oppositie nodig om dat te voorkomen. Als je een kleine kliek hebt zoals de groep die de VS nu in zijn macht heeft en op deze manier functioneert, ontstaat een gevaarlijke en ondemocratische situatie. En het lijkt erop dat niemand de moed heeft om te zeggen dat het verkeerd is.
Dit en nog meer in Tegenlicht, afgelopen maandag.


Lieve Lucille,

Uiteraard blijven wij naar jou kijken. Zoveel hartelijkheid kunnen we niet missen. Zo'n stralende lach hebben wij van tijd tot tijd nodig.

Zulke positieve programma's houden er de moed in. Ik wens je veel succes,

Jan Peter

Brief van de minister president in oorlogstijd aan Lingo-presentatrice Lucille Werner dd 3 oktober, binnenkort gebundeld.

Labels: , , ,zaterdag 7 oktober 2006

Gegeven taal
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 7 oktober 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Deze week verscheen een evaluatie van het normen en waardendebat. Volgens onze minister-president heeft zijn discussie er o.a. voor gezorgd dat het de taal heeft gegeven waarin politici, opinieleiders, maatschappelijke organisaties en veel burgers met elkaar zijn gaan spreken over de immateri�le kwaliteit van de samenleving. Het heeft volgens hem de samenleving ook weerbaarder gemaakt bij externe schokken, zoals bij de moord op Theo van Gogh.

Tja, het normen en waardendebat. Dat een regering over normen spreekt, vind ik wel logisch. Of je het nou leuk vindt of niet: de democratisch gekozen macht bepaalt de normering voor het gedrag dat in de samenleving wordt getolereerd. (Men noemt dat ook wel wetten.) Je mag misschien veel waarde hechten aan lekker scheuren op de snelweg (dat is je goed recht); de overheid bepaalt hoe hard dat daadwerkelijk mag. Over de maximumsnelheid kun je vervolgens een debat houden; het feit dat je dat leuk vindt, is geen zaak van de overheid.

De waarden in je leven; daar heeft de overheid geen reet over te zeggen. Als Jan Peter Balkenende grote waarde hecht aan het gezin, dan moet ie inderdaad maar lekker met zijn gezinnetje in Capelle aan de IJssel gaan wonen; het zal me een rotzorg zijn. Maar als ik in Amsterdam wil blijven rondneuken totdat de impotentie op een dag zal toeslaan, dan is dat mijn beslissing. Tuurlijk; dat rondneuken wordt wel enigszins genormeerd; de vrouw moet het bijvoorbeeld ook wel zelf willen. En dankzij die normering hoeft bijvoorbeeld mevrouw Balkenende niet bang te zijn dat ik haar zomaar zal bespringen. Daar zijn nog wel meer redenen voor aan te wijzen, maar mijn persoonlijke waarden weerhouden mij ervan die al te expliciet te benoemen. Dat ik van neuken houd en daar veel waarde aan hecht, staat daar helemaal buiten. Om het verschil tussen normen en waarden nou maar eens kristalhelder te krijgen: Het gaat erom hoe je neukt.

Enfin. Een discussie over waarden is het ook nooit echt geworden. Vanaf het begin heeft Balkenende onder dat mom slechts geprobeerd vanuit overheidswege de normering in de samenleving de kant op te sturen van het door hem gewenste burgermansmoraal. Als ik mijn cartoontjes op De Gezonde Roker uit die tijd terugkijk, herinner ik mij nog talloze opmerkingen van hem waar ik mij destijds aan heb gestoord. Hiphop moest worden gecensureerd; het Koningshuis mocht niet meer worden bespot en grappen over religie waren volgens hem al helemaal taboe. Nou houd ik persoonlijk wel van Hiphop met expliciete teksten; vind ik het Koningshuis inderdaad niet passen in een democratie en ben ik van mening dat religie een onderschatting is van je persoonlijke band met God of Allah of hoe je �m ook wilt noemen... Maar als je het daar niet mee eens bent en je wilt daar met mij over discusieren, dan zal ik inderdaad geregeld iets zeggen wat aan die waarden van jou toornt. En daar kwam Balkenende�s normendiscussie dan weer tussen: volgens hem mocht je niet spreken over zaken die aan die religieuze waarden kwamen.

Tja, dat vond Mohammed B. nou ook. Via een Syri�r met een wel uiterst vreemde levensloop voor een religieus fanatiekeling, werd Mohammed in contact gebracht met een groepje dat door de AIVD in de gaten werd gehouden; die Syri�r leverde hem wat wapens en een fatwa en op 2 november 2004 werd Theo van Gogh vermoord, omdat Theo zich niet hield aan de bandbreedte van de discussie zoals ook JP Balkenende die graag zag.

Gelukkig had Balkenende de samenleving alvast een taal gegeven waarin wij met elkaar over dit soort immateri�le zaken konden spreken. Tijdens de eerste de beste persconferentie verklaarde hij dan ook: �Op dit moment denk je wel heel sterk aan het feit dat Van Gogh iemand was die zijn mening niet verborgen hield en zich daarom kwetsbaar opstelde en daarom ook vijanden maakte.�

Ja, dat was inderdaad geheel in lijn met zijn eerder �gegeven taal�: Je mening voor je houden en geen moeilijke onderwerpen aansnijden; niet al te veel vragen stellen over de rol van de AIVD bij deze moord, niet klagen over het feit dat minister Donner het teveel gedoe vond om die Syrische leider te vervolgen en je vooral niet afvragen of er misschien andere groeperingen meer profiteerden van deze moord dan de fundamentalistische moslims in dit land. U zult begrijpen: volgens Jan Peter Balkenende was zijn normen en waardendiscussie dan ook een groot succes.

Laat ik daarom besluiten met een citaat van Duitse schrijver Kurt Tucholsky: �De taal is een wapen. Houd het scherp.�

* Evaluatie Normen en waardendebat (Pdf via RTL Nieuws)
* Balkenende na de moord.
* De Gezonde Roker
* Catoonarchief op De Gezonde Roker.
* Meer over die Syrische leider...

Labels: , ,maandag 2 oktober 2006

Buurtgenoot
Over wat ik daar in 2003 wilde gaan doen, daar heb ik al een verklaring over afgelegd. Ik zei: Als zij tegen mij zeggen: We hebben iemand nodig die onze kleding moet wassen, dan was ik hun kleren. Als zij zeggen: We hebben iemand nodig die op het dak oplet of er militairen aankomen, dan doe ik dat. Als ik terug moet schieten, dan doe ik dat.
Samir A. over zijn bezoek aan Tsjetsjenie, gisteren in Reporter.

Ze zeggen tegen de mensen: Samir wilde een aanslag plegen, wij hebben hem tegen gehouden: Stem op ons! En zo winnen ze hun stemmen. Het is hun manier om stemmen te winnen: mensen bang maken. En zo winnen ze hun stemmen. Als mensen eenmaal bang zijn, zijn ze bereid om alles voor jou te doen.
Samir A. in dezelfde uitzending.

Labels: , , ,zondag 24 september 2006

Inter Services Intelligence
Want er was werkelijk geen verschil tussen een I.S.I.-trainingskamp in terrorisme en een Al Queda-trainingskamp in terrorisme. Je had daar sommige mensen werken aan Al Queda opdrachten en sommige mensen werkten voor I.S.I. en gingen naar Kashmir voor hun missies.
Uit: 9/11 Press for Truth (Aanbevolen door Zembla en nu zelfs ook door DCL) Hier te bekijken; hier een trailer.

Labels: , ,zaterdag 23 september 2006

Ernst Hirsch Ballin
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Als je in dit land minister bent en je wilt toegeven aan je xenofobische angsten, is het niet de bedoeling dat je zomaar wat bouwvakkers enkele hokken laat timmeren, daar mensen in opsluit die moreel gezien geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd en dat je daar dan maar wat goedkope particuliere uitzendkrachten bij plaatst. Er was een lid van het Koninklijk Huis voor nodig om dit bij twee van de drie verantwoordelijke ministers duidelijk te maken. De derde, de minister van vreemdelingenzaken, beschikt helaas niet over het verstandelijk vermogen een dergelijk rapport te begrijpen.

Maar goed: twee ministers afgetreden, je zou bijna weer vertrouwen krijgen in het functioneren van de Staat. Zeker omdat ��n van de twee minister Piet Hein Donner is. Als je zijn naam op mijn site googled, krijg je 67 resultaten: ongeveer het aantal columns en toespraken dat ik aan hem heb geweid. En dat is nog exclusief de vele cartoons die ik over hem heb gemaakt voor bijvoorbeeld De Gezonde Roker en het nummer Cannabisativa America, dat ik als protest tegen Donners uitleveringenbeleid heb opgenomen. Ik heb het van de week weer eens allemaal bekeken, omdat ik het moeilijk vond om aan te geven waarom ik nou het meest een hekel heb aan het gedachtegoed van die man.

Afgaande op de columns die ik eerder over hem schreef, zou ik zeggen: Donners drugsbeleid. Of beter gezegd: het complete gebrek aan enige vorm van beleid. Tenzij je denkt dat meer opsporing, hogere straffen en meer repressie ooit zal leiden tot een betere volksgezondheid en minder criminaliteit. Maar dat drugsbeleid is slechts een voorbeeldje van �s mans verknipte beeld van wat een democratie moet zijn. Volgens mij moet een democratisch systeem er voor zorgen dat allerlei verschillende mensen in zo�n groot mogelijke vrijheid naast elkaar kunnen leven; volgens Donner betekent democratie dat 51 procent van de mensen hun wil kan opleggen aan de rest van het land. Daarom zal ik het ook nooit als een democratisch gegeven accepteren als een meerderheid besluit de sharia in te voeren. Net zomin als dat ik het accepteer dat moraalridders als Donner mijn spirituele vrijheid beperken door mij een drugsverbod op te leggen.

En wie wordt nou zijn opvolger? Ernst Hirsch Ballin, de man die -toen hij nog minister van Justitie in het kabinet Lubbers 3 was- door de Highlife ooit zo treffend op de cover werd gezet als een Don Quichotte die tegen windmolens strijdt. Terugkijkend op zo�n twintig jaar Nederlands drugsbeleid, kan je constateren dat toen zo�n beetje alle problemen zijn begonnen. Hirsch Ballin is namelijk zo�n zelfde wereldvreemde moraalridder als Donner, maar daar kom ik de komende weken vast nog wel eens op terug, als daar weer actuele aanleiding voor is.

Mijn grootste verwijt aan Donner is echter van een heel andere orde: de manier waarop hij met de moord op Theo van Gogh is omgesprongen. En dan doel ik niet eens op zijn onbeschaamde opmerkingen dat Van Gogh maar niet zo�n grote mond moest hebben. Nee: ik verwijt het Donner dat hij die geestelijk leider van die zogenaamde Hofstadgroep heeft laten lopen. Na de moord op Theo kregen wij een heel verhaal over een zogenaamde Nederlandse Al Queda, waarbij we zelfs ons hele rechtssysteem hebben aangepast om een stel puberende sukkels achter slot en grendel te krijgen. Als je nu in de kroeg roept dat ze wat jou betreft maar een bom op dat hele binnenhof moeten gooien, moet je oppassen dat er geen polizei naast je staat. En dat terwijl al die gastjes al tijden lang door de AIVD in de gaten werden gehouden. Maar de leider van die groep... ja, die was het land uit en misschien wel in de gevangenis van de Syrische geheime dienst. Waar ie later dan toch weer niet bleek te zitten. Dus ja... terwijl het hele land wordt volgehangen met lelijke oranje posters van Nederland tegen terrorisme, vond Donner het heel normaal dat je de aanstichter van dit alles (de man had al die gastjes bij elkaar gebracht en opgejut) gewoon laat lopen. Sterker nog: toen deze Abu Khaled ineens wel gesignaleerd was, vond Donner het teveel diplomatiek en juridisch gedoe om deze man zich voor een Nederlandse rechter te laten verantwoorden. Dat zaakje stinkt echt van begin tot eind, maar niemand lijkt zich daar nog druk om te maken.

En wie wordt zijn opvolger? Ernst Hirsch Ballin, de man die de geschiedenisboekjes in was gegaan dankzij de IRT-affaire: het voorbeeld van de wijze waarop overheidsdiensten en criminele organisaties met elkaar verweven zijn. Officieel om dat goed te kunnen monitoren, maar naar later bleek als actieve deelnemende partij.

Dus ben ik blij dat Donner eindelijk is opgestapt? Nou nee: met Hirsch Ballin zal het waarschijnlijk niet veel beter worden. En wat me daar nog het meest aan afschrikt is de gedachte dat ministers hier wel kunnen aftreden, maar voor je het weet, zitten ze gewoon weer op hun plek.

Links:
* Donner op DC Lama.nl
* Cannabisativa America (D.C. Lama met Che en Macro)
* Bio Hirsch Ballin op parlement.com
* Het rapport Inzake Opsporing (IRT-affaire)
* Verhoor Hirsch Ballin tijdens de parlementaire enquete
* Ballin bij Keek op de Week

Labels: , , ,vrijdag 22 september 2006

Zwartboek
9/11 heeft de filmindustrie hogelijk naar de entertainmentsectie gevoerd, weg van de echte problemen. Er is zelfs een verzoek van het Witte Huis geweest om films in een bepaalde richting te maken, meer patriottistisch. (...) Minister Rumsfeld heeft pas nog gezegd dat iedereen die kritiek heeft op de regering, toegeeft aan een nieuw fascisme. (...) Vrijheidsstrijders werden (in de Tweede Wereldoorlog - DCL) consequent terroristen genoemd. Als je vraagtekens zet bij of de verzetsstrijders terroristen zijn, dan kun je ook vraagtekens zetten of degene die nu terroristen worden genoemd dat zijn. In Amerika gebruiken ze die term om alles te pakken te krijgen waar ze het niet mee eens zijn, net zoals ze bij alles wat ze doen zeggen We brengen democratie. Dat is natuurlijk niet waar, het is gewoon zuiver imperialisme.
Paul Verhoeven, gisteren in de Metro.

Labels: , ,woensdag 13 september 2006

Conclusies
Ofwel u accepteert dat de VS de mensenrechten schendt en u verklaart dat daarmee een hoger belang is gediend, namelijk het bestrijden van terrorisme. Wat mij betreft kan ons land dan, net als de VS, worden opgenomen in het lijstje met schurkenstaten. Ofwel u accepteert het beleid van de VS niet en verbindt daar conclusies aan. Bijvoorbeeld dat u de samenwerking met de VS stopzet in die gebieden waar in het geheim mensen gevangen worden genomen.
Harry van Bommel, vandaag in de Tweede Kamer in debat met minister Bot. Daarom...

Labels: ,
Zelfs hij nu
De duivel staat te dansen, en George Bush is de dj
Tony Blair de host, Balkenende de wc meid
Jullie voelen je nu groot en sterk
Als een grote berg, zaaien dood verderf
Zo gaat het nog een poosje verder
De revolutie komt op als een slome ballad
Uit: Bij bosjes - Ali B

Labels: , ,zondag 10 september 2006

Zo, he he
Als we niet blijven zoeken, zullen we ook nooit de waarheid vinden.
Zembla, vandaag

Labels: , ,
Venezuela
Het is goed dat ze naar oplossingen zoeken voor het terrorisme. Het is goed dat ze de terroristen zoeken. Maar niet zo. Niet zo. Kijk die kinderen nou, gisteren leefden ze nog. Ze aten nog samen met hun ouders. En toen viel een bom. Zo'n bom die ze op Afghanistan gooien. Dat kan toch niet! Ze noemen het een vergissing. Hoeveel vergissingen volgen er nog? We vragen ze om goed na te denken voor ze iets doen. Dat eisen we. Ik zeg het nog een keer, een maand geleden zei ik het ook al: Je moet terreur niet met terreur bestrijden.
President Hugo Chavez van Venezuela in oktober 2001. De president van dit olieleverende land (derde grootste ter wereld) werd enige tijd later middels een CIA-coup afgezet.

Het eerste en belangrijkste wat ik tegen alle Venezulanen wil zeggen, is: Ga terug naar huis. Laat de rust weerkeren. Wie tegen mij is, moet maar tegen me zijn. Ik zal mijn best doen jullie op andere gedachten te brengen. Maar tegen de grondwet kunnen jullie niet ingaan. Dit is een boek voor iedereen. Zoals Popul Vhu van de Maya's. De Popul Vhu, het boek van de hele gemeenschap. Dat moet jullie erkennen. En dan nog iets: Laat je niet vergiftigen. Sta niet toe dat ze je vergiftigen met hun leugens.
Chavez nadat het volk in opstand was gekomen en de democratisch gekozen president weer was bevrijd. Belangrijk instrument in de coup vormden de commerciele televisiestations. Zie ook Chavez the film

We steunen de democratische gemeenschap in onze regio. We hebben meningsverschillen met Chavez gehad en dat zal vaker voorkomen.
Powell aan het einde van de film. De VS ontkennen iedere betrokkenheid met de coup.

Labels: , , ,zaterdag 9 september 2006

Solidariteit
Bush maakte woensdag duidelijk dat CIA-gevangenissen gewoon blijven bestaan en dat CIA-agenten daar nieuwe spookgevangen op harde wijze kunnen ondervragen. Hij roemde zelfs de resultaten van methodes als bijna-verdrinking. Dat marteling, want zo heet dat, de kern onderuit haalt van waar de westerse landen voor moeten staan, doet kennelijk niet ter zake. Noch dat hij bondgenoten niet heeft ingelicht, en mogelijk zelfs heeft voorgelogen. (...) Na vijf jaar is de solidariteit met de Amerikanen niet verdwenen, maar wel met Bush en zijn beleid.
Hoofdredactioneel commentaar Trouw, vandaag.

Nederland heeft altijd goede relaties gehad zowel in Europa als via de trans-Atlantische band met de Amerikanen. Dus we moeten er alles aan doen om dat goed te houden.
Jan Peter Balkenende, ook vandaag in Trouw.

Het kabinet wil nog voor de verkiezingen in november proberen goedkeuring te krijgen van de Tweede Kamer voor deelname aan een vervolgproject voor de ontwikkeling van de JSF, de opvolger van de F16.
Bericht uit het Parool van vandaag.

Labels: , , , ,

donderdag 7 september 2006

Toch geen 'conspiracy'
'De Amerikaanse president George Bush heeft erkend dat de Verenigde Staten de afgelopen vijf jaar gevangenen hebben vastgehouden op geheime locaties buiten de VS.'
NRC, vandaag.

Labels: , ,dinsdag 5 september 2006

Picture perfect
'De invasie van Irak is een voorbeeld uit het boekje van waar de Jihad zich tegen dient te verzetten: een niet uitgelokte invasie en bezetting van een moslimland door een macht van ongelovigen. It's picture perfect. Het is een zelfrecruterende machine voor Al Queda. Al Queda hoeft Irak slechts voor zichzelf te laten spreken.'
Michael Scheuer (voormalig hoofd Al Queda-unit van de CIA), gisteravond in Al-Qaeda, een BBC-docu met Peter Taylor)

'De enige onafscheidelijke bondgenoot van Bin Laden, in termen van een wereldwijde Jihad, is het Amerikaanse buitenlandse beleid. Zonder dat is zijn taak bijna onuitvoerbaar.'
Michael Schreuer in hetzelfde programma.

Labels: , , ,zaterdag 2 september 2006

Trouw
In Trouw vandaag een artikel over 9/11 waarin ook D.C. Lama wordt ge�nterviewd. Na te lezen via deze link. Volgens de journalist zijn veel twijfels omtrent de offici�le theorie al lang weerlegd. Zo zou volgens hem WTC 7 zulke zware schade hebben geleden, dat het ook zelf bezweek.

Labels: , ,