dinsdag 2 februari 2010

Opnieuw
De rechtszaak tegen zeven verdachten van de zogeheten Hofstadgroep moet gedeeltelijk over. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag in cassatie beslist. (...) De Hoge Raad oordeelt nu dat de vrijspraak is gebaseerd op �te strenge eisen� die het hof heeft gesteld aan bewijs voor het �bestaan en de structuur van criminele of terroristische organisaties�. �s Lands hoogste rechtscollege plaatst ook kanttekeningen bij de beoordeling van �haat zaaien� door het gerechtshof. (...) Volgens het Openbaar Ministerie maakten zeven leden van de Hofstadgroep deel uit van een terroristische organisatie.
NRC, vandaag.

Labels:maandag 2 november 2009

Vrienden
Enkele tientallen personen hebben maandagmiddag in Amsterdam�Oost de moord op filmmaker Theo van Gogh herdacht. (...) De bijeenkomst was een initiatief van onder meer de stichting Vrienden Pim Fortuyn.
ANP, vandaag.

Ik ben niet van de herdenkingen en al helemaal niet van die van de Vrienden van Fortuyn.
Theo van Gogh op De Gezonde Roker, 2004.

Labels:zaterdag 30 mei 2009

Kwetsbaar tasten in het duister
Zij (AIVD'ers - DCL) mogen betrokken raken bij strafbare feiten, in verschillende strafrechtelijke gradaties. Dat is kwetsbaar. Maar het is niet duidelijk onder wiens regie dat gebeurt. Die van de dienst? Het Openbaar Ministerie? De landelijke officier voor terreurbestrijding? Dat is niet geregeld. (...) Bij de AIVD moet hierover duidelijkheid komen. Anders is het tasten in het duister. (...) Vlak na de moord (op Theo van Gogh - DCL) vroeg de Tweede Kamer zich af of die moord voorkomen had kunnen worden. Toenmalig minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) heeft bezworen dat er geen sprake was van tekortkomingen bij zijn dienst. Dat hebben wij onderzocht en wij kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk sprake is geweest van tekortkomingen.
Irene Michiels van Kessenich, scheidend voorzitter van de Commissie Toezicht betreffende Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, vandaag in NRC.

Labels:donderdag 18 december 2008

Niet vanuit het buitenland ge�nspireerd
Bestaat er (...) iets wat lijkt op wat wij vroeger de Hofstadgroep noemden, of een variant daarvan?
Wat je op dit moment ziet in de binnenlandse situatie, die dus niet vanuit het buitenland ge�nspireerd wordt, daar zie je na de Hofstadgroep betrekkelijke rust, zonder beweging.
De NCtB heeft de zoektocht naar de Syrische geestelijk leider van de Hofstadgroep (Abu Khaled) blijkbaar opgegeven door te vergeten dat ie er ooit was. Jeroen Pauw en Tjibbe Joustra, gisteren in Pauw en Witteman.

Wat dat betreft is het kennelijk erg moeilijk om iemand te vinden, het is een zoektocht die ik niet tot mijn verantwoordelijkheid reken. Er wordt druk gekeken en er wordt gesproken met mensen.
Tjibbe Joustra, maar dit keer over de zoektocht naar een opvolger voor zijn functie, gisteren in P&W. Joustra heeft de functie zelf gekregen nadat ie patserige plees bij de UWV had laten plaatsten voor z'n eigen dikke reet en gaat nu werken voor de particuliere beveiligingsbranche.

Labels:zondag 2 november 2008

4 jaar voortvluchtig

Abu Khaled a.k.a. Redouan al-Issa
Leider van de Hofstadgroep
Gevlucht sinds 2 november 2004 ('s ochtends)
Beloning van de Staat der Nederlanden: � 0,-

Labels:vrijdag 31 oktober 2008

Bekend
Het kabinet heeft besloten om het wetsartikel dat belediging strafbaar stelt uit te breiden. (...) Als het kabinet zijn zin krijgt, kan iemand ook naar de rechter wanneer iemand indirect wordt beledigd. Dat wil zeggen wanneer iets beledigends is gezegd over bijvoorbeeld �de islam� of �het christendom�, zo bevestigde premier Balkenende. Want, zei hij: �Daarmee worden mensen beledigd die zich tot een bepaalde godsdienst hebben bekend.�
De Pers, vandaag.

Labels:zondag 7 september 2008

Omdat niet naar buiten mocht komen hoe...
Officier van justitie Koos Plooij moet zich opnieuw verantwoorden voor het schrappen van passages in getuigenverklaringen. (...) Volgens de advocaten van de verdachten zijn de verklaringen echter gecensureerd omdat niet naar buiten mocht komen hoe AIVD en justitie op illegale wijze hebben samengewerkt.
NRC, dit weekend.

Labels:zaterdag 23 augustus 2008

Van je O.
De advocaten van de Piranhaverdachten Samir A., Nouredine el F. en Soumaya S. zeggen �sterke aanwijzingen� te hebben dat officier van justitie Koos Plooij meineed heeft gepleegd. (...) De officier zou �doelbewust� ontlastende verklaringen buiten het strafdossier hebben gehouden. (...) Plooij gaf deze week toe dat het OM passages uit een verklaring van de zus van Soumaya S., waarin zij zei dat haar familie contact had met de AIVD, had geschrapt. (...) Plooijs opmerking dat hij S.� familie had willen beschermen, strookte niet met de verklaring die de teamleider van de recherche had gegeven voor het schrappen. (...) De verdediging ontdekte nog een discrepantie. Plooij zei dat de zus van S. in juni 2005 louter als verdachte was gehoord. En dat hij er altijd van uit is gegaan dat haar verklaring nooit in andere zaken zou worden gebruikt. Dat is, aldus Koppe, �evident onjuist en mogelijk zelfs leugenachtig�. Hij wees op een document waarin staat dat de zus, vlak na haar verhoor, �als getuige in de Hofstadzaak is aangeduid�.
De Volkskrant, vandaag.

De AIVD heeft de arrestatie van de terrorismeverdachten Nouredine el F. en Soumaya S. in juni 2005 tot in detail geregisseerd. (...) Soumaya S. liep op 5 mei 2005 van huis weg, nadat ze islamitisch was gehuwd met El F. Een maand later werd de familie � die een intensieve zoektocht naar Soumaya was begonnen � benaderd door een medewerkster van de AIVD. (...) De AIVD gaf het gezin de opdracht aangifte te doen van de vermissing, zodat de politie in actie kon komen tegen El F. De dienst dicteerde drie zaken die in de aangifte moesten komen: Hofstadgroep, Nouredine en dat S. �iets goeds wil doen�.
De Volkskrant, gisteren.

Labels:vrijdag 22 augustus 2008

Meineed
Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de strafzaak in hoger beroep tegen Samir A. aangehouden tot dinsdag om alsnog twee officieren van justitie als getuige te kunnen horen. Een van de advocaten van A., Victor Koppe, wil aan de hand van die verhoren kunnen vaststellen of officier van justitie Koos Plooij meineed heeft gepleegd. Plooij legde afgelopen dinsdag als getuige een verklaring af in de zaak, over mogelijk gesjoemel met een verklaring van een belangrijke getuige. Plooij was officier in een andere grote terreurzaak, tegen de zogeheten Hofstadgroep.
Brabants Dagblad, vandaag.

Labels:woensdag 20 augustus 2008

Ander inzicht
Een pas opgericht forum van juristen en wetenschappers pleit voor een andere aanpak van de levenslange gevangenisstraf. Zo zouden veroordeelden periodiek moeten worden beoordeeld of ze voor strafvermindering of vervroegde vrijlating in aanmerking komen. (...) De Groningse juriste Wiene van Hattum is de drijvende kracht achter het forum. (...) Als voorbeeld geeft Van Hattum Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. "Hij is nog jong. Dat hij net als Duyvendak, tot andere inzichten komt, is toch niet onmogelijk? Ik vind dat je mensen niet mag afschrijven."
Nu.nl, vandaag.

Labels:maandag 26 mei 2008

Ook Belgische spionnen...
Het terreurnetwerk van Abdelkader Belliraj (een informant van de Belgische staatsveiligheidsdienst-DCL) had wellicht banden met de Nederlandse Hofstadgroep, die verantwoordelijk was voor de moord op filmmaker Theo van Gogh. Verder zouden er links zijn met de Belgische tak van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM) en met de groepering die Belgische zelfmoordkandidaten zoals Muriel Degauque naar Irak stuurde. Die werkhypothese wordt momenteel onderzocht door de Marokkaanse inlichtingendiensten, zo vernam De Morgen.
De Morgen, 18 maart 2008

Labels:
Beschaving en smaak
Het optreden van het Openbaar Ministerie vorige week tegen een tekenaar die onder pseudoniem werkt doet de haren te berge rijzen. Als verklaring voor de huiszoeking door tien man en de tijdelijke hechtenis van de cartoonist zegt het parket dat dit nodig was om zijn identiteit vast te stellen. Alsof die niet met minder spektakel achterhaald kon worden. Alleen al het politie-optreden werkt stigmatiserend en intimideert mogelijke andere opiniemakers. Of was dat juist de bedoeling, gezien de internationale kritiek na de film Fitna? (...) Is de werkelijke reden voor dit overheidsoptreden soms het indammen van radicale religiekritiek?
NRC*commentaar, NRC Next afgelopen woensdag.

En dat terwijl ze meteen hadden kunnen bedenken dat Gregorius Nekschot nergens toe heeft 'aangezet'. De haat die hij verondersteld wordt op te roepen is namelijk al lang een feit. (...) Nu is met haten op zichzelf niets mis. Het gaat er alleen om hoe die tot uitdrukking wordt gebracht. Moskee�n en islamitische scholen in brand steken is onbeschaafd. In een beschaafde wereld wordt de haat als provocatie en belediging in de arena van het vrije woord gesublimeerd. En dat is precies wat Gregorius Nekschot met zijn cartoons doet. En ja, ook de profeet Mohammed mag daarbij beledigd worden. Als inspiratie voor de moordenaar heeft hij de dood van Theo van Gogh op zijn geweten, en als men hem en degenen die in hem geloven, daarvoor wil laten boeten door de profeet te beschimpen, dan is dat beschaafd gedrag. Hoe smakeloos het ook kan zijn.
Marcel Zuijderland in NRC Next , afgelopen woensdag.

Labels: ,vrijdag 16 mei 2008

Misselijke grappen
De cartoonist Gregorius Nekschot is opgepakt op verdenking van haatzaaien. (...) Nekschot, wiens echte naam onbekend is, heeft ongeveer anderhalve dag in de cel gezeten, en is nu weer op vrije voeten. De politie heeft de woning van de tekenaar doorzocht en voor onderzoek materiaal meegenomen. Ook zijn boek 'Nekschot: misselijke grappen' is meegenomen voor verder onderzoek. (...) Onder meer de vermoorde cineast Theo van Gogh was een groot liefhebber van het werk van Nekschot en plaatste vaak een tekening op zijn website.
RTL Nieuws.nl, vandaag.

De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. �Een tamelijk intimiderende opmerking�, aldus (cabaratier Hans) Teeuwen. Nekschot verwijst naar een methode die "door fascisten en communisten gebruikt werd om zich te ontdoen van hun tegenstanders."
De Telegraaf, vandaag.
Zie ook: Het Vrije Volk: de 8 van Nekschot.

Labels: , ,woensdag 14 mei 2008

Punt gezet, klaar mee
Het grootste deel van de Tweede Kamer heeft woensdag een punt gezet achter onderzoeken naar de moord op cineast Theo van Gogh. (...) Alleen de oppositiepartijen PVV en SP blijven aandringen op nader onderzoek naar de rol van de AIVD voorafgaand aan de moord op 2 november 2004 en de manier waarop de problemen bij de dienst sindsdien zijn opgelost. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn er echter klaar mee.
Nu.nl, vandaag.

Labels:woensdag 7 mei 2008

De hoeders van het Zwaard
Afgelopen vrijdag lekte een brief uit van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA), waarin hij bepleit om de strafbaarstelling van godslastering aan te scherpen. (...) Het CDA heeft inmiddels een naam hoog te houden als het gaat om de beperking van de vrije expressie. In 2005 probeerde de partij het BNN-programma Spuiten en Slikken te verbieden; twee jaar later werd hetzelfde geprobeerd bij De Grote Donorshow. De partij vroeg ook als enige publiekelijk aan PVV-leider Geert Wilders om terugtrekking van zijn film Fitna. Daarnaast eiste het CDA ��� zonder succes ��� een verbod op het computerspel Manhunt 2, op de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (de �pedopartij�) en op een popconcert van zangeres Madonna, waarin zij genageld aan een kruis ten tonele zou verschijnen. In 2003 had premier Balkenende bovendien al eens zijn ongenoegen geuit over de �schadelijke hoeveelheid satire� over het koningshuis op televisie. Ook procedeerde hij tegen de winkelketen Kijkshop en de organisatie van Ex-pornstar-feesten vanwege �denigrerend gebruik� van zijn portret in hun reclames. En op dit moment voert de minister-president een bodemprocedure tegen het weekblad Opinio, dat een satirische nepspeech over de islam onder zijn naam had afgedrukt. De meest beruchte poging tot het inperken van de vrije meningsuiting staat niettemin op naam van partijgenoot Piet Hein Donner. Als toenmalig minister van Justitie opperde hij vlak na de moord op Theo van Gogh in 2004 de mogelijkheid om de strafbaarstelling van godslastering wettelijk aan te scherpen.
Column Rob Wijnberg in NRC Next, vandaag.

Labels:zondag 6 april 2008

Genoeg aanwijzingen
Onlangs verscheen een rapport van de Commissie van toezicht op de veiligheidsdiensten (CTIVD) over het optreden van de AIVD tegenover Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De voorzitter van de commissie van toezicht liet woensdag in de Kamer weten dat de minister de feiten in haar onderzoek niet juist heeft weergegeven en niet de juiste conclusies heeft getrokken. (...) Ter Horst zei in een persbericht dat de AIVD de moord op Theo van Gogh in november 2004 niet had kunnen voorkomen. Mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam, de voorzitter van de commissie van toezicht, liet boos weten dat zij het niet eens is met de minister. Het is opmerkelijk dat de commissie van toezicht de minister in het openbaar zo hard afvalt. (...) De AIVD heeft niet voldoende aandacht besteedt aan Mohammed B., terwijl de veiligheidsdienst genoeg aanwijzigen had dat hij een belangrijke rol speelde in de Hofstadgroep.
Column Ronald van Raak

Labels:vrijdag 4 april 2008

Saleh B, Abu K, Mohammed B... nee...
Er was geen persoonsdossier over Mohammed B. Overigens ook niet over de andere leden van de Hofstadgroep.
Irene Michiels van Kessenich-Hoogendam, voorzitter van de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), vandaag in De Ochtenden.

Overigens heeft haar commissie de �tapes� van de Haagse Antheunisstraat niet onderzocht. In een afgeluisterd AIVD-huis daar woonden Hofstadleden. Wellicht spraken ze van tevoren over de moord op Van Gogh. �Dat is pure speculatie�, zegt Michiels van Kessenich-Hoogendam. �De tapes waren niet relevant.� Moet je ze daar niet eerst voor beluisteren? �Meer kan ik er niet over zeggen.�
De Pers, 26 maart jongstleden.

Labels:dinsdag 5 februari 2008

Wellis (3)
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bij de Hoge Raad in cassatie in de zaken van de zeven Hofstadverdachten.
Nu.nl, vandaag.

Labels:zaterdag 26 januari 2008

Wellis (2)
Er is een hoger gerechtshof voor nodig om aan te tonen wat iedereen meteen al had kunnen zien: dat de Hofstadgroep een bonte verzameling heftig ontspoorde jongeren was en geen geoliede stoottroep van de internationale jihad.
Bas Heijne, vandaag in NRC.

Je mag ervan uitgaan, dat als de inlichtingendienst hen in de gaten houdt, dat ze dan gevaarlijk zijn.
CDA-kamerlid Haersma Buma, donderdag in NRC.

Labels:woensdag 23 januari 2008

Wellis
De Hofstadgroep is geen terroristische organisatie. Dat heeft het gerechtshof in Rotterdam bepaald in het hoger beroep tegen zeven vermeende leden. (...) Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld. (...) "Wij zijn van mening dat het wel zo is."
RTL Nieuws, vandaag.

Labels:donderdag 31 mei 2007

Gesloten zaak
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet kunnen vaststellen dat voormalig terrorismeverdachte Rachid B. als gevolg van een misdrijf is overleden.
Nu.nl, vandaag. Zoek ook hier.

Labels: ,zaterdag 19 mei 2007

Debat
Heftige kritiek op een bepaalde godsdienst is wezenlijk anders dan heftige kritiek op een ras. (...) Geloof omvat bijna altijd bepaalde opvattingen, bijvoorbeeld over de inrichting van de samenleving, dus geloofsovertuigingen zijn in dat opzicht te vergelijken met politieke overtuigingen. En die moeten altijd kunnen worden bestreden, dat is de kern van het maatschappelijk debat.
Rechtsgeleerde Arnout Nieuwenhuis, deze week in Elsevier.

Labels: ,donderdag 10 mei 2007

Geen enkele wettelijke basis
De terrrorismebestrijding in Nederland verkeert in een crises. Op papier lijken de afspraken duidelijk, maar achter de schermen woedt een machtstrijd. (...) Joustra is een machtig man geworden. Contact met de minister van Justitie over terrorisme loopt allemaal via deze co�rdinator. De politie verzet zich daartegen; de leiding van het Openbaar Ministerie verzet zich ertegen en de inlichtingendienst AIVD is er ontevreden over. Met argusogen zien de inlichtingendiensten dat de NCtB zich ontwikkelt tot een derde inlichtingendienst, waarvoor geen enkele wettelijke basis is.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: ,dinsdag 8 mei 2007

Hofsteady Crew
T-shortlogo in origineel lettertype, vandaag in reportage in Premtime over rapper Salah Edin.

Labels:woensdag 2 mei 2007

T-woord
Het is kennelijk een advies geweest van de co�rdinator terrorismebestrijding dat klakkeloos is opgevolgd door de minister. (...) De minister liet zich meeslepen door de effecten van het T-woord, het terrorismewoord. Als dat valt schieten mensen toch ook juridisch in een kramp en worden de grenzen verlegd.
Gerard de Jonge, universitair hoofddocent in Maastricht aan de vakgroep Strafrecht, over de terroristenafdelingen in de Nederlandse gevangenissen, afgelopen zondag in �Reporter: Guant�namo Vught�

Er wordt een gevangenis gebouwd rondom een misdrijf in plaats van rondom een individuele misdadigers.
Beatrice de Graaf, historicus en terrorismeonderzoeker aan de UvU, in dezelfde uitzending.

Labels: ,woensdag 21 maart 2007

De Schreeuw
Ook ik was, als buurtbewoner, bij de onthulling van De Schreeuw in het Oosterpark. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet voerde daar als eerste het woord. Hij zei dat de eerste gedachte na de moord op Theo was dat er een standbeeld moest komen. Laat zijn geheugen hem in de steek? Was het niet deze stadsdeelvoorzitter die in eerste instantie tegen een standbeeld was, omdat zo'n beeld maar verwarring zou brengen onder de diverse bevolkingsgroepen in de wijk?
Er was nog een ander incident. Iemand stond heel rustig met een spandoek zijn vrije mening te verkondigen. Hij moest dit spandoek inleveren en werd geboeid afgevoerd, onder de ogen van De Schreeuw.
Vervolgens mocht Hans Teeuwen het woord voeren, op zijn eigen, geheel vrije wijze. Hij gebruikte heel wat hardere teksten dan die op het spandoek stonden. Hij mocht tekeer gaan, terwijl iemand anders zich gelaten liet afvoeren.
Uit: ingezonden brief van Ellen van den Berg-van Harten, vandaag in Het Parool.

Labels:dinsdag 20 maart 2007

Told y'all
Wat is er op die banden te horen? Heeft de AIVD signalen over de beraamde moord over het hoofd gezien? Moeten informanten worden beschermd? Als dat zo is, wie is dan de spion? Abu Khaled? Hij kon zomaar met vervalste paspoorten door Europa reizen. Dan zou duidelijk worden hij telkens werd betrapt en weer vrijgelaten.
Afgelopen zondag in Tatort Linnaeusstraat: Der Tag als Theo van Gogh ermordet wurde

Labels:zaterdag 17 maart 2007

Niet zonder effect
Voorjaar 2004 stuurde de minister van Binnenlandse Zaken een unieke brief aan de Tweede Kamer. Het concept was geschreven door ambtenaren van de AIVD. (...) Nu waarschuwden de analisten aan de Dr. Van der Stamstraat tegen de polariserende toon die in de Kamer, op de opiniepagina's en in talkshows op de televisie tegen allochtonen werd aangeslagen. (...) De analisten wisten waarover ze het hadden: de eerste infiltranten in terreurgroepen hadden zich gemeld. (...) Welke opinieleiders werden bedoeld, liet de AIVD discreet in het midden. Maar de waarschuwing sloeg onder meer op cineast Theo van Gogh ('Weg met de vijfde colonne van geitenneukers'), Buitenhof-columnist Paul Cliteur ('Moslims bedreigen de scheiding van kerk en staat') en VVD-parlementari�r Geert Wilders ('Die hoofddoekjes lust ik rauw!'). De interventie van de geheime dienst bleef niet zonder effect. Cliteur trok zich terug uit het debat. VVD-leider Van Aartsen zette Geert Wilders uit de fractie. Najaar 2004 ging hij als eenmanspartij verder.
Uit de column van Max van Weezel, deze week in Vrij Nederland.

Labels:
Via die Syri�r
Er zijn echt heel veel, vind ik, fouten door de AIVD gemaakt, dingen die nog steeds niet opgehelderd zijn. Bijvoorbeeld, iets simpels: ze weten heel snel dat het Mohammed B. is, want die hadden ze neergeschoten; ze gaan huiszoeking doen, maar wat blijkt: verkeerde huis. Wat ik het allerraarste vind: de officier van Justitie, Van Straelen, heeft gevraagd naar de banden van de Hofstadgroep, de taps, maar die beginnen op 3 november, terwijl Theo op 2 november is vermoord. En de andere taps zijn weggeveegd.

Als je dat combineert met het feit dat de man die alles moest vertalen voor de AIVD, een vriend van Mohammed B. was en in dat huis kwam, dan heb je toch wel -ik houd niet zo van complotdenken- maar dan heb je toch wel genoeg materiaal om vragen te stellen aan de AIVD.

Daarbij, wat ook nog eens het geval is, is dat er echt een -voor mij bijna zeker, dat zal zondag ook wel blijken uit die Duitse documentaire waar wij overigens niets mee te maken hebben (Tatort Linnaeusstraat-DCL)- daar wordt echt een duidelijke link gelegd tussen de Hofstadgroep en Mohammed B. en Al Queda. Via die Syri�r.
Theodor Holman, gisteren in Pauw & Witteman. Meer over die Syri�r.

Labels:dinsdag 6 februari 2007

Vanwege diplomatieke betrekkingen
Remkes weigert te vertellen door welke landen Nederland wordt bespioneerd. In april al bleek uit het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over 2005 dat het aantal landen dat 'heimelijk activiteiten in Nederland ontplooit', is gegroeid. (...) 'In verband met diplomatieke betrekkingen, maar ook vanwege operationele redenen, kan ik daar niks over zeggen', aldus de VVD'er.
Parlementaire nieuwsbrief, gisteren.

Labels: , ,vrijdag 19 januari 2007

Abuzoek
Een onafhankelijke commissie gaat opnieuw onderzoek doen naar de rol die de veiligheidsdiensten hebben gespeeld rond de moord op cineast Theo van Gogh. (...) Remkes deed de belofte na scherpe kritiek van de Kamer op een eigen evaluatie die de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie recent hebben uitgevoerd.
Nu.nl, vandaag. Zie ook hier.

Labels: ,woensdag 3 januari 2007

Abu, abu, abu
Na uitgebreid opsporingsonderzoek blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in het proces tegen de Hofstadverdachten, dat Mohammed B. de leider en initiator was van een criminele en/of terroristische organisatie die tot doel had opruiing, verspreiden van opruiende geschriften, haatzaaiing, bedreiging en bedreiging met terroristisch oogmerk. (...) Ten aanzien van de moord door Mohammed B. op Theo van Gogh oordeelt de rechtbank dat er geen wettig en overtuigend bewijs is voor samenwerking of medepleging. Niet is vastgesteld dat Mohammed B. zijn voornemen met anderen heeft gedeeld of door anderen is geholpen. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de beslissing tot het plegen van de aanslag zoals wij die thans kennen, een individuele beslissing van Mohammed B. was met hemzelf als enige uitvoerende.
Uit: Evaluatie overheidsoptreden rondom de moord op de heer Th. van Gogh - Ministerie van BZK / J.W. Remkes 19 december 2006

Labels: ,vrijdag 15 december 2006

Zonder verband
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 16 december 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM en Nederland 3.

Terwijl u op televisie kunt kijken naar het vermoedelijke verloop van mijn avond, zal ik proberen mijn Nachtegal er uit te gooien. Laat ik er tijdens het schrijven ervan alvast rekening mee houden dat dat gal er ook al een tijdje uit kan zijn als ik dit voorlees, want ik ben van plan mezelf behoorlijk klem te zuipen. Geen ingewikkeld verhaal dus, maar kort wat puntjes van de afgelopen week, dan moet u zelf maar kijken of er een verband is tussen die zaken.

Punt 1. Volgens CDA-minister Hirsch Ballin is zijn voorganger op Justitie, CDA-minister Donner, na de moord op Theo van Gogh, uitstekend omgesprongen met Ayaan Hirsi Ali. In de autobiografie van Hirsi Ali kun je lezen hoe zij werkelijk niets meer te zeggen had over haar eigen leven (voor haar eigen veiligheid natuurlijk) en dat zij zelfs geen internet mocht bekijken, om te zien wat er in het land speelde waarvoor zij volksvertegenwoordiger was. Als Hirsi Ali namelijk ergens in New York www.nu.nl zou intypen op een computer, zou Osama bin Laden volgens Donner direct weten dat zij dat was en kon Donner haar veiligheid niet meer garanderen. Het gevolg was dat Hirsi Ali geen idee had wat er speelde n.a.v. die moord en daar dus ook niets over kon zeggen.

Punt 2. Minister Bot is deze week naar Syri� gereisd om de gegijzelde kinderen Sara en Ammar terug te krijgen. Dat gaat waarschijnlijk ook nog lukken, omdat ie daarover persoonlijk heeft gesproken met de Syrische president Assad. Goede zaak natuurlijk, maar hadden we niet nog iets anders te bespreken met die gast? Oh ja... de geestlijk leider van de Hofstadgroep, Abu Khaled, die was na de moord op Theo van Gogh toch naar Syri� gevlucht? Daarvan zei minister Donner toch dat ie waarschijnlijk in een Syrische gevangenis zat, wat dan weer ontkend werd door de Syrische autoriteiten. Zouden ze het daar nog over hebben gehad? Dat lijkt me wel, want we steken miljoenen euro�s in terrorismebestrijding, dus als er dan echt een aanslag is gepleegd (in dit geval de moord op Theo van Gogh), dan wil je natuurlijk koste wat het kost de leider van zo�n groepering in de kraag vatten. Wat gek dat ie daar helemaal geen mededelingen over heeft gedaan.

Punt 3. Ach, laat ik dat punt lekker luchtig houden. Ik ben op een feestje, lekker aan het drinken en vorige week zei Giel al dat hij, zelfs als ik nuchter ben, vaak niet meer echt kan volgen waar ik het over heb. Dus ja: heb ik de jarigen ook nog een cadeautje gegeven? Ja zeker: de 11 september-scheurkalender 2007, met als ondertitel �scheuren in de offici�le 11 september-verklaring.� Daarin staat voor iedere dag van het jaar een interessant feitje over de aanslagen op 11 september (namelijk dat er van de offici�le verklaring geen spaan heel blijft), bij elkaar verzameld door ene Niels Rood. Volgens de autobiografische pagina houdt deze Niels zich met deze aanslagen sinds juli 2005 bezig, dus de kans is nog best aanwezig dat hij daar dankzij ��n van mijn columns voor dit programma in ge�nteresseerd is geraakt.

Enfin, laat ik maar weer lekker verder gaan drinken. Wat ik over al deze zaken nog meer kwijt wil, leest u wellicht volgend jaar in de Theo van Gogh-scheurkalender.

Links
* Meer over Abu Khaled op deze site.
* Voor meer over 9/11: zie jaaroverzicht 2005 en columns 2006.
* Reactie Hirsch Ballin.

* Bestel hier de '11 september scheurkalender' van Niels Rood (uitgeverij Lemniscaat, 12,50 euro)
* Gratis download 11 september scheurkalender.

* Mijn Vrijheid-website (Ayaan Hirsi Ali)

Labels:maandag 11 december 2006

Drogredeneringen
Dat oud-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) na de moord op cineast Theo van Gogh door toenmalig minister Donner van Justitie 'opzettelijk is misleid' en zich met 'drogredeneringen' in een politiek isolement heeft laten plaatsen door zich tijdelijk in de VS te laten onderbrengen, is onzin. Dat schrijft huidig Justitieminister Hirsch Ballin in antwoord op schriftelijke Kamervragen. De beschuldigingen aan het adres van CDA'er Donner komen van hoogleraar Afshin Ellian en schrijver Leon de Winter, goede vrienden van Hirsi Ali. Volgens het tweetal draaide de bewindsman Hirsi Ali bewust een rad voor de ogen 'om haar te demoraliseren' uit vrees dat ze olie op het vuur zou gooien als ze de kans kreeg zich in het openbaar over de situatie uit te spreken.
Parlementaire nieuwsbrief, afgelopen donderdag. Lees erover in Mijn Vrijheid van Ayaan Hirsi Ali. En tja...

Labels: ,donderdag 16 november 2006

Request from the editors of Fringe Intelligence (e-zine)
We would appreciate your assistance as we have been approached for information on a possible Dutch involvement with CIA-Rendition.
Both the press and politicians in the Netherlands are silent about any involvement from Dutch agencies with the so-called CIA rendition flights. There have been some publications in the national press about the role of Amsterdam [Schiphol] and Rotterdam airports with the supposedly CIA-rendition flights. But that�s about it.

There has been one mysterious disappearance: the case of �The Syrian�. This alleged spiritual leader of the Dutch-based jihad terror cell �Hofstadgroup� disappeared suddenly in 2005. Investigations by the Dutch press ended with mixed results. According to some reports he is in Syria in a prison, others state he is in Syria, but not a prisoner. The possibility of a kidnapping instead of a flight/disappearance has been whispered; more or less akin to the German Masri affair.

Should you be in possession of any Dutch links in your own information or research on CIA-Rendition and the logistics behind this [incl. CTIC's] we would appreciate your input.

Because of the nature of this we will guarantee your anonymity.

Thanks
Jan van den Baard and Roger Vleugels (roger.vleugels@planet.nl)

Labels: ,zaterdag 4 november 2006

Wouter komt naar me toe, deze herfst
E�n van de mooiste boeken die ik gelezen heb, de afgelopen jaren, is 'Onzichtbare ouders' van Margalith Kleijwegt, en de ondertitel van dat boek is 'De buurt van Mohammed B.' Zij schrijft over Amsterdam-West, de buurt waar Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, is opgegroeid. En zij laat zien hoe daar tientallen jongeren rondlopen, die potentieel weer Mohammed B. kunnen worden. (...) En wat we met elkaar zullen moeten doen, is door de politie op die huizen af te sturen, door de spijbelambtenaren op die huizen af te sturen, door de jeugdwerkers op die huizen af te sturen, is echt achter die voordeur kijken.
Wouter Bos over mijn buurtje en mijn privacy, gisteren in het RTL 4-debat.

Labels: , ,dinsdag 31 oktober 2006

"O God bezorg Sjeik Fawaz Jneid een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen. Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet."

Labels:donderdag 26 oktober 2006

Rol
De rol van de inlichtingendienst AIVD rond de moord op Theo van Gogh wordt toch snel onderzocht. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft onverwacht ingestemd met een motie van PvdA-Kamerlid Koenders. (...) Na het proces tegen Mohammed B. bleek dat er in zijn woning huiskamerbijeenkomsten werden gehouden voor leden van de Hofstadgroep. Daar werd onder meer geluisterd naar de wijsheden van de vermoedelijke geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syri�r Redouan al I.
NOS Journaal, gisteren.

Labels: ,vrijdag 20 oktober 2006

Richting
Historicus Roel Meijer, islam-deskundige in het Piranha-proces tegen Samir A. en vijf andere verdachten van islamitisch terreur, is gisteren teruggekomen op enkele cruciale conclusies in zijn rapport. (...) Meldde Meijer in zijn onderzoek nog dat de verdachten een groep moesten vormen, gezien de overeenkomsten van de aangetroffen documenten in hun computers, tijdens de zitting erkende hij dat hij niet kon achterhalen hoe de documenten onderling werden verspreid. (...) Meijer nam ook een conclusie terug over verdachte Mohamed H.. Hij erkende dat hij niet met zekerheid kon zeggen dat H. de schrijver is van twee documenten. (...) Aan de documenten kon hij wel zien welke richting de groep uit gaat, zei Meijer. "Er bestaat namelijk kritische, relativerende literatuur en daar hebben ze nauwelijks iets van." Maar advocaten legden lijsten over van gematigde boeken uit kasten van de verdachten die niet in beslag zijn genomen. (NRC, vandaag)

Nederland stuurt waarschijnlijk 160 militairen extra naar de Afghaanse provincie Uruzgan voor de ISAF-missie. Het kabinet zal dat vrijdag besluiten op voorstel van minister Henk Kamp van Defensie. (Nu.nl, gisteren)

Labels:zaterdag 7 oktober 2006

Gegeven taal
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 7 oktober 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Deze week verscheen een evaluatie van het normen en waardendebat. Volgens onze minister-president heeft zijn discussie er o.a. voor gezorgd dat het de taal heeft gegeven waarin politici, opinieleiders, maatschappelijke organisaties en veel burgers met elkaar zijn gaan spreken over de immateri�le kwaliteit van de samenleving. Het heeft volgens hem de samenleving ook weerbaarder gemaakt bij externe schokken, zoals bij de moord op Theo van Gogh.

Tja, het normen en waardendebat. Dat een regering over normen spreekt, vind ik wel logisch. Of je het nou leuk vindt of niet: de democratisch gekozen macht bepaalt de normering voor het gedrag dat in de samenleving wordt getolereerd. (Men noemt dat ook wel wetten.) Je mag misschien veel waarde hechten aan lekker scheuren op de snelweg (dat is je goed recht); de overheid bepaalt hoe hard dat daadwerkelijk mag. Over de maximumsnelheid kun je vervolgens een debat houden; het feit dat je dat leuk vindt, is geen zaak van de overheid.

De waarden in je leven; daar heeft de overheid geen reet over te zeggen. Als Jan Peter Balkenende grote waarde hecht aan het gezin, dan moet ie inderdaad maar lekker met zijn gezinnetje in Capelle aan de IJssel gaan wonen; het zal me een rotzorg zijn. Maar als ik in Amsterdam wil blijven rondneuken totdat de impotentie op een dag zal toeslaan, dan is dat mijn beslissing. Tuurlijk; dat rondneuken wordt wel enigszins genormeerd; de vrouw moet het bijvoorbeeld ook wel zelf willen. En dankzij die normering hoeft bijvoorbeeld mevrouw Balkenende niet bang te zijn dat ik haar zomaar zal bespringen. Daar zijn nog wel meer redenen voor aan te wijzen, maar mijn persoonlijke waarden weerhouden mij ervan die al te expliciet te benoemen. Dat ik van neuken houd en daar veel waarde aan hecht, staat daar helemaal buiten. Om het verschil tussen normen en waarden nou maar eens kristalhelder te krijgen: Het gaat erom hoe je neukt.

Enfin. Een discussie over waarden is het ook nooit echt geworden. Vanaf het begin heeft Balkenende onder dat mom slechts geprobeerd vanuit overheidswege de normering in de samenleving de kant op te sturen van het door hem gewenste burgermansmoraal. Als ik mijn cartoontjes op De Gezonde Roker uit die tijd terugkijk, herinner ik mij nog talloze opmerkingen van hem waar ik mij destijds aan heb gestoord. Hiphop moest worden gecensureerd; het Koningshuis mocht niet meer worden bespot en grappen over religie waren volgens hem al helemaal taboe. Nou houd ik persoonlijk wel van Hiphop met expliciete teksten; vind ik het Koningshuis inderdaad niet passen in een democratie en ben ik van mening dat religie een onderschatting is van je persoonlijke band met God of Allah of hoe je �m ook wilt noemen... Maar als je het daar niet mee eens bent en je wilt daar met mij over discusieren, dan zal ik inderdaad geregeld iets zeggen wat aan die waarden van jou toornt. En daar kwam Balkenende�s normendiscussie dan weer tussen: volgens hem mocht je niet spreken over zaken die aan die religieuze waarden kwamen.

Tja, dat vond Mohammed B. nou ook. Via een Syri�r met een wel uiterst vreemde levensloop voor een religieus fanatiekeling, werd Mohammed in contact gebracht met een groepje dat door de AIVD in de gaten werd gehouden; die Syri�r leverde hem wat wapens en een fatwa en op 2 november 2004 werd Theo van Gogh vermoord, omdat Theo zich niet hield aan de bandbreedte van de discussie zoals ook JP Balkenende die graag zag.

Gelukkig had Balkenende de samenleving alvast een taal gegeven waarin wij met elkaar over dit soort immateri�le zaken konden spreken. Tijdens de eerste de beste persconferentie verklaarde hij dan ook: �Op dit moment denk je wel heel sterk aan het feit dat Van Gogh iemand was die zijn mening niet verborgen hield en zich daarom kwetsbaar opstelde en daarom ook vijanden maakte.�

Ja, dat was inderdaad geheel in lijn met zijn eerder �gegeven taal�: Je mening voor je houden en geen moeilijke onderwerpen aansnijden; niet al te veel vragen stellen over de rol van de AIVD bij deze moord, niet klagen over het feit dat minister Donner het teveel gedoe vond om die Syrische leider te vervolgen en je vooral niet afvragen of er misschien andere groeperingen meer profiteerden van deze moord dan de fundamentalistische moslims in dit land. U zult begrijpen: volgens Jan Peter Balkenende was zijn normen en waardendiscussie dan ook een groot succes.

Laat ik daarom besluiten met een citaat van Duitse schrijver Kurt Tucholsky: �De taal is een wapen. Houd het scherp.�

* Evaluatie Normen en waardendebat (Pdf via RTL Nieuws)
* Balkenende na de moord.
* De Gezonde Roker
* Catoonarchief op De Gezonde Roker.
* Meer over die Syrische leider...

Labels: , ,woensdag 4 oktober 2006

Gegeven taal
De agendering van 'normen en waarden' bleek te voorzien in een maatschappelijke behoefte. Het heeft in ieder geval ook de taal gegeven waarin politici, opinieleiders, maatschappelijke organisaties en veel burgers met elkaar zijn gaan spreken over de immateri�le kwaliteit van de samenleving. Dit heeft de samenleving daarmee ook weerbaarder gemaakt bij externe schokken, zoals de moord op Theo van Gogh.
Uit: Brief van Jan Peter Balkenende "Bij vier jaar normen en waarden" (pdf) Zie voor meer normen en waarden rondom die moord hier.

Labels: ,maandag 2 oktober 2006

Buurtgenoot
Over wat ik daar in 2003 wilde gaan doen, daar heb ik al een verklaring over afgelegd. Ik zei: Als zij tegen mij zeggen: We hebben iemand nodig die onze kleding moet wassen, dan was ik hun kleren. Als zij zeggen: We hebben iemand nodig die op het dak oplet of er militairen aankomen, dan doe ik dat. Als ik terug moet schieten, dan doe ik dat.
Samir A. over zijn bezoek aan Tsjetsjenie, gisteren in Reporter.

Ze zeggen tegen de mensen: Samir wilde een aanslag plegen, wij hebben hem tegen gehouden: Stem op ons! En zo winnen ze hun stemmen. Het is hun manier om stemmen te winnen: mensen bang maken. En zo winnen ze hun stemmen. Als mensen eenmaal bang zijn, zijn ze bereid om alles voor jou te doen.
Samir A. in dezelfde uitzending.

Labels: , , ,zaterdag 23 september 2006

Ernst Hirsch Ballin
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Als je in dit land minister bent en je wilt toegeven aan je xenofobische angsten, is het niet de bedoeling dat je zomaar wat bouwvakkers enkele hokken laat timmeren, daar mensen in opsluit die moreel gezien geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd en dat je daar dan maar wat goedkope particuliere uitzendkrachten bij plaatst. Er was een lid van het Koninklijk Huis voor nodig om dit bij twee van de drie verantwoordelijke ministers duidelijk te maken. De derde, de minister van vreemdelingenzaken, beschikt helaas niet over het verstandelijk vermogen een dergelijk rapport te begrijpen.

Maar goed: twee ministers afgetreden, je zou bijna weer vertrouwen krijgen in het functioneren van de Staat. Zeker omdat ��n van de twee minister Piet Hein Donner is. Als je zijn naam op mijn site googled, krijg je 67 resultaten: ongeveer het aantal columns en toespraken dat ik aan hem heb geweid. En dat is nog exclusief de vele cartoons die ik over hem heb gemaakt voor bijvoorbeeld De Gezonde Roker en het nummer Cannabisativa America, dat ik als protest tegen Donners uitleveringenbeleid heb opgenomen. Ik heb het van de week weer eens allemaal bekeken, omdat ik het moeilijk vond om aan te geven waarom ik nou het meest een hekel heb aan het gedachtegoed van die man.

Afgaande op de columns die ik eerder over hem schreef, zou ik zeggen: Donners drugsbeleid. Of beter gezegd: het complete gebrek aan enige vorm van beleid. Tenzij je denkt dat meer opsporing, hogere straffen en meer repressie ooit zal leiden tot een betere volksgezondheid en minder criminaliteit. Maar dat drugsbeleid is slechts een voorbeeldje van �s mans verknipte beeld van wat een democratie moet zijn. Volgens mij moet een democratisch systeem er voor zorgen dat allerlei verschillende mensen in zo�n groot mogelijke vrijheid naast elkaar kunnen leven; volgens Donner betekent democratie dat 51 procent van de mensen hun wil kan opleggen aan de rest van het land. Daarom zal ik het ook nooit als een democratisch gegeven accepteren als een meerderheid besluit de sharia in te voeren. Net zomin als dat ik het accepteer dat moraalridders als Donner mijn spirituele vrijheid beperken door mij een drugsverbod op te leggen.

En wie wordt nou zijn opvolger? Ernst Hirsch Ballin, de man die -toen hij nog minister van Justitie in het kabinet Lubbers 3 was- door de Highlife ooit zo treffend op de cover werd gezet als een Don Quichotte die tegen windmolens strijdt. Terugkijkend op zo�n twintig jaar Nederlands drugsbeleid, kan je constateren dat toen zo�n beetje alle problemen zijn begonnen. Hirsch Ballin is namelijk zo�n zelfde wereldvreemde moraalridder als Donner, maar daar kom ik de komende weken vast nog wel eens op terug, als daar weer actuele aanleiding voor is.

Mijn grootste verwijt aan Donner is echter van een heel andere orde: de manier waarop hij met de moord op Theo van Gogh is omgesprongen. En dan doel ik niet eens op zijn onbeschaamde opmerkingen dat Van Gogh maar niet zo�n grote mond moest hebben. Nee: ik verwijt het Donner dat hij die geestelijk leider van die zogenaamde Hofstadgroep heeft laten lopen. Na de moord op Theo kregen wij een heel verhaal over een zogenaamde Nederlandse Al Queda, waarbij we zelfs ons hele rechtssysteem hebben aangepast om een stel puberende sukkels achter slot en grendel te krijgen. Als je nu in de kroeg roept dat ze wat jou betreft maar een bom op dat hele binnenhof moeten gooien, moet je oppassen dat er geen polizei naast je staat. En dat terwijl al die gastjes al tijden lang door de AIVD in de gaten werden gehouden. Maar de leider van die groep... ja, die was het land uit en misschien wel in de gevangenis van de Syrische geheime dienst. Waar ie later dan toch weer niet bleek te zitten. Dus ja... terwijl het hele land wordt volgehangen met lelijke oranje posters van Nederland tegen terrorisme, vond Donner het heel normaal dat je de aanstichter van dit alles (de man had al die gastjes bij elkaar gebracht en opgejut) gewoon laat lopen. Sterker nog: toen deze Abu Khaled ineens wel gesignaleerd was, vond Donner het teveel diplomatiek en juridisch gedoe om deze man zich voor een Nederlandse rechter te laten verantwoorden. Dat zaakje stinkt echt van begin tot eind, maar niemand lijkt zich daar nog druk om te maken.

En wie wordt zijn opvolger? Ernst Hirsch Ballin, de man die de geschiedenisboekjes in was gegaan dankzij de IRT-affaire: het voorbeeld van de wijze waarop overheidsdiensten en criminele organisaties met elkaar verweven zijn. Officieel om dat goed te kunnen monitoren, maar naar later bleek als actieve deelnemende partij.

Dus ben ik blij dat Donner eindelijk is opgestapt? Nou nee: met Hirsch Ballin zal het waarschijnlijk niet veel beter worden. En wat me daar nog het meest aan afschrikt is de gedachte dat ministers hier wel kunnen aftreden, maar voor je het weet, zitten ze gewoon weer op hun plek.

Links:
* Donner op DC Lama.nl
* Cannabisativa America (D.C. Lama met Che en Macro)
* Bio Hirsch Ballin op parlement.com
* Het rapport Inzake Opsporing (IRT-affaire)
* Verhoor Hirsch Ballin tijdens de parlementaire enquete
* Ballin bij Keek op de Week

Labels: , , ,zaterdag 9 september 2006


zaterdag 2 september 2006

De strijd is nooit opgehouden.
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 2 september 2006. Vannacht rond half 2 in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Je moet praten over hoe je je moet verzetten tegen een eventuele volgende grote wereldoorlog. En mijn instelling -ik ben ook maar een mens, dus ik probeer ook maar op mijn manier met alle gebrekkige middelen- ik probeer mee te helpen, dat hele kleine beetje, aan het voorkomen dat we nog verder afglijden in moraal, in geweld, in ego�sme, in materialisme, in een samenleving, die automatisch dan zal eindigen in een volgende oorlog.
Bill Minco (1922-2006)

Als vaste luisteraar van dit programma weet u natuurlijk al heel lang dat de aanslagen op 11 september 2001 een inside job waren, maar langzaam maar zeker begint dat ook door te dringen bij de rest van Nederland. Vanavond zond Twee Vandaag bijvoorbeeld weer uit over de vragen rondom die aanslagen; morgen verschijnt er een artikel in dagblad Trouw (waarin ook ik het ��n en ander mag zeggen) en volgende week zondag wordt niet alleen de documentaire Loose Change uitgezonden, maar komt ook het actualiteitenprogramma Zembla met een uitzending hierover. Gezien het mailtje dat ik van ��n der redacteuren ontving (met daarin complimenten voor het nummer �Vragen aan George Bush�, dat ik met de Osdorp Posse over die aanslagen heb opgenomen), heb ik er alle vertrouwen in dat dit programma de broodnodige discussie zal opleveren.

Goed nieuws, zou je denken. Hoewel: de BBC zond ooit de documentairereeks The Power of Nightmares uit (waar in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe sterk de banden zijn tussen Al Queda en de Amerikaanse Neo-conservatieven) en enkele weken later volgden prompt de Londense bomaanslagen. Aanslagen door een groep die al heel lang door de MI5 werd gevolgd en waarvan enkele daders bekend stonden als Britse geheime agenten. Een aanslag waarbij -natuurlijk geheel toevallig- op datzelfde moment een oefening gaande was over de vraag wat men moest doen wanneer er op exact dezelfde metrostations op exact hetzelfde tijdstippen een serie aanslagen zou plaatsvinden.

Maar ja... wie zou er nou in Nederland profiteren van die aanslagen, zo vlak voor de verkiezingen?

Enfin. Met het laten lopen van de geestelijk leider van de Hofstadgroep (deze Syrische man met werkelijk alle trekjes van een geheim agent kon gearresteerd worden, maar dat zou volgens minister Donner teveel juridische problemen geven) heeft onze minister van Justitie al laten merken hoe hij in dit alles staat. Het verbaast mij dan ook niet meer als ik hem hoor zeggen dat hij een concert van Madonna zou willen verbieden omdat kunst zich volgens hem moet houden aan het bestaande normen- en waardenstelsel. Alsof kunst daar ooit voor bedoeld was. Wat zal die Donner toch gejankt hebben om de dood van Theo van Gogh, denk ik dan. Kruistocht in spijkerbroek is dit jaar niet alleen een film geworden, het is ook een reality programma.

Maar laat ik positief zijn: met een discussie over 9/11 komt wellicht ook al die andere troep vanzelf naar boven. Hoewel ik na al die tijd ook wel weet hoe die discussie zich vervolgens vaak ontwikkelt: Wie vragen stelt over het handelen van de neoconservatieve regeringskliek in de Verenigde Staten, krijgt maar al te vaak te horen anti-Amerikaans te zijn en het verwijt te zijn vergeten dat de Amerikanen ons destijds van de nazi�s hebben bevrijd. Laat ik daar dan ook maar eens nog wat woorden aan besteden.

Niet George W. Bush heeft Nederland van de nazi�s bevrijd, noch zijn familie. Sterker nog: het kapitaal van de familie Bush is grotendeels door zijn opa Prescott Bush verdient door voor de nazi�s te bankieren. Daar heeft ie zich nog wel eens voor moeten verantwoorden, maar het enige wat opa Bush te horen kreeg was: �Niet meer doen, he!� En het is ook niet het Amerikaanse volk dat ik van die aanslagen beschuldig, maar veeleer de organisaties die voor en met de Bush administration werken, zoals de CIA. De CIA is een organisatie die na de Tweede Wereldoorlog is opgericht en toen vooral bestond uit voormalige geheim agenten van het nazi-regime, die op die manier hun straf ontliepen en werden ingezet voor de Amerikaanse federale staat. Een organisatie die zich, zoals ook menig Amerikaan zal beamen, vervolgens ging gedragen als een staat binnen de staat.

Dus kom bij mij niet aanzetten dat het betwijfelen van de offici�le 9/11-lezing een soort verkapt anti-semitisme is, zoals NRC-columniste Elsbeth Etty onlangs nog suggereerde, maar sta mij toe deze column te eindigen met de woorden van de onlangs overleden -en overigens Joodse- verzetsstrijder Bill Minco:

De strijd is nooit opgehouden. Net zomin als de oorlog in 1945 opgehouden is, alleen: hij is opgehouden tussen Duitsland en de geallieerden. Maar na �45 zijn er meer dan 200 oorlogen in alle vormen over de hele wereld geweest. Dus het gaat allemaal gewoon door en als we er niets aan doen en als we het voor zoete koek accepteren en de televisie uitdraaien als we de beelden van afschuw zien die ons voorgeschoteld worden, dan wordt het steeds erger en dan wennen we er aan. Laten we er alsjeblieft niet aan wennen en laten we proberen, ieder op zijn manier, op zijn plaats en met zijn beperkte middelen, proberen er samen er iets, ietsje beter van te maken.

Links:
* Vragen aan George Bush - D.C. Lama & de Osdorp Posse:
- Persbericht
- mp3
- videoclip
- toelichting bij de vragen

* Twee Vandaag:
- Uitzending Twee Vandaag met Daan de Wit
- Uitspraken van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes in deze uitzending.
- Eerdere uitzending van Twee Vandaag over dit onderwerp

* Loose Change 2
* Andere documentaires over 9/11
* De BBC-documentaire 'The Power of Nightmares'.

* Uitspraken van de Nederlandse minister van Justitie in het NOS Journaal.
* Column Elsbeth Elly in de NRC

* De Bush-Nazi connectie (uitgelegd in een strip van Marcel Ruijters)
* De familie Bush

* Bill Minco was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Zijn memoires 'Koude voeten' werden in 1997 gepubliceerd. Voor de RVU maakte hij met o.a. Def P. de radiodocumentaire Ondergrond Verzet, die als mp3 te beluisteren is via deze link. Bovenstaande citaten zijn ook terug te beluisteren via het gelijknamige nummer van Seda, Sores en Def P.

* Informatie over de aanslagen op 9/11, in Londen, Madrid, Cassablanca, de moord op Theo van Gogh enz enz is terug te vinden in het Jaaroverzicht 2005, de Nachtegallen van 2006 en in verschillende losse blogs op deze site.

Labels: , , ,
Calamiteiten-container
Theo moest zijn toespraak nog schrijven en vertrok. In het schijnsel van de lantarenpaal voor mijn huis stond een donkerblauwe vrachtauto stationair te draaien. Op de zijkant stond in grote witte letters CALAMITEITEN-CONTAINER te lezen. Vreemd genoeg zat er niemand achter het stuur. (...) Inmiddels weet ik wel wat de Calamiteiten-Container voor mijn huis deed. Negen maanden later, via het OM, liet de AIVD weten: �Die stond daar gewoon!�
Heleen Hartmans in een artikel voor Metro (in Ebru Umar's column dd 25 augustus)

Labels: ,vrijdag 1 september 2006

Gevaarlijke kunstbedreigende religieuze fanatiekeling

Inderdaad zijn er weinig middelen om te constateren dat ik dit tegen zou kunnen houden.
Zou u het wel willen?
Als het even kan wel. Ik vind op deze wijze in de huidige tijd ga je niet om met de wijze waarop mensen in hun diepste overtuiging geloven en voelen.
Het is toch een creatieve uiting dit?
Oh, er zijn talloze wijzen van creatieve uiting waarop ik andere mensen kan kwetsen en ik vind dat dat voorop staat: Het is gewoon een kwestie van fatsoen dat je dat niet doet.
Madonna wil met haar provocaties aandacht vragen voor aids en het verbod op condooms door de katholieke kerk.
Dat schijnt tegenwoordig het toppunt te zijn van wijsheid, dat als je het debat op gang wilt brengen dat je begint met mensen eerst te kwetsen. Dat vind ik een verwerpelijke methode om het maatschappelijke debat te voeren.
De Nederlandse minister van Justitie P.H. Donner vanavond in het NOS Journaal over zijn wens om twee concerten van Madonna te verbieden.

Labels: , ,donderdag 24 augustus 2006

De Zeeuw
Rachid B. (33), een vermeend lid van de Hofstadgroep, is mogelijk het slachtoffer geworden van een liquidatie door vergiftiging. B. werd in juli in zijn Zeeuwse woning dood op bed aangetroffen met schuim op de mond. Vrienden en familie vrezen dat de Nederlandse moslim door een moordaanslag om het leven is gekomen. (...) B., alias Abu Fadel, werd vorig jaar juni aangehouden in Londen en uitgeleverd aan Nederland. In november 2004 hielp hij de geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syri�r Redouan al-Issa, bij diens ontsnapping uit ons land. B. reed Al-Issa naar het vliegveld in Brussel op de ochtend dat Mohammed B. in Amsterdam Theo van Gogh vermoordde.
Telegraaf, gisteren

Labels: ,dinsdag 6 juni 2006

Bonus-terrorist
Voormalig UWV-topman Tjibbe Joustra krijgt een bonus op zijn UWV-salaris. In maart 2004 vertrok hij als topman bij de uitkeringsinstantie na een conflict met minister De Geus van Sociale Zaken. Maar hij staat nog steeds op de loonlijst. Joustra werkt nu op detacheringsbasis als Nationaal Co�rdinator Terrorismebesrijding.
Nu.nl, 06-06-06
zie ook: Nederland tegen terrorisme deel 1 en Nederland tegen terrorisme deel 2

Labels:zaterdag 20 mei 2006

Muslim Brotherhood
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 20 mei 2006. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur bij �Alles uit de Radiocast�, een programma van Giel Beelen op 3FM.

Een aantal van de vliegtuigkapers die bij de aanslagen op 11 september 2001 betrokken waren, hebben zich daarop voorbereid in Duitsland. Het is een bekend feit -ook in de reguliere media- dat deze gasten al ruime tijd daarvoor in de gaten werden gehouden door de CIA en dat de CIA daar geen verdere actie op heeft ondernomen. Logisch, zegt een conspiracy-nut zoals ik, want 9/11 was a inside job. Daarvoor zijn nog wel hardere bewijzen (WTC gebouw 7, het veel te kleine gat in het Pentagon enzovoorts), maar daarover heb ik het hier al veel vaker gehad.

Vorige maand schreef de Washington Times echter dat die zogenaamde Al Queda-leden ook lid waren van de Syrische Muslim Brotherhood en dat de CIA al vanaf 1986 in Duitsland contacten onderhield met die groepering. De Muslim Brotherhood moet u bekend voorkomen, want ook de geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syri�r Abu Khaled, was lid van die club. En Abu Khaled ontvluchtte in 1996 zijn land en vroeg toen asiel aan in Duitsland. Over hoe die man vervolgens in Nederland langs diverse moskee�n trok om identiteitszoekende pubers om zich heen te verzamelen en hen vervolgens van religieus gemotiveerde haat voorzag, daar heb ik hier ook al vaker over gehad. Maar wie zijn gangen nog eens na wil gaan, kan altijd terecht op www.dclama.nl.

Volgens de Washington Times was er behalve de CIA en de Muslim Brotherhood nog een derde partij bij dat clubje betrokken: de Syrische geheime diensten zelf. Tja... ik vroeg me ook al af hoe die Abu Khaled nou toch eigenlijk zijn land had weten te ontvluchten met een paspoort van iemand die op dat moment zat opgesloten in de gevangenis van de Syrische geheime diensten. De reporters van Netwerk hebben dat de eigenaar van dat paspoort nog proberen te vragen (hij is ondertussen weer op vrije voeten), maar daar mocht hij van de Syrische autoriteiten niets over kwijt.

Dan zijn wij in Nederland toch een stuk soepeler. Als de Syrische autoriteiten hier iemand willen ondervragen die wij willen uitzetten (en u snapt wel aan wie zij rapporteren), dan hoeft er niet eens iemand van de IND bij aanwezig te zijn van Rita Verdonk (of moet ik zeggen: Rita Bond, want dat was haar bijnaam toen ze nog directeur Staatsveiligheid bij de BVD was).

Is het dan misschien heel erg veel gevraagd dat Syri� in ruil daarvoor wat meer informatie verschaft over de verblijfplaats van die Abu Khaled? Volgens zijn broer zit ie in de gevangenis van de Syrische geheime dienst, dat vermoedde ook onze regering, maar plotseling kwam minister Bot met de mededeling dat die gast waarschijnlijk toch niet is opgepakt. Nou, waar zit die klootzak dan, minister? Kijk: zolang die eikel niet is opgepakt, blijft de AIVD maar concluderen dat de Hofstadgroep een lokaal autonoom netwerk is, dat haar radicale idee�n vooral via het internet heeft opgedaan. En dan blijft minister Donner maar verkondigen dat er meer censuur op internet moet komen.

Wat zouden zij eigenlijk denken van een eigentijdse internetverbranding? Dan maken we een grote stapel met computers en downloaden we websites die volgens de bovenonsgestelden en andere grote denkers uit onze samenleving anti-semitisch zouden zijn, of schofterig of kwetsend en zo. Laten we dan beginnen met www.degezonderoker.nl. Hoewel die het zwijgen natuurlijk al op andere manieren is opgelegd.

Bronnen en tips voor verder onderzoek:

Eerdere Nachtegallen over dit onderwerp (in chronologische volgorde):
* Alle Nachtegallen over 9/11 (en dat zijn er nogal wat) zijn terug te vinden via het D.C. Lama jaaroverzicht 2005.
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh (Nachtegal dd 12 november 2005)
* De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam (Nachtegal dd 18 november 2005)
* Nederland tegen terrorisme, deel 1 (Nachtegal dd 18 maart 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 2 (Nachtegal dd 25 maart 2006)
* I-pod: de wereld in 3 minuten (Nachtegal dd 1 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1 (Nachtegal dd 8 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2 (Nachtegal dd 15 april 2006)

Externe links:
* Artikel Washington Post over CIA/ Muslim Brotherhood/ Syrische geheime diensten-connectie
* De relatie tussen de AIVD en de Syrische geheime dienst (Zembla-uitzending)
* Netwerk over Saleh B.
* De rechter over Saleh B.
* Netwerk over Abu Khaled
* Abu Khaled's "familie"
* Samenvatting van het boek "Les Attentats de Casablanca et le complot du 11 septembre" van Omar Mounir. (Abu Khaled "wordt verdacht" van betrokkenheid bij deze aanslagen.)
* Pubers...

Boeken:
Prettig Weekend ondanks alles - Stan de Jong (Xtra, ISBN 90-77766-24-3)
Boek met op DVD de gelijknamige documentaire met Katja Schuurman. Goed overzicht van de gebeurtenissen en de missers van de AIVD inzake de Hofstadgroep. Komt echter tot vreemde conclusies. (Volgens de auteur is de mens �gewoon te dom, te lui, te slordig of te loslippig� om een complot uit te voeren, zodat er van iets dergelijks nooit sprake kan zijn.)

In Godsnaam; het jaar van Theo van Gogh - Jutta Chorus & Ahmet Olgun (ISBN 90-254-2785-5)
Boek met twee verhaallijnen: enerzijds de gebeurtenissen rondom Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Al, anderzijds de verhalen van �Hofstadgroep�-leden en hun directe omgeving.

De Hofstadgroep - Emerson Vermaat (ISBN 90-5911-292-X, Aspekt, 2005, derde druk)
Dat er voorafgaand aan een aanslag wel eens �huiskamerbijeenkomsten� hebben plaatsgevonden, is voor de auteur voldoende aanleiding om voor dergelijke bijeenkomsten te waarschuwen. En meer van dat soort rabiate praat.

Opvallende uitspraken:
* Britta B�hler over het Hofstadgroepproces.
* Advocaat Nooitgedagt over de Hofstadgroep.
* Quotes uit het proces tegen de Hofstadgroep.
* Onze relatie met Syri�.

Blijft u wel een beetje opletten, zeer geachte journalisten?

Labels:maandag 1 mei 2006

Abu Khaled, 1986 in Duitsland, Muslim Brotherhood...
The Central Intelligence Agency and Syria share a dirty little secret. It flows from a special relationship that has masked knowledge and possible involvement with individuals directly associated with the hijackers who attacked the United States on September 11, 2001. (...) Despite Bush administration pressure on Syria to stop insurgents from heading to Iraq to battle U.S. forces, a quiet relationship between Syria and the CIA continues. (...) In Hamburg, Germany, where the September 11 hijackers planned their attack on the United States, the CIA had a history of contacts with the Syrian Muslim Brotherhood, which opposed the Syrian regime. Such ties began as early as 1986. Former CIA operative Bob Baer refers to this initiative in his book "Sleeping With the Devil." However, German investigators believe Syrian Muslim Brotherhood members in Hamburg actually may have acted as double-agents for the Syrian intelligence service.
De missing link in het Hofstadgroepmysterie. Washington Times, 19 april 2006.

Labels:vrijdag 14 april 2006

De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 15 april 2006. Vannacht op 3FM in het programma van Giel Beelen. Na te luisteren via deze link (na ongeveer een half uur)

Vorige week had ik het hier al over het nieuwste AIVD-rapport: �de gewelddadige jihad in Nederland�. Ik verbaasde mij er toen over dat de Hofstadgroep volgens de AIVD een �lokaal autonoom netwerk� is. Gek, want een �internationaal geori�nteerd lokaal netwerk� (een categorie die de AIVD ook zelf in dat rapport benoemd) is veel logischer, aangezien de geestelijk leider van die Hofstadgroep een Syri�r is, die al die gastjes heeft opgekloot en zelfs nog bij de aanslagen in Cassablanca betrokken zou zijn. Die Syri�r, Abu Khaled, zou nu overigens vast zitten in een gevangenis van de Syrische geheime dienst, maar Syri� ontkent dit.

Maar goed: Hoe ontstaat nou zo�n lokaal autonoom netwerk volgens de AIVD? Niet zozeer doordat er een Syri�r naar Nederland komt met een paspoort van een landgenoot die op dat moment in de gevangenis zit. Nee... een belangrijkere oorzaak is... het internet! Gevaarlijk medium, dat internet. Voor je het weet snap je ineens wat er nou eigenlijk op 11 september 2001 is gebeurd. Volgens de AIVD wordt er in de reguliere media vaak al op (zeer) kritische wijze bericht over politieke ontwikkelingen wereldwijd, maar om de ��n of andere reden hebben die moslims de berichtgeving van Eddo Rosenthal nou toch nooit afdoende gevonden om het Palestijns-Isra�lisch conflict te volgen. En die Russische massaslachting in Tsjetsjeni�; dat is toch ook dagelijkse kost in de Telegraaf en de Metro... Waarom zou je daar nog een second opinion over willen? Irak, Afghanistan... we weten toch allemaal dat er op 11 september drie torens van het World Trade Center naar beneden zijn gegaan? Waarom zou je dan nog kritische kanttekeningen bij die oorlogen plaatsen?

Volgens de AIVD is er op internet (en ik quote) �vaak een stroom van onge�valueerde en vaak zeer emotionele berichten en beelden over de wijze waarop moslims in veel gebieden zouden worden onderdrukt en mishandelt.� Zouden worden.... inderdaad Sybrand van Hulst... dat is nog maar helemaal de vraag. Dat het Russische leger heel Crozny kapot heeft geschoten, ik weet niet hoeveel mannen heeft afgeslacht en dat die hele kutsituatie nog dagelijks doorgaat... is dat nou een vorm van onderdrukking en mishandeling? Denk liever eens aan bijvoorbeeld Sylvia Millecam en dat gedoe met die artsen. En Irak, kom op zeg! Daar hebben we toch Shock & Awe gehad, daar hebben we toch heel snel de olie- en de opbouwcontracten geregeld en dan moeten die belangen toch beschermd worden tegen plaatselijke bevolking: anders werkt het imperialisme niet. Dat gezeur op internet...

Nee, dan kun je beter als Jan-Peter Balkenende handelen. Poetin netjes ontvangen en kijken of er daar nog wat zaken mee kunt doen. Bush uitnodigen rond Bevrijdingsdag en vragen of je hem misschien nog ergens mee kunt helpen. En die gebeurtenissen dan natuurlijk allemaal uitgebreid op televisie uitzenden, met het liefst Maartje van Wegen live and direct ter plaatse. Dan kan Zembla ook meteen worden wegbezuinigd.

De moderne ICT, zo leert de AIVD ons, spelen een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de dreiging die momenteel uitgaat van het islamitische terrorisme. �Internetters kunnen hun radicale mening geven zonder te worden geremd door sociale controle of het gevaar van justiti�le vervolging.� Wat ben ik toch blij dat dat allemaal niet geldt voor de radio.

Eerdere gerelateerde Nachtegallen voor 3FM (met radicaal goede linkjes aldaar):
* Nederland tegen terrorisme, deel 1 (18 maart 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 2 (25 maart 2006)
* I-pod (31 maart 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1 (8 april 2006)

Labels:vrijdag 7 april 2006

De gewelddadige jihad in Nederland
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 8 april 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM. Als podcast (mp3) te downloaden via deze link.

De AIVD heeft weer een rapport gefabriceerd over, wat men noemt, de gewelddadige jihad in Nederland. Het eerste wat opvalt is dat de AIVD nog steeds gelooft in de George Bush-versie van wat er op 11 september 2001 is gebeurd. Zou de AIVD dan nog nooit op mijn site hebben gekeken? www.dclama.nl, Sybrand van Hulst: en vertel me dan maar eens wat er volgens u gebeurd is met bijvoorbeeld gebouw 7 van het World Trade Center.

Enfin. De AIVD maakt in dat rapport onderscheid tussen drie soorten terroristische netwerken: transnationale netwerken, internationaal geori�nteerde lokale netwerken en lokale autonome netwerken. Het verschil tussen die laatste twee is dat bij internationaal geori�nteerde lokale netwerken lokale en internationale elementen bij elkaar komen, terwijl de lokale autonome netwerken bestaan uit in Europa geboren of getogen personen met een islamitische achtergrond. Dat is nog wel te volgen. Maar dan lees ik op bladzijde 29 ineens: �Voor Nederland is de Hofstadgroep het meest prominente voorbeeld van een lokaal autonoom netwerk.�

H�? De Hofstadgroep was toch dat clubje rond Abu Khaled, a.k.a. Abu Hassan, a.k.a. Redouan al Issa, a.k.a. de Syri�r? Die Syri�r was toch via Duitsland naar Nederland gekomen en trok toch al sinds 2002 langs allerlei moskee�n om Nederlandse jongeren te rekruteren voor de gewelddadige jihad? Die Abu Khaled zou toch ook betrokken zijn bij de Al Queada-aanslagen in Casablanca, waardoor onze regering zich er al bij voorbaat bij neerlegt dat die gast nooit naar Nederland zal worden uitgeleverd? Dat lijkt me dan toch een duidelijk voorbeeld van een internationaal geori�nteerd lokaal netwerk, in plaats van een lokaal autonoom netwerk.

Want er was toch helemaal geen hi�rarchie binnen de Hofstadgroep, behalve dan dat Abu Khaled de leider was en al die anderen zijn volgelingen? Hij was het toch die tegenover Mohammed B. een fatwa had uitgesproken dat ook een niet-moslim als Theo van Gogh gedood kon worden in naam der jihad, waarna hij reeds drie dagen voor de moord een vluchtreis op 2 november had geboekt? Die Abu Khaled had toch dat HS kaliber 9-pistool aan Mohammed B. geleverd, dat nota bene afkomstig was uit een partij gestolen vuurwapens uit Zagred?

Maar goed: volgens de AIVD heeft dus een lokaal autonome groep Theo van Gogh vermoord. Zij zullen het wel weten, want zij hebben tenslotte als enige alle afgeluisterde gesprekken tot 2 november gehoord, voordat die door henzelf werden gewist. Hoe het ook gebeurd is: ik baal er nog steeds van, al was het maar omdat ik jarenlang iedere week een cartoontje voor de site van Theo van Gogh maakte en sindsdien daarvoor niet meer echt een geschikt medium heb gevonden.

Laatst hoorde ik het verhaal dat striptekenaar Berend Vonk ergens midden jaren �80 benaderd is door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, iets waar hij overigens niet op inging. In ruil voor zijn verdiensten, boden de BVD�ers toen aan hem te helpen met zijn carri�re als striptekenaar. Dus als ik binnenkort een leuk nieuw medium voor mijn cartoons heb gevonden en ik het hier nooit meer over Abu Khaled heb, weet u in ieder geval waar dat door komt.

Links en bronnen:
* Rapport AIVD 'De gewelddadige jihad in Nederland' (AIVD-site)
* Netwerk over Abu Khaled.
* Meer over de aanslagen in Casablanca (voltairenet.org)
* Alles over WTC gebouw 7 en andere 9/11-zaken, de aanslagen in Londen etc: zie het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005.

Eerdere columns van D.C. Lama over dit onderwerp:
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh (12 november 2005, incl. veel linkjes)
* Abu K. (Nachtegal van 30 juli 2005)

Linkjes voor zover nog niet bij eerdere columns vermeld:
* Wereldomroep over Abu Khaled.
* Nova over de vlucht van Abu Khaled en zijn onderdak bij de Syrische geheime dienst (Wordt vertoond n� het oppervlakkige Nova-interview met de auteurs van 'In godsnaam' (zie hieronder)

Opvallende uitspraken:
* Britta B�hler over het Hofstadgroepproces.
* Advocaat Nooitgedagt over de Hofstadgroep.
* Quotes uit het proces tegen de Hofstadgroep.
* Onze relatie met Syri�.

Aanbevolen literatuur ter verdere bestudering:
* In Godsnaam, het jaar van Theo van Gogh - Jutta Chorus & Ahmet Olgun (ISBN 90-254-2785-5)
* Prettig weekend ondanks alles - Stan de Jong (ISBN: 90-777-6624-3)

Overig:
* De strip die Berend Vonk maakte n.a.v. zijn BVD-benadering is in 2003 gepubliceerd in Zozolala
* Cartoons van Berend Vonk verschijnen in dagblad Trouw.

Labels:zondag 2 april 2006

Apart berecht
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag Rachid B., vermeend lid van de Hofstadgroep, uit voorarrest vrijgelaten. Dat heeft het landelijk parket van het OM laten weten. B. werd er onder meer van verdacht dat hij op 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord, de geestelijk leider van het terreurnetwerk uit het land had gesmokkeld.
NRC Handelsblad, zaterdag 1 april 2006 Zie ook hier.

Labels:vrijdag 31 maart 2006

I-pod
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Nieuw: de podcast van Giel Beelen. Leuk. Enig nadeel: mijn Nachtegal mag nu nog hooguit drie minuten duren. 2 minuut 53 nog. Je moet in zo�n korte tijd natuurlijk wel wat aannames kunnen maken: dat je ervan uit kunt gaan dat de luisteraar al van bepaalde zaken op de hoogte is.

2 minuut 45. Laten we als uitgangspunt nemen dat de luisteraar wel begrijpt dat de neo-conservatieve kliek rond Dick Cheney, Donald Rumsfeld en zo nog wat meer van die olifanten in de jaren �90 de macht hebben gegrepen binnen de Republikeinse partij; dat zij in 2000 de verkiezingen hebben gestolen en dat zij met een door henzelf geregisseerde terreurdaad op 11 september 2001 de Derde Wereldoorlog zijn begonnen, die zij met een mooi eufemisme Operatie Enduring Freedom noemen. 2 minuut 17 nog, volgens de generale repetitie. Dat zij dit alles hebben aangegrepen om de Amerikaanse grondwet met twee Patriot Acts terzijde te schuiven en met de inwerkingtreding van artikel 5 van de NAVO direct de toegang tot alle Westerse veiligheidsdiensten hebben opge�ist. Dat zij die aanslagen hebben gebruikt om hun eigen ondernemingen in wapen-, olie- en opbouwindustrie grote orders binnen te laten halen en dat zij 9/11 als vrijbrief gebruikten om naar eigen goeddunken landen te veroveren.

H�, wat fijn om meteen al een beetje op niveau te kunnen zitten. Anderhalf jaar geleden had ik nog niet durven dromen dat u zomaar van die andere kant van 11 september zou weten, maar dat dit een inside job was kon je van de week zelfs op Radio 1 beluisteren. 3FM, altijd de eerste, zal ik maar zeggen. Het duurt dus ongeveer anderhalf jaar voordat onze intellectuele roergangers van Radio 1 mijn columns begrijpen en ik verheug mij nu al op het moment dat het proces tegen de Hofstadgroep wordt heropend en dat al die ongelofelijk slimme mensen hun gave eens niet gebruiken om Samir A. psychologisch tot in den treuren te blijven analyseren, maar zich eens gaan afvragen wat de rol van de geestelijk leider van die Hofstadgroep eigenlijk was. Waarom die Abu Khaled al drie dagen van tevoren een vliegreis op 2 november 2004 het land uit had geboekt en waarom de Nederlandse overheid zich er al bij voorbaat bij neerlegt dat hij, zodra hij ooit gepakt wordt, aan Marokko zal worden uitgeleverd. �Omdat hij betrokken zou zijn bij de aanslagen in Casablanca,� zo luidt de verklaring. Maar ja: daar zijn al anderhalfduizend mensen voor veroordeeld en die Abu Khaled verbleef in die tijd alleen in Duitsland en Nederland.

Enfin: nog minder dan een minuut te gaan. Zou het zo kunnen zijn dat die Al Queda-kliek die voor 11 september verantwoordelijk is (en volgens de inside job-theorie dus vanuit de geheime diensten wordt aangestuurd) die Abu Khaled (a.k.a. Redouan al Issa, a.k.a. Abu Hassan, 43 jaar) naar Nederland heeft gestuurd om daar wat identiteitszoekende pubers op te sporen? Dat hij daarom die Mohammed B. heeft aangespoord Theo van Gogh te vermoorden, zodat ons landje vrolijk mee kan blijven dansen in de verovering van het Midden-Oosten? Het zou in ieder geval een hoop vragen verklaren, waarvoor ik nu helaas geen tijd meer heb om ze te behandelen.

Misschien moet ik sowieso oppassen en kan dit alles als haatzaaiend worden ge�nterpreteerd, maar dan moet u maar even naar www.meldpuntcybercrime.nl surfen. Wellicht wordt de i-podsite van Giel Beelen dan maandagochtend alweer uit de lucht gehaald, maar dan heb ik mij in ieder geval wel altijd keurig gehouden aan die drie minuten.

Link:
* Radio 1 uitzending over 9/11

Zie ook:
* Nederland tegen terrorisme, deel 1
* Nederland tegen terrorisme, deel 2
Zie ook aldaar meer links en columns over Abu Khaled, de Hofstadgroep, 9/11 en aanverwante zaken.

Labels: ,zaterdag 25 maart 2006

Nederland tegen terrorisme (2)
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Vorige week had ik het hier over de nationale propagandacampagne van onze Nationale Co�rdinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra, de voormalig gouden toilettenbouwer van het UWV. �Nederland tegen terrorisme� heet die campagne, met oranje buttons ter voorkoming van de gele sterren.

Ik was toen helemaal vergeten te vermelden hoe fantastisch ik het vind dat ook de lerares tegen terrorisme is. De lerares is namelijk ��n van de mensen in het foldertje met een apart kadertje, want ze probeert namelijk te voorkomen dat kinderen elkaar discrimineren en vindt respect en gelijkwaardigheid erg belangrijk. Fantastisch! 4,6 miljoen euro voor zo�n campagne: het is een koopje! Vooral ook omdat er zo heel subtiel aan wordt gerefereerd hoe goed het eigenlijk is dat onze militairen meedoen aan die imperialistische oorlogen in Afghanistan en Irak, want: �Ook buiten onze grenzen is Nederland actief om het terrorisme bij de wortels aan te pakken.� En ik al die tijd maar denken dat dat juist een deel van de oorzaak is.

Een deel, zeg ik, want terrorisme wordt tenslotte ook veroorzaakt door mensen met veel geld en aandelen, macht en belangen, die zelfs een sturende mogelijkheid hebben in de opsporing en berechting van datzelfde terrorisme.

Ik weet niet hoe ik er nu zo plotseling op kom, het is een klein uitstapje en misschien wat ingewikkeld, maar ik kan het toch niet laten: deze week was ie namelijk weer op televisie, dames en heren: Larry Silverstein, de man die zes weken voor 11 september 2001 de twee grote WTC-torens op zijn naam wist te krijgen, wat hem 2,9 miljard dollar aan verzekeringsgeld opleverde en dezelfde man die op de dag van de aanslagen zelf nog op televisie heeft toegegeven dat hij gebouw 7 van het World Trade Center heeft laten opblazen, iets wat in geen enkel evaluatierapport is terug te vinden. Larry Silverstein, projectontwikkelaar. Waarom was hij dit keer in het nieuws? Omdat ie n�g meer geld wil hebben van de gemeente New York. Anders gaat ie niet beginnen met de bouw van de zogenaamde Freedom Tower op Ground Zero en blijft er een gapend gat in het hart van de stad. Dat ligt politiek nogal gevoelig, de mensen willen graag iets nieuws zien verrijzen op die plek, dus dat gaat hem nog wel lukken ook. Dan bezuinigen die New Yorkers maar op iets anders!

Maar terug naar die folder, want daar staan natuurlijk veel interessantere zaken in (anders zou ik wel 4,6 miljoen euro subsidie ontvangen): niet alleen de lerares, maar ook de bewaker is tegen terrorisme. Nou Tjibbe, daar moet je maar op komen!

En de wetenschapper, die is ook tegen terrorisme. Weg met fundamenteel onderzoek (dat lijkt sowieso teveel op fundamentalisme): Bij TNO werken ze in de strijd tegen terrorisme aan een apparaat waarmee je door kleding kunt kijken. Kijk, dat wou ik als puber nou ook al. Wat nou dat ons tijdsbegrip wellicht een essenti�le misvatting vormt voor de wijze waarop wij begrippen als ruimte, beweging en materie ervaren... daar betalen we toch zeker geen belasting voor! We willen schoonmakers tegen terrorisme, die direct door Joustra ge-sms�t kunnen worden zodra hij vindt dat alle prullenbakken vaker moeten worden geleegd. Dat is vooruitgang! Zoals ook F16's ons volgens de folder beschermen tegen terrorisme en, zo denk ik dan, wij misschien nog wel eens heel erg blij mogen zijn met die Joint Strike Fighters die we met de Amerikanen maken. Voor als ze Iran gaan bombarderen of zoiets.

En dan te bedenken dat Pim Fortuyn nog eens over die Joint Strike Fighters gevallen is, als we tenminste de film van Theo van Gogh daarover mogen geloven. Maar ja, die kan dat ook niet meer navertellen. Dus bij wie moeten we dan zijn? Bij de overheid, zo leert de folder ons. De overheid vertelt ons namelijk vrijwel alles over terrorisme en is zo open als mogelijk. Op de website van Tjibbe Joustra kun je zelfs 24 uur per dag lezen hoe groot de terreurdreiging is. En die dreiging is op dit moment, ik heb het even voor u gecheckt..... substantieel! Wat u daar mee moet, is mij na het lezen van die folder nog steeds niet duidelijk geworden, maar het lijkt mij het beste dat u direct na sluiting van de kroegen keurig naar huis loopt, uw identiteitspapieren op zak heeft en dat u uw button tegen terrorisme zichtbaar op uw linkerborst plakt. Blijft u ook vooral opletten op stations en bij de treinen. Voor je het weet, rijden ze weer.

Links:
* Nederland tegen terrorisme, deel 1
Zie ook daar voor meer bijbehorende links.
* Elsevier over Larry en de Freedom Tower.
* Meer over Larry in de column 'Persoonlijke 9/11-verhalen'.
* Theo over Pim.
* Treinen, treinen... er rijden toch nog helemaal geen treinen...

Labels:vrijdag 17 maart 2006

Nederland tegen terrorisme
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 17 maart 2006. Vannacht tussen 1.30 en 2.00 uur op 3FM in het programma van Giel Beelen.

We weten veel en we doen veel. Meer dan ik kan vertellen. We luisteren af, we infiltreren en we verzamelen en bestuderen informatie over verdachte personen en groepen. De AIVD werkt samen met meer dan 100 verschillende inlichtingendiensten in de wereld�, aldus een AIVD�er in de folder �Nederland tegen terrorisme�. Waarom die AIVD dan nog steeds niet weet in welke Syrische gevangenis de geestelijk leider van de Hofstadgroep (Abu Khaled) zit (terwijl Syrische instanties hier gewoon zonder problemen en zonder begeleiding wel mensen mogen ondervragen), wordt daar niet in uitgelegd, maar op de vraag �Worden we een politiestaat?� staat in diezelfde folder het geruststellende antwoord: �Nee.�

De folder is gemaakt door de Nationaal Co�rdinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra. Die Joustra heeft nog een tijdje hier in de buurt gewerkt, bij uitkeringsinstantie UWV. Terwijl er daar honderden mensen hun baan verloren, liet hij voor miljoenen euro�s de directiekamer verbouwen (die hele verbouwing vervolgens weer slopen en opnieuw opbouwen omdat het allemaal nog niet chique genoeg was) en daar paste hij dan wat boekhoudkundige trucs op toe, zodat de Tweede Kamer verkeerd werd ingelicht toen zij de verantwoordelijke minister om opheldering vroegen. Daar dacht Joustra natuurlijk anders over, maar toen hij eenmaal was ontslagen (met behoud van zijn salaris van 161.000 euro exclusief vakantietoeslagen), dachten ze in Den Haag: een man die zo makkelijk met miljoenen smijt en daarover nog glashard kan liegen ook... Die maken we onze Nationale Co�rdinator Terrorismebestrijding!

En nu is hij dus een echte campagne begonnen, die alleen dit jaar al 4,8 miljoen euro kost. Omdat er volgens de overheid behoefte is aan extra informatie over terroristische aanslagen. Inderdaad, dat heb ik nou ook. Zo wil ik nog steeds weten wie die vier handgranaten met 1.500 kogels per stuk aan Samir A. heeft geleverd, aangezien dat volgens de rechter in ieder geval niet door Saleh B. is gebeurd: Saleh B. is ondertussen alweer op vrije voeten. Volgens Samir A. (en volgens het NRC Handelsblad en televisieprogramma Netwerk) zou die Saleh B. wel eens een AIVD�er kunnen zijn, maar dat is volgens de rechter niet het geval. Misschien loopt ie tegenwoordig ook wel rond met een button met �Saleh B. tegen terrorisme�, want het is echt een hele leuke campagne met persoonlijke oranje buttons die moet voorkomen dat er straks weer mensen met gele sterren moeten rondlopen.

Er is voorhands geen enkele reden werkelijk ongerust te zijn, is de boodschap van die campagne. Want er werken ruim 200.000 professionals (toegewijde mannen, sterke mannen, vaderlandslievende mannen) aan de bestrijding van het terrorisme. Zoals de politie-agent, die zo blij is dat mensen nu met hun ausweiss rondlopen; de forensisch onderzoeker, die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan een zich uitbreidende DNA-bank, en natuurlijk de F16-vlieger, die het luchtruim in de gaten houdt om tijdens een aanslag met vliegtuigen direct in actie te komen. Zo�n systeem is er in Amerika tenslotte ook al jaren en functioneert prima, behalve dan op 11 september 2001, toen daar om onverklaarde redenen de achtervolging in geen enkel geval op tijd werd ingezet. Degenen die daar verantwoordelijk voor waren, kregen in de maanden daarna overigens een Tjibbe Joustra-achtige promotie, maar dit terzijde. Maar als u dus een goede vaderlander bent, bent u -net als Matt Herben, de opvolger van Pim Fortuyn- een groot voorstander van F16's, Joint Strike Fighters en al het mogelijke andere wapentuig dat er aan bijdraagt dat niemand iets kan ondernemen wanneer de Staat zijn boekje te buiten gaat.

Nederland tegen terrorisme; wetten zijn en worden aangepast. Zou mijn site nu ook al een haatzaaiende website zijn omdat ik mijn bedenkingen daarbij gewoon opschrijf? Dan moet u dat misschien maar even melden bij Meldpunt Cybercrime.nl, dat ook in die folder wordt aangeprezen. Cybercrime lijkt mij dat je zomaar in iemands email gaat zitten speuren (een overtreding van artikel 13 van de grondwet, dunkt mij), maar daar zal die dikke, kale Joustra waarschijnlijk wel anders over denken. Artikel 13 kent namelijk een �behoudens bij de wet bepaalt� en sinds de nieuwe wet Terroristische misdrijven is het criterium daarvoor zoiets als �Jaaaa, we vonden gewoon dat we effe moesten kijken.�

Ik word in ieder geval alleen maar angstig van die hele anti-terrorisme-propaganda. Omdat er ook in extra groot lettertype staat dat je nooit naar de plek van een aanslag mag gaan en je direct al je foto- en filmmateriaal moet inleveren bij de politie. Terwijl de foto�s en filmpjes die op 11 september zijn gemaakt en nou juist niet zijn ingeleverd, mij een veel helderder beeld hebben gegeven over wat er nou echt gebeurd is bij het Pentagon en WTC gebouw 7. En dat duidt nou ook niet bepaald op �Amerika tegen terrorisme�, zal ik maar zeggen.

Maar wat die Amerikanen dan weer tegen terrorisme zeggen te ondernemen, dat is in mijn definitie van dat woord nou juist weer je reinste terrorisme: mensen vier jaar vasthouden zonder advocaat of aanklacht; mensen martelen; landen bombarderen, puppet-regimes aan de macht helpen; grondstoffen jatten. Enfin: ik ga er allemaal heel erg Martin Luther King-achtig mee om, hoor. Ik ga morgen om 13.00 uur weer gewoon vreedzaam op het Museumplein demonstreren voor het Amerikaanse consulaat, waar we dan met een beetje geluk kunnen zwaaien naar die nieuwe Amerikaanse ambassadeur, die met veel geld een belangrijke positie in de Nederlandse samenleving heeft gekocht. Maar ik ben ervan overtuigd dat het verzet tegen die oorlogsmachinerie zal blijven groeien en dat er een dag komt dat het hele Museumplein vol zal staan om een einde op te eisen aan die oorlogswaanzin met bijbehorende propaganda. En dan zal ik denken: Nederland is inderdaad tegen terrorisme.

* Nederland tegen terrorisme
* Nederland tegen slecht weer (parodie)
* Platform tegen de Nieuwe Oorlog

Joustra-links:
* Editie.nl op bezoek bij Joustra's verbouwingen van de UWV-directiekamer
* Editie.nl over afhandeling Joustra bij het UWV
* Artikel Telegraaf over Joustra en het UWV
* Onderzoeksrapport n.a.v. verbouwing bij het UWV (pdf-file)
* Waarom Joustra deze functie kreeg.
* Wikipedia over Joustra
* Recent interview met Joustra in NRC Handelsblad, met o.a. het citaat:
'En die hele discussie over dat vergeten koffertje, heeft in ieder geval het voordeel dat mensen beter op hun spullen letten. Omdat ze nu weten dat het allemaal gedoe kan opleveren als je maar lukraak ergens zo'n koffertje neerzet.'
* Joustra's site met actuele dreiginsniveau-thermometer!

Hofstadgroep-links:
* Netwerk over Saleh B.
* De rechter over Saleh B.
* Netwerk over Abu Khaled
* Abu Khaled's "familie"

Overig:
* Zembla over de AIVD (en Syri�)
* Matje, Pimmetje, Theo en wapentuig

Gerelateerde D.C. Lama-columns:
* De FSB
* Ontrafeld
* De oorlog in Afghanistan
* De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh
* The Grand Chessboard
* Vragen aan George Bush (met de Osdorp Posse)
* Zie verder ook: het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005

Labels: