dinsdag 22 december 2009

Signaal
Misschien worden de mensen wakker en gaan ze beseffen dat dierziektes als Q-koorts een signaal zijn dat de harmonie tussen mens en dier ver te zoeken is. De consument wil goedkope boodschappen. Boeren zijn gedwongen veel voor weinig te produceren.
Geitenhouder Sebastiaan Pool van wie 215 geiten werden afgemaakt, vandaag in De Volkskrant.

Labels:vrijdag 18 december 2009

Klimaatflop
We know that the politician does not understand our ways. One portion of land is the same to him as the next, for he is a stranger who comes in the night and takes from the land whatever he needs. The earth is not his brother, but his enemy, and when he has conquered it, he moves on. (...) But perhaps because I am a savage and do not understand - the clatter only seems to insult the ears. (...) One thing we know that the politician may one day discover. Our God is the same God. (...) This earth is precious to him, and to harm the earth is to heap contempt on its Creator. (...) Continue to contaminate your bed, and you will one night suffocate in your own waste.
Vrij naar: the Duwamish Chief Sealth, on the occasion when Governor Isaac Ingalls Stevens first arrived in Seattle and told the natives that he had been appointed Commissioner of Indian Affairs for Washington Territory, an event dated as December, 1854.

Labels:zaterdag 3 oktober 2009

Allemaal onzin
Op dit moment zit al de helft van de 55-plussers zonder werk en is de kans dat een 60-plusser nog een baan krijgt 3 procent.
Netwerk, gisteren.

En dan zegt de minister: 'Mensen moeten naar de 67-pensioenleeftijd'. Maar hij kan de mensen niet eens aan het werk helpen. Dat is dus allemaal onzin.
Oude wijze werkloze man (60), gisteren in Netwerk.

Labels:dinsdag 5 mei 2009

Verhoudingen
Gisteren stonden we stil bij de mensen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dan hebben we nog die heel zwarte dertigste april gehad.
Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD), vandaag.

Labels:dinsdag 3 maart 2009

Excellence
Ik ben heel uniek, net als de rest eigenlijk. Maar dat is oud nieuws.
Leerling groep 8 Oscar Carr� Amsterdam, gisteren in Tegenlicht.

Labels:zondag 15 februari 2009

Prophets vs Profits

De erfgenamen van Bob Marley willen zijn naam sterker positioneren als officieel merk. (...) Ze zijn het beu dat overal ter wereld T-shirts, mokken en posters met zijn naam of foto te koop zijn, zonder dat zij daaraan verdienen.
NRC, donderdag.

Labels:donderdag 16 oktober 2008

Onderwijsplan
Keuze en competitie tussen scholen zijn de kernbegrippen voor de verbetering van ons onderwijs. (...) Met geld smijten is geen oplossing. (...)Ik geloof dat we goede leraren moeten belonen en projecten moeten ondersteunen als Teach for America en Troops the teachers, waarin mensen uit het leger direct voor de klas kunnen gaan staan en niet allemaal testen moeten ondergaan of certificaten moeten hebben zoals in sommige staten.
John McCain, gisteren in het verkiezingsdebat.

Labels: ,dinsdag 14 oktober 2008

Kwestie van respect en dood
Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van babytaal tegenover ouderen een schadelijk effect kan hebben op hun gezondheid. (...) "Het kan er zelfs voor zorgen dat ouderen 7,5 jaar vroeger sterven dan mensen die niet kinderlijk behandeld worden."
Nu.nl, vandaag.

Labels:donderdag 7 augustus 2008

Vrijheid van nieuwsgaring
Door trage besluitvorming rond een WOB-verzoek is de vrijheid van nieuwsgaring in het gedrang gekomen. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport dat vandaag is verschenen.
nationaleombudsman.nl

Labels:woensdag 6 augustus 2008

Beetje...
Sport gaat altijd voor politiek.
Prins Willem-Alexander, vandaag in de Telegraaf.

Labels:vrijdag 16 mei 2008

Misselijke grappen
De cartoonist Gregorius Nekschot is opgepakt op verdenking van haatzaaien. (...) Nekschot, wiens echte naam onbekend is, heeft ongeveer anderhalve dag in de cel gezeten, en is nu weer op vrije voeten. De politie heeft de woning van de tekenaar doorzocht en voor onderzoek materiaal meegenomen. Ook zijn boek 'Nekschot: misselijke grappen' is meegenomen voor verder onderzoek. (...) Onder meer de vermoorde cineast Theo van Gogh was een groot liefhebber van het werk van Nekschot en plaatste vaak een tekening op zijn website.
RTL Nieuws.nl, vandaag.

De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. �Een tamelijk intimiderende opmerking�, aldus (cabaratier Hans) Teeuwen. Nekschot verwijst naar een methode die "door fascisten en communisten gebruikt werd om zich te ontdoen van hun tegenstanders."
De Telegraaf, vandaag.
Zie ook: Het Vrije Volk: de 8 van Nekschot.

Labels: , ,vrijdag 18 januari 2008

Vrijheid van meningsuiting
Terpstra benadrukte dat de sporter van NOC*NCF 'vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid' alle ruimte is gegund om zijn persoonlijke mening te ventilleren. Zolang het maar geen kritiek is op het Chinese regime en de politiek van schendingen van mensenrechten, want dat is volgens het Olympisch Handvest verboden.
Het Parool, vandaag.

Labels:maandag 30 juli 2007

North Sea Reggae Sundance Legalize!
Column van D.C. Lama voor EssensiE, augustus 2007

Ik heb ze er de afgelopen (acht, negen, tien?) jaren allemaal minimaal ��n keer gezien: Alpha Blondy, Israel Vibration, Steel Pulse, Julian Marley, Lee �Scratch� Perry, Toots & the Maytals, Burning Spear, Don Carlos, Morgan Heritage, Barrington Levy, Sly & Robbie, Eek a Mouse, The Wailers, Aswad, Lucky Dube, Rico Rodriguez... en aangezien de Legalize!-demonstratie tegenwoordig meer een soort boekenmarktje is waar een restantje intellectuelen hun verbazing en woede over de politieke idiotie uiten, lijkt het me beter voortaan dit Eindhovense ganja-evenement te bestempelen als de ware publieke roep om cannabislegalisatie: Reggae Sundance! (Zoals ook al die goedbedoelde multiculturele festivals qua verscheidenheid aan publiek in het niet vallen bij dit festival.)

Ruim een decennium ging ik elk jaar naar het North Sea Jazz Festival in Den Haag en zag daar mijn helden als James Brown, Bootsy Collins, George Clinton, Maceo Parker, BB King, Herbie Hancock, The Roots, Santana, Wilson Pickett, Spearhead, Marcus Miller en Seven Eleven en U-Gene & Oh Jay (vergeet nooit je vrienden te noemen!) en zelfs The Skatalites, maar in Rotterdam ben ik nog nooit naar dit evenement geweest. Niets tegen die stad (hoewel: het is wel de bakermat van de house!), maar er zit bij ieder festival een grens aan de mate waarin een mens zijn stokstijf stilstaande, door het concert heen ouwehoerende medemens kan verdragen; en uiteraard een grens aan de toegangsprijs (inclusief drie dagen pissen, je jas ophangen en voor 1 euro per dag een gekopieerd A4'tje ontvangen om het definitieve programma te mogen weten). Ik weet zeker dat ik daar ook dit jaar weer hele mooie momenten heb gemist, maar de spirit daar zal het dak van Ahoy er nooit afblazen. Nee, dan Reggae Sundance. Daar is het dak er bij voorbaat al nooit geplaatst.

In het Congresgebouw in Den Haag kende ik vrijwel iedere shortcut om zo snel mogelijk van iedere willekeurige zaal naar de andere te lopen, daarbij de traag lopende massa�s zoveel mogelijk ontwijkend (jazz); in Eindhoven was er altijd slechts ��n lange grasmat met slechts ��n podium onder het immer schijnende zonnetje (reggae). Wie zich voor vele euro�s de toegang tot het NSJ had weten te verschaffen, leek de plek waarop hij of zij recht meende te hebben met een voetbalmuurachtige constructie te verdedigen, eventuele passanten bij voorbaat met een ge�rgerde blik attaquerend; bij Reggae Sundance houdt eenieder voldoende afstand om relaxed naar voren en achteren te kunnen banjeren.

Het mooiste aan Reggae Sundance is dat de naam geen woord gelogen is. Als intellectueel (ook ik was dit jaar tenslotte op Legalize!) sta ik uiteraard wat sceptisch tegenover het fenomeen zonnendans, maar na tien edities -waarbij het geregeld op iedere andere plek in Nederland regende, terwijl ik moest opletten in de felle zon wel voldoende water te drinken-, lijkt mij dat de statistieken vooral laten zien dat de huidige wetenschappelijke theorievorming aan een flinke inhaalslag toe is. Mede daarom ben ik ook geneigd mee te gaan in de meest gangbare theorie daarover op dit festival: Jah Rastafari!

En omdat ik als openlijk spiritueel blower toch nooit serieus zal worden genomen, schroom ik ook niet de volgende, waar gebeurde anekdote op papier te zetten: Tijdens ��n nummer, van ��n artiest, op ��n van de edities (dat ik het �wie, waar en wanneer� niet meer precies weet, maakt de kans ook een stuk kleiner dat dit als wetenschappelijk bewijs zal tellen), werd het nummer�Jah will lead us through the storm� (of �through a cloudy day� of zoiets) ingezet. Juist op dat moment trekt ��n klein wolkje voor de zon, en begint het ineens flink te waaien en wordt het een stuk donkerder op het terrein. De tekst van het nummer kunt u waarschijnlijk zelf wel verder invullen, maar de boodschap was in ieder geval dat het uiteindelijk wel allemaal goed zal komen. En bij de laatste tonen van het nummer, inderdaad, is het wolkje aan de zon voorbij getrokken en is het weer prachtig weer.

Reggae Sundance: 10, 11 en 12 augustus (E3-strand in Eersel), met Buju Banton, Beenie Man, Capleton, Jimmy Cliff, Lutan Fyah, Gyptian, Gregory Isaacs, Lust, Midnite, Natural Black, Queen Ifrica, Richie Spice, Soldiers of Jah Army, Tony Rebel, Bunny Wailer en Yellowman.

* Site Reggae Sundance
* Site Legalize!
* Site North Sea Jazz Festival
* Meer columns voor EssensiE

Labels:maandag 4 juni 2007

Samengevat
We leverden onze wapens in en kregen de garantie dat ze ons zouden beschermen. Dus ik geloofde dat dat ook zou gebeuren en dat er een politiek compromis over Srebrenica zou komen.
Osman Suljic, vandaag in NCRV Dokument.

Tijdens de aanval op de Safe Area Srebrenica, die zes dagen duurde, bleek er geen serieuze bereidheid om de Bosnisch-Servische aanval te stoppen. Daarbij werden militaire stellingen door de VN-troepen zonder slag of stoot opgegeven.
Uit: Dagvaarding tegen de Staat der Nederlanden en de Verenigde Naties (pdf).

Labels: ,zaterdag 19 mei 2007

Debat
Heftige kritiek op een bepaalde godsdienst is wezenlijk anders dan heftige kritiek op een ras. (...) Geloof omvat bijna altijd bepaalde opvattingen, bijvoorbeeld over de inrichting van de samenleving, dus geloofsovertuigingen zijn in dat opzicht te vergelijken met politieke overtuigingen. En die moeten altijd kunnen worden bestreden, dat is de kern van het maatschappelijk debat.
Rechtsgeleerde Arnout Nieuwenhuis, deze week in Elsevier.

Labels: ,vrijdag 2 maart 2007

Normaal
Vinden we het normaal als meisjes zich in een kelderbox laten nemen in ruil voor een breezer?
PvdA-fractievoorzitter Tichelaar gisteren in het debat over het regeerakkoord. De PvdA-fractie blokkeerde een onderzoek naar de besluitvorming rond de steun aan de illegale oorlog in Irak.

Labels:dinsdag 26 december 2006

RIP, Godfather
I need some go power (...) at Christmas Time.
James Brown, openingsnummer album 'Funky Christmas'.

Labels:woensdag 6 december 2006

Rijk
We schatten dat de rijkste 2% van de volwassenen meer dan de helft van de wereldwijde rijkdom bezit, terwijl de armste helft van volwassenen maar 1% bezit.
Directeur Anthony Shorrocks van het VN-Instituut voor Economische Ontwikkeling (UNU-Wider)

Labels:maandag 27 november 2006

Victoriabazen
Wat zit er in dat vliegtuig uit Europa?
- Niets. Het is leeg.
Het komt zonder lading aan?
- Ze komen vis inladen.
Inwoner van Mwanza, gisteren in Darwin's Nightmare. In Mwanza wordt circa 500 ton vis per dag uit het Victoriameer gehaald; de bevolking leeft in armoede.

Ik vind dat de EU goed werk heeft gedaan. De hele infrastructuur is geweldig verbeterd. En het ondernemersschap van de bevolking van Mwanza doet de rest.
Delegatie van de Europese Commissie in dezelfde docu.

Labels:zaterdag 21 oktober 2006

Kortjakje
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 21 oktober 2006. Vannacht op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Het CDA heeft een site geopend: www.ikbentrotsopnederland.nl. Zelf heb ik daar de laatste tijd nogal wat moeite mee, vooral als het om politieke zaken gaat. Meedoen aan imperialistische oorlogen waarbij gemarteld wordt; kinderen in een cel stoppen; het constante �Nee, kan niet� �Mag niet� �Verboden� roepen... Het zijn niet de Nederlandse normen en waarden als waarmee ik ben opgevoed. Maar ja: als de leider van die partij, oud-geschiedenis student Jan Peter Balkenende, verklaart dat ie terug verlangt naar de prachtige V.O.C.-tijd, dan zijn we inderdaad op de goede weg.

Misschien is de URL �Ik was trots op Nederland.nl� ook eigenlijk wel veel geschikter. De site lijkt zich namelijk niet in het nu af te spelen: het is ��n en al boerenkneuterigheid. Op de homepage vind je een digitale oude schouw met een foto van een vrouw in klederdracht; op de site kun je je eigen tegelwijsheden virtueel op een delftsblauw bordje laten verschijnen en je kunt er gratis liedjes downloaden: Berend Botje ging uit varen; Ik zag twee beertjes broodjes smeren (van oorsprong overigens een Duits liedje), Poesje Mauw, Hoofd schouders knie en teen en Altijd is Kortjakje ziek. Nou zijn dat liedjes waar ik over het algemeen nog depressiever van word dan van een Lenny Kuhr-album, maar dat ook Kortjakje op die site staat vind ik toch wel progressief van die CDA�ers: Kortjakje was namelijk een hoer.

Leuk toch, al die liedjes over prostituees? Over Blonde Greet draait op dit moment zelfs een musical. En wat dacht je van Malle Babbe van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, met daarin die vette dope diss naar het CDA:

En 's zondags in de kerk, dan zit daar zo'n meneer,
stijf als een houten plank, met spijkers in z'n kop, te kijken in z'n bank
Z'n zwart brakerspak om z'n zondige lijf
Bang voor de duivel en bang voor z'n wijf


Maar nee... de CDA�ers kozen Kortjakje tot hun favoriete hoerenlied. Het is dan ook een kinderliedje. Amsterdamse kindertjes wilden vroeger namelijk wel weten waarom die mevrouw, toen nog altijd in pikante nachtkledij, toch eigenlijk altijd achter de ramen zat en van tijd tot tijd het gordijn sloot. �Die mevrouw is altijd ziek�, zeiden de moeders dan tegen hun kleine Jan Petertjes. Maar de kinderen waren ook niet gek en vroegen: �Maar zondags dan?� �Ja, zondags zit ze natuurlijk in de kerk. Met haar broek vol zilverwerk.� Want dat viel die kinderen natuurlijk ook op: dat die mevrouw weliswaar keurig achterin de kerk tussen al het uitschot zat, maar dat ze verrekte dure kleren droeg. Dat kwam namelijk omdat ze de hele week die vrome voorste rijen in de kerk over zich heen had gehad: Die notabelen der samenleving, wiens normen en waarden wij allen dienden te volgen.

Maar fijn is het hoor, dat die CDA�ers daar na al die eeuwen wat meer ontspannen mee omgaan. Ik zie die Maxime Verhagen namelijk altijd op televisie verkondigen dat de prostitutie weer verder in de illegaliteit gestopt moet worden. Maar als ze ondertussen wat volwassener mee om kunnen gaan, geef ik voor het einde van mijn column graag het woord aan iemand anders.

Ja hallo? Mijn naam is Jan Peter Balkenende en ik neuk graag hoeren. Voor meer informatie: www.rvd.nl. Want ik ben trots op Nederland!

Links:
* Lenny Kuhr
* Malle Babbe
* De musical 'Wat zien ik'
* Meer zin of onzin over Kortjakje
* Giel en JP

Labels: ,
Suiker
Het is meer gewoon een soort vloeibaar snoep eigenlijk?
- Ja, dat is een hele goeie vergelijking.
Keuringsdienst van Waren, vrijdag over suiker.

En u bent het daar niet mee eens?
- Nee. In doperwten doe je toch geen suiker?
Willem Klootwijk in actie, KvW over suiker.

Labels:maandag 9 oktober 2006

Eeuwige culturele elite
Het klonk wel heel erg primitief in mijn gevoel. Ik begreep ook wel uit de reacties die uit Amerika kwamen dat het vooral bedoeld was voor de achterbuurtjeugd uit grote steden; New York, Chicago. En ik denk dat dat hier in het begin ook zo was.
Skip Voogd, muziekjournalist voor Tuney Tunes in de jaren '50, over Rock 'n' Roll, afgelopen donderdag in Andere Tijden.

Het gezag kwam toch wel een klein beetje nader tot de jeugd, want allengs begon men natuurlijk in te zien dat dat niet de methode was om deze zaken te regelen, dat "uit elkaar slaan" van deze groepen.
Indertijd politie-agent te Apeldoorn, in dezelfde uitzending.

Labels:zaterdag 23 september 2006

Drukte
Denken kan je niet willen; het is geen actie. En dat komt me goed uit, want dan ik dus achterover in bad gaan liggen en dan krijg je misschien een goed idee.
Harry Mulisch gisteren in Paul en Witteman

Labels:woensdag 23 augustus 2006

Oud geld
'Wat je erft, is nooit van jezelf. Daar kun je ook nooit het morele gevoel van hebben dat het van jou is. (...) We hebben onze waarden verkeerd gesteld. De waarde van het geld is te hoog geworden en de andere waarden van het samenleven met andere wezens op deze planeet zijn wegge�bd. En daar probeer ik iets aan te doen.'
Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006), gisteren uit archief in het NOS Journaal.

'Met het groeiende belang van (korte termijn)aandeelhouderswaarde en wat je de democratisering van het bedrijfsleven zou kunnen noemen, is een heel andere bedrijfscultuur ontstaan. In kringen van oud geld stond men niet graag te boek als een op geld beluste parvenu. Daar gold ook nog zoiets als de goede naam van de familie. Maar voor de nieuwe bestuurders, die veel minder geworteld zijn in de maatschappelijke verantwoordelijkheid die hun positie met zich meebrengt, verhoogt alleen inkomen hun status.'
Hoogleraar politicologie Meindert Fennema, deze maand in de Tribune.

Dus..

Labels:zaterdag 19 augustus 2006

Censuur normaliseren
Daarom wil het CDA:
dat er een media-expertise centrum komt, waar ouders, programmamakers en omroepen normen ontwikkelen voor programma�s voor kinderen en jongeren. Ook de commerci�le zenders worden hierbij betrokken. (�) De komende periode zal moeten worden ingezet op:
- het bestrijden van alle vormen van geweld en agressie. We hebben het hier niet alleen over tasjesroof, maar ook over agressie in het verkeer, gewelddadige beelden op tv en internet, en de welbekende �korte lontjes�;
(�)
- het bestrijden van criminaliteit via het internet. Cybercrime (bedreigingen, seksuele intimidatie en haatzaaien) houdt zich niet aan de landgrenzen en vereist daarom een nauwe internationale samenwerking;
(�)
Verruwing van het maatschappelijk klimaat is al snel een voedingsbodem voor geweld en criminaliteit. De overheid spreekt de media, scholen, horecagelegenheden, etc. aan op hun bijdrage aan onderling respect en maatschappelijk fatsoen. (�) Programma�s en clips met excessief geweld of vrouwonvriendelijke inhoud worden niet of pas laat in de avond getolereerd. De overheid zal de media aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en afspraken met hen maken om zich te houden aan de maatschappelijke normen rond drugs en om (het overmatig gebruik van) alcohol niet verder te normaliseren.
Fragmenten uit het concept verkiezingsprogramma van het Christen Democratisch App�l (CDA)

Labels:dinsdag 25 juli 2006

Van: Hennepdesk Mega Team
Aan: dclama@hotmail.com
Onderwerp: misbruik grafisch materiaal door gemeente Rotterdam
Vezronden: zo 23-07-2006 22:30

Geachte MM,

Hennepdesk.eu is een informatie website voor mensen die hun eigen wietje willen kweken. De Hennepdeskers (leden) delen hun kennis en wetenswaardigheden met andere Hennepdeskers. Zo ook welke politie acties er lopen tegen het kweken van hennep. Wat schetst onze verbazing de gemeente Rotterdam maakt zich schuldig aan misbruik van grafisch materiaal van de Hennepdesk.eu website in haar actie tegen het kweken van hennep.

In de campagne tegen het thuiskweken hebben zij een grafische afbeelding van een wietblad als verbodsbord gemaakt. Echter is de afbeelding wel eigendom van Hennepdesk.eu Na een mail is het grafisch materiaal verkracht maar het origineel is nog duidelijk herkenbaar. Ze geven dus eigenlijk toe dat ze het auteursrecht schenden maar willen de afbeelding niet verwijderen.

Waarom is Hennepdesk.eu zo verbolgen over het misbruik?

Als de politie een locatie heeft gevonden waar gekweekt wordt plakken zij een poster achter het raam om duidelijk te maken dat de gemeente Rotterdam intolerant is jegens kwekers. Door het grafisch materiaal op de poster kan de indruk gewekt worden dat Hennepdesk.eu deze actie steunt. Wat NIET het geval is. Voor problemen moet een oplossing gezocht worden welke door de samenleving geaccepteerd kan worden en met een wettelijk draagvlak. Maar niet een soort schandpaal maken door posters te plakken waar de afbeelding geroofd is van Hennepdesk.eu en de gemeente Rotterdam dus maling heeft aan de wet met betrekking tot auteursrecht.

Het hele verhaal is te bekijken op www.hennepdesk.eu in de forumsectie �Nieuwsberichten en persinfo www.HENNEPDESK.eu of klik op onderstaande link.

http://www.hennepdesk.eu/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=47&func=view&id=3371&catid=66

Wij hopen dat u via uw media aandacht wilt schenken aan misbruik van grafisch materiaal door instanties.

Hoogachtend

HD

Labels: ,zondag 16 juli 2006

De EO zendt uit
Denkt u dat er daar toch andere krachten in het spel zijn geweest?
- Ik heb nooit een bevestiging kunnen krijgen dat daar bijvoorbeeld de Isra�lische geheime dienst achter zat. Ik weet wel dat ik vanaf de eerste dag op intu�tie alle medewerking van Isra�l heb geweigerd. Er is een El Al-vliegtuig... die mensen moeten uit de buurt blijven.
Denkt u dat de Mossad toch de black boxes linksom of rechtsom in handen heeft gekregen?
- Ik kan dat niet zeggen, omdat ik dat niet kan bewijzen, maar als ze dat gewild hadden zouden ze dat natuurlijk gekund hebben in die chaos.
Daarmee zegt u dat u het niet uitsluit?
- Ik kan niks uitsluiten.
U sluit het niet uit?
- Ik kan niks uitsluiten.
Andries Knevel interviewt oud-burgemeester Ed van Thijn over de Bijlmerramp, gisteravond in Waar was U toen? (In een busje op de terugreis van een gala.) Zie ook mijn tweede cartoon voor De Gezonde Roker (26 april 1999, my first parlementaire onderzoekcommissiecartoon).

Labels:
Internetcensuur
'Als men wilde ageren tegen monniken en priesters bijvoorbeeld, was het een geliefd thema om ze af te beelden op een manier waarop een verband wordt gelegd met seks. En plotseling is dat ook in de politiek sterk geworden. Het was een middel om politieke tegenstanders aan te vallen, door -en ook dat is al zo oud als de mensheid- ze van heel erg seksueel gedrag te beschuldigen. Van daaruit is dan ook de censuur gekomen, die veel meer op de politieke betekenis was gericht dan op de seksuele betekenis, de erotische betekenis. En de zaak komt pas goed op gang, natuurlijk, met de boekdrukkunst. Als er plotseling een veel grotere verspreiding komt voor wat vroeger een klein dingetje was, voor wat in een klein kringetje circuleerde... Nu was het plotseling iets waarmee je grote massa's kon bereiken. (...) En dan begint de overheid zich er mee te bemoeien.'
Wijlen Edward Brongersma in Meral Uslu's documentaire Pornografie, van Eros tot Megabyte, begin deze maand herhaald in het kader van 75 jaar RVU.

'Films waarin oorlog wordt verheerlijkt; waarin doden wordt verheerlijkt; waarin mensen worden opgeblazen en waarin dingen worden gesloopt; waarin alles waar een mens voor geleefd heeft wordt afgepakt; waarin mensen worden opgesloten: d�t is pornografie. Daarmee is wat wij doen niet te vergelijken. Regeringen vinden het prima als je mensen vermoordt of van alles kapot maakt... zolang je maar niet neukt.'
E.Z. Ryder, filmmaker van o.a. Tami Monroe Tied at Home (een 'semi-professionele, licht-fetisjitische' film) in dezelfde docu.

Labels:woensdag 28 juni 2006

Afspraak
Het motto is 'Afspraak is afspraak'. De vraag is nu: 'Wat is precies een afspraak?'
Andr� Rouvoet vandaag in debat met de ritselaars.

Labels:zaterdag 17 juni 2006

Andr�
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 17 juni 2006. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur op 3FM in Alles uit de Radiocast, een programma van Giel Beelen.

Als je je op een gesprek voorbereidt, kun dat doen door je in je gedachten zinnen uit te spreken en vervolgens te bedenken hoe die ander daar op zal reageren. Hoe beter je iemand kent, des de groter de kans is dat je weet wat die ander zal antwoorden. Dat geldt voor diens eerste zin, maar natuurlijk ook voor de tweede, derde of vierde opmerking van zo�n persoon. Op die manier kun je hele gesprekken houden: Als je vaak met iemand discussies hebt gevoerd, kun je zelfs al enigszins bedenken waar je op uit zult komen en als je vaak met iemand hebt gelachen, kan uit zo�n denkbeeldig gesprek zelfs nog wel een hele goede grap rollen.

Je hersenen slaan een waanzinnige hoeveelheid informatie op, meer dan je zelf ooit kunt benoemen. Hoe bijvoorbeeld iemand kijkt als ie iets zegt; hoe zijn stem klinkt; hoe snel hij of zij je onderbreekt als je iets uit probeert te leggen... Probeer al die zaken exact te benoemen en het zal je niet lukken, maar uit het feit dat je de authenticiteit ervan allemaal wel herkent, kun je afleiden dat je het wel hebt opgeslagen.

Als je intensief aan een ander probeert te denken, wordt de opgeslagen kennis over hem in je hersenen actief. Die activiteit leidt in combinatie met de input die je zelf hebt gegeven (de zinnen die je in stilte tot die persoon hebt gericht) tot een uitkomst met enige mate van waarschijnlijkheid (het antwoord dat je aan die persoon toeschrijft).

Vandaag, 17 juni, is de verjaardag van een goede vriend van mij. Hij zou 34 zijn geworden, als hij niet vorig jaar was overleden. Er waren jaren dat ik hem een paar keer per week zag. Er was een vrij lange tijd -toen wij samen aan van alles en nog wat werkten- dat ik hem vrijwel iedere dag zag. En er was ook een tijd -de laatste tijd- dat wij slechts af en toe met elkaar afspraken om wat bij te kletsen, bier te drinken, lol te maken en om herinneringen levend te houden.

Zo af en toe probeer ik intensief aan hem te denken en zeg ik in stilte wat zinnen tegen hem. Dat wordt dan waarschijnlijk razendsnel verwerkt in de processor die mijn hersenen heten, want, gevat als hij was, volgt daar dan vaak binnen no-time een opmerking op die ik wel typerend voor hem vind. Dat zou volgens mijn eigen theorie betekenen dat ik zelf minstens net zo gevat ben als hij, maar volgens mij is Andr� nog steeds gewoon erg �geestig�.

Dus vandaar, vriend: Gefeliciteerd!

Labels:zondag 21 mei 2006

Rita
'Maar wat moet je nou als de overheid rechtelijke uitspraken niet nakomt? Dat betekent dat de overheid naast het recht gaat fietsen en dat is gewoon gevaarlijk. (...) Het besef dat je het niet kunt maken om rechtelijke uitspraken niet na te komen, dat is niet aanwezig.'
Alex Brennikmeijer, Nationale Ombudsman, afgelopen donderdag in de Rita Verdonk-aflevering van Zembla (linkse kerk)

'Dat een boete betalen voor het niet-inburgeren voordeliger is dan de cursus betalen voor het wel-inburgeren, ja, dat is echt dom.'
Hans Spekman, ex-wethouder te Utrecht in hetzelfde programma.

Labels:dinsdag 9 mei 2006

Illeberal democracies
'De wereld is niet langer verdeeld in democratie�n en dictaturen. Indien Popper (auteur van The Open Society and It's Enemies - DCL) nog zou leven, zou hij een nieuwe vijand aan zijn boek kunnen toevoegen: de illeberal democracies. Deze geduchte vijand spreekt de taal der democratie en is bijna overal ter wereld te vinden. De periode van democratisering en de toenemende vrijheid die in 1989 met de val van de Berlijnse Muur begonnen is, lijkt tot een eind te zijn gekomen. Veel landen hebben nu gekozen regeringen, maar dit is niet noodzakelijkerwijs gepaard gegaan met meer vrijheid.

Integendeel, in de 21ste eeuw komt de bedreiging van de vrijheid van binnenuit -van regimes die beweren democratisch te zijn en misschien hiervan de uiterlijke schijn vertonen, maar uiteindelijk regeren als semi-dictaturen. Zij organiseren regelmatig verkiezingen en laten een paar oppositiepartijen, autonome niet-gouvermentele organisaties of onafhankelijke kranten toe. Maar tegelijkertijd hebben zij genoeg controle over maatschappelijke krachten -zoals de media, verkiezingen en politieke partijen- om een serieuze bedreiging van hun bewind te voorkomen. Verkiezingen dienen hier om de macht van het regime te legitimeren, niet om deze eventueel over te dragen. Het volk tolereert deze illeberal democracies omdat zij een identiteit, overzichtelijkheid, zekerheid, orde en veiligheid bieden. Het pluralistische karakter dat cruciaal is voor democratie wordt met zachte hand en door middel van harde manipulatie onderdrukt. Achter de fa�ades van democratische verhandeling en instituties laten deze illeberal democracies weinig ruimte voor het individu met zijn eigen vrijheid, mening en verantwoordelijkheid.'
Uit: De H.M. van Randwijklezing, op 5 mei jongstleden uitgesproken door Prinses Mabel van Oranje-Nassau, directeur van de Open Society Institute in Brussel.

Labels: ,vrijdag 28 april 2006

Avondje stappen
'U gunt ons niet dat wij sociaal beleid voeren.'
Minister De Geus gisteren tegen de oppositie over 55 euro pp.

Labels:zondag 9 april 2006

Bescherming
'Iedere twee weken zie ik wel een zwanger meisje op school. Niemand kijkt naar die zwangere meisjes; dat is hier normaal. Als een scholier vragen stelt over seks, moet de docent volgens het beleid zeggen: Niet vrijen is de enige manier om SOA's en zwangerschap te vermijden. Iets anders mogen ze niet zeggen, anders dreigt er ontslag.'
De wonderbaarlijke wereld van 15-jarigen in Lubbock (Texas), afgelopen donderdag in The education of Shelby Knox.

Labels: ,maandag 3 april 2006

Mentaliteit
Weet je, als je ge�migreerd bent, ben je een jojo. Als je daar bent, wil je hierheen. En als je dan weer hier bent, met die Hollandse mentaliteit -want de mensen zijn daar gastvrij, open, makkelijk- dan denk je: Wat doe ik eigenlijk hier? Dan kom je op 't Woningbureau en zeg je: 'Heb je voor ons een woning, want wij komen uit Austali�', dan krijg je als antwoord: 'Nou, was dan lekker in Australi� gebleven.'
G. van Hoorn, Hollandse emigrant naar Australi�, gisteravond in Andere Tijden.

Labels:donderdag 30 maart 2006

Ice, Ice, baby
'Frits en Henk knikken instemmend. Lange Frans heeft gelijk. Wat is er mis met een paar tikken? Als je niet duidelijk je grenzen aangeeft, dan neemt binnen de kortste keren iedereen een loopje met je. Jammer dat niemand het duo vraagt of ze nu ook meer begrip hebben voor het pak slaag dat ze in 2000 van tien Hell�s Angels kregen. Die kwamen ook langs om hun grenzen aan te geven.'
Uit: Column Luuk Koelman, Metro 30 maart 2006.

Labels:woensdag 29 maart 2006

Normaal patroon
De nieuwste generatie bewakingscamera's is zo slim dat ze zelf verdachten kunnen opsporen en aanslagen voorkomen. (...) ,Je kan het systeem ook zo programmeren dat het zoekt naar mensen met specifieke uiterlijke kenmerken of personen die opvallend lang op een plek rondhangen. Het gaat in alle gevallen om afwijkingen van het normale patroon.' (...) Wetenschapper Lynsey Dubbeld van de Universiteit Twente concludeerde in 2004 na een paar weken meelopen met de beveiligers van Amsterdam Centraal dat het personeel de aandacht vaak snel verloor. De medewerkers keken regelmatig alleen nog naar mensen met vreemde kapsels en decollet�s.
Algemeen Dagblad, 28 maart 2006

Labels:vrijdag 10 maart 2006

Peace to all y'all from Enceladus!
(zie ook hier)

Labels:zondag 5 maart 2006

Cartoon op OV-flyer
Hoewel Amsterdammers zich op alle mogelijke manieren hebben uitgesproken voor meer openbaar vervoer en minder autoverkeer (via allerhande enqu�tes en zelfs een referendum), wil het GVB weer diverse trams en bussen opheffen; het aantal ritten op diverse lijnen verminderen en een flink aantal criteria (zoals de maximale afstand tot de halte) in negatieve zin bijstellen. De SP Amsterdam voert actie tegen deze plannen door o.a. een flyer in een oplage van 10.000 stuks te verspreiden. D.C. Lama heeft een cartoon voor deze flyer gemaakt.

En tot zover ook weer alle stemadviezen voor aanstaande dinsdag.

Labels: ,vrijdag 24 februari 2006

Vogelpestverhaal
Nachtegal van D.C. Lama, dd 24 januari 2006

Zo�n drie jaar geleden werkte ik bij een dierenbeschermingsorganisatie. Een half jaartje slechts, want de directeur was een absolute gneurft die er als eerste voor gezorgd had dat de gneurft op de lijst van beschermde diersoorten kwam te staan. Dat zorgde ervoor dat alle andere dieren in zijn buurt na een half jaar onvermijdelijk werden afgeschoten (werkelijk niemand met ook maar enig commentaar op zijn gneurftengedrag kreeg daar een ooit een contractverlenging), maar aangezien deze gneurft ooit advocaat is geweest en zich graag op zijn beschermde status beroept, zal ik daar niet al te lang over uitweiden. Maar hoeveel varkens er ook in nood zijn; ik bedenk mij wel twee keer voordat ik zo�n organisatie nog eens geld geef.

E�n van de dingen waar ik mij tijdens dat half jaar mee bezig heb gehouden, is de organisatie van een vogelpestconferentie. In 1996 hadden we de gekke koeienziekte gehad; in 1997 de varkenspest; in 2001 de MKZ-crises en ook in 2003 was er al de vogelpest. En ook toen al zeiden alle deskundigen al dat je die vogels gewoon zonder problemen kon inenten maar dat dat werd verboden door Brussel, die -zoals gebruikelijk- vooral oog had voor de religie die Economie heet. Overigens niet zozeer voor de economie van de individuele boeren, want er zijn toen heel veel pluimveebedrijven compleet onnodig geruimd.

Die boeren waren tijdens die conferentie overigens niet in grote getale aanwezig; dat waren vooral de zogenaamde hobbydierhouders. Mensen met kippen, ganzen en ander gevogelte die hun beesten net zo vertroetelden als andere mensen dat met honden, katten en weet-ik-veel wat voor beesten doen. Of zij hun beest maar even wilden laten afmaken door de overheid, hadden zij te horen gekregen. En aangezien ook zij wel wisten dat dat werkelijk niets hielp aan de bestrijding van de ziekte, circuleerden er ineens allerlei verhalen over kippen die �s nachts in de kofferbak naar zogenaamde veilige gebieden werden gesmokkeld en mensen die hun beesten verstopten in moeilijk te ontdekken schuurtjes en achterhuizen. Maar er waren ook verhalen van kinderen die alleen thuis waren en met dwang van de autoriteiten hun geliefde kip genaamd TokTok moesten afgeven, die dan vervolgens voor hun neus werd afgemaakt.

Het bespottelijkste verhaal dat ik in die tijd heb gehoord, werd mij verteld door een vrouw die aan een watertje woonde en lang daarvoor een gewond geraakte, jonge gans had verzorgd in haar tuin. Het beestje was daardoor aan mensen gewend geraakt en had na al die jaren nog steeds een eigen hokje in de tuin. De vrouw voederde het beest nog steeds, maar overdag -en soms ook een aantal nachten- ging het beestje gewoon met andere gansen om. Omdat hobbydierhouders waren opgeroepen hun dieren te laten registreren, had ook zij dat gedaan en stonden er drie jaar geleden daarom enkele ambtenaren voor haar deur, die de gans kwamen afschieten. Gezamenlijk liepen ze naar de tuin, waar de vogel samen met wat wilde ganzen aan het water scharrelde.
�Welke is het?� vroegen de ambtenaren, wijzend op de ogenschijnlijk identieke beesten.
�De derde van de rechts,� antwoordde de vrouw plichtsgetrouw.
En omdat was besloten alleen hobbydieren en geen wilde gansen af te schieten, richtte de mannen hun geweren op de derde gans van rechts, schoten het beestje af en vertrokken weer.

Dus eindelijk, eindelijk kan ik eens een column eindigen met een compliment voor een minister van dit kabinet. Het is dezelfde minister die voor de dood van die derde gans van rechts verantwoordelijk is, maar minister Veerman heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen dat die beesten dit keer wel mogen worden inge�nt. Hoewel ik nog steeds gruwel bij de gedachte dat die ambtenaren toen gewoon hebben geschoten en die vrouw het beestje gewoon heeft aangewezen.

Labels:donderdag 26 januari 2006

Gerrit wordt al echt ��n van ons...
"Professor James Kennedy en professor Abram de Swaan houden beiden een inleiding over het onderwerp de kloof tussen burgers en politiek. Door het onderwerp in een historische en internationale context te plaatsen, krijg je er toch weer een betere kijk op."
Gerrit Zalm, gisteren op zijn weblog. Zie ook hier.

Labels:donderdag 12 januari 2006

Arbeit macht frei Award 2006
Nieuw op DC Lama.nl: de Vertaal in het Duits-competitie! Als eerste opdracht een tekst van de Rotterdamse burgemeester Opstelten:

Vanaf nu geldt: Iedere Antilliaan tot 35 jaar heeft werk, zit op school of zit in een justitieel traject. Andere mogelijkheden zijn er niet.

Stuur je vertaling naar dclama@hotmail.com. Onder de creatiefste inzendingen worden rood-wit-blauwe badges verloot, waarmee men zich kan onderscheiden van de Antilliaanse landgenoten.

Labels:vrijdag 6 januari 2006

Claus
Ik moest er gisteren weer aan denken, tijdens de uitzending over 50 jaar Staatsberichten: mijn column van 11 oktober 2002, bij het overlijden van prins Claus.

Labels:
Het beleid in Den Haag wordt gemaakt door hbo-plussers voor hbo-plussers. Maar het is misschien een verrassing voor de beleidsmakers: Nederland steekt niet zo in elkaar.
M. van Es, directeur incassobureau Intrum Justita (gisteravond in Zembla over armoede in Nederland)

Het is een menswaardig probleem. Je zou er wakker van moeten liggen. Waarom heb ik zoveel geld en anderen in mijn eigen wijk of in mijn eigen stad niet? Die kunnen niet eens rondkomen!
A. van Luyn, Bisschop van Rotterdam in diezelfde uitzending.

Verplichte kost dus, deze aflevering van dit bijna wegbezuinigde programma (aflevering: In de schulden). Met een nominatie voor de Arrogantie van de Macht-shot Award 2006 voor het blijven filmen na het interview met staatssecretaris Henk van Hoof.

Labels:zaterdag 31 december 2005

Het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005
Hoe een landje van 9/11 hoorde; de EU-grondwet werd verworpen; waarom cannabis gelegaliseerd wordt en hoe Amsterdamse stadspropaganda aan banden werd gelegd...

Januari
Het jaar begint heftig: met een wat oudere versie van de film 9/11 in plane. De film toont beelden van het Pentagon op 11 september 2001 en ik denk weer hetzelfde als toen ik op die bewuste dag voor de buis zat: Volgens mij is er helemaal geen Boeing 757 in het Pentagon geland. Het brandje leek me ook toen al wat klein, maar nu zie ik ook foto's van de zeer smalle gaten in de verschillende ringen van het Pentagon; detailfoto's van de getroffen plekken; beelden van een zoektocht naar bewijsmateriaal (die me ook toen al bevreemdend voorkwam); vluchtgegevens van het verdwenen toestel en vrijgegeven foto's van de vermeende aanslag.

De film bereikt mij op het moment dat minister Donner in de weer is de vrijheid van meningsuiting te beperken: wie zich niet op de voorgeschreven wijze uitlaat over 11 september 2001, moet op water en brood. En aangezien ook de ausweiss ondertussen alweer is ingevoerd, besluit ik er ��n van mijn columns voor het programma van Giel Beelen aan te wijden. Het zijn tenslotte opmerkelijke beelden en er is op dat moment slechts ��n Nederlandstalige site die �berhaupt iets over "de andere kant van 9/11" schrijft: Daanspeak.com.

Goed, ik ben dan nog wel makkelijk af te leiden (die lichtflitsen vlak voordat de vliegtuigen de Twin Towers raken zijn waarschijnlijk niet zo'n hele belangrijke aanwijzing in de ontrafeling van het 9/11-mysterie; raketten lijken mij nu helemaal absurd - hoewel de onderstellen van die vliegtuigen toch echt niet van gewone Boeings zijn), maar het is dan ook nog slechts januari.

Columns gaan nog over minder belangrijke zaken, zoals roken en het kappen van het Amazonewoud (hoewel natuurlijk niet geheel onbelangrijk). En over drugs natuurlijk. Columnist De Legalees schrijft in het Legalize! war on drugsjournaal in de EssensiE over de vervuilde coke in Nederland vanuit een wat ander perspectief dan de reguliere media.

Voor Legalize! bedenk ik eind januari een actie als protest tegen de supermarktboycot van de Nieuwe Revu met hennepzaadjes. Foto's daarvan verschijnen op de site en in diverse media.

De media zijn echter vooral vol van de tsunami. 3FM komt er niet voor in actie en de giften worden (per ongeluk) twee keer afgeschreven.

Deze site kent in januari eindelijk RSS!

Februari
Maxima spreekt en D.C. Lama zingt erover in Theater de Engelenbak. Het land rept over eerwraak (Lama doet daar aan mee) en Amsterdam kent ondertussen volwaardige overheidspropaganda. Op zich wel handig: want er gebeuren duistere zaken in de Gemeente. Net zoals Lubbers natuurlijk niet vanwege zo'n kontkneep weg wordt gebonjourd, maar eerder door een uitspraak als 'Dit zijn de VS niet meer!'

En dit is het NL niet meer, want de bovenonsgestelden geven je zonder blikken of blozen aan de Amerikanen. In 2003 waren er nog mensen oprecht bezorgd dat Donner fundamentele rechtsbeginselen overboord gooide om zijn Amerikaanse war on drugs-kameraden te vriend te houden (Ook ik schreef er vele columns over: Ge�mporteerde Kafka en Nieuwe Markt (DEA in Nederland) en Paul Dietz), maar anno 2005 schijnt omgekeerde bewijslast (met bonussen voor de beschuldiger!) geen onderwerp van discussie meer te zijn.

Samen met MC Che en Macro neem ik daarom een protestnummer op tegen de uitleveringen van Nederlandse drugsverdachten aan de Verenigde Staten. Het nummer, waarin de hele drugswetgeving in 5 minuten wordt uitgelegd, is als mp3 gratis te downloaden.

Maart
Parool-verslaggever Frenk der Nederlanden en fotografe Caro B�nink komen op bezoek en publiceren een interview in deze Amsterdamse krant.

Een ge�mproviseerd MSN-gesprek met Moordgast Luuk leidt tot een korte conversatie over wacke namenpikkers; de Paus leeft nog net; Hoogervorst voelt zich moreel verheven als het om orgaandonatie gaat en Lama draait plaatjes voor Kink FM.

Maar dat zijn peanuts: Toonde 9/11 in plane site enkele hele duidelijke beelden over de gebeurtenissen in het Pentagon op 11 september 2001 (en stelde het ook de juiste vragen); nieuwe foto's en films (zoals Painful Deceptions (An Analysis of the 9-11 Attack) van Eric Hufschmid, 9-11 The Great Illusion van George Humphrey, 9-11 The Greatest Lie Ever Sold van Anthony J. Hilder en 9-11 The Road to Tyranny van Alex "alles is de duivel" Jones) tonen nog veel meer opmerkelijke zaken.

De beelden van het vliegtuig dat naar Pennsylvennia vloog... is dat eigenlijk wel een gecrasht vliegtuig waarvan de heldhaftige passagiers de kapers overmeesterden? Het ziet er in ieder geval niet zo uit, want... Waar is dat vliegtuig?

De theorie over smeltend staal (de zogenaamde pancake-theorie) van de twee WTC-torens wordt ook vakkundig weerlegd. Niet alleen is het unicum in de geschiedenis dat stalen gebouwen instorten door brand (toonaangevende brandweermannen maken gehakt van die theorie); op diverse beelden is ook simpelweg te zien dat er explosieven zijn gebruikt.

Maar de belangrijkste aanwijzingen voor een inside job (naast de vele financi�le constructies) zijn te vinden als men gebouw 7 van het WTC bestudeert. WTC 7 huisvest o.a. de CIA, het ministerie van Defensie, enkele andere overheidsinstanties en, leuke bijkomstigheid, de boekhouding van het van fraude beschuldigde Enron. Het is eigendom van Larry Silverstein, die zes weken voor de aanslagen ook de Twin Towers op zijn naam krijgt en daar uiteindelijk een flink bedrag aan verzekeringsgeld voor ontvangt. Het gebouw wordt enkele uren na de aanslagen overduidelijk met explosieven opgeblazen, wat zonder voorbereiding onmogelijk is. Silverstein geeft dat (waarschijnlijk in een vlaag van verstandsverbijstering; de controlled demolition werd live uitgezonden) ook gewoon voor de camera toe, maar daarover is in het offici�le 9/11-rapport geen woord terug te vinden: daarin staat dat men geen flauw idee heeft waarom dat gebouw naar beneden ging.

Lama houdt het onderwerp nog enkele weken in onderzoek en spreekt er dan over in Giel's programma op 3FM: de column The Grand Chessboard. Het aantal Nederlandstalige sites met info over 9/11 neemt vervolgens een gigantische vlucht.

April
Nederland houdt een echte terreuroefening: operatie Bonfire. Conclusie: de communicatie rond de ramp moet via minder schijven verlopen. Welk ��n overeenkomst met eerdere oefeningen in het Pentagon! (Zie de column Operatie Bonfire.)

Het onderwerp intrigeert. Niet alleen de zogenaamde conspiray theorie-films wekken verbazing; ook de door het Pentagon goedgekeurde films op National Geografic roepen vragen op. In de column 'Persoonlijk 9/11-verhalen' worden �Seconds from desaster: the attac on the Pentagon� en een film over ex-FBI-agent John O�Neill aan een kritische blik onderworpen.

Giel Beelen wil niet meer dat ik het er nog langer over heb... en dus schrijf ik 'Niet over 9/11'. Het aantal Amerikaanse sites over 9/11 is inmiddels flink gegroeid; ook steeds meer Nederlanders beginnen zich vragen te stellen over de gebeurtenissen die (tot nu toe) tot twee oorlogen en vele vrijheidsbeperkende maatregelen hebben geleid.

Ondertussen ziet een nulnummer van een nieuw tijdschrift het levenslicht, dat een column publiceert die de dag na de moord op Theo van Gogh is geschreven. De media pakken uit met (nieuw!) wat intelligente verhalen over het drugsbeleid en Lama tekent over Samir A.

Mei (1)
Denk je fijn Bevrijdingsdag te kunnen vieren; komt die zoon van die befaamde CIA-agent en kleinzoon van een Nazi-bankier op het graf van de bevrijders dansen. Hoog tijd om wat meer mensen op de hoogte te stellen over 9/11.

Met Def P. en Seda van de Osdorp Posse ga ik aan de slag voor het nummer 'Vragen aan George Bush.' Tientallen vragen over 9/11, die allen van een uitgebreide toelichting en vele feitjes zijn voorzien, zijn het resultaat van maandenlange research. Het mp3'tje 'Vragen aan George Bush' is gratis te downloaden; net als de videoclip van het nummer.

Def P. en ik treden met het nummer ook op tijdens de Stop Bush-demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Het optreden wordt vermeld in het ANP-bericht ('Zij stelden in een rap vragen aan president Bush over de aanslagen van 11 september. Zij vroegen zich onder meer hardop af of de aanslagen wellicht door de Verenigde Staten zelf in sc�ne waren gezet, wat door het publiek met gejuich werd ontvangen.'); de berichtgeving wordt ook opgenomen op vele sites van kranten, nieuwsuitzendingen etc., maar op papier en op de buis zwijgen alle media als de Telegraaf in WWII.

Voor aanvang van het optreden op het Museumplein zijn wij uitgenodigd het ��n en ander toe te lichten bij het radioprogramma Spijkers met Koppen. Omdat het qua tijd allemaal nogal krap is, spreek ik met de redactie telefonisch af dat wij om uiterlijk half ��n in de uitzending zitten en dat we dan met een taxi snel naar Amsterdam worden vervoerd. De Vara kampt echter met een technisch mankement; vlak voor aanvang van de uitzending is de uitzendmast bij het Utrechtse caf� afgebroken door een persoon, die zij nog net zien wegrennen. Als we om 13.40 uur het pand verlaten, is het mankement binnen enkele minuten verholpen.

Bevrijding en bezetting zijn ook het onderwerp tijdens Lama's optreden in Theater de Engelenbak.

Mei (2)
Het hoogtepunt van het jaar: KRS One komt naar Nederland!

Mei (3)
De webmaster van De Gezonde Roker (Lama's cartoonmedium van 1999 tot 2 november 2004) begint een nieuwe weblog: vetvetvet.web-log.nl. Op Frontaal Naakt verschijnt een interview met hem, met daarin Lama's beste recensie ooit: >D.C. Lama is een hele gezellige jongen.

Juni (1)
Dit is een grondwet (hoewel ernstig aangetast door de Patriot Acts) en dit is een businessplan, waarmee deze vragen weer actueel worden. En dus moest die grondwet worden weggestemd. Looked like a job for Superlama.

De peilingen waren slecht; de pers establishment en Balkenende strooide zijn hel en verdoemenis al ongegeneerd uit over het toch al angstige volkje. Tijd voor een cartoontje. De eerste wenkbrauwen fronsten; er kwam zowaar wat tegenspraak en ik besloot nog wat extra cartoons te tekenen.

Zalm reageerde geagiteerd; Hij had de boel toch al een keer eerder gefopt? Moest hij dat dan nog eens uitleggen? Dergelijke fratsen liet hij liever over aan zijn voormalige staatssecretaris en Ome Bolk's oud-collega. Als het aan hem lag, dan zouden ze die Lama....

Voor Donner was het allemaal lekker eenvoudig; Balkenende kon de spanning bijna niet meer verdragen en Zalm ging in de leer bij zijn Amerikaanse vrienden. Zonder dat Balkenende dat overigens helemaal vertrouwde...

Ik gaf voor de zekerheid nog een stemadvies, schreef een Nachtegal over de EU-Grondwet en toen was het wel zo'n beetje bekeken: ruim 61 procent stemde tegen en een kleine 39 procent was v��r.
(Ook Andr� Rouvout en Harry van Bommel leverden overigens hun bijdrage.)

Juni (2)
Iets anders: ik moest de drugs nog legaliseren. En omdat je natuurlijk niet alle doelstellingen in je leven in ��n jaar moet realiseren, legde Stichting Legalize! dit jaar tijdens haar demo de nadruk op het legaliseren van cannabis. U mag zelf bepalen in hoeverre dat dan weer gelukt is...

Het was in ieder geval een geslaagde demo; het pamflet was lekker duidelijk en de foto's spreken voor zich. Voor wie het nou nog niet begreep, schreef ik nog een Nachtegal: Alw��r over het legaliseren van cannabis.

Juni (3)
JP en meneer Gerrit zijn de hoofdfiguren in een nieuwe strip van D.C. Lama: Gerrits Grote Flipperkast. Er verschijnt echter slechts ��n deel: de strip is gemaakt in PowerPoint en veel mensen schijnen dit programma niet te hebben. Heeft u het toch? Klik dan hier en klik onder 'Bladeren' op volledig scherm.

Juli
In Schotland verzamelen de leiders van de G8 om te spreken over armoede en milieuvervuiling; in Londen ontploffen de bommen. Het gekraai over Al Queda maakt achterdochtig; niet alleen over Londen (waar heel toevallig net een oefening gaande was), maar zelfs over de moordaanslag op Theo van Gogh. Al in juli speculeer ik over de rol van de geheime diensten hierbij. (Over beide terroristische aanslagen later meer.)

Mohammed B. (van de Partij van de Jihad) wordt ondertussen veroordeeld en het openbaar vervoer staakt tijdens veteranendag. Peijs zeurt over losse voorwerpen op de achterbank en na sellout 1, 2 en 3 valt zelfs Remco C. van zijn voetstuk.

Een van Nederlands grootste kunstenaars, Marten Toonder, overlijdt. Op televisie herinnert hij alle na-oorlogse verzetshelden nog even fijntjes aan wat feitjes uit de geschiedenis:

"De Telegraaf was tot '44 een gewone krant, even fout als alle kranten waren. Daar stond precies hetzelfde in. Er was ��n lijn, nergens zag je 'hij is erger'. (...) In de hele oorlog is het woord foute krant niet gevallen, hoor. Pas toen die SS'er aan het hoofd kwam, toen zei ik: Ik wil niet voor een foute krant werken. Dat is niet algemeen bekend."

Augustus
Sail in Amsterdam; Willempie vaart; we leveren weer eens iemand uit en de televisie vindt vooral zichzelf interessant.

September
Altijd fijn om te merken welke effecten het Nachtegal ook op lokaal gebied heeft (zie ook de column Stadspropaganda), maar er zijn wel belangrijkere invloeden:

De column The Grand Chessboard dient als leidraad voor een Twee Vandaag-uitzending over 9/11. Vreemd genoeg worden daarin de belangrijkste aanwijzingen en beelden weggelaten (geen woord over het Pentagon of WTC gebouw 7 bijvoorbeeld).

In veel opzichten is dat net zo vreemd als bij de BBC: de docu The Power of Nightmares (gratis te downloaden) zegt in principe ook vrijwel alles, behalve: ook 9/11 was a inside job.

De rest van journalistiek Nederland is nog steeds niet wakker; toch willen zij steun voor hun behoud. In twee columns volgen overdenkingen over Nova: Hip Hop bij Nova en Nova en buitenwiet.

Belangrijker dan Nova is die andere oorlog waar Nederland aan mee doet: de war on drugs in Columbia. Niet alleen in de column Nova en buitenwiet wordt daaraan aandacht besteed; ook via de column Enduring Freedom (voorgelezen tijdens een uiterst dronken zeilvakantie) hoort Nederland dat minister Donner die oorlog met nog extra financi�le middelen heeft opgevoerd.

In Nederland wordt het beleid ondertussen gewoon door je strot geduwd; in Itali� fraudeert men iets openlijker. De SGP krijgt geen subsidie meer en Balkenende is ondertussen bang voor nog meer D.C. Lama-cartoons en wil geen discussie meer over de EU-grondwet.

Oktober
Na EssensiE nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 en 99... volgt onvermijdelijk:

EssensiE nummer 100!
100 gedeeld door 12 jaar geestverruimend en met D.C. Lama-columns.

En dat dergelijke andere geluiden hard nodig zijn, blijkt wel als de Gemeente Amsterdam besluit blowers op straat voortaan gewoon te kunnen oppakken. Gelukkig is er ook nog altijd het Nachtegal op 3FM, waar ik alle verboten van het voorheen zo tolerante stadje nog mag opsommen.

Met de publicaties van cartoons verloopt het minder voorspoedig. De hoofdredacteur van De Gezonde Roker werd vorig jaar al vermoord; de hoofdredacteur van Vetvetvet is het na een jaar gezeik over hoofddoekjes alweer helemaal beu en stopt ermee. Geen prinses Irene die daar een onderhandelaar voor op pad stuurt.

Alle tijd dus om weer eens wat te doen aan mijn autobiografische strips. Na deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 verschijnen er weer een nieuwe episodes:

deel 14, deel 15, deel 17 en deel 18.

De Gemeente Amsterdam verzorgt ondertussen gewoon haar eigen media. Het krantje AmsterdamSport is weer een nieuw dieptepunt in stadspropaganda, waar ik dan weer een column over voor mag lezen.

Echt Amsterdams kankeren op de Gemeente kan dan nog altijd in Feest op de planeet in Theater de Engelenbak.

November
Alle bestuurdertjes rollebollen over straat: wie mag op 2 november de waxinelichtjes aansteken? Ik besluit op die dag cartoons van De Gezonde Roker te gaan verkopen, want Theo zou het zo gewild hebben. (Uiteraard, zo fluistert hij me zojuist nog in!) Voor 2 minuten maak ook ik daarom de overstap naar Talpa.

Maar een jaar na 2 november zijn nog vele belangrijkere zaken aan het licht gekomen. Dankzij Netwerk, Katja Schuurman en consorten, Zembla en ene professor Omar Mounir van de Law School of Casablanca (wanneer wordt die man nou eens ge�nterviewd op de Nederlandse televisie?) begint de ware toedracht van de moord op de Theo van Gogh langzaam duidelijk te worden. 10 verwante punten som ik op in het programma van Giel.

Want dat niet alleen de aanslagen van 9/11 een inside job waren, is ondertussen wel duidelijk. Londen, Madrid, Casablanca... Het komt allemaal ter sprake in het Nachtegal van 18 november 2005. Van de aanslagen van Londen maak ik zelfs nog een reconstructie:

Het is 7 juli 2005: in Schotland zijn de belangrijkste wereldleiders verzameld. Die dag is het dreigingsniveau van terreur na lange tijd toevallig net verlaagd, waardoor er minder directe communicatie tussen de verschillende instanties plaatsvindt. Het bedrijf Visor Consultants (een bedrijfje van een oud Scottland Yard-medewerker) maakt zich ondertussen op voor een terreuroefening: wat zouden zij moeten doen als er bommen zouden afgaan op de metrostations, die (uiteraard geheel toevallig) even later allemaal rond het geplande tijdstip daadwerkelijk getroffen worden. Al Qaeda! krijsen de deskundigen, want zo�n gelijktijdige aanslag schijnt heel moeilijk te realiseren zijn. Terug naar de feiten: Op treinstation Luton nemen de drie zelfmoordterroristen de trein naar station Kings Cross. Daar... lees hier de hele reconstructie met alle bijbehorende linkjes.

Een therapeutisch stripje tekenen werkt overigens heel verhelderend...

December
Natuurlijk zijn al die aanslagen niet slechts ter tijdverdrijf. Ze vormen en vormden de opmaat voor imperialistische oorlogen, die -zoals gebruikelijk- als vrijheidsoorlogen worden gepresenteerd. Ook zonder 9/11 is die leugen al te doorzien, zoals in de column 'De oorlog in Afghanistan' nog eens wordt samengevat. D'66 ontvangt gelukkig ook altijd D.C. Lamail, maar of ze dit keer wel vasthouden aan hun principes...

Verder is het aan anderen om voor quotejes, beschrijvingen, geschiedenisfeitjes, opmerkelijkheden en dergelijke te zorgen.

Want wie gelooft D.C. Lama nou?

When you hit 33 now you can see
That it's all about skill and a love for the art
Not whose above or whose below in the chart
You got to look in your heart
It's there where you start
I and Hip Hop are never ever ever apart

Down the charts - KRS One

* Jaaroverzicht 2004

Op de hoogte blijven in 2006?
* Bookmark deze site: hij wordt enkele malen per week ge-update.
* Maak gebruik van RSS.
* Meld je aan voor D.C. Lamail: Ongeveer eens per maand cartoons, columns, verhalen, strips en info. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar dclama@hotmail.com met aanmelden of iets dergelijks in het onderwerp. Afmelden gaat net zo eenvoudig.

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,woensdag 21 december 2005

Awesome job, dad. I really think we're winning the war on urges.
Gisteravond in American Dad, de hele week tijdens BBC-comedynight.

Labels:vrijdag 16 december 2005

En gaan we nu wachten op een staatsgreep of zo?

Vertrouwen in het kabinet:
46% Helemaal geen
34% Niet zo veel
16% Tamelijk veel
3% Heel veel vertrouwen
1% Weet niet/geen mening
Bron: Twee Vandaag enquete

Labels:maandag 28 november 2005

Kloof
Het meest afstotelijk van die ontdekking vind ik wel dat ze zo naadloos aansluit bij het gangbare gekanker op Den Haag. Alleen al uit een afkeer daarvan heb ik lang gedacht dat het vast niet zo�n vaart liep met de Kloof tussen de Burger en de Politiek, de Kaasstolp van het Binnenhof et cetera. Het leek me dat daar veel kretologie en mediaverzinsel bijzat, plus de onwil te erkennen dat de politiek het ons niet altijd allemaal naar de zin kan maken. Maar ik ben om. De clich�s zijn weer eens waar, de Kloof bestaat, en ik verzeker u dat ze nog dieper wordt als je de blik wendt van de plannensteuners in de Kamer naar de plannenmakers in het kabinet.
Hans Goedkoop (Andere Tijden) in 'De vernieuwingsdrift van de overheid maakt het weefsel van de samenleving kapot' in het NRC van afgelopen zaterdag. Na te lezen via deze link.

Labels:maandag 17 oktober 2005

AmsterdamSport
Het Nachtegal van D.C. Lama, afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht rond half 3 in het nachtprogramma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link.

Amsterdam heeft weer een nieuw gratis krantje: AmsterdamSport. Het wordt gemaakt in Almere. Door het bedrijfje IKWILPUBLICITEIT. Op de voorpagina prijkt een foto van wethouder Hester Maij van sportzaken, dus er zal er wel geld in hebben gestoken. Niet uit haar eigen portemonnee natuurlijk, maar uit het sportbudget van de Gemeente.

Zo doen wij dat in de stad. Het cultuurbudget is tenslotte ook grotendeels uitgegeven aan de marketing van cultuur (I Amsterdam), niet zozeer aan de culturele activiteiten zelf. Zo�n pakhuis Afrika maakt tenslotte niet zo snel zo�n krantje met de wethouder cultuur op de voorpagina, terwijl het portret van Hester Maij ondertussen wel via controlled circulation wordt verspreid bij Amsterdamse sportclubs, stadsdeelraden, adverteerders en sportzaken. Ik had het krantje (jaargang 1, nummer 1) zelf uit het ziekenhuis, waar ik op zondag nog wel eens extra zaterdagkranten koop, maar dat staat natuurlijk niet zo goed in het colofon: AmsterdamSport wordt verspreid via ziekenhuizen.

�Wethouder Maij: Amsterdamse jeugd te dik�, staat er onder het portret. Ik vind wethouder Maij te dik. Op zich val ik wel op dat soort blonde meisjes, maar dat houdt op zodra de wangen te bol worden en het meisje door haar dikke kont wat op peer begint te lijken. Komt door teveel in vergaderstoelen zitten en vooral door teveel vlees en zuivel. Waarom eet wethouder Maij dan zoveel vlees en zuivel en beweegt zij niet wat meer? Geen idee, en in principe ook niet mijn zaak.

De andere vrouw op de voorpagina van AmsterdamSport is een stuk lekkerder, maar dat komt vast omdat zij plat op de rug ligt en de foto zo genomen is, dat je precies op haar tieten kijkt: de kruising van de diagonaallijnen valt precies tussen haar borsten. Deze observatie zal misschien wel aan mij liggen hoor, en anders komt het wel door de foto van Patrick Kluivert op diezelfde pagina (samen met andere grootheden als Marcel Beijer en Robert Mienstra.... van publiciteitsbureau IKWILPUBLICITEIT), maar toch.... KUNNEN WE NOU EINDELIJK EENS KAPPEN MET DIE PROPAGANDABULLSHIT???

Ik heb laatst nog met moeite 341,48 euro overgemaakt aan Gemeentebelasting, dus dan kan ik behoorlijk flippen wanneer ik op bladzijde 2 direct een paginagrote advertentie tegenkom. En op de spread (de twee bladzijden die je als bladenmaker met pijn in je hart verkoopt omdat het zo�n goede plek is waarmee je vele mooie dingen kunt doen) een advertentie met elf stadsdeellogo�s van het briefpapier en het logo van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, met de tekst: �Deze stadsdeelkantoren en gemeentelijke afdelingen wensen AmsterdamSport een sportieve toekomst.�

Ik heb het allemaal niet uitgezocht, maar ik denk dat ik het wel uit mijn hoofd kan: innovatieve communicatie met de burger; prima samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven (advertenties van o.a. een wijn & whiskyhuis, de Amsterdamse kartbaan, de politie en een chinees restaurant in Noord); heldere informatie over wat voor moois de overheid voor de burgertjes doet en tot slot.... een concept waarin jij, ja jij! zelf de artikelen kunt aanleveren. Krijg je een workshop voor van Beijer en Mienstra (bekend van de foto!). Lekker gratis kopij dus. Blijven er nog wat flappen over een column van Viggo Waas en Peter Heerschop:

PETER: Ik vind het idee om een sportkrant voor Amsterdam te maken een enorm leuk en goed idee. AmsterdamSport. Duidelijker kan het niet. Leuk.
VIGGO: Nou dan gaan we dat toch van harte ondersteunen.
PETER: Dat gaan we doen ja.
VIGGO: Daar gaan we dan toch geen cynische stukjes over schrijven,
PETER: Nee, waarom zouden we.

En dan volgt tot aan de slotregel �Snap je nou waarom ik zo blij ben met AmsterdamSport?� een stukje dat... tja... wat eigenlijk? Cynisch in ieder geval niet. Ook niet echt humoristisch. Meer... uh.... Ach, het maakt ook niet uit. Zolang het stukje van Waas en Heerschop maar geplaatst kan worden naast het interview met CDA�er Hester Maij. (De christen-democrate geeft daarom in haar beleid de jeugd een prominente plaats. (...) �Waarbij mijn visie is dat topsporters de kar moeten trekken�.) Kan Hester Maij zich lekker even in sterrenland wanen. Zodat die twee grappige jongens haar misschien wel kennen als ze straks eindelijk in Den Haag zit en misschien wel tegelijkertijd met die gekke jongens bij Barend & Van Dorp zit of zoiets.

Om te praten over sport. Heel veel slap te lullen over sport.

Linkjes:
* www.amsterdamsport.nl
* De eerste editie van AmsterdamSport. (De voorpagina is overigens veranderd. In de versie op de site is de foto van de vrouw wiens tieten op de kruising van de diagonaallijnen liggen verwisselt door een foto met vier vrouwen die graag hun kont aan u tonen. Ook de helden van IKWILPUBLICITEIT zijn nokken.)

Andere Nachtegallen over puur Amsterdamse aangelegenheden:
* Verboten (over de Amsterdamse algehele prohibitie, Nachtegal dd 1 oktober 2005)
* Stadspropaganda (over AT5, dd 5 februari 2005)
* Vrijheid van meningsuiting (over dat lawaaierige gedoe op de Dam, dd 3 november 2004)

Labels:zaterdag 24 september 2005

Nachtegal van afgelopen nacht
... in a deep, deep sleep. Na een lang dagje Vondelpark geen telefoon meer gehoord, dus vandaar dat je vannacht geen column in Giel's programma kon horen.

Hip Hop bij Nova
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 24 september 2005

Hip Hop bij Nova, altijd lach�. Afgelopen woensdag werd het aangekondigd met: �Nederlandse hiphop is niet langer ondergronds gerommel�. Ondergronds gerommel? Hoe had ik de afgelopen twee decennia dan geleefd? You are not just doing Hip Hop, zei KRS One al: You are Hip Hop. En dat was dus al die tijd ondergronds gerommel geweest, aldus Jeroen Pauw.

Nou schijnt die Jeroen Pauw echt waanzinnig veel lekkere wijven te neuken, dus misschien heeft ie wel gelijk: misschien is wat ik al 20 jaar leef inderdaad een beetje ondergronds gerommel. Ik heb niet echt bijzonder veel klachten over mijn seksleven, maar toch: ook het salaris van Pauw schijnt aanzienlijk te zijn, terwijl ik voor de publieke omroep ondertussen alweer drie jaar vrijwilligerswerk doe (en dan nog tijdens de uitzending in slaap val ook...). Dan mag je toch inderdaad wel spreken over ondergronds gerommel.

Van de andere kant: die Jeroen Pauw noemt zich professioneel journalist en spreekt nog steeds over Al Quaeda alsof er ��n of andere man met een baard in de Afghaanse grotten verscholen zit. Ik bedoel: als je dat nog steeds gelooft, ben je ook weer niet zo�n hele briljante jongen.

Maar goed: Jeroen Pauw en Hip Hop. Volgens hem is hiphop in Nederland anno 2005 eindelijk volwassen geworden. �Jarenlang werd er door de Nederlandse rappers naar de hiphop-scene in Amerika gekeken en dat werd dan klakkeloos gekopieerd�, aldus Pauw. Maar nu blijkt, volgens Pauw dus, dat er met �Nederlandse teksten een nieuwe dimensie wordt toegevoegd aan rap�.

Let vooral op dat �Maar nu blijkt...� Dat wil zeggen dat de Nova-redactie daar recentelijk achter is gekomen. Als je er 15 tot 20 jaar over doet om te merken dat het helemaal geen toeval is dat heel veel mensen altijd rijmen als ze praten en dat hun teksten ook altijd precies uitkomen op de beat die eronder te horen is, dan vraag ik me echt af hoe lang het zal duren voordat ze zien dat gebouw 7 van het WTC met explosieven is opgeblazen en dat zoiets zonder voorbereiding onmogelijk is.

Maar wat ik veel verontrustender vind: Als Nova over een opkomende sc�ne spreekt, is de kans groot dat ��n of ander verveeld kamerlid er kamervragen over stelt (dat doen ze namelijk altijd n.a.v. Nova-uitzendingen) en dat de regering de hele Hip Hop-sc�ne laat doorlichten. Ik bedoel: die 200 extra AIVD�ers moeten toch ergens mee bezig zijn? Voor je het weet staat het tijdens Nederhopconcerten in ��n keer vol met regenjassen en zonnebrillen. En dan wordt Raymtzer waarschijnlijk als eerste gecheckt, want hij zat ook die reportage, en dan komen ze erachter dat hij het op zijn laatste cd heeft over �maffia als VVD�, de gangster Berlusconi en de training van Al Queada door de CIA. Kijk, dan is de kans groot dat hij wordt gebrandmerkt als de aan de Hofstadgroep-gelieerde Almere Squad en levert Donner hem waarschijnlijk zonder enige problemen uit naar Guatanomo Bay.

Want wie de taal van Nova ondertussen kent, weet dat het hen ernst is: volgens Nova zijn er namelijk nu ook allochtonen die rappen! Kijk, en daar kan de politiek dan niet meer omheen! Wat denken ze wel? Allochtoon zijn en nog rappen ook! Zo kon Hip Hop toch nooit bedoeld zijn?

Er is soms geen grotere kaasstolp te vinden dan bij de redactie van Nova. Volgens de redactie is het belangrijkste wat Hip Hop in Amerika heeft bereikt dat het een miljoenindustrie is geworden en is er �nu pas sprake van een Nederlandse scene.� Dat leidden ze af aan het feit dat de overheid Lange Frans en Baas B. inzetten voor een campagne en dat er op diezelfde televisiezender nu een gesubsidieerd programma is dat ze The Battle noemen. Maar de presentator van dat programma, Andrew Makkinga, zegt het in de reportage zelf al: �Er is nu gewoon wat meer media-aandacht.�

En zo krijg je dus, wat men noemt, een selffulling prophesie binnen het cirkeltje overheid-media-overheid-media over alles wat zij daarin van de samenleving wensen te stoppen. In dit geval: na plus/minus twintig jaar levende sc�nes in vrijwel ieder dorp en iedere stad van Nederland.

We will be here forever,� zei KRS One al jaren geleden: �Forever and ever, forever and ever.� Het is maar zeer de vraag of Nova hetzelfde kan zeggen.

Links:
* Nova-item over Hip Hop in Nederland
* Site Raymzter
* KRS One

* Artikel Hip Hop in Nederland op Hiphopinjesmoel.nl
* Artikel Hip Hop in Nederland bij Popinstituut.
* Artikel Nederhop bij Popinstituut.
* Zo ging het.
* End�wassinuje

* Media-politiek-kunst-media-politiek-kunst-politiek-media... ja, ja.

Spelling van Hip Hop in bovenstaand stuk is bij citaten rechtstreeks overgenomen van de Nova-site.

Labels:woensdag 7 september 2005