zondag 23 maart 2008

War on Democracy
In de CIA gaven we geen zier om democratie. Ik bedoel: het was prima als een regering was gekozen en met ons samenwerkte, maar als ze dat niet deden, dan betekende democratie helemaal niets voor ons. En ik denk niet dat dat vandaag wel iets betekent.
Philip Agee, CIA-agent 1957-1968, in de documentaire War on Democracy van John Pilger, over de (vele) verschillende CIA-coups in Zuid-Amerika. Te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Labels: , , ,zondag 5 november 2006

Omgekeerd gerelateerd
Ik vroeg me af of er een correlatie was tussen de prijs van olie en de mate van vrijheid: wat als ik een grafiek van de periode 1979-2006 zou maken en ik markeer van ieder jaar de olieprijs? En dan leg ik daar de Freedom House Index overheen van vrijheden in landen als Venezuela, Rusland en Nigeria, wat zou ik dan zien? Ik had een vermoeden, dus heb ik dat gedaan. Ik ontdekte iets heel interessants.
Zeker interessant. Thomas Friedman in Energy War deel I, VPRO's Tegenlicht. Fijn nog steeds online.

We zijn aanbeland in een wereld van 40 tot 70 dollar per vat olie, waarin we zien dat de vloedgolf van vrije markten en mensen nu een tegengolf ontmoet: een zwarte golf van petro-autoritaire systemen. Een groep van gekozen autocraten, of autocratische autocraten, met 70 dollar per vat aan macht. Ik heb het over Venezuela, Rusland, Nigeria, Saudi-Arabi´┐Ż, Equatoriaal-Guinnee, Angola, Kazachstan enzovoorts. Al die autoritaire regimes zijn nu petro-autoritair.
Thomas Friedman in hetzelfde programma.

Labels: , ,zondag 10 september 2006

Venezuela
Het is goed dat ze naar oplossingen zoeken voor het terrorisme. Het is goed dat ze de terroristen zoeken. Maar niet zo. Niet zo. Kijk die kinderen nou, gisteren leefden ze nog. Ze aten nog samen met hun ouders. En toen viel een bom. Zo'n bom die ze op Afghanistan gooien. Dat kan toch niet! Ze noemen het een vergissing. Hoeveel vergissingen volgen er nog? We vragen ze om goed na te denken voor ze iets doen. Dat eisen we. Ik zeg het nog een keer, een maand geleden zei ik het ook al: Je moet terreur niet met terreur bestrijden.
President Hugo Chavez van Venezuela in oktober 2001. De president van dit olieleverende land (derde grootste ter wereld) werd enige tijd later middels een CIA-coup afgezet.

Het eerste en belangrijkste wat ik tegen alle Venezulanen wil zeggen, is: Ga terug naar huis. Laat de rust weerkeren. Wie tegen mij is, moet maar tegen me zijn. Ik zal mijn best doen jullie op andere gedachten te brengen. Maar tegen de grondwet kunnen jullie niet ingaan. Dit is een boek voor iedereen. Zoals Popul Vhu van de Maya's. De Popul Vhu, het boek van de hele gemeenschap. Dat moet jullie erkennen. En dan nog iets: Laat je niet vergiftigen. Sta niet toe dat ze je vergiftigen met hun leugens.
Chavez nadat het volk in opstand was gekomen en de democratisch gekozen president weer was bevrijd. Belangrijk instrument in de coup vormden de commerciele televisiestations. Zie ook Chavez the film

We steunen de democratische gemeenschap in onze regio. We hebben meningsverschillen met Chavez gehad en dat zal vaker voorkomen.
Powell aan het einde van de film. De VS ontkennen iedere betrokkenheid met de coup.

Labels: , , ,