vrijdag 2 februari 2007

Vijf jaar na 02/02/02
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 02/02/07.

Het is vandaag vijf jaar geleden dat Willem Alexander en Maxima in het huwelijk traden en daarom luidt de quizvraag van deze week: welk groots aangekondigde evenement ging die dag niet door en waarom?

Om u even bedenktijd te geven, zal ik u een verhaal vertellen dat zich weer vijf jaar daarvoor afspeelde, in 1997. Via het Nationaal Comit� 4 en 5 mei was ik gevraagd een concept te bedenken om de viering van Bevrijdingsdag dat jaar luister bij te zetten. Het thema van dat jaar was �buren� en daarom kwam ik al snel op een soort wave: een geluidsgolf om precies te zijn. Ik had bedacht dat het wel mooi zou zijn wanneer er aan het begin van die dag ergens een ritme zou ontstaan (kort-kort-kort-lang, het morseteken voor de V van Vrijheid), dat zich gedurende de dag over het hele land zou verspreiden. En zo ontstond het plan om die dag in Zwolle pianist Jan Vayne zijn openingsconcert met dat ritme te laten eindigen, waarna het ritme werd overgenomen door een fanfare, waarna het zich op allerlei manieren verder verplaatste. Van Zwolle ging dat ritme richting Apeldoorn, Arnhem, vervolgens naar Wageningen waar het in het defil� werd meegenomen, om vervolgens via Utrecht, Hilversum en alle tussenliggende plaatsjes in Amsterdam te eindigen. Daar was �s avonds het slotconcert op de Amstel, waar hare majesteit mij nog vertelde dit zo�n ongelofelijk leuk evenement te vinden.

Op de route van Zwolle naar Amsterdam had ik allerlei organisaties gevraagd een deel van die geluidsgolf voor hun rekening te nemen. Dat waren bijvoorbeeld voetbalverenigingen, scoutingclubs en buurthuizen, maar in georganiseerd verband ook de oranjeverenigingen en de vereniging voor HaFaBra�s (Harmonie, fanfare en brasbands). De geluidsgolf ging daarnaast ook nog eens via bandjes in de trein naar alle Bevrijdingsfestivals en er deden daarom ook echt duizenden en duizenden mensen aan mee. Omdat internet toen nog niet was zoals het nu is, zult u er daar niet veel over vinden, maar bekijk gerust de oude kranten van die dagen of alle journaals van die dag: het was overal de opening.

Terug naar de quizvraag. Enkele maanden voor het huwelijk van Willem Alexander en Maxima, opende het journaal plots met een persconferentie van het opgerichte Nationaal Oranje Comit�, dat als taak had leuke dingen te verzinnen om deze huwelijksdag wat op te vrolijken. De veurzitter van deze ongetwijfeld buitengewoon belangrijke club mensen was oud-minister Deetman, die vertelde dat ze maar liefst twee dingen hadden bedacht. Om te beginnen hadden ze een giro-nummer geopend, waarop de bevolking geld mocht storten als ze een cadeau aan het bruidspaar wilden geven. Maar dat was nog niet alles. Deetman ging er eens goed voor zitten en zei toen dat ie echt iets fantastisch had bedacht: een geluidsgolf die door heel Nederland zou klinken. Ja, dat had die dikke Deetman toch maar leuk verzonnen. Om dit te realiseren had ie bijvoorbeeld al gevraagd of de oranjeverenigingen en de vereniging voor HaFaBra�s daarbij wilden helpen.

Tja, kijk: Dat programmamakers van geestelijk gehandicaptentelevisie je naam jatten is ��n ding, maar dat zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders niet eens het fatsoen hebben te vragen of ze een concept van je mogen gebruiken, dat is toch echt iets anders. Ik verstuurde daarom een persberichtje dat die dikke Deetman dat helemaal niet zelf had bedacht, maar dat ie dat schaamteloos had gejat. Verschillende media schreven er een stukje over en enkele dagen later had ik plots iemand van dat ontzettend belangrijke comit� aan de lijn. He fijn, dacht ik: kan ie mooi vertellen dat ze het allemaal wat dom hadden aangepakt en dat politici inderdaad op irritante wijze veel te ijdel zijn en dan kunnen ze het wat mij betreft gewoon nog een keer mogen organiseren.

Maar nee. Volgens deze belangrijke man hadden ze geheel bij toeval exact hetzelfde concept bedacht -helemaal zelf- wist niemand meer iets van waar ze vijf jaar eerder zelf aan mee hadden gewerkt en leidde ook de koningin aan een buitengewoon ernstige vorm van korsakov. En om zichzelf helemaal belachelijk te maken zei de man dat ik het concept waarschijnlijk ook had gejat, omdat er tijdens de eeuwwisseling (dus drie jaar nadat ik dat project had uitgevoerd) iets vergelijkbaars in Australi� of Nieuw Zeeland was georganiseerd. Ik zei de man dat ie maar lekker zichzelf moest gaan neuken of iets dergelijks en hing op.

En wat er toen gebeurde? Op deze vraag moet ik u helaas het antwoord op schuldig blijven. Want hoewel de Zeer Belangrijke Mensen de activiteit rondom dit huwelijk buitengewoon groots hadden aangekondigd, heeft bij mijn weten geen journalist gevraagd waarom dit uiteindelijk niet door ging. De dikke Deetman had in zijn functie een giro-nummer geopend waarop mensen hun bijdrage voor een cadeau konden storten, en blijkbaar ben je dan al belangrijk genoeg.


Zie ook:
* Persbericht op De Gezonde Roker: 'Idee Koninklijke Wave gestolen'

Labels:vrijdag 8 december 2006

Overzicht Nachtegallen 2006
* Zonder verband (Nachtegal dd 16 december 2006)
* Hunting the Taleban (Nachtegal dd 9 december 2006
* Meneer Gerrit (Nachtegal dd 2 december 2006)
* SuperDonnerDog (Nachtegal dd 25 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal dd 18 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal via YouTube)
* Robert Gates (Het Nachtegal dd 11 november 2006)
* Kortjakje (Het Nachtegal dd 21 oktober 2006)
* Gegeven taal (Nachtegal dd 7 oktober 2007)
* Keiharde V.O.C.-mentaliteit (Nachtegal dd 30 september 2006)
* Ernst Hirsch Ballin (Nachtegal dd 23 september 2006)
* Als we niet blijven zoeken (Nachtegal dd 16 september 2006)
* De strijd is nooit opgehouden (Nachtegal dd 2 september 2006)
* Op naar Neurenberg (Nachtegal dd 26 augustus 2006)
* World War III, part 4 (Nachtegal dd 2 augustus 2006)
* Mannetje Purple-Widow, deel 1 (Nachtegal dd 8 juli 2006)
* Val kabinet (Nachtegal dd 1 juli 2006)
* Andr� (Nachtegal dd 17 juni 2006)
* Tegen legalisering (Nachtegal dd 10 juni 2006)
* Desmond Dekker (Nachtegal dd 27 mei 2006)
* Muslim Brotherhood (Nachtegal dd 20 mei 2006)
* Holocaust (Nachtegal dd 29 april 2006)
* Hoogervorst, ziekelijk (Nachtegal dd 22 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2 (Nachtegal dd 15 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1 (Nachtegal dd 8 april 2006)
* I-pod: de wereld in 3 minuten (Nachtegal dd 1 april 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 2 (Nachtegal dd 25 maart 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 1 (Nachtegal dd 18 maart 2006)
* Vogelpestverhaal (Nachtegal dd 24 februari 2006)
* De KGB en FSB (Nachtegal dd 17 februari 2006)
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nachtegal van 20 A4'tjes (Nachtegal dd 28 januari 2006)
* De oorlog in Afghanistan (Nachtegal dd 14 januari 2006)

* Het Nachtegal van 2005

Labels:zaterdag 2 september 2006

De strijd is nooit opgehouden.
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 2 september 2006. Vannacht rond half 2 in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Je moet praten over hoe je je moet verzetten tegen een eventuele volgende grote wereldoorlog. En mijn instelling -ik ben ook maar een mens, dus ik probeer ook maar op mijn manier met alle gebrekkige middelen- ik probeer mee te helpen, dat hele kleine beetje, aan het voorkomen dat we nog verder afglijden in moraal, in geweld, in ego�sme, in materialisme, in een samenleving, die automatisch dan zal eindigen in een volgende oorlog.
Bill Minco (1922-2006)

Als vaste luisteraar van dit programma weet u natuurlijk al heel lang dat de aanslagen op 11 september 2001 een inside job waren, maar langzaam maar zeker begint dat ook door te dringen bij de rest van Nederland. Vanavond zond Twee Vandaag bijvoorbeeld weer uit over de vragen rondom die aanslagen; morgen verschijnt er een artikel in dagblad Trouw (waarin ook ik het ��n en ander mag zeggen) en volgende week zondag wordt niet alleen de documentaire Loose Change uitgezonden, maar komt ook het actualiteitenprogramma Zembla met een uitzending hierover. Gezien het mailtje dat ik van ��n der redacteuren ontving (met daarin complimenten voor het nummer �Vragen aan George Bush�, dat ik met de Osdorp Posse over die aanslagen heb opgenomen), heb ik er alle vertrouwen in dat dit programma de broodnodige discussie zal opleveren.

Goed nieuws, zou je denken. Hoewel: de BBC zond ooit de documentairereeks The Power of Nightmares uit (waar in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe sterk de banden zijn tussen Al Queda en de Amerikaanse Neo-conservatieven) en enkele weken later volgden prompt de Londense bomaanslagen. Aanslagen door een groep die al heel lang door de MI5 werd gevolgd en waarvan enkele daders bekend stonden als Britse geheime agenten. Een aanslag waarbij -natuurlijk geheel toevallig- op datzelfde moment een oefening gaande was over de vraag wat men moest doen wanneer er op exact dezelfde metrostations op exact hetzelfde tijdstippen een serie aanslagen zou plaatsvinden.

Maar ja... wie zou er nou in Nederland profiteren van die aanslagen, zo vlak voor de verkiezingen?

Enfin. Met het laten lopen van de geestelijk leider van de Hofstadgroep (deze Syrische man met werkelijk alle trekjes van een geheim agent kon gearresteerd worden, maar dat zou volgens minister Donner teveel juridische problemen geven) heeft onze minister van Justitie al laten merken hoe hij in dit alles staat. Het verbaast mij dan ook niet meer als ik hem hoor zeggen dat hij een concert van Madonna zou willen verbieden omdat kunst zich volgens hem moet houden aan het bestaande normen- en waardenstelsel. Alsof kunst daar ooit voor bedoeld was. Wat zal die Donner toch gejankt hebben om de dood van Theo van Gogh, denk ik dan. Kruistocht in spijkerbroek is dit jaar niet alleen een film geworden, het is ook een reality programma.

Maar laat ik positief zijn: met een discussie over 9/11 komt wellicht ook al die andere troep vanzelf naar boven. Hoewel ik na al die tijd ook wel weet hoe die discussie zich vervolgens vaak ontwikkelt: Wie vragen stelt over het handelen van de neoconservatieve regeringskliek in de Verenigde Staten, krijgt maar al te vaak te horen anti-Amerikaans te zijn en het verwijt te zijn vergeten dat de Amerikanen ons destijds van de nazi�s hebben bevrijd. Laat ik daar dan ook maar eens nog wat woorden aan besteden.

Niet George W. Bush heeft Nederland van de nazi�s bevrijd, noch zijn familie. Sterker nog: het kapitaal van de familie Bush is grotendeels door zijn opa Prescott Bush verdient door voor de nazi�s te bankieren. Daar heeft ie zich nog wel eens voor moeten verantwoorden, maar het enige wat opa Bush te horen kreeg was: �Niet meer doen, he!� En het is ook niet het Amerikaanse volk dat ik van die aanslagen beschuldig, maar veeleer de organisaties die voor en met de Bush administration werken, zoals de CIA. De CIA is een organisatie die na de Tweede Wereldoorlog is opgericht en toen vooral bestond uit voormalige geheim agenten van het nazi-regime, die op die manier hun straf ontliepen en werden ingezet voor de Amerikaanse federale staat. Een organisatie die zich, zoals ook menig Amerikaan zal beamen, vervolgens ging gedragen als een staat binnen de staat.

Dus kom bij mij niet aanzetten dat het betwijfelen van de offici�le 9/11-lezing een soort verkapt anti-semitisme is, zoals NRC-columniste Elsbeth Etty onlangs nog suggereerde, maar sta mij toe deze column te eindigen met de woorden van de onlangs overleden -en overigens Joodse- verzetsstrijder Bill Minco:

De strijd is nooit opgehouden. Net zomin als de oorlog in 1945 opgehouden is, alleen: hij is opgehouden tussen Duitsland en de geallieerden. Maar na �45 zijn er meer dan 200 oorlogen in alle vormen over de hele wereld geweest. Dus het gaat allemaal gewoon door en als we er niets aan doen en als we het voor zoete koek accepteren en de televisie uitdraaien als we de beelden van afschuw zien die ons voorgeschoteld worden, dan wordt het steeds erger en dan wennen we er aan. Laten we er alsjeblieft niet aan wennen en laten we proberen, ieder op zijn manier, op zijn plaats en met zijn beperkte middelen, proberen er samen er iets, ietsje beter van te maken.

Links:
* Vragen aan George Bush - D.C. Lama & de Osdorp Posse:
- Persbericht
- mp3
- videoclip
- toelichting bij de vragen

* Twee Vandaag:
- Uitzending Twee Vandaag met Daan de Wit
- Uitspraken van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes in deze uitzending.
- Eerdere uitzending van Twee Vandaag over dit onderwerp

* Loose Change 2
* Andere documentaires over 9/11
* De BBC-documentaire 'The Power of Nightmares'.

* Uitspraken van de Nederlandse minister van Justitie in het NOS Journaal.
* Column Elsbeth Elly in de NRC

* De Bush-Nazi connectie (uitgelegd in een strip van Marcel Ruijters)
* De familie Bush

* Bill Minco was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Zijn memoires 'Koude voeten' werden in 1997 gepubliceerd. Voor de RVU maakte hij met o.a. Def P. de radiodocumentaire Ondergrond Verzet, die als mp3 te beluisteren is via deze link. Bovenstaande citaten zijn ook terug te beluisteren via het gelijknamige nummer van Seda, Sores en Def P.

* Informatie over de aanslagen op 9/11, in Londen, Madrid, Cassablanca, de moord op Theo van Gogh enz enz is terug te vinden in het Jaaroverzicht 2005, de Nachtegallen van 2006 en in verschillende losse blogs op deze site.

Labels: , , ,zaterdag 26 augustus 2006

Op naar Neurenberg
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 26 augustus 2006. Afgelopen nacht in het programma van Giel Beelen op 3FM. Met daarin delen van het Nachtegal dd 2 augustus.

Komt er ooit nog een einde aan de Derde Wereldoorlog, bij voorkeur nog voordat ie z�n naam al helemaal heeft waargemaakt? Terwijl u waarschijnlijk lekker op vakantie was, heb ik mij eens intensief met deze vraag bezig gehouden. En het antwoord luidt: Tuurlijk! Tenzij Billy Graham, Bush� personal friend en dominee, gewoon gelijk heeft en de huidige wereldse puinhoop zal leiden tot de Apocalyps. Maar dat zien we dan wel weer! Tot die tijd gewoon blijven proberen het aantal oorlogen zo gering mogelijk te laten zijn en ik ben dan ook blij dat Giel weer terug is van vakantie: Dat maakt mijn werk weer een stuk eenvoudiger.

Zeven weken geleden ging Giel ineens midden in een vervolgverhaal op vakantie en pats: oorlog in Libanon. Sta je dan ineens als columnist op een belangrijk momentum in de geschiedenis met je meninkje op je website�je, terwijl je dat normaliter -desnoods dronken- op de radio aan heel dronken Nederland kunt verkondigen.

Maar goed: ik heb in de tussentijd toch maar gewoon een Nachtegalletje geschreven, want voor je weet zijn ze Iran alweer aan het bombarderen. Het zou een enorm gat slaan in mijn toekomstige bundel �Alle Nachtegallen uit de Derde Wereldoorlog�. Een boekje dat begint met mijn columns over 9/11, die nog zijn geschreven in de tijd dat de meeste Nederlanders daar eenzelfde idee over hadden als over Pluto: men dacht wel te weten wat het was, maar het bleek toch net iets anders te zijn. Een inside job, in dit geval.

Maar na Irak dus Libanon, op zich wel suprising. Volgens alle plannen zou Iran namelijk aan de beurt zijn voor een imperialistische behandeling, maar blijkbaar luistert Isra�l toch niet zo heel goed naar de VS. Maar ach, denkt men in Washington: ze gebruiken wapens (da�s goed voor onze omzet), het stond vroeg of laat toch in de planning en als we maar genoeg benadrukken dat Iran hier achter zit, komt de volgende op ons verlanglijstje vanzelf wel.

Eind april voorspelde Zbigniew Brzezinski, auteur van o.a. The Grand Chessboard (zeg maar: het masterplan van WW III), dat een volgende grote aanslag ongetwijfeld op het conto van Iran wordt geschoven. En hij kan het weten: hij had tenslotte alle gebeurtenissen sinds 2001, inclusief die aanslagen op 11 september, met een verbazingwekkende trefzekerheid voorspelt. Persoonlijk denk ik dat ze voor november 2008 Iran wel zijn binnengevallen, want een nieuwe Bush (Jeb of zo) moet natuurlijk wel herkozen worden om het karwei af te kunnen maken: de verovering van het Midden-Oosten door de enig overgebleven grootmacht op aarde.

Maar om terug te komen op mijn vraag: komt er ooit nog een einde aan deze imperialistische gekte? Tuurlijk. Eigenlijk verkeren we nu een beetje in de situatie van voor de grote studentenopstanden tegen de oorlog in Vietnam. Ook toen doorzag de bevolking de leugens van haar machthebbers al een tijdje, maar dat kwam pas echt tot uiting toen de Amerikaanse regering niet besloot zich terug te trekken uit die waanzin, maar de oorlog juist uit te breiden naar Cambodja. En nu we allen weten dat de oorlog in Irak gebaseerd is op grove leugens, dat de oorlog in Afghanistan niets te maken had met de aanslagen op 11 september en dat alle oorlogen in datzelfde gebied de komende tijd van hetzelfde laken een pak zijn, zal een aanval op Iran waarschijnlijk eenzelfde effect sorteren: binnenlands verzet met als resultaat een wijziging van beleid.

Als Giel tenminste niet weer plotseling naar Amerika vertrekt�

Linkjes:
* Het Evangelie van George W. Bush, aflevering van Levy & Sadeghi.
* Artikel Zbigniew Brzezinski
* The Grand Chessboard.
* Pluto
* Nachtegal dd 2 augustus.

Labels:woensdag 2 augustus 2006


vrijdag 7 juli 2006

Mannetje Purple-Widow
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 8 juli 2006. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur in Alles uit de Radiocast, een programma van Giel Beelen op 3FM.

Dit jaar kweek ik exact tien jaar mijn eigen wietplantjes op mijn balkonnetje. Dat is niet alleen lekker gratis; ik vind buitenwiet sowieso veel lekkerder dan die lampensurrogatenproducten. Als zo�n plantje nog nooit een onweer heeft meegemaakt; als er nog nooit een vogel voor haar heeft gezongen; als geen lieveheersbeestje zich daar ooit als de verdelger van wat van haar ongedierte heeft opgeworpen en als zelfs moeder Zon nog nooit kennis heeft gemaakt met het plantje, dan blijft de high voor mijn gevoel maar al te vaak stoned hangen.

Bovendien is het kweken van plantjes een fantastische bezigheid. Mijn fascinatie daarvoor begon exact een dag nadat ik besloten had wat zaadjes, die ik al twee jaar in mijn bezit had, in wat watjes te stoppen en op de vensterbank te plaatsen. Een paar keer besproeide ik dat met wat water en plop: een dag later begonnen de eerste plantjes al te groeien. Ik stopte ze in een bakje met zand en ze groeiden nog verder. En groeiden en groeiden, in nog grotere bakken, waardoor het weer bleef groeien en groeien. De hele zomer, de herfst... en bloeien natuurlijk. Dan oogsten, drogen, roken en nog voordat ik dat allemaal op had, was het alweer tijd voor nieuwe zaadjes: ik voelde mij als stadsmens een hele boer. Omdat ik de mannetjes niet op tijd van de vrouwtjes had verwijderd, had ik echt honderden zaadjes in mijn wiet, maar dergelijke fouten maakt iedereen wel in het begin. Zeker in de eerste jaren leer je er ieder jaar weer wat bij, maar daarom is mijn wiet nou ook van die superwiet (sprak Koning Lama bescheiden).

Het vele zaad ontkiemde ik en strooide ik uit over gras- en zandveldjes in de weide omgeving van de hoofdstad. De Verenigde Naties hebben �een drugsvrije wereld in 2008" als doelstelling, maar dat zal ze in Noord Holland in ieder geval niet lukken. Als er ��n of andere cactus met uitsterven wordt bedreigd vliegen de gironummers je om je oren, maar ��n van de nuttigste aller planten moet van de boven ons en de natuur gestelden met wortel en tak worden uitgeroeid. Ook dit jaar heb ik weer wat zaadjes in de omgeving verspreid, want zolang we dat blijven doen, zal die belachelijke war on drugs nooit gewonnen worden door de politie der geestverruimende gedachten.

Na mijn eerste jaar schakelde ik over op stekkies, omdat het nou eenmaal handiger is van tevoren zeker te weten dat je vrouwtjes hebt: het enige geslacht waarmee je ongegeneerd plezier kunt hebben. Voor dit jubileumjaar (tien jaar Lama-wiet) had ik echter wat bijzondere zaadjes van de Sjamaan gekregen: zaadjes van de so-called Shaman's High en een kruising tussen een Widow en een Purple. Ook die zaadjes gingen van plop, plop, plop. En van plop, plop, plop, plop, plop om precies te zijn, want ik had vier Sjamaans Highest en vier Widow-Purples in kleine bakjes staan. En daarna in weer wat grotere bakjes; en in weer wat grotere bakjes; en toen in bakken en zelfs nog grotere bakken, want cannabis groeit nu eenmaal als een tierelier. Het werd zelfs hoog tijd dat ik eindelijk eens kon zien wat nou eigenlijk de mannetjes waren, want zo groot is mijn balkon nou ook weer niet.

Van de week diende het eerste mannetje zich aan: een Purple-Widow. De wereld van de roker wil dat je zo�n plant dan meteen de nek omdraait, maar zo�n mooie plant van ruim een meter... wat kon die er nou aan doen dat ie een mannetje was? Juist zo�n groot mannetje kon er misschien voor zorgen dat cannabis zich eeuwig blijft voortplanten. Misschien kruist ie zich wel met wat verwant onkruid en biedt de natuur ons op d�n duur weer een nieuw geneesmiddel aan, wat op aandringen van de farmaceutische industrie dan natuurlijk weer direct op de lijst van verboden middelen wordt gezet.

Maar mocht de politieke waanzin van dit moment ooit nog tot een kernoorlog leiden, dan is de cannabisplant ��n van de meest potenti�le levensvormen om op deze planeet te overleven. De mensen die er dan nog over zijn, hebben dan niet alleen een krachtig medicijn voorhanden, maar ook nog iets voedzaams te eten, een grondstof voor kleding bij de hand, bouwmateriaal in overvloed en zelfs brandstof... Dan moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dat die plant op dat moment niet alleen zit opgesloten in afgelegen zolderkamertjes, waar slechts de vrouwtjes een beetje geil staan te wezen, terwijl er geen zaad aan te pas komt. En dus besloot ik mijn mannetje Purple-Widow een mooi plekje in het Amsterdamse landschap te geven. Maar daarover volgende week meer.

Links:
* De Sjamaan
- Purple Widow
- Shaman's High

Labels: ,vrijdag 30 juni 2006

Val kabinet
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 1 juli 2006. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur in Alles uit de Radiocast, een programma van Giel Beelen op 3FM.

Het tweede kabinet Balkenende is gevallen. Laat ik dat anders zeggen: de zich als Oppermachtige Staat presenteerde ritselaarskliek is eindelijk verstikt geraakt in ��n van haar leugens en omdat dat dit keer wel heel erg zichtbaar was, zijn we tijdelijk bevrijd van die maffiakliek die het morele gelijk zo aan haar kant zegt te hebben.

Grappig dat juist een vraag van een VVD�er leidde tot de ontmaskering van ��n der inmiddels gebruikelijke gevallen van machtsmisbruik. De vraag die onthulde dat minister Verdonk haar geile, geile machtspositie misbruikte om het burgertje Ayaan Hirsi Ali te laten roepen: �Nee, minister van mijn paspoort... natuurlijk was het niet Uw schuld... het lag allemaal aan mij!� Maar denk je nu dat je normaal gesproken de permanente status van Nederlander krijgt door met alle gelijk van de wereld tegen een ambtenaar te roepen: �Geef mij nou gewoon een paspoort, man! Ik woon hier verdomme al 14 jaar, mijn kinderen zijn hier geboren, ik vloek zelfs al in het fuckin� Nederlands en in dat Irak waar je me heen wil sturen is het oorlog dankzij jullie fuckin� politieke vrienden.� Om maar eens een gevalletje van die 26.000 asielzoekers in mijn geheel eigen woorden te beschrijven.

Nee... die aanvraag verloopt hier allemaal meer op die oud-koloniale wijze: Negertje moet netjes (en met zijn kop dicht) alle gegevens invullen op de juiste stippellijntjes en als je per ongeluk knoeit, stoppen we je met al je vriendjes in een hok op Schiphol of in de Bajesboot met wat particuliere bewakers erbij.

Er was een tijd, laten we zeggen: voordat er hier een normen en waardendiscussie door de macht werd aangezwengeld, dat we het wegproppen van asielzoekers in containerconstructies nog onbeschaafd vonden. De tijd dat we onze beschaving onder andere spiegelden aan de wijze waarop wij met onze gevangen omgingen. Die hadden toen meestal nog iets misdadigs gedaan (in ieder geval iets wat erger werd gevonden dan zonder goede reden ons land bezoeken) en dat waren toen nog allemaal volwassenen, omdat onschuldige kinderen opsluiten indruiste tegen wat wij �normen en waarden� noemden (begrippen die toen nog inhoud hadden). Maar nu we de beelden van Guant�namo gewend zijn en de wereldproblematiek zo ingewikkeld is geworden dat we blij zijn dat we het niet zelf meer hoeven op te lossen (dat denken we in ieder geval), vinden we het zelfs heel normaal wanneer er in zo�n gevangenis bij een brand door onze eigen gemakzucht niet ��n, niet twee, drie, vier, vijf of zes... maar maarliefst elf mensen de dood in worden gejaagd.

Er was een tijd, ook niet zo lang geleden, dat we het nog wel chique vonden om als volk dan toe te geven dat we dat dan behoorlijk kut geregeld hadden en dat als blijk van respect en schaamte, de hoogst verantwoordelijke daarvoor aftrad. Zeker wanneer die minister nog zelf heeft mee lopen timmeren aan die hokken, waarin die fik zich zo makkelijk kon uitbreiden. Zoals het ook consequenties voor die minister zou hebben -al was het maar puur uit fatsoen-, wanneer die beschaving van ons fouten maakte waardoor mensen in de problemen raken met fascistische regimes als in Syri� en Congo. Maar ja: dat was voor Verdonk en Balkenende II allemaal niet ernstig genoeg, want dat waren maar �anonieme zwartjes�.

In Netwerk werd een tijdje geleden eenzelfde geval als Ayaan Hirsi Ali ge�nterviewd. Het in Nederland geboren zoontje van die man zei het vervelend te vinden dat ie naar Irak werd uitgezet, omdat ie zijn vriendjes in zijn geboorteland zo zou missen. Noem ze eens op dan, vroeg de interviewer en het kind antwoordde: �Ruben, Maarten, Demi, Brian, Danny en Luuk�. Er was ook een tijd dat het voor het recht niet uit hoorde te maken wie je vrienden zijn, maar als die vrienden de 150 leden van de Tweede Kamer waren geweest, was het kabinet waarschijnlijk al vele maanden eerder gevallen.

Labels: