vrijdag 5 maart 2010

EssensiE nummer 153 (maart 2010)

De nieuwe EssensiE ligt in de coffee-, grow- of smartshop. Met daarin uiteraard de columns van D.C. Lama (het verhaal 'Henkie'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Edith Ringnalda en Arno Adelaars. Zijn column heet Hoogbejaarde slachtoffers van de War on Drugs.

Met Arno, in de serie 'Harinck in Gesprek' ook een interview over Sjamanisme en zijn aanstaande reis naar de Kogi-indianen in het verlaten kustgebergte van Columbia, in de buurt van Santa Marta. Roy Leeman sprak met de Amerikaanse Amsterdammer Soma, priester in de cannabisreligie en Hennie Harinck bezocht de Bulldog op de Wallen, die binnenkort 35 jaar bestaat.

Het nummer is wederom een zaad-special, en wie kan je dan beter aan het woord laten dan onze eigen kweekprofesoor SpeesCees? Hij legt het verschil uit tussen feminized zaad en female zaad kweken. Met veel XX'jes en XXY'tjes, hogere kweekkunde!

Uiteraard ook de coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:zondag 7 februari 2010

EssensiE nummer 152 (februari 2010)

Een nieuwe EssensiE ligt in je favoriete coffee-, grow- of smartshop en is deze maand zeer de moeite waard. Ondanks dat de column van D.C. Lama (De commissie Lama/Davids) wel in de inhoudsopgave staat, maar niet in het blad zelf. Enfin, die van Giel Beelen staat er helemaal niet in. Wel de columns van Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars en Edith Ringnalda.

Veel interviews dit keer. Derrick Bergman sprak uitvoerig met 'd� drugsautoriteit in Nederland' Peter Cohen. En die zegt zinnige dingen:

'In een cultuur heerst als het ware een ragfijn spinnenweb van voor waar aangenomen causale verbindingen. Mensn worden daarin opgevoed, kunnen zich in dat spinrag bewegen, voelen zich daar in thuis. Probleem is dat als het spinrag om jou heen het begeeft, dan hang je in de lucht. Maar het maken van een eigen spinrag, zoals elke spin doet, dat is niet de manier waarop mensen in een cultuur overleven. Ze overleven in het spinnenweb dat de cultuur voor hen spint. Veel wetenschappers doen hetzelfde, die repareren en werken aan het cutureel gegeven spinrag. Er zijn er maar weinig die het spinrag zelf ter discussie stellen: de culturele, conceptuele manieren van denken en causaliteiten toewijzen.'

om drie pagina's later te komen tot:
'Dat idee van opiatenafhankelijkheid is een contextgebonden constructie die mensen zelf ook voeden. Want de enige paraplu waaronder ze nog sociaal kans maken is die van ziekte en vreselijkheid van die drug.'

Tevens een interview met August de Loor van stichting Adviesburo Drugs en Boris van der Ham van D'66. Die partij komt volgens Derrick Bergman ook in aanmerking voor het predikaat 'meest cannabisvriendelijke partij', die hij in een top 10 heeft opgesomd (2 GroenLinks, 3 SP en 4 Partij voor de Dieren.... 8 PVV, 9 Trots op Nederland en 10 ChristenUnie).

De Vlaamse EssensiE-lezer Tristan lijdt aan Gilles de la Tourette en vertelt over zijn ervaringen met medicinale marihuana en de bureaucratie waar je dan doorheen moet. Tevens een boekrecensie van Heer en meester, een liefdesverklaring van Edith Ringnalda, EssensiE-columnist en grote liefde van voormalig EssensiE-columnist Simon Vinkenoog, en een interview met die andere EssensiE-columnist: Def P.

Dan nog een foto-reportage van de prijsuitreiking van het Logospel en natuurlijk coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:woensdag 6 januari 2010

EssensiE nummer 151 (januari 2010)
Een nieuw jaar = een nieuwe maand = een nieuwe EssensiE, vanaf nu in je coffee-, grow- of smartshop! Met op de cover oud-premier Dries van Agt (CDA), die de Cannabis Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen en dat deed met de woorden:

'Het getij is tegen ons. De ontwikkelingen lijken -lijken sterk zelfs- de verkeerde kant op te gaan. Maar tenslotte, wis en zeker, zal tolerantie het winnen van repressie. We shall overcome.'

Derrick Bergman schreef een artikel over de uitreiking. De prijs werd Dries van Agt uitgereikt door Edith Ringnalda, EssensiE-columnist en grote liefde van voormalig EssensiE-columnist en voormalig winnaar van de prijs- Simon Vinkenoog. Ook met haar een interview, n.a.v. het verschijnen van haar boek Heer en meester, een liefdesverklaring.

Uiteraard de columns D.C. Lama (het verhaal 'De vulpen'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars ('Het verbod op drugs is dan ook de protestantse voortzetting van de katholieke inquisitie en de heksenvervolging.'), Edith Ringnalda en Giel Beelen.

Verder een uitgebreide special over grond (Voor iedere manier van kweken het ideale substraat, de waarde van goede aarde, beestjes tegen beestjes, kokos: een duurzaam substraat, en meer van dergelijke inzichten), coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:zaterdag 5 december 2009

EssensiE nummer 150 (december 2009)
Nummer 150 van het onstopbare cannabistijdschrift EssensiE ligt nu in je coffee-, grow- of smartshop! In goede tijden, en slechte tijden. Vanwege dit jubileum twee pagina's met quotes uit oudere EssensiE's, uit interviews met o.a. Theo van Gogh, Herman Brood en Simon Vinkenoog (RIP, y'all!) en Ellen ten Damme, Anouk, Jan Marijnissen, Egbert Tellegen en Hans Smolders.

Uiteraard de columnisten D.C. Lama (het verhaal 'In het ma�s'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars en, sinds vorige maand nieuw, Edith Ringnalda, de weduwe van onze geliefde EssensiE-columnist Simon Vinkenoog . (en Giel Beelen is er even weer een maandje niet.)

Traditioneel in december: het logospel, met vele pagina's prijzen van bloeimiddel tot waterpijp en van zaad tot vaporizer. EssensiE ging kijken in Roosendaal, waar de coffeeshops zijn dichtgegooid, tot ontzetting van buurtbewoners, omliggende middenstand en uiteraard blowers. De Pink in Eindhoven is weer open, en buurtbewoner Derrick Bergman ging er heen. In Amsterdam werd de Horti Fair gehouden en omdat dat natuurlijk je growshop in het kwadraat is (wat zal Ernst Hirsch Ballin daar mee gaan doen?), was EssensiE ook van de partij. Verder een interview met verslavingsarts Pieter Bodewits en veel, veel te veel, stomme statistiekjesartikeltjes in het voorspel.

En natuurlijk de vaste rubrieken: de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:zaterdag 7 november 2009

EssensiE nummer 149 (november 2009)
145 nummers was Simon Vinkenoog een van de vaste columnisten voor EssensiE; met gepaste trots presenteert het tijdschrift nu zijn opvolger: Edith Ringnalda. Zij vult de lijst aan van de vertrouwde columnisten Giel Beelen, Mo El-Fres en Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars en natuurlijk D.C. Lama (de column 'Osdorp Posse Forever!').

In dit nummer: een Engelstalig special over de High Times Cannabis Cup, waar o.a. Yellowman zal optreden; een interview met onze eigen medicijnenman Ger De Zwaan; een artikel over (het boek van Coen Bom over) Armin van Buuren en een reportage over de cursus deskundigheidsbevordering voor coffeeshophouders.

En natuurlijk de vaste rubrieken: de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

En de krantenberichten uit de mainstreammedia, met koppen als 'Gebruik militairen neemt toe' en 'Drugstoeristen zwaar beboet' en quotes als 'Vooral ouderen die de softdrugs medicinaal gebruiken, ervaren het moeten aanspreken op straat als bedreigend.'

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:vrijdag 2 oktober 2009

EssensiE nummer 148 (oktober 2009)
EssensiE nummer 148 ligt weer gereed in de betere grow-, coffee- en smartshops (Ook voor Belgen!). Met daarin (terug van out geweest!) de columns van Giel Beelen, Mo El-Fres en Ger de Zwaan, maar natuurlijk ook trouw van Def P, Arno Adelaars en natuurlijk D.C. Lama (de column 'Freaks als wij').

Derrick Bergman reisde naar Spanje en ontdekte dat men daar veel toleranter tegenover cannabis begint te worden dan in dit door christenen en draaikonten geleide laaglandje. Verslavingsarts Gerard Alderliefste pleit voor een bijsluiter bij iedere drug; er is een stuk over de milieuvriendelijke vezelhennep; er zijn nieuwe shops gerecenseerd; er wordt aandacht besteed aan zeer langlopende shops (25 jaar!), Peter Dicker schrijft over de vondst van 2700 jaar oude cannabis (we will be here forever!), er is een artikel over Bert Coumans, die strijdt voor zijn volle recht op medicinale cannabis, SpeesCees blikt terug op zijn leven en natuurlijk aandacht voor het goede nieuws uit Mexico, waar gebruikershoeveelheden vanaf heden zijn toegestaan.

En natuurlijk de vaste rubrieken: de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:
Freaks als wij
Column van D.C. Lama voor EssensiE 148. Reactie op de column 'Freaks als ik' van Arno Adelaars in EssensiE 147.

Het gebruik van cannabis, of welk middel met geestbe�nvloedende werking dan ook, is geen gunst die je van anderen hebt gekregen; het is een onvervreemdbaar recht, even ondeelbaar als het recht op je eigen gedachten, geloof, ontplooiing enzovoorts. Ik gebruik cannabis niet omdat 'de schade aan de volksgezondheid wel meevalt' of omdat 'een liberale houding tot minder gebruik leidt dan repressie'; ik gebruik cannabis omdat het mijn creativiteit stimuleert, mijn empathie vergroot, mijn band met Jah/God/Allah/Het Grote Alles versterkt, het mij laat voelen hoe het met mijn lichaam gaat en cannabis mij simpelweg een lekker gevoel geeft. En ik ben bepaald niet de enige. Mien uit Assen (zoals Joop van den Ende dat altijd zei) mot er wellicht niets van hebben, maar in mijn omgeving heeft men er over het algemeen positieve ervaringen mee. Men heeft alleen zo=n moeite dat goed uit te leggen, en is geneigd -zelfs als die ervaringen hen liefde of fundamentele inzichten hebben opgeleverd- die te bagatelliseren tot 'gekke dingen die drugs met je doen'. Geen wonder dat Mien uit Assen er niets van mot hebben.

Vorige maand schreef mijn, uiteraard zeer gewaardeerde, collega-columnist Arno Adelaars een column met de titel 'Freaks als ik', waarin hij schreef dat 'de legaliseringsbeweging uit de alternatieve hoek moet worden getrokken'. Naast zijn ongefundeerde beschuldiging aan het adres van Legalize! (waar 'adverteerders wens wet bleek te zijn') en een wat vreemde hoop op een zinnige bijdrage van de tot het fascisme geneigd zijnde Geert Wilders, roept hij op tot 'Minder freaks als ik' (zijnde Arno Adelaars) in het drugsdebat. Natuurlijk ben ik net als hij blij met de zeer constructieve bijdragen van mensen als Egbert Tellegen en Freek Polak, maar hebben we daarom ook 'minder freaks als Arno Adelaars' nodig? Ik weet niet of u Arno wel eens hebt ontmoet, maar dat is een uiterst aimabel persoon. Hij staat weliswaar altijd stoer op de foto boven zijn column (zelf laat ik daarvoor ook iedere maand mijn baard staan en zet ik mijn zonnebril op), maar aan mijn ontmoetingen met hem heb ik de indruk overgehouden dat het hier een goede gast betreft, die zelf zeer goed in staat is te beslissen wat ie wel of niet consumeert. En als Mien uit Assen ongeveer dezelfde gesprekken met hem zou hebben gevoerd, was ze het vast met me eens geweest. Freak zijn is uiterst relatief. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld Egbert Tellegen (Wie blijft er nou zo lang op de universiteit rondhangen dat ie hoogleraar wordt en schrijft dan nog een uiterst goed gedocumenteerd boek op een compleet ander gebied?) en Freek Polak (psychiater, says enough I would say) ook behoorlijk freaky.

De war on drugs is een ideologische oorlog, vergelijkbaar met de inquisitie, waarbij de (veelal religieus ge�nspireerde) macht �bewust of onbewust- alles wat van de norm afwijkt graag ge�limineerd ziet, in de hoop daarmee de eigen conservatieve levensstijl te beschermen. De overlevingstechniek van de progressieve drugsgebruiker kan daarbij inderdaad die van de schuilkerken zijn, maar winnen zul je op die manier nooit. Het argumentatieniveau van mensen als Cisca Joldersma, Piet-Hein Donner en Ernst Hirsch Ballin (�Het mag gewoon niet!�) verraadt dat men er helemaal niet op uit is 'de drugsproblematiek' op te lossen, maar de levensstijl aan te pakken van iedereen die als freak bestempeld kan worden. Dat maakt het ook zo gevaarlijk, omdat de definitie van wat een freak is dan ook steeds meer naar het midden zal verschuiven. En dan zouden al die freaks hun identiteit moeten verbergen omdat mensen zonder geldige argumenten daar wel eens aanstoot aan zouden kunnen nemen?

Het was nooit iets met de homostrijd geworden wanneer iedereen maar in de kast was blijven zitten en de zaak door een handvol, door de tegenstanders geaccepteerde woordvoerders was beklonken. Dan werd homoseksualiteit hooguit getolereerd met geregistreerde pasjes, gedoogzones en waarschijnlijk uiterst onredelijke maatregelen om 'Het Gevaar van Aids' tegen te gaan, maar waren homo's nooit ge�mancipeerd. De Dolle Mina=s schokten met hun acties wellicht de godganse provincie; zonder hen was er nooit een tweede of zelfs derde feministische golf geweest. En Martin Luther King wekte wellicht ook irritatie op door met velen voor de deur van 'blanke winkels' te gaan staan; men zag wel dat ze er waren en hun rechten opeisten. Als dat 'beschaafd en in stilte in de achterkamertjes' geregeld had moeten worden, werden degenen die voor hun recht opkwamen waarschijnlijk nog steeds als afval behandeld: als junkies.

Twee maanden geleden schreef Arno een eerbetoon aan Simon Vinkenoog, waarin hij Simon prees de sleutel van het geluk in zijn eigen hart te hebben gevonden. Ik prijs de grote V om dezelfde reden en weet dat vele Mientjes dat ook doen. En net als Arno denk ik dat dat de reden was dat 'een krant als de Telegraaf hem omarmde'. Omdat ik er een rotsvast vertrouwen in heb dat mensen elkaar w�l het licht in de ogen gunnen, zolang ze kunnen zien hoe mooi dat schijnt en hen dat niet hoeft te verblinden. De legaliseringsbeweging heeft daarom ook niet 'minder freaks als wij' nodig, maar m��r.

Labels: ,vrijdag 4 september 2009


EssensiE nummer 147 (september 2009)
We missen Simon nog steeds, maar het leven gaat door. En dan is het september, en tijd voor EssensiE nummer 147. Een voedigingspecial. Geen fastfood, maar voeding voor je plantjes. Zonder de columns van Simon, Giel Beelen, Mo El-Fres en Ger de Zwaan (don't ask me why, dat weet ik alleen van Simon), maar met Arno Adelaars, Def P en natuurlijk D.C. Lama (het verhaal 'Operatie Afwas').

Verder aandacht voor de drugsnota van D'66 (Boris van der Ham), Steven Wilson en de onzin en onbetrouwbaarheid van de drugstesten in het verkeer.

En natuurlijk de vaste rubrieken: de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels: ,donderdag 6 augustus 2009

EssensiE nummer 146 (augustus 2009)
13 jaar en 145 nummers was hij columnist van het blad (en daarvoor mocht ik hem al enige tijd medecolumnist van Highlife noemen), dus zonder twijfel staat het 146ste nummer van EssensiE in het teken van het overlijden van Simon Vinkenoog. En wie kan dat beter doen dan Simon Vinkenoog-biograaf en Essensie-redacteur Derrick Bergman? Hij haalt persoonlijke herinneringen op en staat stil bij de rol van cannabis in het leven van Simon Vinkenoog. 'Ik kan er mijn visie op de wereld en het godsbesef mee ophelderen.'

Tevens een fotoreportage van de begrafenis. De columns van Giel Beelen, Ger de Zwaan, Arno Adelaars en de hoofdredacteur gaan ook over Simon. Niet de columns van Def P; Mokum en D.C. Lama, want die laatste schreef een verhaal over Summer Jam 2009.

Ook Michael Jackson ging dood. In EssensiE een overzicht van de medicijnen die hij slikte (Much more an addict then the Vink!). Verder aandacht voor de commissie Van de Donk (CDA'ers en andere politici over het drugsbeleid), een artikel over Herman Ram, directeur van Dopingautoriteit Nederland, die vindt dat cannabis niet thuishoort op de lijst verboden middelen voor sporters, het artikel Stop de Hollandse hennepoorlog van Derrick Bergman, een interview met Willem Panders (voorzitter Platform Cannabisondernemingen Nederland en de man achter coffeeshop Piramide in Bussum) en een verslag van het symposium van de PCN.

En, oh ja, een complete lichtspecial en natuurlijk mega-veel kweektips. En de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant) en de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Wij roepen en herinneren
wij dansen en zingen
wij uiten en besluiten:

Het Laatste Woord is altijd Ja
De Tijd is altijd Hier en Nu
Het leven is er om voluit te beleven
wij zijn kinderen van Aarde en Zon
(Simon Vinkenoog; fragment uit het gedicht 'Koraalzang', 1988)

Labels: ,dinsdag 7 juli 2009

EssensiE nummer 145 (juli 2009)
Een nieuwe EssensiE (nummer 145) met een nieuwe slogan: Geestverruimend en tuinbewust! Het julinummer is weer verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Daarin uiteraard de columns van D.C. Lama (het verhaal "Knikkers"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mokum (op ongelukkige wijze de laatste maanden niet genoemd, doch steeds aanwezig) en Giel Beelen.

Twee grote interviews dit keer: E�n met oud-voorzitter van de Nederlandse politiebond Hans van Duijn, die de website www.lesscrime.nl lanceerde, waarop artikelen te vinden zijn als "DRUGSGVERBOD VOLKOMEN IRRATIONEEL". Dit interview is overigens ook online te lezen.

Derrick Bergman interviewde het Amerikaanse cannabis-activisten echtpaar Chris Conrad en Mikki Norris, die o.a. betrokken waren bij Families against Mandatory Minimums. Over haar ervaringen in het actiewezen zegt ze o.a.:

'Ik was betrokken bij de beweging tegen de oorlog in Vietnam en daar had ik gezien hoe de regering met protestgroepen omgaat. Als een groep groot wordt, infiltreren ze die en maken ze hem van binnenuit kapot. Dat patroon zag ik steeds weer: ��n grote beweging, iedereen roept 'we trekken samen ten strijde' en dan corrumpeert de overheid de club.'

Tja..

Meer politiek: DB was bij een duur congresfeestje van plantendoders (Cisca Joldersma: 'Een verfissend idee, het sluiten van coffeeshops'); w�l aandacht voor het debat in de VS (legalize!) en de kritiek op de Gemeente Rotterdam op het sluiten van coffeeshops in deze stad.

Verder: de ontruiming van Christiania; een uitgebreide festivalguide; Bob Dylan (ouwe hippie) en uiteraard de vele kweektips, cannabisnieuws, Ger de Zwaan, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant) en de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:vrijdag 5 juni 2009

Een-twee
Het was een een-tweetje, met Pauw en Witteman als aangevers. De voormalige Minister van Volksgezondheid Hoogervorst (VVD) en de nationale hennepjager Max Daniel zaten naast elkaar aan tafel bij het journalistenduo. (...) Er werd veel gelachen daar aan die tafel. Een leuk programma met goedgebekte gasten, iedereen was blij, oude jongens krentenbrood. Een ideaal podium om in alle redelijkheid als verstandige mensen onder elkaar een omslagpunt in het denken van het Nederlandse volk te beginnen. Zo wordt je in de luren gelegd.
Arno Adelaars over deze Pauw & Witteman-uitzending, deze maand in EssensiE.

Vijftien jaar geleden begon de ellende volgens Max Daniel. Toen werd de kweek en handel minder prettig. Vijftien jaar geleden, even denken... (...) De kleine thuiskweker werd juist aangepakt. Een eenvoudig doelwit met direct resultaat. (...) Het risico om te kweken werd groter. En diegenen in onze maatschappij die professioneel met risico omgaan begonnen de kweek over te nemen. (...) Door nu te beweren dat wiet en zware criminaliteit bij elkaar horen, zoals Hoogervorst en Daniel doen, is voor het gemak vergeten dat het door hen zelf is veroorzaakt.
Arno Adelaars in dezelfde column.

Labels: , ,donderdag 4 juni 2009

EssensiE nummer 144 (met extra veel D.C. Lama!)
De nieuwe EssensiE (nummer 144, juni 2009) is uit en verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin een uitneembare Nederzaad-speciaal, inclusief "Het zaad van Lama", een extra lang verhaal van D.C. Lama met foto van diens buitengewoon prachtige balkonplantjes. In dezelfde special ook de favoriete soort van D.C. Lama en verder o.a.
- Zaad kweken voor dummies (door Derrick Bergman)
- Ga voor gezonde planten, start met zaad! (door Mercy Supply)
- Een uitgebreid zaadverhaal in het B'cuzz Reportz extra

Verder veel aandacht voor de Cannabis Bevrijdingsdag van zaterdag 9 mei jongstleden, inclusief de quote

"Wij staan hier voor het recht om baas in eigen brein te mogen zijn, zonder dat we daarbij tot een steeds harder georganiseerde misdaad van zowel daders en bestrijders veroordeeld zijn. Cannabis mogen gebruiken is geen gunst die je door een overheid wordt gegeven; het is een recht van ieder mens. Mijn hersenen zijn van mij. Mijn gedachten vormen mijn bestaan, en cannabis voedt die gedachten. Een overheid die die gedachten probeert te onderdrukken, onderdrukt de individuele vrijheid om jezelf te kunnen zijn: je bestaansrecht."

van D.C. Lama. En natuurlijk de columns van D.C. Lama (het verhaal "Gesneur"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars en Giel Beelen.

Derrick Bergman was aanwezig bij de presentatie van het Limburgse ausweiss und n�r fur Hollandische leute-plan voor coffeeshops en had daar een interview met Ernst Hirsch Ballin. Hoofdredacteur Hennie Harinck had een intelligentere gesprekpartner in Ben Dronkers.

Uiteraard veel kweektips en cannabisnieuws, Ger de Zwaan, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

Labels: ,vrijdag 8 mei 2009

EssensiE nummer 143
De nieuwe EssensiE (nummer 143, mei 2009) is uit en verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops. Met daarin veel aandacht voor de Cannabis Bevrijdingsdag op zaterdag 9 mei aanstaande, vanaf 13.00 uur op het Museumplein te Amsterdam (presentatie: D.C. Lama). En de duidelijke oproep: Komt allen!

Uiteraard veel kweektips en cannabisnieuws (zoals de maandelijkse knipselservice), zoals de laatste tijd gebruikelijk: veel korte nieuwsberichten (Ab Klink verbiedt zus, de branche introduceert zo), over cannabisinctuur, over het (hopelijk tijdelijke) einde van Reggae Sundance door Derrick Bergman (hij schreef het artikel, maar maakte geen einde aan het festival!), een opinie-artikel van Gerben Hellinga, een stuk over de testkit voor cannabis, de situatie voor coffeeshops in Den Haag, een artikel uit The Economist met de veelzeggende titel "Legaliseren minst slechte oplossing", het stuk "Wil de helft van de Amsterdammers echt van de coffeeshops af?", een onderzoek naar de houding van toeristen t.o.v. coffeeshops (duh!) en een interview met de heer Melvin Manhoef.

Uiteraard de columns van D.C. Lama (het verhaal "Oranje Huis"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Snean en -terug van weggeweest- Giel Beelen.

Verder: Ger de Zwaan, de gratis adversensies, muziekrecensies en festivaltips. Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops niet.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

Labels:woensdag 1 april 2009

EssensiE nummer 142
Het is lente ("maart, april, mei in de grond"), dus de ideale periode om de EssensiE te lezen, het tijdschrift met de meeste kweektips. En nieuws over de strijd tegen de prohibitionisten, zoals met een uitgebreid verhaal door Derrick Bergman over de VN-drugstop in Wenen, waar Eva Morales een "illegale daad" verrichtte door cocablad kauwend de coca cola-consumerende landen toe te spreken.

In het aprilnummer verder aandacht voor de uitvaart van Robert Jasper Grootveld, het werk van kunstenaar Paul van Groningen; tabakspropaganda in oude kinderboeken en wiet in Japan.

Uiteraard de columns van D.C. Lama (het verhaal "Vogeltjes"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers en Snean, Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, de gratis adversensies, muziekrecensies en festivaltips. Uiteraard ontbreken ook de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops niet.

EssensiE is verkrijgbaar bij de betere coffee-, grow- en smartshops, voor zover nog niet getroffen door de prohibitierazzia's. Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

Labels:zaterdag 7 maart 2009

EssensiE nummer 141
"Bij het ter perse gaan van EssensiE 141 konden wij nog niet vermoeden dat het leven van de anti-rook-magi�r bijna ten einde was," aldus de website van EssensiE. Toch al in dit nieuwe nummer (nummer 141, maart 2009) een bespreking van de biografie van Robert Jasper Grootveld door Simon Vinkenoog-biograaf Derrick Bergman. Ook een andere dode revolutionair in de EssensiE: Che Guevara n.a.v. de films die regisseur Steve Soderbergh over hem maakte.

De revolutie in hedendaags eigen land gaat met overleg en verenigingen: Een oproep aan coffeeshops om zich aan te sluiten bij de Stichting Red de Kleine Horeca en aandacht voor de oprichting van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (V.O.C.), die eindelijk eens alle verschillende clubjes probeert te verenigen die eigenlijk precies hetzelfde willen bereiken. En dan is ook nog de Adviescommissie Drugsbeleid ingesteld door het kabinet, die moet onderzoeken hoe de steun aan de oorlog tegen drugs verlopen is (of zoiets). Want Nederland wordt langzaam de meest geestonderdrukkende natie van Europa, blijkt wel uit de reportages over wiet in Frankrijk en Spanje. En zelfs in de Verenigde Staten gaat het de goede kant op, zoals te lezen is in het artikel over Change.org, de site van president Obama, waar legalisering van cannabis werd uitgeroepen tot meest populaire idee. Vooruitstrevende mannen in Nederland zijn dood, dus ook een ode aan de onlangs overleden Louk Hulsman.

Tevens aandacht voor Plan 1012, waarmee Amsterdam de titel Slaapstad van de 21ste Eeuw probeert te verwerven.

En zo nog van alles nieuw, zoals de columns van D.C. Lama (deel 6 van "Weggepest uit de buurt"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Giel Beelen (geen nieuwe column) en Snean.

Daarnaast: heel veel kweektips, Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips, de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

EssensiE is verkrijgbaar bij de betere coffee-, grow- en smartshops, voor zover nog niet gebalkenended. Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

Labels:donderdag 5 maart 2009

Liberaal
VVD-prominenten Frits Bolkenstein en Hans Dijkstal zijn toegetreden tot de adviesraad van de Stichting Drugsbeleid.
EssensiE, maart 2009.

Labels: ,maandag 9 februari 2009


EssensiE nummer 140
Ongeveer vier (?) jaar geleden interviewde goede vriend Derrick Bergman D.C. Lama. In het nieuwste nummer van het nog immer mooier wordende tijdschrift EssensiE (nummer 140, jaargang 13, februari 2009) is het eindelijk gepubliceerd als "Het Grote D.C. Lama-interview". Vier pagina's Lama�sme over drugs, Hip Hop, schrijven, tekenen, dingetjes maken, studeren, werk, humor, buitenwiet, activisme en meer. Met foto's voor boven je bed.

Ook Nicole Maalst�, auteur van o.a. Polderwiet, wordt ge�nterviewd:

"Ik ben trots over de verworvenheden die we in Nederland genieten. Hier leven zeer veel verschillende culturen en levensstijlen bij elkaar, en ik zie wel degelijk respect voor elkaar om mij heen. Cannabis moet ook maar verdwijnen, aldus de centrumrechtse politici. Maar begrijpen ze dan niet dat blowen culturen aan elkaar smeedt?"

Deze maand is het precies 100 geleden dat in Shanghai de eerste internationel Opium Commissie bijeen kwam, het startschot voor de miljoenen verspillende, levensverwoestende en verder totaal nutteloze war on drugs. Derrick Bergman beschrijft de geschiedenis.

Gepensioneerd psychiater en Encod-bestuurslid Freek Polak is nog steeds in debat met UNODC-directeur Antonio Costa, al komt het debat wel van erg van ��n kant. Costa weigert al jaren een eenvoudige vraag van Polak te beantwoorden (zie het inmiddels legendarische filmpje op Youtube via deze link, maar ook bijvoorbeeld dit filmpje), wat Polak nu tot een open brief verleidde. De brief is overigens ook via deze link te lezen.

Uiteraard ook de columns van D.C. Lama (deel 5 van "Weggepest uit de buurt"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Giel Beelen en -nieuw- Snean.

Daarnaast: Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips, de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en een opiniestuk van econoom Adriaan Jansen.

EssensiE is verkrijgbaar bij de betere coffee-, grow- en smartshops, voor zover nog niet gesloten door de CDA-inquisitie. Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

* Site EssensiE

Labels: ,
Kunstenaar
Ik wil dingen maken. Daarom vind ik het ook altijd heel leuk om met andere mensen samen te werken. Om een nieuw medium te krijgen. Een paar van mijn verhalen zijn verfilmd en ik heb me vaak met het scenario bemoeid. Ik kan me heel makkelijk een medium eigen maken, niet zozeer ambachtelijk als wel inhoudelijk, en daar iets mee doen. In principe vind ik alle kunstvormen leuk en mooi, ik kan alleen niet alles. Ik vind mezelf meer een kunstenaar dan een schrijver, hoe beladen dat woord ook is. Als je jezelf een schrijver noemt, vind je het blijkbaar heel tof om met schrijven bezig te zijn. Zo zie ik dat niet. Soms ben je aan het schrijven en rolt er wat uit, het verhaal neemt een loopje met je. Dat is mooi, maar het is niet mijn hele doel. Ik denk niet: ik moet een boek schrijven, laat ik bedenken waar het over gaat. Bij mij gaat het andersom: hier wil ik iets mee, en dan komt het medium. Ik geef dus ide�en vorm en dat vind ik het werk van een kunstenaar. Zo heet dat nu eenmaal.
Fragment uit "Het Grote D.C. Lama-interview" (4 pagina's), opgetekend door Derrick Bergman. Deze maand in EssensiE.

Labels: , ,zaterdag 10 januari 2009

EssensiE nummer 139 (een prachtnummer!)
Tijden veranderen en tijdschriften ook. Wie het drugsbeleid in Nederland ook maar een beetje wil volgen, doet er daarom zeker nu goed aan de EssensiE van januari 2009 (nummer 139, jaargang 13: een prachtnummer) nu te halen bij de betere coffee-, grow- en smartshops (of eindelijk een abonnement te nemen - zie onderaan deze post).

Met daarin een uitgebreid verslag van het Cannabis Tribunaal, inclusief twee pagina's quotes van o.a.:

Hans van Duijn (ex-voorzitter Politiebond):
'Criminelen zijn trots op het CDA. Door de struisvogelpolitiek van het CDA en andere partijen zijn criminelen in staat om crimineel te zijn, in de zwarte wereld hun werk te doen, de winst in eigen zak te steken, de prijzen zelf te bepalen, dood en verderf te zaaien.'

Cisca Joldersma (drugswoordvoerder CDA-fractie Tweede Kamer):
'Een rationeel drugsbeleid, ik geloof dat dat er nooit van zal komen, want wie gaat mij vertellen wat rationeel is?'

Socioloog en emeritus-hoogleraar Egbert Tellegen:
'Moralisten zijn bang voor alle informatie die hun inzicht ondermijnt.'

EssensiE doet verslag van nog meer bijeenkomsten achter de schermen: het Zeeuws debat over coffeeshops, het symposium "Wordt de Voordeur een Achterdeur?" van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de opening van de Hemp Gallery van het Cannabis College en de High Times Cannabis Cup 2008 (met een mooie fotocollage).

Eindhovenaar Derrick Bergman (tevens schrijver van veel van bovenstaande stukken en op deze site sinds kort bekend van de rubriek "Ongeredigeerde ingezonden stukken van Derrick Bergman") schreef een uitgebreid artikel over de sluiting van Eindhovense coffeeshops, met daarin o.a. een interviewtje van met burgemeester Rob van Gijzel.

Ook aandacht voor de oprichting van de Vereniging voor Cannabis Consumenten (VVCC), in de vorm van een interview met de twee oprichters.

De Jonge Democraten Rob Jetten en Manon le Blanc schreven een niet bijster intelligent, maar toch vrij acceptabel artikel onder de titel "Niet verbieden maar juist legaliseren"; Derrick Bergman schreef het opzienbarende (zou althans opzien moeten baren) artikel "Klink misleidde Kamer opzettelijk over paddo's"

Los van alle politiek en repressie natuurlijk ook weer veel kweektips met mooie foto's van de vrouwtjes. En dan heb ik het natuurlijk niet over de paginagrote rukpagina met CDA-playmate Cisca Joldersma en de qoute:

Op de vraag of zij 900.000 cannabisgebruikers de illegaliteit in wil sturen, omdat ze van mening is dat het beter is dat er geen wiet gebruikt wordt, antwoordde Cisca Joldersma (CDA) op het Cannabis Tribunaal enigszins beschroomd met: 'ja, daar komt het eigenlijk wel op neer.'

Niet te vergeten (iedere maand alleen al een reden het blad te lezen): de columns van D.C. Lama (deel 4 van "Weggepest uit de buurt"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Giel Beelen en -nieuw- Snean.

Verder o.a.: Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

Ook in dit nummer ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl

* Site EssensiE

Labels: ,maandag 8 december 2008

EssensiE nummer 138
Nieuw in de betere coffee-, grow- en smartshops (voor zover nog niet om zeep geholpen door de christenimperialisten): de EssensiE van december 2008 (jaargang 12, nummer 138).

Met daarin de columns van D.C. Lama (Het derde deel van "Weggepest uit de buurt"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Giel Beelen en -nieuw- Snean.

Een exclusieve reportage van Derrick Bergman over de Wiettop in Almere, met daarin duidelijke uitspraken:

'De enige manier om het op te lossen is legaliseren, reguleren.' (Job Cohen, burgemeester van Amsterdam)

'Naar mijn overtuiging hebben we dit in tien jaar wereldwijd aangepakt en net als alcohol en tabak voorzien van een heldere structuur met regels.' (Gerd Leers, burgemeester van Maastricht)

Verder schrijft Derrick over fotograaf Wim van der Linden en over het verwachte drugsbeleid in Amerika onder Obama.

Ook een andere wiettop, die van de PCN, komt aan bod, plus een aanzet tot certificering van de kweekbranche. Maar er is uiteraard nog genoeg reden tot treurnis, dankzij dit CDA/PvdA/CU-kabinet, dat er nog altijd op uit is uw geestelijke vrijheid te beperken.

Verder o.a.: Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

Ook in dit nummer ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Site EssensiE

Labels:dinsdag 4 november 2008

EssensiE nummer 137
Nieuw in de betere coffee-, grow- en smartshop: de EssensiE van november 2008 (jaargang 12, nummer 137).

Met daarin de columns van D.C. Lama (Het tweede deel van "Weggepest uit de buurt"); Simon Vinkenoog; Def P; Arno Adelaars; Mo el-Fers; Giel Beelen en -nieuw- Snean.

Derrick Bergman interviewde Chris Pieplenbosch, die op spectaculaire wijze wietplanten liet groeien in de Hofvijver. (filmpje!) Verder aandacht voor het Cannabis Tribunaal op 1 en 2 december in Nieuwspoort, Den Haag, de Cultivabeurs in Wenen; de 21ste editie van de High Times Cup; de Bergen op Zoom/Roosendaal-poging het gedoogbeleid te criminaliseren en interviews met cannabislegende Wernard Bruining en 'Ex-bandito' Steve Brown.

Verder o.a.: Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 36 euro (65 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Site EssensiE

Labels:vrijdag 10 oktober 2008

EssensiE nummer 136
Hij ligt alweer een tijdje (ja, ja, ik had het druk de afgelopen tijd) in je coffee-, grow- en smartshop: de EssensiE van oktober 2008 (jaargang 12, nummer 136).

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het eerste deel van "Weggepest uit de buurt");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

En aandacht voor drugsverleden en -standpunten van de Amerikaanse presidentskandidaten; rookactivist Rutger Cranssen; een discussie over een kraakverbod; elektratips voor veilig kweken; een verhaal over de vertrutting van Mokum (door Mo el-Fers) en Nederland (door Derrick Bergman); over hennep als ideale biobrandstof; over het verzamelde dichtwerk van Simon Vinkenoog (ISBN 9789038890739); over het klimaat in je binnentuin en over de rapper Kempi.

Verder o.a.: Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE september 2008
* Site EssensiE

Labels:zondag 7 september 2008

EssensiE nummer 135
De EssensiE van september 2008 (jaargang 12, nummer 135) is uit en verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Russisch roulette");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

Met op de cover Egbert Tellegen (auteur van het veelgeroemde boek "Het utopisme van de drugsbestrijding"):

'Tellegen zet de feiten nuchter op een rijtje en trekt een harde, maar onvermijdelijke conclusie: de huidige drugsbestrijding faalt op alle fronten en heeft enorme 'bijwerkingen' voor de hele maatschappij. Overtuigend toont hij aan dat 'niet de schade aan de gezondheid, maar de nagestreefde gemoedstoestand' het belangrijkste mikpunt is van de war on drugs. Die oorlog biedt overheden veel voordelen: meer politieke en militaire macht in de eerste plaats. Maar drugs zijn ook een ideaal onderwerp aan maatschappelijke problemen aan toe te schrijven en de aandacht van die problemen zelf af te leiden.' (interview door Derrick Bergman)

Verder o.a.: een kijkje in een megakwekerij (400 kilo per jaar), Ger de Zwaan, SpeesCees, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE augustus 2008
* Site EssensiE

Labels: ,vrijdag 8 augustus 2008

EssensiE nummer 134
De EssensiE van augustus 2008 (jaargang 12, nummer 134) is uit en verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Nat");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

Het is de EssensiE met de allerlaatste War on drugsjournaal, en een artikel over het absurdistische zero tolerance-dogma op festivals.

Simon Vinkenoog werd 80 en vierde dat met een feestje waar ook Egbert Tellegen (auteur van het veelgeroemde boek "Het utopisme van de drugsbestrijding") aan het woord kwam:

"De wereldwijde oorlog tegen drugs is nu 99 jaar geleden begonnen, met een bijeenkomst in Shanghai. Die strijd is nooit gericht geweest op het oplossen van problemen die mensen met drugs ervaren, maar had als uitgangspunt het totaal wereldvreemde ideaal van een samenleving waar niemand meer drugs gebruikt. Het is ook typisch een ideaal van een samenleving waarbij kennis niet op prijs wordt gesteld."

En zo nog meer interessante quotes in het artikel van Vinkenoog-biograaf Derrick Bergman.

Wellicht dat het antwoord moet komen van D'66 (yeah, we believed that before...), of althans van D'66-raadslid Ton Schrijvenaars uit Roosendaal, die op zoek is naar legale achterdeurleverancies voor coffeeshops. Coffeeshops waar je wel/niet meer (streep door wat je zelf van de regelgeving kunt maken) mag roken. Ook daarover veel schrijfsels natuurlijk, met een goede uiteenzetting van het Platform Cannabisondernemingen Nederland waarom een rookverbod in coffeeshops totaal onzinnig is.

Verder o.a.: een interview met Hans Smolders ("We moeten er naar toe om coffeeshops uit legale kwekerijen te bevoorraden."), Ger de Zwaan, SpeesCees, de strip over halucinerende schrijvers door Marcel Ruijters, dit keer over Hildegard von Bingen, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE juli 2008
* Site EssensiE

Labels: ,vrijdag 4 juli 2008

EssensiE nummer 133
De EssensiE van juni 2008 is alweer een tijdje uit en verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "X = Tijd Continu�m");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

Ook aandacht voor de columnisten Def P. en Simon Vinkenoog in de redactionele pagina's: De Osdorp Posse zegt te willen stoppen en Simon Vinkenoog bereikt de respectabele leeftijd van 80. Verder natuurlijk veel aandacht voor de nieuwste overheidsbetutteling (het zou een weekblad moeten worden), een interview met de X-Manne en de sluiting van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. De voorzitter van de Wijkraad Binnenstad, Hans Vlottes, daarover:

"Er komen zeker niet minder drugstoeristen naar Terneuzen. Zij gaan nu naar de overgebleven coffeeshop Miami, en het is de vraag of die de toeloop aankan. (...) De binnenstad was jarenlang een no go-area. Het oude centrum werd langzaam aan weer een rustige woonwijk. Bewoners investeerden flink in het opknappen van hun huizen. Zij zitten niet te wachten op straatdealers."

Verder o.a.: Ger de Zwaan, SpeesCees, de strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters, dit keer over Madame Helenap Blavatsky, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis adversensies, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE juni 2008
* Site EssensiE

Labels:maandag 9 juni 2008

EssensiE nummer 132
De EssensiE van mei 2008 is alweer een tijdje uit en verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Altijdna�ef");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

Verder veel over het paddo-gelul. Derrick Bergman ging mee met de Legalize!-actie tegen het paddoverbod, waarbij paddo's werden geplant in de tuin van Theo Maassen en Henk Westbroek en paddosporen vanuit een luchtballon over Nederland (waaronder luchtmachtbasis Soesterberg) werden gesproeid. Legalize! gaf ook paddo's weg aan nepliberaal Fred Teeven (VVD) en Lea Bouwmeester (PvdA), die een opvallende uitspraak deed:

"Veel mensen denken dat Klink heel betuttelend doet, maar dat is niet waar, hij is juist hartstikke liberaal. Maar Hirsch Ballin, dat is een man met heel veel macht binnen de partij, die wil het ene na het andere verbod. Hij viert echt een feestje.'

Derrick interviewde tevens de oprichtster van de Beckley Foundation, Amanda Feilding, over haar strijd tegen de war on drugs en Michiel van Hinsberg interviewde dj The Darkraver. Verder o.a.: Ger de Zwaan, Spees 'let op je PH' Cees, de strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (winnaar van de VPRO Hoogste Prijs 2008), dit keer over Alfred Jarry, veel krantenberichten uit drugsland, kweektips, de gratis essensies, ��n en ander over ��n of ander voetbaltournooi, muziekrecensies, festivaltips en meer.

En uiteraard ontbreken de brancheberichten niet: van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE mei 2008
* Site EssensiE

Labels:maandag 19 mei 2008

EssensiE nummer 131
De EssensiE van mei 2008 is alweer een tijdje uit en verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop (voor zover nog niet gesloten door Justitie).

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Fietstocht");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

EssensiE heeft natuurlijk al jarenlang zijn eigen SpeesCees, maar publiceert nu ook een interview met rapper SpaceKees. Verder aandacht voor het aankomende rookverbod in de horeca (puur roken is geen probleem, want valt niet onder de tabakswet!), het juridisch steekspel rondom growshops, de Festival Guide 2008, een filtertest en het paddoverbod. Derrick Bergman bekeek het coffeeshopbeleid van de gemeente Eindhoven en schrijft over het voorjaarsoffensief van de coffeeshops aldaar. En verder o.a.: Ger de Zwaan en de geweldige maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over Edgar Allen Poe). Van Marcel Ruijters verscheen recentelijk het boek INFERNO.

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE april 2008
* Site EssensiE

Labels:dinsdag 1 april 2008

EssensiE nummer 130
De EssensiE van april 2008 is uit. Verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Ballen");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

EssensiE besteedt in dit nummer aandacht aan de plannen van de PVV aangaande drugsbeleid: voor invoering van minimumstraffen en verhoging van de maximumstraffen voor drugsdelicten; levenslange ontzegging van het verblijf in Nederland voor buitenlanfse 'drugscriminelen'; volledige opheffing van het onderscheid tussen hard- en softdrugs voor zover het productie, handel en in- en uitvoer betreft; aangifteplicht van scholen en een website op internet waarop veroordeelde 'drugscriminelen' met foto, naam en toenaam worden vermeld. Voor als u nog geen idee had wie de PVV eigenlijk financieert...

En verder o.a.: interviews met Peter te Bos van Claw Boys Claw en ene Lilian van TMF; Ger de Zwaan en de geweldige maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over Terence McKenna). Van Marcel Ruijters verscheen recentelijk het boek INFERNO.

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. In het Legalize! war on drugs journaal een verslag van de bijeenkomst van de VN drugscommissie in Wenen (Wenen in wenen!).

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE maart 2008
* Site EssensiE

Labels:zondag 9 maart 2008

EssensiE nummer 129
De EssensiE van maart 2008 is uit. Verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Criminals in Action (CIA));
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

En verder o.a.: een interview met Keith Caputo; de UK drugs top 20; aandacht voor de Drugs Peache March in Wenen; een artikel over de Amerikaanse verkiezingen; aandacht voor Camden Town in Londen; de vaste rubrieken van SpeesCees en Ger de Zwaan en de maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over William Seward Burroughs). Van Marcel Ruijters verscheen recentelijk het boek INFERNO.

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE februari 2008
* Site EssensiE

Labels:dinsdag 5 februari 2008

EssensiE nummer 128
Nieuw in je coffee-, grow- en smartshop: De EssensiE van februari 2008.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Literaire modellen");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

En verder o.a.: een interview met Bob Fosko; een verslag van het openingsfeestje van The Greenhouse Giftshop; veel kweektips; een verhaal over de vertrutting van Amsterdam (wederom, maar er is ook altijd veel aanleiding toe); de vaste rubrieken van SpeesCees en Ger de Zwaan en de maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over Will Self).

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE januari 2008
* Site EssensiE

Labels:woensdag 9 januari 2008

EssensiE nummer 127
Nieuw in je coffee-, grow- en smartshop: De EssensiE van januari 2008.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal Vrouwtjes Widow en Haze);
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

En verder o.a.: een interview met The Opposites; aandacht voor de 2008-doelstellingen van de VN op drugsgebied (Er is nu geen drugs meer op de wereld, volgens het oude beleid); extreem veel kweektips; de vaste rubrieken van SpeesCees en Ger "Het was ondanks mijn voorbereidende ochtendritueel niet mogelijk mijn mond te houden" de Zwaan en de maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over Paul van Ostayen).

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE december 2007
* Site EssensiE

Labels:
Vrouwtjes Widow en Haze
Kort verhaal van D.C. Lama, voor EssensiE (januari 2007)

Ik had het kunnen weten, want ik had er die avond zelfs nog van gerookt. Maar toch: het was z�n prettige gewoonte geworden, dat ik waarschijnlijk niet wilde weten dat het nu echt over was. Het was eind oktober, de klok was zelfs alweer teruggezet, en in het oosten van de stad had ik de afronding van een groot project gevierd. Het was laat, koud, het had flink geregend en ik had een fietstocht van zo�n drie kwartier naar casa Lama voor de boeg. Na verscheidene dagen gedoe buitenshuis (ik had thuis alleen geslapen), verlangde ik met ziel en zaligheid naar de wereld die de bank mij te bieden had: Mijn video had de afgelopen dagen goede programma�s opgenomen; voor de inwendige mens lag er van alles in de koelkast; ik had waanzinnig veel zin om eens lekker te rukken en ik had een vers boek van Seymour Hersh in huis, om bij te griezelen over het kwade in de mens.

Oost, er leiden vele wegen naar, en minstens zoveel vandaan. Vanwege mijn obsessie ze allemaal te kennen, fietste ik met een veel te zuidelijke bocht mijn weg naar west. Ik had wat biertjes op, wat jointjes, en ik had die dag ook nog eens veel te hard gewerkt, dus ik verdiende het eigenlijk al om thuis te zijn, zo getuigde ik mijzelf toen ik het fietsen meer dan zat was. Het fijnstof van het autoverkeer dat in de miezel bleef hangen, bedekte mijn transpirerende voorhoofd met een smerige laag olieresten; ranzige brommers blokkeerden op kruispunten de fietspaden en sproeiden zo hun vergif in grote hoeveelheden mijn mond in; een lichtcontrole in de verte (waarschijnlijk in het kader van de oorlog tegen terrorisme) lieten mij bovendien nog wat extra omwegen maken. Home. Think of home, hoorde ik the Good witch Glenda in mijn hoofdje zeggen, waarna Diana Ross daar het gelijknamige nummer inzette. When I think of home, I think of a place, where there is...

Om me op te peppen dacht ik aan een lekker jointje en iets te drinken. Die prettige gedachten werden echter alweer snel verstoord door de praktische kant van dat vooruitzicht. Als ik straks thuis was, moest ik natuurlijk eerst mijn fiets opbergen, per trap of lift naar boven, het licht aandoen, m�n jas ophangen enzovoorts, om dan uiteindelijk nog iets voor mezelf te moeten inschenken, voordat ik eindelijk eens met het draaien van een megajoint kon beginnen. Aan het lijden leek voorlopig geen einde te komen: ik had duidelijk een meer instant kick nodig. De weg was nog recht- en rechtdoor, en dan nog recht- en rechtdoor. Even overwoog ik een algehele staking uit te roepen, maar kon -behalve stoppen- daar geen enkel voordeel van bedenken.

�Als ik straks thuis ben,� zo probeerde ik nogmaals. Het stond me ineens duidelijk voor ogen: de liefde moest het antwoord zijn! Wat was er nou heerlijker dan straks thuis te komen en direct, het licht nog uit en de jas nog aan, door te lopen naar mijn balkon, waar mijn vijf lieve vriendinnetjes mij vrolijk zouden begroeten? Heerlijk, die mooie wietplantjes! Beetje bijschenken uit de klaarstaande petflessen met water, de blaadjes aanraken en dan kijken hoe ze van me opbloeien. Het heerlijke Zijn; ik was er bijna en hoefde nog slechts ��n heuvel in west te beklimmen.

Het Home in mijn hoofd had plaatsgemaakt voor het kitscherige I see you when I get there, als boodschap voor de dames dat ik er aan kwam. Het volume nam dan ook toe naarmate ik dichterbij kwam, ik mijn voordeur achter mij sloot, door mijn donkere huis naar achteren liep, mijn balkondeur opende.... gedood! Alle planten waren hartstikke dood! Weg! Met een vlijmscherp mes waren de takken genadeloos afgesneden. Uit de potten staken eenzame stammen, met her en der een wat uitgelopen, maar even stellig afgesneden zijtak. Al het groen van de planten was verdwenen. Ik had het alweer enige tijd geleden zelf gedaan, maar toch: dat was ik even vergeten! Ik had me er juist zo op verheugd nog even lekker met mijn kop tussen de takken te zitten. Want wat is het toch heerlijk om als buitenkweker lekker de dames te inspecteren als een masochistische meester, om ze daarna nog even lekker te betasten en bevochtigen. Wat is het leven in de stad toch goed te doen wanneer je aan het einde van de dag nog even lekker in het oerwoud kunt vertoeven. Hoe fijn zou het zijn om nu...

Ik staarde naar de plekken waar eerder het groen domineerde, maar waar niets meer zat en de ijzeren staven van mijn balkonrand weer zichtbaar waren. Daarachter lag de stad in haar meest desolate vorm. Mijn handen liet ik zweven door de plekken waar ze door niets meer werden tegengehouden. Fantoompijn van mijn planten, zo realiseerde ik mij. Maar gelukkig had ik daarvoor sinds kort weer een geweldig medicijn.

Labels: ,