zaterdag 20 februari 2010

Premier Balkenende in het bijzonder
Dit kabinet is vanaf het begin zwak, onbestemd en visieloos geweest. Dat probeerde men te verhullen door eerst 100 dagen door het land te toeren. Vervolgens werd het nadenken ook nog eens overgedragen aan de ambtenaren in twintig commissies. (...) Met de afhandeling van het Irak-onderzoek en de besluitvorming rond Uruzgan gaf het kabinet een brevet van onvermogen af en beschadigde zij de geloofwaardigheid van het democratische bestuur.
Femke Halsema vandaag op GroenLinks.nl

Het Partij Bestuur heeft het vertrouwen uitgesproken in het optreden en handelwijze van de CDA bewindslieden in het algemeen en die van premier Balkenende in het bijzonder.
CDA.nl, vandaag.

Labels: , ,vrijdag 19 februari 2010

Herhalen
Laten we hier nog eens herhalen wat ik hier vanavond heb gezegd.
Balkenende tijdens het Wie-zei-wat-over-Uruzgan-debat, gisteren.

Labels: ,donderdag 29 oktober 2009

Omstreden broer
De omstreden broer van de Afghaanse president Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, voert al acht jaar betaalde opdrachten voor de CIA uit. Dat heeft The New York Times vandaag onthuld. Volgens The New York Times krijgt de broer van de Afghaanse president, die al enige tijd in verband wordt gebracht met drugshandel, onder andere geld van de CIA voor rekrutering van paramilitairen in het zuiden van het land.
NRC, gisteren.

Labels: , , , ,dinsdag 8 september 2009

"Find Osama and bring democracy"
De geloofwaardigheid van de Afghaanse presidentsverkiezingen van afgelopen maand is verder ondergraven, nadat de onafhankelijke verkiezingscommissie gisteren de resultaten van 447 van de 25.450 stembureaus ongeldig heeft verklaard wegens fraude. Daarmee zijn volgens de woordvoerder van de kiescommissie mogelijk 200.000 stemmen ongeldig geworden. Eerder al hebben Afghaanse en buitenlandse waarnemers gewezen op gevallen van grootschalige fraude, vooral in het zuiden.
NRC Handelsblad, vandaag.

Labels:zaterdag 15 augustus 2009

De machtige mensen
Wie verkoopt dat aan ze? De Taliban?
= Misschien zijn ze erbij betrokken, maar zij brengen de drugs niet heerhien of naar Amerika of Frankrijk.
Wie doen dat dan?
= De machtige mensen.
Interview in Kabul met de Afghaanse presidentskandidaat Shahla Atta, vanavond in Nova.

Labels: ,maandag 10 augustus 2009

Opiumverbod
Afghanistan produceert 93 procent van de opium in de wereld, en de opbrengst dient vaak om de Taliban te financieren. De regering heeft een verbod op het verbouwen van papaver afgekondigd. Maar dat lijkt de verkeerden te treffen. (...) In gebieden die onder controle van de Taliban staan, groeit de productie. In gebieden waar de regering het voor het zeggen heeft, is die productie drastisch teruggelopen, maar wel ten koste van het levensonderhoud van honderdduizenden mensen. Door hun boosheid daarover dreigt de steun aan de regering weg te vallen in de spaarzame gebieden waarin de Taliban nog niet is doorgedrongen. (...) Onder zware internationale druk voerde de regering haar inspanningen op om de opiumboeren aan te pakken.
Opiumverbod betekent armoede, Het Parool, 5/8/2009

Zestig procent van de politieagenten in de Afghaanse provincie Helmand, waar het Britse leger is gestationeerd, gebruikt drugs. Dat blijkt uit e-mails van Britse functionarissen die zijn gelekt naar de BBC.
Het Parool, 18/2/2009

Labels: ,woensdag 1 april 2009

Prime minister Balkenende, who lives for Germany by the way, your soldiers have served...
President Karzai, gisteren tijdens de Afghanistan-top.

Labels:donderdag 26 maart 2009

War on... whatever
In het centrum van Helmand vecht je niet alleen tegen de Talibaan, maar ook tegen de narco-industrie.
De Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif, gisteren in NRC.

Labels: ,zondag 22 februari 2009

Internationale drugsbende
Zeven jaar na de Amerikaanse inval is Afghanistan nog steeds verantwoordelijk voor negentig procent van de opiumproductie in de wereld, zo blijkt uit een rapport van het VN-drugsagentschap INCB. (...) Deze week lekte ook een Brits rapport uit waarin gesteld wordt dat twee derde van het politiekorps in Helmand verslaafd zou zijn aan drugs. (...) Een Afghaans regeringsmedewerker belast met het anti-drugsbeleid bestempelt de provincie Helmand in de Britse krant The Times als een compleet criminele landstreek. "Het lijkt hier op Colombia. Er zijn internationale drugsbendes actief, die zowel produceren als smokkelen."
Het Parool, dit weekend.

Labels: ,maandag 4 augustus 2008

X 4, per dag
De Tweede Kamerfractie van de SP wil dat de Algemene Rekenkamer de kosten onderzoekt
van de missie in Uruzgan. Afgelopen vrijdag berichtte De Pers dat de operatie in Afghanistan twee miljoen euro per dag kost. Defensie-minister Van Middelkoop bevestigde in radioprogramma Tros Kamerbreed de uitgave �in die orde van grootte�. Bij de initi�le begroting in 2006 was er sprake van 520.000 euro per dag voor de missie.
De Pers, vandaag.

Labels: ,vrijdag 27 juni 2008

Onvoorwaardelijk
De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond in Washington onvoorwaardelijk ingestemd met een nieuwe injectie voor de oorlog in Irak en de strijd in Afghanistan. Het gaat om 161,8 miljard dollar, ruim 100 miljard euro, voor het jaar 2009.
Nu.nl, vandaag.

Labels: , ,vrijdag 30 mei 2008

Enqu�te onder officieren en onderofficieren van de Landmacht, de Marine en de Luchtmacht
Vindt u dat er in Nederland ook een onderzoek moet komen naar hoe de Nederlandse regering tot het besluit is gekomen om steun te verlenen aan de oorlog in Irak?
52 % Ja
45 % Nee
3 % Weet niet

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen?

De missie in Uruzgan is zinvol
51 % (zeer) mee oneens
31 % (zeer) mee eens

Nederlandse politici hebben een goed beeld van de situatie in Afganistan
73 % (zeer) mee oneens
12 % (zeer) mee eens
Enqu�te in opdracht van NPS/Nova (pdf)

Labels: ,zaterdag 12 april 2008

Sinds de Korea-oorlog
Nederlandse militairen hebben in Afghanistan tot nu toe 648 keer wapens ingezet tegen veronderstelde Talibaanstrijders. Daarbij zijn waarschijnlijk vele honderden Afghanen om het leven gekomen. (...) Nederlandse militairen hebben daarmee in Uruzgan nu al vaker geweld gebruikt dan in alle voorgaande buitenlandse missies sinds de Korea-oorlog.
NRC, vandaag.

Labels:dinsdag 1 april 2008

250.000 levens
In de Tweede Wereldoorlog vielen er twee keer zoveel gewonden als doden. In de Irak-oorlog was de verhouding brancard-lijkenzak tot nu toe 7 op 1 (aan Amerikaanse kant). Er zijn zelfs vijftien keer zoveel gewonden als doden als je de veteranen meerekent die naderhand thuis ziek werden of bij ongelukken betrokken raakten, waarschijnlijk als gevolg van een oorlogstrauma. (...) Meer dan anderhalf miljoen Amerikaanse mannen en vrouwen dienden de afgelopen zes jaar in Irak en Afghanistan. Een kwart miljoen belandde in een ziekenhuis. Honderdduizend van hen kampen met psychische problemen, de helft daarvan lijdt aan posttraumatische stress.
Ko Colijn in Vrij Nederland nummer 13, 2008

Labels: , ,zondag 23 maart 2008

The Dark Side
Als je mensen in een vreemde situatie zet, gaan ze vreemde dingen doen.
Pfc Damien Corsetti, military Intellegence Bagram & Abu Graib, in Taxi to the Dark Side. Komende week te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Ons was verteld dat de gevangenen niets dan honden waren en plotseling zie je ze als minder dan een mens. En dan doe je dingen waar je nooit over zou dromen. Dat is waar het beangstigend wordt.
Sgt Ken Davis, 372nd MP Company Abu Graib. E�n van de bewakers in Abu Graib, in Taxi to the Dark Side.

Het is erg moeilijk om iemand te ondervragen als je heel weinig bewijs hebt, en we hadden bij die jongens eigenlijk bijna nooit bewijs. (...) En dus ga je hardere en hardere technieken gebruiken.
Uit: Taxi to The Dark Side. Komende week te zien tijdens het Movies that Matter - Amnesty International Film Festival.

Labels: , , ,zaterdag 15 maart 2008

Khaled Abdu Ahmed Salah al-Maqtari
Een nieuw Amnesty-rapport brengt nieuwe informatie over het illegale CIA-programma van geheime detenties en gedwongen verdwijningen in de "War on Terror". De vaak schokkende informatie komt naar buiten na gesprekken van Amnesty International met de 31-jarige Khaled Abdu Ahmed Salah al-Maqtari uit Jemen. Hij was een "spookgevangene" in Abu Ghraib, voor hij werd overgebracht naar een geheime CIA- gevangenis in Afghanistan. Vervolgens werd hij 2,5 jaar vastgehouden in complete isolatie op onbekende locaties, mogelijk in Oost-Europa. Dit alles zonder enige aanklacht of proces en zonder toegang tot een rechter om zijn gevangenschap aan te vechten. Al-Maqtari heeft verklaard mishandeld en gemarteld te zijn.
Amnesty.nl

Labels: , ,vrijdag 29 februari 2008

Even vervelend, maar...
Ik heb er geen woorden voor om het te beschrijven. Het is fijn hier. Ik ben er nog maar net en hoop veel langer te blijven. (...) Toen ik aankwam op kerstavond, veranderde mijn bijnaam van 'kogelmagneet' naar 'anti-kogelmagneet'. De jongens baalden dat ik er was omdat er plotseling niets meer gebeurde, maar dat trekt nu weer aan.
De Britse prins Harry in Afghanistan, deze avond in het Journaal.

Labels:woensdag 13 februari 2008

1.200*X=?
Afgelopen december kwamen 1200 mensen bijeen in Londen voor de internationale conferentie World Against War. Belangrijkste uitkomst was de oproep om eind maart 2008, precies 5 jaar sinds het begin van de Irak-oorlog, wereldwijd te demonstreren tegen de bezetting van Irak en Afghanistan en de oorlogsdreiging richting Iran.
Stop oorlog

Labels: ,donderdag 7 februari 2008

"Ondanks"
Ondanks de inzet van internationale troepenmachten in Uruzgan blijft de Afghaanse provincie goed voor het leeuwendeel van de opiumproductie in het land. (...) Volgens het onderzoek houden in ruim negen op de tien dorpen in Uruzgan de bewoners zich bezig met de teelt van papaver, een grondstof voor opium. Zo'n 66 procent van de families is hierbij betrokken. (...) De opiumproductie houdt volgens het VN-rapport onder meer verband met de veiligheidssituatie.
Dag, vandaag.

Afghanistan is behalve de grootste producent van de harddrug hero�ne nu ook de belangrijkste leverancier van cannabis. Dat maakte een hoge functionaris van het VN-bureau belast met de bestrijding van drugs en criminaliteit (Unodc) woensdag bekend.
Metro, gisteren.

Labels: ,dinsdag 29 januari 2008

Afghanistan Weekly
De Canadese missie in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar draagt geen arrestanten meer over aan de Afghaanse autoriteiten. Aanleiding is de �geloofwaardige beschuldiging van de mishandeling� van een Afghaanse gedetineerde in een gevangenis van de Afghaanse geheime dienst in Kandahar-stad.
NRC Next, 25 januari 2008.

Een Afghaanse student wordt hard gestraft voor zijn kritiek op de islam. Een rechtbank veroordeelde hem ter dood.
Trouw, 25 januari 2008

De Nederlandse militaire top is aangeklaagd wegens �ernstige� schending van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan. (...) De Nederlandse strijdkrachten maken te veel burgerslachtoffers in Afghanistan, vinden de twee juristen, doordat ze vanaf te grote afstand met veel vuurkracht op dorpen schieten. De militairen hopen zo Talibaan-strijders te raken. Het oorlogsrecht verbiedt niet-onderscheidende aanvallen die de burgerbevolking treffen.
NRC, gisteren.

Nederlanders in Uruzgan lopen de komende maanden extra risico's door de vernietiging van papavervelden. Afghaanse teams beginnen binnenkort met verdelgen. Deskundigen verwachten dat de verhoudingen in de Afghaanse provincie nog verder op scherp komen te staan.
Nederlands Dagblad, afgelopen zaterdag.

Labels: ,zondag 27 januari 2008

Schimmig web
Rondom onze militairen in Uruzgan bestaat een schimmig web van particuliere beveiligers en andere bedrijven. (...) Defensie huurt bedrijven in voor bijvoorbeeld bevoorrading en catering, maar ook gewapende beveiligers voor de bescherming van militaire basissen en transporten. Dat zijn in feite burgers, van wie niet duidelijk is hoeveel het er zijn, onder wiens verantwoordelijkheid ze vallen en welke risico�s er aan hun aanwezigheid kleven. (...) De missie in Uruzgan is voor een belangrijk deel afhankelijk van bedrijven uit landen als Amerika, Rusland en Zuid-Afrika.
RTL Nieuws, gisteravond.

Labels: , ,woensdag 23 januari 2008

De beste
Ik ben overtuigd van het gelijk dat ik heb op het gebied van oorlogsverslaggeving, dat ik niet ga zeggen: 'die anderen doen het ook wel goed' of 'wie ben ik?' (...) Ik ben gewoon de beste. (...) Of je journalistiek bedrijft of dat je achter propagandadiensten aanloopt. En dan niet over een voetbalwedstrijdje in de tweede divisie, maar over zeer essenti�le zaken, waarbij dus honderden burgersslachtoffers vallen, wat verzwegen wordt door een groot deel van de Nederlandse pers.
Arnold Karskens, vandaag bij 24 uur met Wilfried de Jong.

Labels: , ,dinsdag 15 januari 2008

PTSS
Zeker 121 veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan hebben bij terugkomst in de Verenigde Staten een moord gepleegd of zijn beschuldigd van moord. Dat heeft de New York Times gisteren gemeld.
De Pers, gisteren.

Labels: , , ,woensdag 19 december 2007

Journalistiek
Hoe vaak moet je worden gefopt voordat je een andere manier van journalistiek gaat bedrijven?
Joris Luyendijk over de Nederlandse journalistiek in Afghanistan, deze avond bij Pauw en Witteman.

Labels: ,dinsdag 11 december 2007

Stem
Het kabinet heeft besloten de missie in Uruzgan verder te verlengen tot eind 2010. Dat is niet alleen de voortzetting van een operatie die dagelijks verder uitmondt in een uitzichtloze oorlog. Het gaat ook lijnrecht in tegen de wil van de meerderheid van de Nederlandse bevolking. Coalitie Stop de Oorlog vindt het van groot belang om die stem hoorbaar te maken. Demonstreer daarom mee op 17 december om 5 voor 12 in Den Haag bij het Kamerdebat over Missie Uruzgan! (Het Plein in Den Haag)
Stopoorlog.nl

Labels: ,zondag 9 december 2007

Moeras Uruzgan
Ik ben bang dat het een hopeloze zaak is. (...) Dit zijn luxe oorlogen, slechts zelden zijn ze echt nodig. En omdat ze niet nodig zijn, moet je ze aankleden met allerlei ideologische kleren. (...) Een andere mogelijkheid is om hetzelfde te doen als Assad, in het begin tenminste. Maar daar is het veel te laat voor. Die omsingelde een stad en doodde 30.000 mensen met artillerie.
M. van Creveld, militair historicus, vandaag in Zembla: Moeras Uruzgan.

Wat er volgens mij de komende tijd gaat gebeuren, is dat men het gaat uitzingen. (...) Verder zal men niet komen, omdat daar simpelweg de mankracht en het materieel aan ontbreekt.
C. Klep, ook een militair historicus, vandaag in Zembla: Moeras Uruzgan.

Labels: ,vrijdag 7 december 2007


5 � 6 maal
Totaal schat ik het aantal burgerdoden waar Nederlandse troepen medeverantwoordelijk voor zijn op minimaal 300. De Taliban was in dezelfde periode in Uruzgan verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen en executies waarbij, naar mijn berekening, tussen de 50 tot 60 burgers omkwamen.
Excessennota van Arnold Karskens, woensdag op zijn weblog.

Labels: ,zondag 2 december 2007

Anders verstaan
De vraag is wel of Nederland eind 2010 echt vertrokken zal zijn (uit Uruzgan-DCL). Beweerde premier Balkenende twee jaar geleden niet met even grote stelligheid dat Nederland na 1 augustus 2008 de zaak zou overdragen? De premier zei gisteren dat er wel degelijk verschil is. "Toen zeiden we niet dat we weg zouden gaan, nu wel." Dat hebben velen destijds anders verstaan.
NRC Handelsblad over verlenging Uruzgan, gisteren.

Labels:zaterdag 1 december 2007

1.400 instrumenten van een politiek
Die oorlog tegen het terrorisme is vanaf het allereerste moment verkeerd gedefinieerd en verkeerd gevoerd. Er is gezegd dat het een reguliere oorlog was, waarbij het ging om grootschalige militaire activiteiten. En het is een conflict dat evident niet langs die weg gevoerd kan worden. Denk aan Afghanistan, denk aan Irak: in feite weten we nu -we zijn nu zes jaar verder- dat het Amerikaans optreden volledig contraprodutief is geweest. (...) Wat heeft de NATO daar sowieso te zoeken? (...) Het is een bondgenootschap dat territoriaal beperkt is volgens artikel 5, daar hadden we ons aan moeten houden. (...) Op deze manier wordt de NATO in toenemende mate een instrument van een globaal door de Amerikanen gestuurde politiek, waar we volgens mijn idee grote bezwaren tegen zouden moeten hebben.
Maarten van Rossum over het kabinetsbesluit over de Uruzgan-missie, gisteren in Het Gesprek van de Dag met Sven Kockelmann.

Labels: , , ,donderdag 29 november 2007

Op aandrang
Bronnen rond het kabinet bevestigen dat na 1 augustus 2008 zo'n 1400 militairen naar Uruzgan worden gestuurd, gedurende twee jaar.
De Volkskrant, vandaag.

In een nieuwe geluidsopname heeft Osama bin Laden Europeanen opgeroepen de steun aan de Verenigde Staten bij de strijd in Afghanistan te staken. �Het Amerikaanse tij ebt weg, daarom is het het beste als u (de Europese burgers, red.) er bij uw leiders op aandringt dat ze hun beleid wijzigen�, zei Bin Laden.
De Volkskrant, vandaag.

Labels: ,vrijdag 23 november 2007

Unsubscribe me
Gouverments take for granted that you support their actions in the war on terror. The truth is you've never been given a choice. Welcome to the unsubscribe movement. Unsubscribe sends out a clear message to the government that we will no longer tolerate the abuse of human rights in the name of 'the war on terror'. Most petitions ask you to sign up, we are asking to take your name off.
www.unsubscribe-me.org (Amnesty International)

Labels: , , , ,woensdag 21 november 2007

Enige en onbedreigde autoriteit
Meer dan de helft (54 procent) van het Afghaanse land herbergt momenteel �een permanente aanwezigheid� van de Taliban. In sommige delen zijn ze de facto de enige en onbedreigde autoriteit, met vergaande controle over zaken als infrastructuur, de lokale economie en de burgers. Dat is de conclusie van een naar eigen zeggen �treurig rapport� van de toonaangevende internationale denktank Senlis Council over Afghanistan.
De Volkskrant, vandaag.

Labels: ,maandag 19 november 2007

Inktvlek
Van de zogenaamde ISAF-inktvlek is niets meer over.
Reporter in Uruzgan, gisteravond.

Labels: ,
Embed-slet
Vrij Nederland was gewoon �vergeten� geldschieter Buitenlandse Zaken te noemen. De artikelen Darfur konden dankzij de royale steun van 25.000 euro (een bron spreekt zelfs van 38.000 euro) staatsteun worden gerealiseerd. (...) NRC handelsblad (...) is op zijn beurt gesponsord door het Ministerie van Oorlog. Embed-slet Grunberg kreeg afgelopen donderdag een pagina om in een slap verhaal iets over de verlenging van de Uruzgan-missie te schrijven. Waar haalt-ie �t lef vandaan. (...) Ik snap niet dat politici, hoofdredacteuren en weldenkende mensen niet inzien dat we langzaam maar zeker de dunne zwarte lijn passeren. (...) Krijgen we naar de aanloop van de volgende oorlog �die tegen Iran- opnieuw gesubsidieerde verhaaltjes in die zogenaamde kwaliteitspers?
Weblog Arnold Karskens

Labels: , , ,dinsdag 13 november 2007

Antimartelovereenkomsten
Amnesty International waarschuwt dat Nederlandse troepen in Afghanistan gevangenen hebben overgedragen aan de Afghaanse geheime dienst die bekendstaat om wrede verhoormethoden als zweepslagen, slagen, blootstelling aan extreme kou en uithongeren. De mensenrechtenorganisatie heeft geen vertrouwen in Nederlandse, Deense en Britse antimartelovereenkomsten met de Afghaanse overheid. Deze afspraken blijken niet te werken, vindt Amnesty.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,donderdag 25 oktober 2007

Veelvoud
De oorlog en wederopbouw in Afghanistan zullen de Nederlandse schatkist minstens 1,2 miljard euro kosten. (...) Deze bedragen totale kosten zijn een veelvoud van de 580 miljoen die volgens Defensie voor de missie in Uruzgan worden uitgegeven. (...) De missie werd in eerste instantie geraamd op 320 miljoen. (...) Als de missie in Uruzgan wordt verlengd, vergt dat zeker 436 miljoen aan extra militaire uitgaven.
De Volkskrant, vandaag.

Labels: ,woensdag 17 oktober 2007

Steun
Het merendeel van de 60 tot 70 burgerslachtoffers van de slag om Chora is door Nederlands vuur om het leven gekomen. Dat concluderen de VN-missie in Afghanistan en de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Zij hebben op verzoek van de Nederlandse regering de gebeurtenissen in Chora onderzocht. Het ministerie van defensie heeft hun conclusie niet vermeld in een brief aan de Tweede Kamer.
Trouw, vandaag.

Labels: ,maandag 1 oktober 2007

Meedogenloos
De Nederlandse militairen in Uruzgan krijgen hulp van de Ghurka's die dienen in het Britse leger. Ghurka's zijn van oorsprong strijders uit Nepal en ze staan bekend om hun moed en meedogenloosheid.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: ,donderdag 27 september 2007

Corrupt
Somali�, Myanmar en Irak waren dit jaar de meest corrupte landen en ook Afghanistan deed het met een gedeelde 172e plaats niet goed.
Nu.nl, vandaag.

Labels: ,zondag 2 september 2007

Trappen tegen
Het Amerikaanse leger bombardeerde vorige week de provincie Khost in het oosten van Afghanistan met voetballen, als geschenk aan de Afghaanse kinderen. Mooie ballen, met daarop de vlaggen van verschillende landen, waaronder Saoedi-Arabi�. Maar tot dankbaarheid leidde dit niet, integendeel. Honderden Afghanen gingen de straat op om te protesteren. De vlag van Saoedi-Arabi� bevat de islamistische geloofbelijdenis 'Er is geen andere god dan God. Mohammed is de boodschapper van God.' Niet iets, vonden de Afghanen, om tegen aan te trappen.
Het Parool, zaterdag.

Labels: , ,donderdag 30 augustus 2007

And on and on and on
President Bush zal het Congres in september 50 miljard dollar extra vragen voor de oorlog in Irak. (...) Het bedrag komt bovenop de 147 miljard dollar die het Witte Huis in het komende begrotingsjaar wil vragen voor de operaties in Irak en Afghanistan. (...) Tot nu toe heeft de oorlog de Amerikanen 330 miljard dollar gekost en de operaties in Afghanistan 78 miljard dollar sinds 2001.
De Volkskrant, vandaag. Zie ook hier en verder.

Labels: , , ,dinsdag 26 juni 2007

Tegen
De militaire vakbonden zijn tegen verlenging van de missie in Uruzgan. (...) De bonden AFMP, ACOM en VBM vertegenwoordigen 90 procent van het Defensiepersoneel.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: ,dinsdag 12 juni 2007

Zonder kamerdebat
De NAVO kan het niet alleen af in Afghanistan. (...) De Nederlandse inspanningen om het land te ontwikkelen, zullen in ieder geval doorgaan tot eind 2009, aldus Balkenende.
Nu.nl, maandag.

Labels: ,vrijdag 25 mei 2007

And on and on and on
President Bush krijgt $ 100 miljard om de oorlogen in Irak en Afghanistan te kunnen voortzetten, zonder dat hij een tijdschema hoeft te geven voor de terugtrekking van de troepen. Daarmee heeft het Congres ingestemd. De uitslag is een nederlaag voor de Democraten.
NOS Teletekstpagina 128, vandaag.

Labels: , , ,donderdag 17 mei 2007

Relatief de grootste
Voor Nederland zijn de kosten van de missie naar Uruzgan bijzonder hoog. In december 2005 werden deze nog op 240 � 320 miljoen euro geraamd. Inmiddels is volgens de laatste opgave dit bedrag ongeveer verdubbeld tot 540 � 580 miljoen euro. Wie denkt dat het hierbij zal blijven, is een grote optimist. (...) Na de Verenigde Staten (12.000), het Verenigd Koninkrijk (6.300), Duitsland (3.000), Canada (2.500), Itali� (1.950) en Frankrijk (1.900) is Nederland (1.750) de zevende troepenleverancier aan ISAF. Nederland levert hiermee relatief verreweg de grootste bijdrage van de NAVO-lidstaten aan ISAF.
Kees Homan, generaal-majoor der mariniers b.d. en verbonden aan het instituut Clingendael, woensdag in de Volkskrant.

Nederlandse inlichtingenofficieren hebben in Zuid-Irak met een stroomstok gedetineerden verhoord. (...) Een luitenant-kolonel en twee onderofficieren van de Militairen Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) zouden hierbij betrokken zijn. (...) Ook hebben de MIVD�ers de arrestanten tijdens het verhoor van een hoofdkap voorzien. Eind vorig jaar ontkende de directeur voorlichting van Defensie dat er hoofdkappen waren gebruikt.
De Volkskrant, afgelopen woensdag.

Labels: , , ,vrijdag 27 april 2007

In de baan van
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geprobeerd de steun voor de oorlogen in Irak en Afghanistan te vergroten door gefabriceerde heldenverhalen te verspreiden. (...) Het leger hield na de dood van Pat Tillman, die zijn professionele carri�re opgaf om zijn land te dienen, wekenlang vol dat hij door de Afghaanse vijand was doodgeschoten. In werkelijkheid was vanaf het begin duidelijk dat hij door medesoldaten was gedood na blunders van leidinggevenden. (...) Pat Tillman kreeg postuum een hoge onderscheiding omdat hij zich in de baan van vijandelijke vuur zou hebben geworpen.
Het Parool, afgelopen woensdag.

Labels: , , ,donderdag 19 april 2007

Dramatisch uitpakken
Geheime stukken waaruit blijkt dat verlenging van onze missie naar Oeroezgan dramatisch uit zal pakken voor onze krijgsmacht, staan nu online bij De Telegraaf. (...) Gebrek aan onderdelen, gespecialiseerd personeel en reservematerieel om de in Zuid-Afghanistan zwaar lijdende voertuigen en wapensystemen te kunnen vervangen, verlamt de Task Force Uruzgan. (...) Een van de knelpunten is het zogenaamde 'mijdgedrag' van specialistisch logistiek personeel. Militairen zullen steeds vaker smoezen verzinnen om maar niet naar Oeroezgan te hoeven.
Telegraaf, vandaag. Lees het stuk hier.

Dit is natuurlijk een grote financi�le claim die neergelegd wordt, met het verzoek aan de minister van Financi�n: Los het probleem voor ons op!
Femke Halsema (GL), vandaag in Nova/DHV.

Goed dat dit naar buiten komt.
Hans van Baalen (VVD)

Labels: , ,zondag 18 februari 2007

Bondgenoot Pakistan
Deze oorlog is niet erg duidelijk. Niet op mijn niveau en niet voor de gewone soldaat die hier moet gaan vechten. (...) In Amerika krijgen ze alleen iets over Irak te horen, maar wil je weten waar de echte oorlog tegen terreur zit? In Pakistan. We vechten tegen Pakistanen, ook nu. Ik heb toegang tot de informatie, ik weet hoe het zit. Dat is ergelijk, want dat moet onze regering toch ook weten? Maar Pakistan is een bondgenoot. Als die iets misdoet, moeten we dan alweer een land binnenvallen?
Amerikaanse militair in Afghanistan, gisteren in Terzake zaterdag.

Labels: , , ,donderdag 15 februari 2007

Ridiculous war
Het probleem is dat KAV (het hoofdkwartier in Kandahar-DCL) de acties van ons en het Afghaanse leger hier niet steunt. (...) Het Afghaanse leger kan het hier niet bolwerken en gaat dus tegelijk met ons weg. Dus na zes dagen vechten geven we het gebied terug aan de Taliban.
De Britse kapitein Doug Beattie, zaterdag in Panorama (Canvas). Sean Langan volgde het leger tijdens hun bloedige gevecht om Garmser. Na verovering werd de stad direct weer verlaten.

Gaat dat echt gebeuren? (...) That's ridiculous!
Kapitein Anthony Cowley in dezelfde uitzending.

Zijn de mensen bang voor de Taliban?
Natuurlijk zijn ze bang voor de Taliban. Maar ze zijn ook bang voor de buitenlanders.
Afghaan in een reportage van Arnold Karskens, vandaag in Netwerk.

Labels: ,maandag 5 februari 2007

And on and on and on
De strijdkrachten en de oorlogen in Irak en Afghanistan staan wederom in de schijnwerpers nu de Amerikaanse president Bush naar een door de Democraten gedomineerd Congres moet voor geld. Maandag zal het staatshoofd zijn begrotingsvoorstellen indienen en de cijfers liegen er niet om. Het Witte Huis zou graag van het Congres in eerste aanleg een totaalbedrag van 245 miljard dollar krijgen om de veldtochten in Irak en Afghanistan te bekostigen. Van dat bedrag is 100 miljard bestemd voor het fiscale jaar 2006-2007. Eerder al kreeg de regering voor datzelfde jaar 70 miljard toegestopt. Het wordt daarmee met 170 miljard het duurste oorlogsjaar tot nog toe voor de VS sinds de inval in Irak vier jaar geleden.
Nu.nl, vandaag

Labels: , , ,vrijdag 26 januari 2007

And on and on and on
De Amerikaanse president George Bush gaat het Amerikaanse parlement $10,6 miljard vragen voor nieuwe militaire, economische en politieke initiatieven in Afghanistan.
Sp!ts, vandaag.

Labels: , , ,donderdag 25 januari 2007

And on and on and on
Gouverneur Abdul Hakim Munib van de provincie Uruzgan heeft opdracht gekregen 60 procent van de papavervelden in zijn provincie te vernietigen. (...) Munib erkende woensdag tegenover het persbureau ANP dat kleine boeren in financi�le problemen kunnen komen. Een oplossing hiervoor heeft hij niet.
Volkskrant, vandaag. Zie ook.

Labels: , ,woensdag 24 januari 2007

Totaler Kriek
The war on terror we fight today is a generational struggle that will continue long after you and I have turned our duties over to others. (...) We'll show our enemies abroad that we are united in the goal of victory. Tonight I ask the Congress to authorize an increase in the size of our active Army and Marine Corps by 92,000 in the next five years. A second task we can take on together is to design and establish a volunteer Civilian Reserve Corps. Such a corps would function much like our military reserve. It would ease the burden on the Armed Forces by allowing us to hire civilians with critical skills to serve on missions abroad when America needs them. It would give people across America who do not wear the uniform a chance to serve in the defining struggle of our time.
George W. Bush, vannacht in zijn 'State of the Nation' (Let op: link is een .gov).

Labels: , , , ,maandag 22 januari 2007

And on and on and on
The head of Nato forces in Afghanistan warns today that the military effort needs more money and more troops for a year-long push that he believes will defeat the Taliban. (...) "And anyway a stabilised situation is not a good enough aim. We should and can win in Afghanistan but we need to put more military effort into the country ..."
The Guardian, vandaag.

Labels: ,donderdag 18 januari 2007

And on and on and on
De Amerikaanse minister Gates van Defensie wil meer troepen naar Afghanistan sturen. Hij liet doorschemeren dat hij president Bush om uitbreiding van de troepenmacht gaat vragen. (...) De Verenigde Staten hebben nu 24.000 militairen in Afghanistan. Dat is het hoogste aantal sinds de Amerikanen het land vijf jaar geleden binnenvielen.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: , ,
Plan Afghanistan
Volgens Pentagon-rapporten heeft de DEA in Afghanistan nu ook een eigen helikoptervloot. Tevens uitgerust met een eigen inlichtingendienst kan de DEA nu los van het Amerikaanse leger operaties uitvoeren tegen de druglords en opium-labs. Waardoor voor het eerst de papaveroorlog de stabiliteitsmissie van ISAF kan doorkruisen. (...) Een recent rapport van de Verenigde Naties concludeerde dat corruptie, met name in het ministerie van Binnenlandse Zaken, neerkomt op 'overheidsbescherming van criminele smokkelactiviteiten'.
Uit: Resultaat gezocht in de papaveroorlog, een artikel van Freke Vuijst in Vrij Nederland van deze week.

Intussen bemoeit ook de drugstsaar van het Witte Huis zich met de papaveroorlog. John Walters pleitte vorige maand in Kaboel voor het vanaf de grond besproeien van de papavervelden met een verdelgingsmiddel. (...) Walters' voorstel is een stap in de richting van het besproeien vanuit de lucht. Als de Amerikanen dat bereiken, is Plan Afghanistan een exacte kopie van Plan Columbia. En is de uitkomst te voorspellen: een verloren oorlog die alleen in Washington een succes is.
Uit hetzelfde stuk.

Labels: , , ,dinsdag 9 januari 2007

Wederopbouw
Je ziet, we zijn nog steeds druk aan het bouwen: er zijn nog niet voldoende slaapvips. (...) Dat is een van de bunkers die is ingericht voor ontspanning. (...) Daar verderop is de eetzaal, maar hier komen nog wat meer gelegenheden voor ontspanning. Je ziet: de betonplaat waar straks een aantal vips op komen te staan, wordt nu maximaal gebruikt voor voetballen, maar er komen weer meer gelegenheden om te sporten. Ze zijn hier voor de zomer begonnen met bouwen (...) en we zijn nu nog steeds bezig met het bouwen van het kamp.
Majoor Peter leidt Eddy Zo�y rond op de militaire basis van Uruzgan, afgelopen zondag in 'Eddy in Uruzgan'

Maar die poort uit, dat is toch gevaarlijk? Dat zegt iedereen altijd: je moet niet die poort uit. Maar jij gaat wel die poort uit?
- We hebben heel veel force protection.
Eddy Zo�y interviewt luitenant Hanneke, in hetzelfde programma. Zie ook Arnold Karskens' Zembla-uitzending.

Labels: ,vrijdag 29 december 2006

Sprookjes
Het eerste half jaar is goed verlopen, beter dan we hadden mogen hopen.
Minister Kamp van Defensie over de wederopbouwmissie in Afghanistan, gisteren in het NOS Journaal.

Een militaire missie als in een sprookje.
Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal in dezelfde Staatsberichtenuitzending.

Labels: ,vrijdag 8 december 2006

Hunting the Taliban
Het Nachtegal van D.C. Lama. Vannacht op 3FM en Nederland 3 in het programma van Giel Beelen.

In de onlangs uitgezonden BBC-documentaire Commando: Hunting the Taleban, trekt een groepje Britse commando�s op een gegeven moment een gebied in Afghanistan binnen, waar op grootschalige wijze opium wordt geteeld. Sinds de Britten daar met hun helikopters, vliegtuigen en manschappen zitten, is de productie van hero�ne extreem toegenomen. Volgens de voice-over van de docu komt 50 procent van de hero�ne op de Britse markt uit dat gebied en op zulke momenten hoor ik in gedachten altijd Stevie Wonder zingen: I wonder why, baby....

Maar goed: schieten dat die Britten kunnen. En die cameraman van die documentaire maar wegduiken en zo goed mogelijk een plaatje proberen te schieten. Ik zou zelf waarschijnlijk ook zodanig in mijn broek pissen dat ze me echt nooit meer mee zouden nemen. Op een gegeven moment is het daar zelfs zo gevaarlijk, dat ze luchtsteun moeten inroepen. En daar is in de documentaire een rol weggelegd voor de Nederlanders. Een vliegtuig komt aangevlogen en, zo vertelt de BBC-stem ons: �drops a 1.000 pound bomb on the villages compound, ending the fight.� Een enorme rookwolk stijgt op en de Britse militairen kletsen nog even na over het feit dat het toch zo moeilijk is onderscheid te maken tussen Taliban en burgers.

Voor meer avonturen van onze eigen jongens, moesten we deze week naar televisieprogramma Reporter kijken. Tijdens de verkiezingen was er zo goed als geen aandacht voor, maar nu de invloed van de burger op de macht toch alweer achter de rug is, kunnen we weer gerust kijken hoe het er daar aan toe gaat. Geen wonder dat al die jongens zeggen dat de Nederlandse bevolking waarschijnlijk een veel te positief beeld heeft van wat er daar echt gebeurd. Of om ��n van hen te quoten: �Het lukt ons natuurlijk nooit om met 1.400 man bescherming te bieden aan een bevolking van een half miljoen.� Ik heb destijds de kamerdebatten daarover gevolgd, maar kan me niet herinneren dat dat toen zo duidelijk is gesteld.

In Reporter vertelt o.a. kapitein Hoost dat ze een tijdje een kamp van de Canadezen moesten overnemen, omdat de Canadezen zelf de Taliban gingen opjagen. En ineens snapte ik waarom de Screbrenica-veteranen van de week alsnog een insigne hebben ontvangen...

Die Canadese basis in Afghanistan was volgens de kapitein namelijk militair gezien niet zo tactisch gekozen: hij noemde het zelfs een knikkerpotje, met weinig zicht naar buiten. Screbrenica, dacht ik, want Mlladic heeft toen zelf laten filmen hoe hij langzaam en relaxed die berg afloopt, op weg naar het putje genaamd Screbrenica. Op die Canadese basis in Afghanistan, werden de Nederlanders echter al op de vijfde dag aangevallen door de Taliban. Kapitein Hoost daarover: �Dit had niemand verwacht. Ook mijn hogere niveau had verteld: �Als je daar met zoveel mensen zit, dan hoef je dit niet te verwachten.� Screbrenica, dacht ik: want als de bovenonsgestelden iets niet verwachten wat toch gebeurd, gebruik ik al een tijd lang de uitdrukking: �ze waren compleet Screbrenica.�

Een belangrijk verschil tussen toen en nu: dit keer was er wel binnen 20 minuten luchtsteun. Maar voor hetzelfde geld blijft er weer ergens een fax liggen en staat die kapitein Hoost daar even later ook uit te leggen dat ze niet op de pianospeler moeten schieten. Tuurlijk doen die jongens hun best het daar weer veilig te krijgen, maar zoals Arnold Karskens al heeft laten zien, speelt er nogal wat buiten het gezichtsveld van de Nederlandse militairen af. Dan moet het voor hen toch ook een prettig vooruitzicht zijn dat ze na al die ellende, waar uiteindelijk de politiek de verantwoordelijkheid voor draagt, toch nog ooit een insigne krijgt opgespeld. De politiek heeft tenslotte al gezorgd voor veel te veel posttraumatische stress.

* BBC/Panorama: Hunting the Taliban
* Reporter - ISAF (door embadded journalist Bart Nijpels)
* Zembla - Uruzgan Ongecensureerd (reportage door Arnold Karskens, de enige journalist die onafhankelijk van de macht een reportage in dit gebied maakte)
* Tijdlijn Afghanistan

* De oorlog in Afghanistan (Het Nachtegal dd 14 januari 2006)

* Vorige Nachtegal

Labels: ,dinsdag 5 december 2006

Wederopbouw
A Dutch jet drops a 1.000 pound bomb on the villages compound, ending the fight.
Afgelopen zondag in Hunting the Taleban (Panorama, BBC 1)

Labels: ,zondag 5 november 2006

Wezenloze oppervlakkigheid
In de aanloop van de verkiezingen lijken zowel de politici als de afzonderlijke omroepen erop gebrand iedere schijn van inhoudelijkheid te vermijden. Het lijkt een samenzwering tussen de wezenloze oppervlakkigheid waartoe nu ook de publieke omroep zich heeft bekeerd en het risicomijdende campagnevoeren van de partijen. De verzonnen 'titanenstrijd' tussen Bos en Balkenende wordt opgeblazen, met Henkjan Smits als laatste scheidsrechter. In 2002 schaamde iedereen zich diep voor de publieke afgang tijdens de Soundmixshow; ruim vier jaar later doen we er gewoon nog een schepje bovenop.
Uit: We hebben de onvrede aan onszelf te wijten, een stuk van Bas Heijne in het NRC Handelsblad van gisteren.

We verlangen inhoudelijke standpunten van de politiek, maar zijn we ook bereid ons er daadwerkelijk in te verdiepen? Waarom wordt er dan publiekelijk zo weinig gesproken over grote kwesties, niet over Irak, niet over Uruzgan, niet over het milieu, niet over globalisering? Hoe kan het dat men geen idee heeft waar de politieke partijen voor staan? (...) Misschien is het juist die kruipende gemeenzaamheid van de politiek.
Bas Heijne in hetzelfde stuk.

Labels: , ,zondag 22 oktober 2006

De Lama televizierring 2006
Arnold Karskens

Labels: ,vrijdag 29 september 2006

Keiharde V.O.C.-mentaliteit
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 30 september 2006. Vannacht rond half 2 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Het is deze maand exact vijf jaar geleden dat de oorlog in Afghanistan begon. Zou dat op dezelfde grootse wijze worden herdacht als de aanslagen op 11 september 2001? Daar zijn tenslotte substantieel meer slachtoffers bij gevallen... Niet bij de Talibanleiders overigens, want zoals de film 9/11 Press for Truth al laat zien, werden zij in de eerste dagen van de oorlog onder toeziend oog van de Amerikanen Afghanistan uit gesmokkeld.

Nee, de meest slachtoffers waren, zoals in bijna iedere oorlog, gewone burgers en kinderen. Vrijwel direct na het begin van deze oorlog toonde de president van Venezuela, Hugo Chavez, enkele foto�s van door bommen getroffen kinderen en zei: �Het is goed dat ze de terroristen zoeken, maar niet zo. (...) Je moet terreur niet met terreur bestrijden.�

Maar aan �zonne rooie� (zoals wij in Brabant zeggen) hadden wij als Nederland zijnde natuurlijk geen boodschap, want de bommen werden weer precisiebommen genoemd en het leger het sterkste, slimste en meest toegeruste leger in de geschiedenis van de mensheid. En zie: vijf jaar later is de kans groter dat dat zoontje van die zakenrelatie van de vader van de president van de Verenigde Staten (Bin Laden dus, een soort neefje van George W. Bush) is gestorven aan de tyfus dan door dat super-de-super-de-super-leger.

Volgens sommige mensen heeft het mislukken van die oorlog (en die mislukte oorlog in Irak) als positief gevolg dat Amerika nu niet zal besluiten Iran aan te vallen. Het spijt me het te moeten zeggen, maar voor de Amerikaanse regering zijn die oorlogen allerminst mislukt. De olieprijzen en -winsten zijn nog nooit zo hoog geweest; de bewakingsindustrie, de gevangenisindustrie en de wapenindustrie draaien op volle toeren en laten dat nou net de bedrijfstakken zijn waarmee die mensen al jaren hun geld verdienen.

Het enige probleem zouden de verkiezingen in 2008 kunnen zijn, maar dat is met een grootschalige aanslag en het daarbij horende patriotisme wel op te lossen. Bovendien is het overgrote deel van het mediabereik in de Verenigde Staten in handen van een klein groepje vrienden van de machthebbers en zijn de twee bedrijven die de stemmachines beheren uitgesproken Republikeins. Tijdens de verkiezingen in 2000 hebben de neoconservatieven al laten blijken er geen enkel probleem mee te hebben een verkiezinkje in eigen land te stelen.

En hoe gaat ons vaderland om met dat moderne imperialisme? De regeringspartijen konden het tijdens de algemene beschouwingen niet genoeg benadrukken: Woef woef, woef woef! Als een waar schoothondje riep Mark Rutte dat er alleen onder leiding van de Verenigde Staten vrede in de wereld mogelijk is, alsof hij de plannen van het Platform for the New American Century zelf had geschreven. Vooral ook omdat hij vlak daarvoor nog had geroepen: Repressie is keihard nodig! Jawel, met z�n allen naar de cel.

En dat is dan nog het zogenaamd liberale standpunt. Ik ging meteen aan de slag om voor dit programma een gekscherende column te schrijven over de wijze waarop de christelijke machthebbers dan wel niet moesten denken: een column waarin Verhagen en Donner, Hirsch Ballin en Balkenende mijmerden over die mooie tijd van kolonialisme en slavernij. En terwijl ik nog dacht dat dit misschien wel heel erg ver ging, hoorde ik de minister-president van Nederland in de kamer zeggen: Laten we zeggen: Nederland kan het weer. Die V.O.C.-mentaliteit!

Labels: , ,zondag 10 september 2006

Venezuela
Het is goed dat ze naar oplossingen zoeken voor het terrorisme. Het is goed dat ze de terroristen zoeken. Maar niet zo. Niet zo. Kijk die kinderen nou, gisteren leefden ze nog. Ze aten nog samen met hun ouders. En toen viel een bom. Zo'n bom die ze op Afghanistan gooien. Dat kan toch niet! Ze noemen het een vergissing. Hoeveel vergissingen volgen er nog? We vragen ze om goed na te denken voor ze iets doen. Dat eisen we. Ik zeg het nog een keer, een maand geleden zei ik het ook al: Je moet terreur niet met terreur bestrijden.
President Hugo Chavez van Venezuela in oktober 2001. De president van dit olieleverende land (derde grootste ter wereld) werd enige tijd later middels een CIA-coup afgezet.

Het eerste en belangrijkste wat ik tegen alle Venezulanen wil zeggen, is: Ga terug naar huis. Laat de rust weerkeren. Wie tegen mij is, moet maar tegen me zijn. Ik zal mijn best doen jullie op andere gedachten te brengen. Maar tegen de grondwet kunnen jullie niet ingaan. Dit is een boek voor iedereen. Zoals Popul Vhu van de Maya's. De Popul Vhu, het boek van de hele gemeenschap. Dat moet jullie erkennen. En dan nog iets: Laat je niet vergiftigen. Sta niet toe dat ze je vergiftigen met hun leugens.
Chavez nadat het volk in opstand was gekomen en de democratisch gekozen president weer was bevrijd. Belangrijk instrument in de coup vormden de commerciele televisiestations. Zie ook Chavez the film

We steunen de democratische gemeenschap in onze regio. We hebben meningsverschillen met Chavez gehad en dat zal vaker voorkomen.
Powell aan het einde van de film. De VS ontkennen iedere betrokkenheid met de coup.

Labels: , , ,zaterdag 9 september 2006


woensdag 9 augustus 2006

Verzoekplaatje op Uruzgan.FM

Beste Annemieke,

Graag zou ik een plaatje willen aanvragen voor �onze jongens in Afghanistan�. Immers: als onderdeel van de Nederlandse samenleving zijnde, worden zij min of meer ook in opdracht van mij heengezonden.

Wat deze mannen en vrouwen doen, zou ik waarschijnlijk niet kunnen. Als militair zijnde wordt er van je verwacht de opdrachten van je superieuren op te volgen en er van uit te gaan dat dat de juiste beslissingen zijn, terwijl het in mijn aard ligt dergelijke beslissingen dan weer tegen het licht te houden. Als militair ben ik dan ook uiterst ongeschikt, me dunkt.

Des te meer tijd spendeer ik aan het democratisch proces dat aan een dergelijk besluit vooraf dient te gaan. Op grond waarvan wordt besloten tot een dergelijke missie? Is de aanleiding van die oorlog (in dit geval: de aanslagen op 11 september 2001) wel zoals deze wordt voorgesteld? Zijn de doelen van onze bondgenoten in deze oorlog wel in overeenstemming met de redenen waarvoor wij onze militairen willen inzetten?

Ik moet toegeven dat daar nog wel wat twijfels over heb. Tijdens het ordenen van mijn gedachten over de juistheid van deze beslissing liep ik tegen nogal wat vragen aan, waar ik tot op heden geen antwoord op heb gekregen. De belangrijkste vragen verwerkte ik in een nummer dat ik met de Osdorp Posse heb opgenomen (Vragen aan George Bush), dat ik dan ook graag voor onze militairen wil aanvragen.

Rest mij nog mijn landgenoten een behouden terugkeer te wensen. Ik hoop oprecht dat zij in Uruzgan vele scholen, huizen, ziekenhuizen en dergelijke weten op te bouwen en dat zij de verschrikkingen van de oorlog aldaar weten om te zetten in een gevoel van veiligheid, openheid, persoonlijke vrijheid en financi�le onafhankelijkheid.

Met vriendelijke groet,

D.C. Lama

Links:
* Vragen aan George Bush.
* Toelichting op de vragen.
* Uruzgan.FM

Labels: , ,zaterdag 5 augustus 2006

Nu aan het lezen
'De president probeerde net als zijn vader toen die in het Witte Huis zat, dagelijks een deel van zijn gedachten en observaties te noteren in een dagboek. Die avond (11 september 2001-DCL) schreef hij het volgende: 'Vandaag heeft het Pearl Harbor van de eenentwintigste eeuw plaatsgevonden.'
(...)
Rice had in het kader van de nationale veiligheid een Presidentieel Directief in gereedheid dat op 10 september naar de president zou gaan. De deur was opengezet en ze stonden klaar om actie te ondernemen. Het directief had het nummer 9 meegekregen, wat betekende dat er voor Al-Quida al acht andere zaken formeel waren beoordeeld, onderzocht, goedgekeurd en afgetekend en zo tot presidentieel beleid waren verheven. (...) 'Ik weet dat er een plan in de maak was... Ik weet niet hoe ver ze daarmee waren,' herinnerde Bush zich. Dat er op 10 september een plan op zijn bureautafel zou liggen, was misschien gewoon omdat dat 'een handige datum' was, zei hij.
(...)
Vervolgens kwam Tenet aan het woord. De CIA-directeur had een aktetas meegenomen die vol zat met uiterst geheime documenten en plannen, het resultaat van ruim vier jaar werk aan Bin Laden, Al-Qaida en wereldwijd terrorisme. Hij deelde een informatiepakket uit met de pakkende titel 'Going to War'. (...) De kern van zijn plan werd gevormd door de aanbeveling dat de president de CIA, in Tenets woorden, 'uitzonderlijke bevoegdheden' zou geven om Al-Quida in Afghanistan en de rest van de wereld te vernietigen. Hij wilde een ruim opgestelde instructie die de CIA de mogelijkheid bood geheime operaties uit te voeren zonder dat voor ieder specifieke actie formeel goedkeuring gevraagd zou moeten worden. (...) Tenet had een concept voor een presidenti�le instructie voor de inlichtingendienst bij zich, een zogenoemde 'bevinding', waarmee de CIA de volmacht zou krijgen om het volledige arsenaal aan geheime instrumenten in te zetten, inclusief dodelijk geweld. (...) De CIA-directeur richtte zich daarna opnieuw op een uiterst geheim document, de 'Worldwide Attack Matrix', waarin geheime operaties in tachtig landen beschreven stonden die al in het stadium van uitvoering verkeerden of die hij nu wilde aanbevelen. (...) Met alle verzoeken van Tenet om de rol van de CIA te vergroten, stemde hij (Bush -DCL) in.
(...)
In het tweede document, twee�neenhalve pagina lang, stonden de opdrachten aan het oorlogskabinet en de verschillende diensten die Bush eerder die ochtend had uitgevaardigd. (...) Er stond UITERST GEHEIM/PEARL boven. Het codewoord PEARL was willekeurig gekozen als naam van het speciale toegangscompartiment voor de eerste fasen van de oorlog, en slechts een beperkt aantal mensen mocht de documenten inzien.'
Uit: Bush in oorlog - Bob Woordward (ISBN 90-5018-597-5, de eerste 100 dagen van WWIII op basis van interviews met en in de woorden van de Amerikaanse hoofdrolspelers, waaronder kabinetsleden en leden van de CIA* (slechts 7,50 bij de Slegte).
* criminals in action

Labels: , ,
Iets doen
'We eisen van de Nederlandse regering een krachtige oproep voor een onmiddellijk, onvoorwaardelijk staakt-het-vuren en een einde aan de bezettingspolitiek van Isra�l en de VS. Binnen de internationale gemeenschap moet Nederland zich nu daadwerkelijk inzetten voor een vredesregeling gebaseerd op het internationaal recht. Bovendien zijn er concrete maatregelen nodig die Isra�l onder druk zetten. Daarom pleiten we in ieder geval voor de onmiddellijke terugroeping van de Nederlandse ambassadeur uit Isra�l en een verbod op wapenleveranties aan Isra�l via Nederland.

Stop de oorlog! Stop de steun aan Isra�l en de VS!'
Uit: Oproep demonstatie zaterdag 13.00 uur op de Dam

Labels: ,donderdag 27 juli 2006

Onze jongens
'Bij een helikoptercrash in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia zijn woensdag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. De helikopter had zestien mensen aan boord. Alle inzittenden zijn omgekomen.'
Uit: de Volkskrant van vandaag.

'Oliemaatschappij Shell heeft donderdag opnieuw een recordwinst bekendgemaakt. De nettowinst, tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (CCS), steeg in het tweede kwartaal met 36 procent tot 6,31 miljard dollar.'
Uit: dezelfde Volkskrant van vandaag.

Labels:donderdag 25 mei 2006

Marteling
'Als ze je zo behandelen, ga je ook echt geloven: 'Ik heb vast iets gedaan, waardoor ik hier zit.' Zoals de bewakers je behandelen: als ze je uit je cel halen, mishandelen ze je. Ze halen je er zomaar uit, gooien je op de grond, zitten met z'n vijven op je nek, een ander doorzoekt dan je cel. Je zit gewoon in het grind, met vijf man bovenop je. Als je je beweegt, slaan en schoppen ze je. Dan gooien ze je je cel weer in en denk je: Wat gebeurt hier?'
Shafiq Rasul (��n van de drie Britse jongens die zonder enig proces vastzaten op Guant�namo Bay), gisteravond in Netwerk.

'We probeerden te vergeten dat we ooit familie hebben gehad. Dat moesten we verdringen: Je hebt geen moeder, geen broer, geen zus of vader, niemand. Je leven is in Cuba begonnen en eindigt daar ook. Zo keken we ertegenaan. Je moest wel. We moesten ons aanpassen en denken: Dit is normaal.'
Ruhel Ahmed, ��n van de andere 'Tipton Three', die overigens zonder enige verdere uitleg of beschuldiging na 2,5 jaar weer zijn vrijgelaten.

Labels:donderdag 13 april 2006

Support our troops: houd ze hier!
'Ik hoorde minister Kamp op televisie zeggen dat de best getrainde militairen van het land naar Uruzgan gaan. Maar dat zijn w�j toch? dacht ik. Dat moet een grapje zijn. Mijn peloton bestaat voor het grootste gedeelte uit jongens van een jaar of negentien, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden. Op een enkeling na is niemand ooit op uitzending geweest. Bij de vorige missie hadden we een goed getrainde club, maar heel veel jongens hielden het daarna voor gezien. Defensie had veel moeite om ons peleton gevuld te krijgen.'
De 20-jarige militair die weigert mee te gaan naar Uruzgan, deze week in Vrij Nederland. Zie ook deze column en deze Zembla-uitzending.

De test, die ieder peloton moet afleggen voordat het op uitzending gaat, hebben we echt met de hakken over de sloot gehaald.
Dezelfde militair in hetzelfde stuk. Herinnert u zich deze nog, nog, nog....

Labels:donderdag 16 februari 2006

Onze vriend in Uruzgan
Ze zijn mooier dan tien vrouwen. We nemen 'm mee, dan kan hij ons vermaken. Hij moet ons aan ons gerief helpen, daarna zien we wel.
Jan Mohammed, gouverneur Uruzgan, opiumhandelaar en vriend van ex-Unocal-medewerker H. Karzai (tevens president van Afghanistan) tegenover Amerikaanse militairen over enkele krijgsgevangenen. Vanavond uitgezonden door Zembla.

Labels:vrijdag 3 februari 2006

Onderscheid
"Het onderscheid tussen operatie Enduring Freedom en ISAF is bedoeld om de PvdA over de streep te trekken, laten we eerlijk zijn."
Geert Wilders gisteren in het debat over Afghanistan.

Labels:woensdag 25 januari 2006

Nederland oh Nederland (4)
Nederland, als beschaafd land waarvoor de mensenrechten gelukkig zeer belangrijk zijn, gaat daar (Afghanistan - DCL) nu naar toe. We slaan een pleefiguur als de gevangen straks slecht behandeld worden, gemarteld worden, gefolterd worden. (...) Daar is nu nog te weinig aandacht aan besteed.
Otto Vos, voorzitter Nederlands Juristen Comit� voor de Mensenrechten. (en ex-kamerlid voor de VVD)

Ik ben van mening dat die waarborgen er wel zijn (...) Maar het is wel een gebied dat niet lijkt op Oost Groningen en niet op de Kalverstraat op zondagmiddag.
VVD-kamerlid Hans van Baalen, gisteravond in Nova

Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status. Verder zal geen onderscheid worden gemaakt naar de politieke, juridische of internationale status van het land of gebied, waartoe iemand behoort, onverschillig of het een onafhankelijk, trust-, of niet-zelfbesturend gebied betreft, danwel of er een andere beperking van de soevereiniteit bestaat.
Artikel 2 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Labels:vrijdag 13 januari 2006

De oorlog in Afghanistan
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half 2 (voortaan dus een uurtje eerder!) in het programma van Giel Beelen op 3FM. Ingekorte en geactualiseerde versie van het Nachtegal dd 2 december 2005.

Toen Amerika in 2001 Afghanistan binnenviel, was dat niet omdat de Taliban zei dat men Osama bin Laden niet wilde uitleveren; ze wisten alleen niet waar ie zat. Ha, ha! Dat geloofde dus mooi niemand! E�n gast vinden in zo�n relatief klein land. Dat moest toch een peulenschil zijn!

Minister Donald Rumsfeld toonde op televisie zelfs al een kaartje met een dwarsdoorsnede van de berg waarin Osama hoogstwaarschijnlijk zat verscholen: als je via een verborgen ingang bovenaan die berg naar binnen ging, dan kon je zo trip... trip... trip.... trappetje af naar beneden, aan de ene kant kantoren en slaapzalen vinden, dan trip... trip... trip... weer een trappetje af... zalen vol munitie en geweren zien... trip... trip... trip.... ventilatiesysteem aan uw linkerhand... trip... trip... oppassen voor de tanks die in die uitgeholde berg rondreden.... en als je dan helemaal was afgedaald, kwam je Osama bin Laden vanzelf tegen.

Ik vermoed dat ze behoorlijk stoned naar een documentaire over Egyptische piramides zaten te kijken toen ze dat allemaal verzonnen.

Maar hoe dan ook: de Taliban moest niet zeuren en gewoon Bin Laden uitleveren, want anders moest Amerika hem zelf komen halen. De VS en de Taliban waren namelijk niet langer vriendjes. De Taliban was weliswaar door de Amerikanen aan de macht geholpen, maar toen zij besloten niet op de Amerikaanse voorwaarden mee te werken aan de aanleg van een oliepijpleiding door dat land, vonden de Amerikanen die gasten ineens een stelletje klootzakken. Dat was vijf weken voor 11 september 2001.

Enfin; 11 september verstreek en de VS begonnen een oorlog waarbij de Taliban werd vervangen door een president, die natuurlijk slechts bij toeval een oud-medewerker was van dat oliepijpleidingproject was. Hamid Karzai werkte namelijk bij Unocal, een bedrijf dat in 1998 al haar plannen voor Afghanistan aan het Witte Huis had gepresenteerd, waarbij de val van de Taliban als een te nemen obstakel werd omschreven.

De Amerikanen kregen bij hun oorlog hulp van de Noordelijke Alliantie, een verzameling werkloze militairen, sinds zij niet meer tegen de Russen vochten. Zij mochten aanwijzen wie er allemaal wel en wie niet bij Al Qaeda zat en kregen per aangewezen persoon betaald. Echt gecontroleerd werden die beschuldigingen niet, want zelfs vier jaar later zitten zij nog rechteloos en zonder aanklacht vast in gevangenissen als Abu Graib, Guantanamo Bay en wie weet zelfs in geheime CIA-kampen.

En nu wil onze regering dus nog eens 1.200 soldaten naar Afghanistan sturen. Het belangrijkste tegenargument: komen onze jongens straks niet weer als een overste Karremans tegenover ��n of andere veldheer te staan, waarna zij een kordon bussen moeten regelen om hun eigen hachje te redden. Misschien duikt ie zelf nog wel vanachter zo�n berg vandaan: Osama bin Laden, het zoontje van de vriendjes van de Bushjes.

Overigens zijn de Amerikanen daar wel een keer geweest: bij een berg waar Osama in zou zitten. Eind 2001 waren er ongeveer 6 � 700 journalisten uitgenodigd voor een spannende reportage bij een berg bij Tora Bora: daar zou Osama zitten! Al die journalisten werden keurig opgesteld om te kijken hoe er eerst wat B52's op die berg werden gegooid, waarna er zo�n twee dozijn groene baretten de berg oprenden. Spannend, spannend.... maar helaas: Osama had toch nog net weten te ontsnappen. Een ex-medewerker van de Amerikaanse Defensie, Gene Wheaton, geeft het zelfs toe: �Het was slechts een oefening in bommengooien en de wereld gerust te stellen dat we iets deden.�

Een hulpverlener die net uit Afghanistan is teruggekeerd zei het woensdag nog eens in Nova: �Voor de Amerikanen is alles wat zich tegen Karzai en het Afghaanse bewind verzet, Taliban en Al Queda, terwijl de werkelijkheid buitengewoon veel complexer is. (...) Als je dat allemaal op ��n hoop gooit (...), ja dan weet je wat je krijgt: namelijk gewoon een min-of-meer georganiseerde opstand.�

U merkt het al: onze militairen riskeren hun leven om een echte democratie op te bouwen, waarbij ieder tegengeluid als terrorisme wordt bestempeld. Het is nu een kwestie van afwachten hoeveel machtspolitiek onze regering zal gebruiken om hun besluit door de Tweede Kamer te drukken.

Bronnen en links:
* Tijdtabel Afghanistan (aanrader!)
* Donald Rumsfeld�s presentatie (You bet! This is serious business!) over de spannende bergen in Afghanistan is terug te vinden in de BBC-documentaire �The Power of Nightmares� Tevens bron voor de opmerking over de Noordelijke Alliantie en hun Al Qaeda-bewijsvoering.
* In de documentaire �Bin Laden�s Escape - Tapestry & Parco International� (door de Vlaamse televisie uitgezonden als �De ontsnapping van Osama bin Laden�) wordt het verhaal van Tora Bora verteld.
* Michael Moore factsheet over Afghanistan.
* Testimony by John J. Maresca, vice president international relations Unocal Corporation to House Committee on International Relations Subcommittee on Asia and the Pacific, february 12, 1998: The only other possible route option is across Afghanistan, which has its own unique challenges. The country has been involved in bitter warfare for almost two decades. The territory across which the pipeline would extend is controlled by the Taliban, an Islamic movement that is not recognized as a government by most other nations. From the outset, we have made it clear that construction of our proposed pipeline cannot begin until a recognized government is in place that has the confidence of governments, lenders and our company.
In spite of this, a route through Afghanistan appears to be the best option with the fewest technical obstacles. (...) Although Unocal has not negotiated with any one group, and does not favor any group, we have had contacts with and briefings for all of them. We know that the different factions in Afghanistan understand the importance of the pipeline project for their country, and have expressed their support of it.

* Bericht Eindhovens Dagblad over uitzetten imams.
* Nederlands artikel over Prescott Bush.
* Meer over Prescott Bush (als u 'de waarheid' per definitie niet geloofd).
* Voor meer bronnen over de Hofstadgroep, 9/11, Irak, Afghanistan, Eindhovense Jihadstrijders, de CIA etc... er is nog een heel archief op deze site.

Labels: ,donderdag 12 januari 2006

En dan toch gewoon willen blijven meedoen...
Voor de Amerikanen is alles wat zich tegen Karzai en het Afghaanse bewind verzet, Taliban en Al Queda, terwijl de werkelijkheid buitengewoon veel complexer is. (...) Als je dat allemaal op ��n hoop gooit en roept: "Dat is allemaal Taliban en Al Queda", ja dan weet je wat je krijgt: namelijk gewoon een min-of-meer georganiseerde opstand.
De net uit Afghanistan teruggekeerde directeur van CordAid Ren� Grotenhuis, gisteravond in Nova.

Labels: ,zaterdag 31 december 2005

Het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005
Hoe een landje van 9/11 hoorde; de EU-grondwet werd verworpen; waarom cannabis gelegaliseerd wordt en hoe Amsterdamse stadspropaganda aan banden werd gelegd...

Januari
Het jaar begint heftig: met een wat oudere versie van de film 9/11 in plane. De film toont beelden van het Pentagon op 11 september 2001 en ik denk weer hetzelfde als toen ik op die bewuste dag voor de buis zat: Volgens mij is er helemaal geen Boeing 757 in het Pentagon geland. Het brandje leek me ook toen al wat klein, maar nu zie ik ook foto's van de zeer smalle gaten in de verschillende ringen van het Pentagon; detailfoto's van de getroffen plekken; beelden van een zoektocht naar bewijsmateriaal (die me ook toen al bevreemdend voorkwam); vluchtgegevens van het verdwenen toestel en vrijgegeven foto's van de vermeende aanslag.

De film bereikt mij op het moment dat minister Donner in de weer is de vrijheid van meningsuiting te beperken: wie zich niet op de voorgeschreven wijze uitlaat over 11 september 2001, moet op water en brood. En aangezien ook de ausweiss ondertussen alweer is ingevoerd, besluit ik er ��n van mijn columns voor het programma van Giel Beelen aan te wijden. Het zijn tenslotte opmerkelijke beelden en er is op dat moment slechts ��n Nederlandstalige site die �berhaupt iets over "de andere kant van 9/11" schrijft: Daanspeak.com.

Goed, ik ben dan nog wel makkelijk af te leiden (die lichtflitsen vlak voordat de vliegtuigen de Twin Towers raken zijn waarschijnlijk niet zo'n hele belangrijke aanwijzing in de ontrafeling van het 9/11-mysterie; raketten lijken mij nu helemaal absurd - hoewel de onderstellen van die vliegtuigen toch echt niet van gewone Boeings zijn), maar het is dan ook nog slechts januari.

Columns gaan nog over minder belangrijke zaken, zoals roken en het kappen van het Amazonewoud (hoewel natuurlijk niet geheel onbelangrijk). En over drugs natuurlijk. Columnist De Legalees schrijft in het Legalize! war on drugsjournaal in de EssensiE over de vervuilde coke in Nederland vanuit een wat ander perspectief dan de reguliere media.

Voor Legalize! bedenk ik eind januari een actie als protest tegen de supermarktboycot van de Nieuwe Revu met hennepzaadjes. Foto's daarvan verschijnen op de site en in diverse media.

De media zijn echter vooral vol van de tsunami. 3FM komt er niet voor in actie en de giften worden (per ongeluk) twee keer afgeschreven.

Deze site kent in januari eindelijk RSS!

Februari
Maxima spreekt en D.C. Lama zingt erover in Theater de Engelenbak. Het land rept over eerwraak (Lama doet daar aan mee) en Amsterdam kent ondertussen volwaardige overheidspropaganda. Op zich wel handig: want er gebeuren duistere zaken in de Gemeente. Net zoals Lubbers natuurlijk niet vanwege zo'n kontkneep weg wordt gebonjourd, maar eerder door een uitspraak als 'Dit zijn de VS niet meer!'

En dit is het NL niet meer, want de bovenonsgestelden geven je zonder blikken of blozen aan de Amerikanen. In 2003 waren er nog mensen oprecht bezorgd dat Donner fundamentele rechtsbeginselen overboord gooide om zijn Amerikaanse war on drugs-kameraden te vriend te houden (Ook ik schreef er vele columns over: Ge�mporteerde Kafka en Nieuwe Markt (DEA in Nederland) en Paul Dietz), maar anno 2005 schijnt omgekeerde bewijslast (met bonussen voor de beschuldiger!) geen onderwerp van discussie meer te zijn.

Samen met MC Che en Macro neem ik daarom een protestnummer op tegen de uitleveringen van Nederlandse drugsverdachten aan de Verenigde Staten. Het nummer, waarin de hele drugswetgeving in 5 minuten wordt uitgelegd, is als mp3 gratis te downloaden.

Maart
Parool-verslaggever Frenk der Nederlanden en fotografe Caro B�nink komen op bezoek en publiceren een interview in deze Amsterdamse krant.

Een ge�mproviseerd MSN-gesprek met Moordgast Luuk leidt tot een korte conversatie over wacke namenpikkers; de Paus leeft nog net; Hoogervorst voelt zich moreel verheven als het om orgaandonatie gaat en Lama draait plaatjes voor Kink FM.

Maar dat zijn peanuts: Toonde 9/11 in plane site enkele hele duidelijke beelden over de gebeurtenissen in het Pentagon op 11 september 2001 (en stelde het ook de juiste vragen); nieuwe foto's en films (zoals Painful Deceptions (An Analysis of the 9-11 Attack) van Eric Hufschmid, 9-11 The Great Illusion van George Humphrey, 9-11 The Greatest Lie Ever Sold van Anthony J. Hilder en 9-11 The Road to Tyranny van Alex "alles is de duivel" Jones) tonen nog veel meer opmerkelijke zaken.

De beelden van het vliegtuig dat naar Pennsylvennia vloog... is dat eigenlijk wel een gecrasht vliegtuig waarvan de heldhaftige passagiers de kapers overmeesterden? Het ziet er in ieder geval niet zo uit, want... Waar is dat vliegtuig?

De theorie over smeltend staal (de zogenaamde pancake-theorie) van de twee WTC-torens wordt ook vakkundig weerlegd. Niet alleen is het unicum in de geschiedenis dat stalen gebouwen instorten door brand (toonaangevende brandweermannen maken gehakt van die theorie); op diverse beelden is ook simpelweg te zien dat er explosieven zijn gebruikt.

Maar de belangrijkste aanwijzingen voor een inside job (naast de vele financi�le constructies) zijn te vinden als men gebouw 7 van het WTC bestudeert. WTC 7 huisvest o.a. de CIA, het ministerie van Defensie, enkele andere overheidsinstanties en, leuke bijkomstigheid, de boekhouding van het van fraude beschuldigde Enron. Het is eigendom van Larry Silverstein, die zes weken voor de aanslagen ook de Twin Towers op zijn naam krijgt en daar uiteindelijk een flink bedrag aan verzekeringsgeld voor ontvangt. Het gebouw wordt enkele uren na de aanslagen overduidelijk met explosieven opgeblazen, wat zonder voorbereiding onmogelijk is. Silverstein geeft dat (waarschijnlijk in een vlaag van verstandsverbijstering; de controlled demolition werd live uitgezonden) ook gewoon voor de camera toe, maar daarover is in het offici�le 9/11-rapport geen woord terug te vinden: daarin staat dat men geen flauw idee heeft waarom dat gebouw naar beneden ging.

Lama houdt het onderwerp nog enkele weken in onderzoek en spreekt er dan over in Giel's programma op 3FM: de column The Grand Chessboard. Het aantal Nederlandstalige sites met info over 9/11 neemt vervolgens een gigantische vlucht.

April
Nederland houdt een echte terreuroefening: operatie Bonfire. Conclusie: de communicatie rond de ramp moet via minder schijven verlopen. Welk ��n overeenkomst met eerdere oefeningen in het Pentagon! (Zie de column Operatie Bonfire.)

Het onderwerp intrigeert. Niet alleen de zogenaamde conspiray theorie-films wekken verbazing; ook de door het Pentagon goedgekeurde films op National Geografic roepen vragen op. In de column 'Persoonlijk 9/11-verhalen' worden �Seconds from desaster: the attac on the Pentagon� en een film over ex-FBI-agent John O�Neill aan een kritische blik onderworpen.

Giel Beelen wil niet meer dat ik het er nog langer over heb... en dus schrijf ik 'Niet over 9/11'. Het aantal Amerikaanse sites over 9/11 is inmiddels flink gegroeid; ook steeds meer Nederlanders beginnen zich vragen te stellen over de gebeurtenissen die (tot nu toe) tot twee oorlogen en vele vrijheidsbeperkende maatregelen hebben geleid.

Ondertussen ziet een nulnummer van een nieuw tijdschrift het levenslicht, dat een column publiceert die de dag na de moord op Theo van Gogh is geschreven. De media pakken uit met (nieuw!) wat intelligente verhalen over het drugsbeleid en Lama tekent over Samir A.

Mei (1)
Denk je fijn Bevrijdingsdag te kunnen vieren; komt die zoon van die befaamde CIA-agent en kleinzoon van een Nazi-bankier op het graf van de bevrijders dansen. Hoog tijd om wat meer mensen op de hoogte te stellen over 9/11.

Met Def P. en Seda van de Osdorp Posse ga ik aan de slag voor het nummer 'Vragen aan George Bush.' Tientallen vragen over 9/11, die allen van een uitgebreide toelichting en vele feitjes zijn voorzien, zijn het resultaat van maandenlange research. Het mp3'tje 'Vragen aan George Bush' is gratis te downloaden; net als de videoclip van het nummer.

Def P. en ik treden met het nummer ook op tijdens de Stop Bush-demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Het optreden wordt vermeld in het ANP-bericht ('Zij stelden in een rap vragen aan president Bush over de aanslagen van 11 september. Zij vroegen zich onder meer hardop af of de aanslagen wellicht door de Verenigde Staten zelf in sc�ne waren gezet, wat door het publiek met gejuich werd ontvangen.'); de berichtgeving wordt ook opgenomen op vele sites van kranten, nieuwsuitzendingen etc., maar op papier en op de buis zwijgen alle media als de Telegraaf in WWII.

Voor aanvang van het optreden op het Museumplein zijn wij uitgenodigd het ��n en ander toe te lichten bij het radioprogramma Spijkers met Koppen. Omdat het qua tijd allemaal nogal krap is, spreek ik met de redactie telefonisch af dat wij om uiterlijk half ��n in de uitzending zitten en dat we dan met een taxi snel naar Amsterdam worden vervoerd. De Vara kampt echter met een technisch mankement; vlak voor aanvang van de uitzending is de uitzendmast bij het Utrechtse caf� afgebroken door een persoon, die zij nog net zien wegrennen. Als we om 13.40 uur het pand verlaten, is het mankement binnen enkele minuten verholpen.

Bevrijding en bezetting zijn ook het onderwerp tijdens Lama's optreden in Theater de Engelenbak.

Mei (2)
Het hoogtepunt van het jaar: KRS One komt naar Nederland!

Mei (3)
De webmaster van De Gezonde Roker (Lama's cartoonmedium van 1999 tot 2 november 2004) begint een nieuwe weblog: vetvetvet.web-log.nl. Op Frontaal Naakt verschijnt een interview met hem, met daarin Lama's beste recensie ooit: >D.C. Lama is een hele gezellige jongen.

Juni (1)
Dit is een grondwet (hoewel ernstig aangetast door de Patriot Acts) en dit is een businessplan, waarmee deze vragen weer actueel worden. En dus moest die grondwet worden weggestemd. Looked like a job for Superlama.

De peilingen waren slecht; de pers establishment en Balkenende strooide zijn hel en verdoemenis al ongegeneerd uit over het toch al angstige volkje. Tijd voor een cartoontje. De eerste wenkbrauwen fronsten; er kwam zowaar wat tegenspraak en ik besloot nog wat extra cartoons te tekenen.

Zalm reageerde geagiteerd; Hij had de boel toch al een keer eerder gefopt? Moest hij dat dan nog eens uitleggen? Dergelijke fratsen liet hij liever over aan zijn voormalige staatssecretaris en Ome Bolk's oud-collega. Als het aan hem lag, dan zouden ze die Lama....

Voor Donner was het allemaal lekker eenvoudig; Balkenende kon de spanning bijna niet meer verdragen en Zalm ging in de leer bij zijn Amerikaanse vrienden. Zonder dat Balkenende dat overigens helemaal vertrouwde...

Ik gaf voor de zekerheid nog een stemadvies, schreef een Nachtegal over de EU-Grondwet en toen was het wel zo'n beetje bekeken: ruim 61 procent stemde tegen en een kleine 39 procent was v��r.
(Ook Andr� Rouvout en Harry van Bommel leverden overigens hun bijdrage.)

Juni (2)
Iets anders: ik moest de drugs nog legaliseren. En omdat je natuurlijk niet alle doelstellingen in je leven in ��n jaar moet realiseren, legde Stichting Legalize! dit jaar tijdens haar demo de nadruk op het legaliseren van cannabis. U mag zelf bepalen in hoeverre dat dan weer gelukt is...

Het was in ieder geval een geslaagde demo; het pamflet was lekker duidelijk en de foto's spreken voor zich. Voor wie het nou nog niet begreep, schreef ik nog een Nachtegal: Alw��r over het legaliseren van cannabis.

Juni (3)
JP en meneer Gerrit zijn de hoofdfiguren in een nieuwe strip van D.C. Lama: Gerrits Grote Flipperkast. Er verschijnt echter slechts ��n deel: de strip is gemaakt in PowerPoint en veel mensen schijnen dit programma niet te hebben. Heeft u het toch? Klik dan hier en klik onder 'Bladeren' op volledig scherm.

Juli
In Schotland verzamelen de leiders van de G8 om te spreken over armoede en milieuvervuiling; in Londen ontploffen de bommen. Het gekraai over Al Queda maakt achterdochtig; niet alleen over Londen (waar heel toevallig net een oefening gaande was), maar zelfs over de moordaanslag op Theo van Gogh. Al in juli speculeer ik over de rol van de geheime diensten hierbij. (Over beide terroristische aanslagen later meer.)

Mohammed B. (van de Partij van de Jihad) wordt ondertussen veroordeeld en het openbaar vervoer staakt tijdens veteranendag. Peijs zeurt over losse voorwerpen op de achterbank en na sellout 1, 2 en 3 valt zelfs Remco C. van zijn voetstuk.

Een van Nederlands grootste kunstenaars, Marten Toonder, overlijdt. Op televisie herinnert hij alle na-oorlogse verzetshelden nog even fijntjes aan wat feitjes uit de geschiedenis:

"De Telegraaf was tot '44 een gewone krant, even fout als alle kranten waren. Daar stond precies hetzelfde in. Er was ��n lijn, nergens zag je 'hij is erger'. (...) In de hele oorlog is het woord foute krant niet gevallen, hoor. Pas toen die SS'er aan het hoofd kwam, toen zei ik: Ik wil niet voor een foute krant werken. Dat is niet algemeen bekend."

Augustus
Sail in Amsterdam; Willempie vaart; we leveren weer eens iemand uit en de televisie vindt vooral zichzelf interessant.

September
Altijd fijn om te merken welke effecten het Nachtegal ook op lokaal gebied heeft (zie ook de column Stadspropaganda), maar er zijn wel belangrijkere invloeden:

De column The Grand Chessboard dient als leidraad voor een Twee Vandaag-uitzending over 9/11. Vreemd genoeg worden daarin de belangrijkste aanwijzingen en beelden weggelaten (geen woord over het Pentagon of WTC gebouw 7 bijvoorbeeld).

In veel opzichten is dat net zo vreemd als bij de BBC: de docu The Power of Nightmares (gratis te downloaden) zegt in principe ook vrijwel alles, behalve: ook 9/11 was a inside job.

De rest van journalistiek Nederland is nog steeds niet wakker; toch willen zij steun voor hun behoud. In twee columns volgen overdenkingen over Nova: Hip Hop bij Nova en Nova en buitenwiet.

Belangrijker dan Nova is die andere oorlog waar Nederland aan mee doet: de war on drugs in Columbia. Niet alleen in de column Nova en buitenwiet wordt daaraan aandacht besteed; ook via de column Enduring Freedom (voorgelezen tijdens een uiterst dronken zeilvakantie) hoort Nederland dat minister Donner die oorlog met nog extra financi�le middelen heeft opgevoerd.

In Nederland wordt het beleid ondertussen gewoon door je strot geduwd; in Itali� fraudeert men iets openlijker. De SGP krijgt geen subsidie meer en Balkenende is ondertussen bang voor nog meer D.C. Lama-cartoons en wil geen discussie meer over de EU-grondwet.

Oktober
Na EssensiE nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 en 99... volgt onvermijdelijk:

EssensiE nummer 100!
100 gedeeld door 12 jaar geestverruimend en met D.C. Lama-columns.

En dat dergelijke andere geluiden hard nodig zijn, blijkt wel als de Gemeente Amsterdam besluit blowers op straat voortaan gewoon te kunnen oppakken. Gelukkig is er ook nog altijd het Nachtegal op 3FM, waar ik alle verboten van het voorheen zo tolerante stadje nog mag opsommen.

Met de publicaties van cartoons verloopt het minder voorspoedig. De hoofdredacteur van De Gezonde Roker werd vorig jaar al vermoord; de hoofdredacteur van Vetvetvet is het na een jaar gezeik over hoofddoekjes alweer helemaal beu en stopt ermee. Geen prinses Irene die daar een onderhandelaar voor op pad stuurt.

Alle tijd dus om weer eens wat te doen aan mijn autobiografische strips. Na deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 verschijnen er weer een nieuwe episodes:

deel 14, deel 15, deel 17 en deel 18.

De Gemeente Amsterdam verzorgt ondertussen gewoon haar eigen media. Het krantje AmsterdamSport is weer een nieuw dieptepunt in stadspropaganda, waar ik dan weer een column over voor mag lezen.

Echt Amsterdams kankeren op de Gemeente kan dan nog altijd in Feest op de planeet in Theater de Engelenbak.

November
Alle bestuurdertjes rollebollen over straat: wie mag op 2 november de waxinelichtjes aansteken? Ik besluit op die dag cartoons van De Gezonde Roker te gaan verkopen, want Theo zou het zo gewild hebben. (Uiteraard, zo fluistert hij me zojuist nog in!) Voor 2 minuten maak ook ik daarom de overstap naar Talpa.

Maar een jaar na 2 november zijn nog vele belangrijkere zaken aan het licht gekomen. Dankzij Netwerk, Katja Schuurman en consorten, Zembla en ene professor Omar Mounir van de Law School of Casablanca (wanneer wordt die man nou eens ge�nterviewd op de Nederlandse televisie?) begint de ware toedracht van de moord op de Theo van Gogh langzaam duidelijk te worden. 10 verwante punten som ik op in het programma van Giel.

Want dat niet alleen de aanslagen van 9/11 een inside job waren, is ondertussen wel duidelijk. Londen, Madrid, Casablanca... Het komt allemaal ter sprake in het Nachtegal van 18 november 2005. Van de aanslagen van Londen maak ik zelfs nog een reconstructie:

Het is 7 juli 2005: in Schotland zijn de belangrijkste wereldleiders verzameld. Die dag is het dreigingsniveau van terreur na lange tijd toevallig net verlaagd, waardoor er minder directe communicatie tussen de verschillende instanties plaatsvindt. Het bedrijf Visor Consultants (een bedrijfje van een oud Scottland Yard-medewerker) maakt zich ondertussen op voor een terreuroefening: wat zouden zij moeten doen als er bommen zouden afgaan op de metrostations, die (uiteraard geheel toevallig) even later allemaal rond het geplande tijdstip daadwerkelijk getroffen worden. Al Qaeda! krijsen de deskundigen, want zo�n gelijktijdige aanslag schijnt heel moeilijk te realiseren zijn. Terug naar de feiten: Op treinstation Luton nemen de drie zelfmoordterroristen de trein naar station Kings Cross. Daar... lees hier de hele reconstructie met alle bijbehorende linkjes.

Een therapeutisch stripje tekenen werkt overigens heel verhelderend...

December
Natuurlijk zijn al die aanslagen niet slechts ter tijdverdrijf. Ze vormen en vormden de opmaat voor imperialistische oorlogen, die -zoals gebruikelijk- als vrijheidsoorlogen worden gepresenteerd. Ook zonder 9/11 is die leugen al te doorzien, zoals in de column 'De oorlog in Afghanistan' nog eens wordt samengevat. D'66 ontvangt gelukkig ook altijd D.C. Lamail, maar of ze dit keer wel vasthouden aan hun principes...

Verder is het aan anderen om voor quotejes, beschrijvingen, geschiedenisfeitjes, opmerkelijkheden en dergelijke te zorgen.

Want wie gelooft D.C. Lama nou?

When you hit 33 now you can see
That it's all about skill and a love for the art
Not whose above or whose below in the chart
You got to look in your heart
It's there where you start
I and Hip Hop are never ever ever apart

Down the charts - KRS One

* Jaaroverzicht 2004

Op de hoogte blijven in 2006?
* Bookmark deze site: hij wordt enkele malen per week ge-update.
* Maak gebruik van RSS.
* Meld je aan voor D.C. Lamail: Ongeveer eens per maand cartoons, columns, verhalen, strips en info. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar dclama@hotmail.com met aanmelden of iets dergelijks in het onderwerp. Afmelden gaat net zo eenvoudig.

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,