zondag 31 januari 2010

Geachte volksvertegenwoordiger,
Deze week debatteert u over het drugsbeleid. Ik maak mij grote zorgen over de richting waarin dit beleid zich de laatste jaren ontwikkelt. Harm reduction -beperking van de schade door drugs- is verruild voor repressie en criminalisering. Het aantal coffeeshops is gehalveerd, de gedoogde bezits- en verkoophoeveelheid ging van 30 naar 5 gram en (thuis)teelt van cannabis wordt keihard vervolgd.

Waar Nederland voor repressie kiest, opteren steeds meer landen (Portugal, Tsjechi�, VS) voor decriminalisering. Juist nu zou Nederland zich internationaal hard moeten maken voor regulering van cannabis.
Uit de brief van de Vereniging Opheffing Cannabisverbod voor alle Tweede Kamerleden, die op 4 februari vanaf 19.00 uur vergaderen over het 'hoofdlijnendebat drugsbeleid'.

Labels: ,vrijdag 29 januari 2010

Recente posts
Deze site is via onderstaande linkjes te bekijken, via meest recente posts, maar ook door naar beneden te scrollen. (Vergeet iig de zijnavigatie)

* Dansen op de vulkaan dd 26 januari 2010
* De commissie Lama/Davids (column voor de EssensiE van februari 2010)
* Inhoud EssensiE januari 2010 (en december en november 2009)
* Inhoud Zone 5300 nummer 88
* Osdorp Posse forever! (column voor de EssensiE)

Ongeredigeerde ingezonden stukken van Derrick Bergman:
* De media en het drugsdebat: verpletterende stilte
* Nieuwe aanpak wietteelt brengt ons van de regen in de drup

Quotes over Irak en de commissie Davids: een samenvatting; het belang; een oordeel; een ontkenning met herinnering; de mogelijke Nederlandse actieve steun en de vragen daarover.

Quotes over drugs en cannabis: de kwade machten; de tegenwerking; de bewijzen; het verzet; het inzicht; en de uiteindelijke winst!

Quotes over privacy: t.o.v. politie; douane; overall; Justitie en in een cartoon

Quotes over uw boodschappen: voor aankoop en na aankoop.

Andere sites van D.C. Lama:
* Koning Lama 1 op You Tube
* D.C. Lama op Hyves (wordt gratis vriend!)

Op de hoogte blijven van de activiteiten van D.C. Lama? Geef je dan op voor D.C. Lamail via een mailtje naar dclama@hotmail.com met als onderwerp 'Ik vind je beter dan Harry Mulisch!'

Labels:donderdag 28 januari 2010

Some pigs...
De politie als handhaver van de wet, daarvan verwacht ik dat ze zich ook zelf aan de wet gaan houden.
Janette Beuving van het College Bescherming Persoonsgegevens, over de weigering van de politiekorpsen IJssellanden en Rotterdam Rijnmond om te stoppen met de automatische nummerplaatregistratie, vandaag in het 8 uur Journaal.

De politie wil dat wel, maar dan moet de wet worden aangepast. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft beloofd dat hij zo snel mogelijk met een wetsvoorstel komt.
8 uur Journaal, vandaag.

Wie verdient de Big Brother Awards Publieksprijs?
(...)
0 CDA
www.bigbrotherawards.nl

Labels: , ,dinsdag 26 januari 2010

Dansen op de Vulkaan
Ook vandaag sloot D.C. Lama de Open Bak bij Theater De Engelenbak weer af met een lied over de afgelopen week.

U kunt het nummer via deze link als mp3 beuisteren.

De tekst luidde:

In Belgi� blokkeert men nu bij Opel eens de poort,
Dus in plaats van Jupiler, drinkt men daar wielen en dashboard.
Google censureert niet en verdwijnt uit China
Zo vindt men nooit een antwoord op vragen rond W�rtsil�.

Het OM heeft moeite met te veel medische strafzaken,
Ik zeg: Zet die maar op de stoep, als je die snel kwijt wilt raken.
De Paus, die wil meer priesters actief op internet.
Ik vind persoonlijk dat daar al te veel kinderporno op is gezet.

Refrein:
Maar we trekken ons er niets van aan
We beginnen weer van voren af aan
Het is altijd zo gegaan, nooit iets anders gedaan
Dansen op de vulkaan

Geert W. voor de rechtbank voor de vrijheid van m.u.
Want d. is ong. de status van v.v.m.u. nu
Dat wil z. dat j. z. kan wat j. wil,
maar d. j. n. m. m. z� weet ik veel.

Dat schijnt dus politiek te zijn, wat door de moslims komt,
Maar als G. z'n b. weer open t., dan hoor j. niets dan stront.
G. wil alleen maar show en z'n ge-l. begint te storen,
Eerst zo'n k-film gemaakt, die ie ons dan twee keer laat horen!
Refrein

Een beving, dan stort alles in en een ramp is snel geboren.
Gelukkig zijn er dan ook mensen die meteen iets laten horen.
Reddingswerk en omdat zoiets nou eenmaal niet zo sexy is
Krijg je Waylon en Borsato, Linda en Guus Meeuwis.

Geen VN, Rode Kruis of het Amerikaanse leger,
Maar Beau van Erven Dorens, want die is toch integer.
Ondanks kritiek van 't WRR, verdubbelt Koenders dat bedrag,
Dat wil zeggen, als de ANWB zegt dat dat mag.
Refrein (2x)

Labels:zondag 24 januari 2010

Illegal
De Britse regering heeft voor de aanval op Irak in 2003 duidelijk advies gekregen dat de geplande Amerikaans-Britse invasie illegaal zou zijn. Dit melden de kranten The Observer en The Independent on Sunday zondag.
Nu.nl, vandaag.

Labels:vrijdag 22 januari 2010

De commissie Lama/Davids
Column van D.C. Lama voor de EssensiE van februari 2010

Dat er uiteindelijk toch nog een onderzoek naar de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak is gekomen, is natuurlijk grotendeels aan mij te danken. In talloze citaten, columns en cartoons -de zogenaamde 3c-methode- heb ik daar via mijn site dclama.nl op aangedrongen, en het is bekend dat Balkenende doodsbang is voor vooral cartoons. Vandaar het bestaan van interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek. De commissie Davids was dan ook vooral bedoeld om mijn getreiter, zoals Balkie dat ongetwijfeld ervaren heeft, te laten stoppen. Je kunt tenslotte niet eeuwig bezig blijven cartoonisten te arresteren.

Liever had ik een parlementaire enqu�tecommissie gehad, maar omdat ik mij vervolgens heb geconcentreerd op de juiste druk op voorzitter Davids, wist ik hem zover te krijgen toch onafhankelijk te opereren. Ik tekende een zich onder een grote stapel Irak-dossiers verschuilende Balkenende en liet Davids in dezelfde cartoon de geruststellende woorden spreken: 'Maar �k ben het, Willibrord Davids'. (1) Het heeft de voorzitter duidelijk dwars gezeten, zodat hij er alles aan heeft gedaan om bij de presentatie van het rapport triomfantelijk te kunnen roepen: 'Ieder verwijzing naar de doofpot, onder het tapijt schuiven of achterkamertjes werp ik verre van mij, wat commentatoren, tekenaars, romanschrijvers, bloggers en twitteraars daarvan ook mogen vinden.' (2)

In het rapport zelf sta ik verscheidene keren vermeld, zoals in 'In Amsterdam demonstreerden tussen de 45.000 en 80.000 personen' (3) en de vele keren dat eraan wordt gerefereerd dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de Amerikaanse inval was. (4)

Andere keren lijk ik bewust uit het rapport te zijn weggelaten. Zo wordt over het ontbreken van een brede maatschappelijke discussie over de aanstaande oorlog w�l de column Bas Heijne uit het NRC van 15 februari 2003 aangehaald (waarin hij opmerkt dat er meer inkt vloeit over Ayaan Hirsi Ali en Gretta Duisenberg dan over de naderende oorlog), maar geen woord over mijn column van twee dagen eerder, waarin ik zeg dat die oorlog ons land simpelweg geen ene reet kan boeien omdat de doden niet in Westen vallen (5). Het zou er mee te maken kunnen hebben dat de column de bemoedigende titel 'Verzin een creatieve terreurdaad en win!' draagt en dat informatie van de inlichtingendiensten -zie het rapport- niet altijd goed wordt doorgegeven.

De commissie Davids heeft de conclusies van mijn website echter grotendeels overgenomen. Daar is immers al jaren te lezen dat die oorlog niet over massavernietigingswapens ging, in strijd was met het volkenrecht en dat het kabinet doof was voor alle zinnige tegenargumenten. Dat een commissie van louter professoren en meesters in de rechten zeven jaar later tot dezelfde conclusies komt, beschouw ik als bemoedigend. Dat het niet langer dan drie kwartier heeft geduurd om te besluiten de Amerikanen in hun moderne kruistocht te volgen, vond ik desondanks nog wel verrassend. Gelukkig heeft ons land geen rode knop voor het afvuren van kernwapens, want dan acht ik de kans groot dat ambtenaren van Buitenlandse Zaken in een verloren tussenuurtje besluiten bijvoorbeeld Bulgarije van de kaart te vegen.

Uiteraard zijn er in vergelijking tot mijn site nog wel wat hiaten in het rapport te vinden. Zo schrijft de commissie niets over bijvoorbeeld de imperialistische plannen van the Project for the New American Century van v��r 2001 en het opgeblazen WTC-gebouw 7 op 9/11, maar dat euvel omzeilt de commissie door haar onderzoeksgebied te beperken tot Nederland en de periode zomer 2002-zomer 2003. Wat je in het rapport ook niet aantreft zijn politieke conclusies, terwijl ik op mijn site w�l heel duidelijk stel dat die christelijke Bushlikker van een kut-Balkenende echt heel snel moet opzouten. Het is jammer dat de commissie deze bewoordingen niet heeft overgenomen.

Als Balkenende het nu heeft over 'de kennis van toen en nu', suggereert hij dat hij dclama.nl slechts sporadisch bezoekt. Flauwekul natuurlijk: hoe is dat onderzoek er anders gekomen? Het is maar goed te constateren dat de conclusies van de commissie Davids duidelijk zijn: Ze zouden echt wat vaker naar mij moeten luisteren.

1 Zie www.dclama.nl
2 Presentatie Rapport commissie Davids dd 12 januari 2010
3 Rapport commissie van onderzoek besluitvorming Irak, bladzijde 67
4 Rapport commissie van onderzoek besluitvorming Irak, hoofdstuk 4
5 Column in het radioprogramma van Giel Beelen dd 13 februari 2003

Labels:woensdag 20 januari 2010

Geheime procedure
Van Bommel: Met respect voor het antwoord van de heer Fasseur: ik vroeg expliciet naar de procedure die de regering hanteert met betrekking tot geheime operaties. (...) Kent u die procedure en acht u het toelaatbaar dat in een voorkomend geval dat de Nederlandse regering nu nog zwijgt over operaties die in het verleden hebben plaats gehad?
Fasseur: Dat is naar mijn mening een politieke vraag. Een oordeel vellen over de juistheid van de regering om dit...
Van Bommel: Voorzitter, met alle respect, dat is geen politieke vraag. Het gaat om een procedure die is vastgelegd met betrekking tot de werkwijze van geheime operaties.
Fasseur: ...
Voorzitter: Ik constateer dat de heer Fasseur antwoordt op de wijze waarop hij antwoordt en hij staat vrij zo te antwoorden. Wellicht dat de heer Davids...
Davids: Nee
Voorzitter: Geen toevoeging. Dan ga ik nu over naar de volgende vraagsteller.
Discussie tijdens de hoorzitting van de commissie Davids in de Tweede Kamer, gisteren.

Labels:
Poor on Forensics
The report on the Iraq War published by the inguiry committee chaired by Davids is an outstanding analysis in my view. In one aspect however it is poor. The quality of the forensic investigations regarding Dutch military and intel involvment in the Iraq War is harming the quality of the report. (...) A good forensic investigation never limits itself to a top-down approach only. This is of special importance in situations with a double hierarchy. As a consequence we do not know for sure that there was no Dutch military involvment in the Iraq War. Perhaps an even more important question is why a outstanding report is so poor in one aspect.
Roger Vleugels in Fringe Inteligence No. 195, 16 januari 2010.

Labels:dinsdag 19 januari 2010

Van grote betekenis
Het Irakdossier belichaamde een belangrijke vraag van oorlog en vrede. In de internationale relaties van de laatste halve eeuw is het van grote betekenis dat er geen precedenten worden gecree�rd die later lastig of gevaarlijk zijn. Het Handvest van de Verenigde Naties bevat een hoofdstuk over de vreedzame regeling van geschillen en een verbod van aggresieoorlog, bepalingen die juist tot doel hebben te voorkomen dat staten elkaar aanvallen omdat de politieke leiding van de een die van de ander niet bevalt. De aanval op Irak had juist deze doelstelling. Krijgszuchtige politici en militairen in tal van landen zouden kunnen menen daarin een voorbeeld te kunnen zien van militaire actie tegen onsympathieke landen. Aan de strekking van het Handvest zou aldus tekort worden gedaan, zulks tot schade van elk streven naar internationale vrede en veiligheid. Naar het oordeel van de Commissie is deze dimensie van het Irakprobleem onvoldoende doorgedrongen tot de Nederlandse regering en het Nederlandse besluitvormingsproces.
Rapport commissie van onderzoek besluitvorming Irak ('Commissie Davids'), blz 121

Labels:
Volksverlakkerij
Als de problemen met coffeeshops echt zo erg zijn als het CDA doet geloven, dan waren burgers zelf wel een handtekeningenactie begonnen.
David Rietveld (GroenLinks) over het zogenaamde 'burgerinitiatief' dat het CDA op touw heeft gezet om coffeeshops uit Haagse woonwijken te verbannen, vandaag in de Pers.

Labels: , ,maandag 18 januari 2010

US waves white flag in disastrous 'war on drugs'


After 40 years of defeat and failure, America's "war on drugs" is being buried in the same fashion as it was born � amid bloodshed, confusion, corruption and scandal. (...) The "war", declared unilaterally throughout the world by Richard Nixon in 1969, is expiring as its strategists start discarding plans that have proved futile over four decades: they are preparing to withdraw their agents from narcotics battlefields from Colombia to Afghanistan and beginning to coach them in the art of trumpeting victory and melting away into anonymous defeat. (...) Prospects in the new decade are thus opening up for vast amounts of useless government expenditure being reassigned to the treatment of addicts instead of their capture and imprisonment. And, no less important, the ever-expanding balloon of corruption that the "war" has brought to heads of government, armies and police forces wherever it has been waged may slowly start to deflate.(...) Last month, the US House of Representatives gave unanimous approval to a bill creating an independent commission to reconsider domestic and international drug policies and suggest better ones. (...) For the lives and sanity of millions, the seeing of the light is decidedly late. (...) This year should be the year that common sense vanquishes the mailed fist in an unwinnable war against an invisible enemy.
The Independent, gisteren.

Labels:zaterdag 16 januari 2010

Cartoon van 23 januari 2002 (1), maar nu met JP de MP (2)

(1) n.a.v. Willem Alexanders reactie op het onderzoek van professor Baud naar de rol van Zorreguieta in het Videla-regime. Gepubliceerd op De Gezonde Roker.
(2) Dat moet u zelf maar even bedenken.

Labels:vrijdag 15 januari 2010

Bananenrepubliek
Als je een oorlog voert z�nder mandaat, dan ben je niet meer dan een bananenrepubliek.
De Tilburgse hoogleraar internationaal recht Willem van Genugten, vandaag in NRC.

Labels:woensdag 13 januari 2010

Juist
Onze commissie biedt feiten over de besluitvorming waar die onvolledig of eenzijdig was, we concluderen dat er geen volkenrechtelijke legitimatie was, enzovoorts. Maar welk politiek oordeel je daaraan geeft, daar heb ik me niet mee bezig gehouden. (...) De juridische argumentatie vinden wij als commissie te zwak: we vinden de rechtvaardiging voor de oorlog niet valide. Toch treft u het woord �juist� of �onjuist� in ons rapport niet aan.
Willibrord Davids, vandaag in de Volkskrant.

Labels:
2700 seconden
Minister De Hoop Scheffer was in de zomer van 2002 net aangetreden, of hij hield met een paar van zijn ambtenaren begin augustus van dat jaar op zijn ministerie een brainstormsessie over Irak. Op die sessie, die maar kort heeft geduurd -een van onze gesprekspartners zei daarover: niet langer dan drie kwartier-, werd de basis gelegd van het kabinetsstandpunt dat tot de inval in maart 2003 heeft standgehouden.
Willibrord Davids bij de presentatie van het Irak-rapport.

Van kabinetszijde werden slechts die gegevens overgenomen die pasten in het reeds ingenomen politieke standpunt.
Willibrord Davids tijdens dezelfde presentatie.

Labels:dinsdag 12 januari 2010Ik heb al gezegd dat wij best met elkaar verbeterpunten kunnen constateren, en daar gaan we dan met elkaar aan werken.
Pieter van Geel, fractievoorzitter van het CDA, n.a.v. het rapport van de commissie Davids, waarin o.a. werd gesteld de oorlog in Irak in strijd was met het Volkenrecht, dat VN-rapporten over wapeninspecties selectief werden ge�nterpreteerd en de Tweede Kamer onvolledig en mogelijk onjuist werd ge�nformeerd. Vandaag in het NOS Journaal.

Labels: ,vrijdag 8 januari 2010

Moussaoui
Zacarias Moussaoui, de 'twintigste kaper' bij de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten, is gisteren ook in hoger beroep veroordeeeld tot levenslange gevangenisstraf. Zijn veroordeling was aangevochten omdat de Amerikaanse overheid had geweigerd vertrouwelijk bewijsmateriaal dat hem mogelijk kon ontlasten, te delen met zijn verdediging. Ook zou hem de vrije keuze van een advocaat zijn ontzegd. (...) Moussaoui (41), Frans staatsburger van Marokkaanse afkomst, is de enige die terecht heeft gestaan in verband met de aanslagen van 2001.
NRC, gisteren.

Labels:woensdag 6 januari 2010

EssensiE nummer 151 (januari 2010)
Een nieuw jaar = een nieuwe maand = een nieuwe EssensiE, vanaf nu in je coffee-, grow- of smartshop! Met op de cover oud-premier Dries van Agt (CDA), die de Cannabis Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen en dat deed met de woorden:

'Het getij is tegen ons. De ontwikkelingen lijken -lijken sterk zelfs- de verkeerde kant op te gaan. Maar tenslotte, wis en zeker, zal tolerantie het winnen van repressie. We shall overcome.'

Derrick Bergman schreef een artikel over de uitreiking. De prijs werd Dries van Agt uitgereikt door Edith Ringnalda, EssensiE-columnist en grote liefde van voormalig EssensiE-columnist en voormalig winnaar van de prijs- Simon Vinkenoog. Ook met haar een interview, n.a.v. het verschijnen van haar boek Heer en meester, een liefdesverklaring.

Uiteraard de columns D.C. Lama (het verhaal 'De vulpen'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars ('Het verbod op drugs is dan ook de protestantse voortzetting van de katholieke inquisitie en de heksenvervolging.'), Edith Ringnalda en Giel Beelen.

Verder een uitgebreide special over grond (Voor iedere manier van kweken het ideale substraat, de waarde van goede aarde, beestjes tegen beestjes, kokos: een duurzaam substraat, en meer van dergelijke inzichten), coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:zondag 3 januari 2010

Wat volgt na de bodyscan?
De volgende ontwikkeling op het gebied van terrorisme en luchtvaart zal de billenbom zijn. Die dook begin oktober al even op in de media. Het explosief wordt als een zetpil ingebracht en is dus onzichtbaar voor de bodyscanner. De vraag is dan ook niet �f, maar wann��r de billenbom bij luchtvaart wordt ingezet. Terwijl we wachten op het antwoord is het wellicht verstandig om wat tijd te besteden aan reflectie in plaats van reflexen.
Benno Baksteen, voorzitter Platform Duurzame Luchtvaart en voormalig voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, dit weekend in het NRC-artikel 'Wat volgt na de bodyscan?'

Labels: ,vrijdag 1 januari 2010

Een geweldig 2010!
- B�h, wat vulgair.
- Hoeiboei onwaardig
- Ik begrijp deze humor ook niet.
- Keer ik mij net vol walging van populist van der Wal af krijg ik dit onder ogen op deze, voorheen?, kwaliteits site. Jammer hoor.
Reacties op onderstaande cartoon op Hoeiboei.nl

Labels: , ,