donderdag 31 december 2009

Bodyscan

Labels: , ,woensdag 30 december 2009

Privacy 2010
Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft vandaag contact gehad met de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano. (...) Vanaf zijn vakantie-adres in de VS zei de minister een brief aan de Kamer te sturen waarin hij aandringt op snelle inzet van de bodyscans op Schiphol.
NOS Journaal, gisteren.

Met de jaarwisseling worden agenten in tien politiekorpsen uitgerust met camera's. (...) 'Als dit een succesvol middel is (...), natuurlijk zullen we dat dan uitrollen over heel politie Nederland.'
NOS Journaal, gisteren.

De encryptie die gebruikt wordt om bijna 80 procent van de mobiele telefoongesprekken priv� te houden, is gekraakt en de methode om dat te doen ligt op straat. Hierdoor zou theoretisch iedereen deze gesprekken af kunnen luisteren.
De Telegraaf, gisteren.

Labels:
De media en het drugsdebat: verpletterende stilte
In januari debatteert de Tweede Kamer over het drugsbeleid. Er is genoeg stof voor discussie, al is daar in de media weinig van te merken. De berichtgeving over drugs beperkt zich tot misdaadjournalistiek, voor fundamentele vragen of een weerwoord is nauwelijks ruimte.
Door Derrick Bergman

Op 15 december bood de Vereniging voor Cannabis Consumenten een petitie met ruim 35.000 handtekeningen aan bij de vaste Kamercommissie VWS, voor het behoud van de sociale functie van de coffeeshop. Een burgerinitiatief pur sang, waaraan maanden vrijwilligerswerk in heel Nederland vooraf ging. In de landelijke media werd er geen woord aan gewijd. Hetzelfde geldt voor het Cannabis Tribunaal dat een jaar geleden plaatsvond in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Twee dagen lang discussieerden wetenschappers, activisten, ondernemers en politici over de toekomst van het Nederlandse cannabisbeleid. Voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas leidde het felle slotdebat tussen CDA-Kamerlid Cisca Joldersma en Hans van Duijn, ex-voorzitter van de Nederlandse Politiebond en fel tegenstander van de war on drugs. In oktober 2009 kregen alle Kamerleden en de belangrijkste landelijke media een dubbel-dvd opgestuurd met een verslag van het Cannabis Tribunaal. Opnieuw volgde een verpletterende stilte.

Als kranten en televisierubrieken over cannabis berichten, dan gaat het over de 'cannachopper' en krijgt de politie volop ruimte om dit nieuwe wapen in de 'oorlog tegen de illegale wietteelt' te demonstreren. Kritische vragen blijven uit, aanvechtbare aannames worden als feiten gepresenteerd. Een treffend voorbeeld was de berichtgeving van het NOS-Journaal (21 september 2009) over het aantal jongeren dat met 'cannabisverslaving' wordt opgenomen. Over 2008 bleek het om 370 jongeren in Nederland te gaan. Zou deze kleine groep nu in de problemen zijn geraakt door hun cannabisgebruik, of is dat gebruik een gevolg van al bestaande problemen? Het NOS-journaal wist het antwoord: 'steeds meer jongeren raken door het blowen aan lager wal'. Gealarmeerd stelde SP-Kamerlid Langkamp tien vragen over het item aan VWS-minister Klink, die op 23 december antwoordde. Op de vraag hoe het komt 'dat er steeds meer jongeren moeten worden opgenomen vanwege een cannabisverslaving', antwoordde de minister: �Het aantal klinische behandelplaatsen voor jongeren is en wordt uitgebreid. Dit vormt mijns inziens de belangrijkste verklaring voor de toename van het aantal jongeren in jeugdklinieken.�

Deze opmerkelijk openhartige uitspraak hebben we niet terug gezien in het journaal. Evenmin zien of lezen we dat de ministers van justitie en VWS kritisch ondervraagd worden over hun repressieve drugsbeleid en het afscheid van de pragmatische harm reduction benadering, ondanks bewezen succes. Dat deze benadering wereldwijd steeds meer navolging krijgt is voor de gemiddelde krantenlezer een goed bewaard geheim. Weet die krantenlezer dat Portugal al in 2001 gebruikshoeveelheden soft �n hard drugs heeft gelegaliseerd? En dat er in dertien Amerikaanse staten dispensaries functioneren, waar je met een pasje cannabis kunt kopen? Hun totale aantal wordt boven de duizend geschat, ruim meer dan de krap 700 coffeeshops in ons land. Op 1 januari 2010 streven de Tsjechen ons voorbij qua decriminalisering: bezit van vijftien gram wiet, vijf gram hasj, veertig paddo's (!), 1,5 gram hero�ne en een gram coke is niet langer strafbaar. Niemand heeft het over VN-verdragen of EU-regels, waarmee dergelijk beleid in strijd zou zijn. Wereldwijd groeit de overtuiging dat de war on drugs een 'utter failure' is, in de woorden van Barack Obama. Drugs aan criminelen overlaten is een perverse strategie: hoe meer repressie, hoe hoger hun winsten. En er wordt geen gram minder door verkocht of gebruikt. Wel blijven politie en justitie aan het werk, en hulpverleners.

Milton Friedman vatte het jaren geleden al kernachtig samen: 'Most of the harm that comes from drugs is because they are illegal.' Toch worden de fundamenten van het verbod op cannabis en andere roesmiddelen zelden ter discussie gesteld. Niet door politici en niet in de media. Terecht constateren het Trimbos Instituut en het WODC in hun 'Evaluatie van het Nederlandse drugsbeleid' (2009): 'De discussie over de voor- en nadelen van de legalisering van softdrugs is nooit openlijk en structureel gevoerd.' De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod probeert die discussie op gang te brengen. Politici blijken daar meer voor open te staan dan de media: dit najaar voerde een VOC-delegatie overleg met drugswoordvoerders van vijf grote partijen. In die gesprekken betoogde de VOC dat een repressieve aanpak geen problemen oplost, maar die slechts vergroot. Alleen verdere decriminalisering biedt een structurele oplossing voor de situatie waarin we dankzij het cannabisverbod zijn beland. D��rover zou de discussie moeten gaan, niet over cannachoppers of 'cannabisverslaafde' jongeren. Cannabis hoort niet in de strafwet thuis, evenmin als alcohol of tabak. Daarom moet het cannabisverbod worden opgeheven.


Geachte heer Bergman,

Dank voor toezending van uw artikel. We zullen het niet plaatsen. Over onderwerpen als drugsbeleid plaatsen we liever pas artikelen als ze in de actualiteit staan.

Het spijt me.

Met vriendelijke groet,
Rob Biersma
redacteur opinie NRC Handelsblad


Geachte heer Biersma,

Hartelijk bedankt voor uw snelle reactie. De antwoorden van minister Klink over jongeren met 'cannabisverslaving' die in mijn artikel aan bod komen dateren van 23 december 2009, de genoemde wetswijziging in Tsjechi� gaat in op 1 januari 2010 en het drugsdebat in de Tweede Kamer staat gepland voor 12 januari 2010. Hoeveel actueler zou u het willen hebben? In het afgelopen jaar heb ik meerdere opinieartikelen over het drugsbeleid aangeboden, steeds naar aanleiding van de actualiteit. Twee keer is mij gevraagd een artikel in te korten tot 250 woorden voor publicatie als ingezonden brief; in beide gevallen is daarna besloten ook de brief-versie niet te publiceren. Uw reactie is wat mij betreft een perfecte illustratie van wat ik in mijn artikel betoog.

Met vriendelijke groet,

Derrick Bergman

Labels:donderdag 24 december 2009dinsdag 22 december 2009

Signaal
Misschien worden de mensen wakker en gaan ze beseffen dat dierziektes als Q-koorts een signaal zijn dat de harmonie tussen mens en dier ver te zoeken is. De consument wil goedkope boodschappen. Boeren zijn gedwongen veel voor weinig te produceren.
Geitenhouder Sebastiaan Pool van wie 215 geiten werden afgemaakt, vandaag in De Volkskrant.

Labels:zondag 20 december 2009

After the war on drugs

Labels:vrijdag 18 december 2009

Klimaatflop
We know that the politician does not understand our ways. One portion of land is the same to him as the next, for he is a stranger who comes in the night and takes from the land whatever he needs. The earth is not his brother, but his enemy, and when he has conquered it, he moves on. (...) But perhaps because I am a savage and do not understand - the clatter only seems to insult the ears. (...) One thing we know that the politician may one day discover. Our God is the same God. (...) This earth is precious to him, and to harm the earth is to heap contempt on its Creator. (...) Continue to contaminate your bed, and you will one night suffocate in your own waste.
Vrij naar: the Duwamish Chief Sealth, on the occasion when Governor Isaac Ingalls Stevens first arrived in Seattle and told the natives that he had been appointed Commissioner of Indian Affairs for Washington Territory, an event dated as December, 1854.

Labels:woensdag 16 december 2009


Zone 5300 nummer 88
Cowboy Henk van Kamagurka & Herr Seele op de cover en in vier strips binnenin: het is Vlaanderen-special in de nieuwste Zone 5300. Met uiteraard een verhaal van D.C. Lama ('Operatie Afwas'), en tevens o.a. Stedho, Esther Verkest (Kim Duchateau), Boerke (Pieter De Poortere), Dieter Van der Ougstraete, Serge Baeken, Brecht Evens, Gerolf Van de Perre, Pieter van Oudheusden, Astrid Yskout, Floor de Goede, Edward van de Vendel, Maarten de Saeger, Pieter De Poortere en vele anderen die u nog niet kent. Strip, cultuur en curiosa met fonkelnieuwe strips, film, literatuur, muziek, achtergronden en obscuriteiten.

Je kunt hier voor slechts � 6,50 een exemplaar bestellen, of natuurlijk naar ��n van deze winkels gaan.

Labels:donderdag 10 december 2009

Parade
Vrijheid is het geboorterecht van ieder mens en het natuurlijke verlangen van de mens om zijn doen en laten te kunnen beheersen. Er lijken echter krachten in de samenleving actief te zijn die uw natuurlijke vrijheid juist willen afnemen.
Een kleine greep uit de voorbeelden:
- herintroductie van het persoonsbewijs (met vingerafdrukken, gezichtsscan, centrale opslag en gegevenskoppeling).
- Afbraak van vrijheid en omgekeerde bewijslast (U moet in veel gevallen zelf uw onschuld bewijzen).
- Europese politiemacht, grondwet (U had toch nee gestemd?) en onder andere een Europees uitleveringsverdrag zonder tussenkomst Nederlandse rechter.
- Exponentieel toegenomen centrale gegevens-registratie (controledrift, cameratoezicht, OV-chipkaart, EPD)
- Beperking van vrije meningsuiting.
(...)
Kom naar de Vrijheidsparade op Zondag 13 December in Utrecht.
www.vrijheidsparade.nl

Labels: ,maandag 7 december 2009

Enorme politie- en legermacht
Duizenden Mexicanen zijn in de stad Ciudad Juarez de straat opgegaan. Ze protesteren tegen de enorme politie- en legermacht in de stad. Die zou het extreme drugsgeweld moeten tegengaan, maar volgens de demonstranten lokken ze alleen maar meer geweld uit.
Nuvideo.nl, vandaag.

Labels: ,zaterdag 5 december 2009

EssensiE nummer 150 (december 2009)
Nummer 150 van het onstopbare cannabistijdschrift EssensiE ligt nu in je coffee-, grow- of smartshop! In goede tijden, en slechte tijden. Vanwege dit jubileum twee pagina's met quotes uit oudere EssensiE's, uit interviews met o.a. Theo van Gogh, Herman Brood en Simon Vinkenoog (RIP, y'all!) en Ellen ten Damme, Anouk, Jan Marijnissen, Egbert Tellegen en Hans Smolders.

Uiteraard de columnisten D.C. Lama (het verhaal 'In het ma�s'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars en, sinds vorige maand nieuw, Edith Ringnalda, de weduwe van onze geliefde EssensiE-columnist Simon Vinkenoog . (en Giel Beelen is er even weer een maandje niet.)

Traditioneel in december: het logospel, met vele pagina's prijzen van bloeimiddel tot waterpijp en van zaad tot vaporizer. EssensiE ging kijken in Roosendaal, waar de coffeeshops zijn dichtgegooid, tot ontzetting van buurtbewoners, omliggende middenstand en uiteraard blowers. De Pink in Eindhoven is weer open, en buurtbewoner Derrick Bergman ging er heen. In Amsterdam werd de Horti Fair gehouden en omdat dat natuurlijk je growshop in het kwadraat is (wat zal Ernst Hirsch Ballin daar mee gaan doen?), was EssensiE ook van de partij. Verder een interview met verslavingsarts Pieter Bodewits en veel, veel te veel, stomme statistiekjesartikeltjes in het voorspel.

En natuurlijk de vaste rubrieken: de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.

Labels:
Gunstig internationale politieke getij
Burgemeester Cohen van Amsterdam maant het kabinet het Nederlands drugsbeleid actiever uit te dragen. �Het internationale politieke getij oogt gunstig voor het Nederlands beleid. President Obama heeft verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis.� (...) Als het kabinet het toezicht op de bevoorrading van coffeeshops, en de productie en verkoop van andere drugs goed regelt, zal het bij de Amerikaanse president een willig oor vinden voor het Nederlands gedoogbeleid, verwacht de Amsterdamse burgemeester.
De Volkskrant, vandaag.

Labels: ,vrijdag 4 december 2009

Nieuwe aanpak wietteelt brengt ons van de regen in de drup
Door Derrick Bergman

De teelt van wiet valt binnenkort onder zware criminaliteit, meldde het NOS-journaal deze week. Aangespoord door de politiek verklaart justitie nu 'de oorlog' aan de wietteelt. Een dergelijke, op Amerikaanse leest geschoeide, aanpak brengt ons van de regen in de drup.

Op de kop af 38 jaar nadat de Amerikaanse president Nixon een 'war on drugs' afkondigde, doet Nederland hetzelfde voor cannabis. Voortaan zal wietteelt even hard worden aangepakt als handel in hard drugs. In Amerika zijn de resultaten van deze aanpak bekend: daar zitten ruim 700.000 mensen in de gevangenis voor cannabis. Toch is het gebruik van cannabis en andere drugs niet gedaald en is de drugsgerelateerde criminaliteit alleen maar toegenomen. Reden voor president Obama om de war on drugs een 'utter failure' te noemen, een totale mislukking. Maar in Nederland zal het heel anders gaan, menen justitie en politie. Ons land telt naar schatting 30 tot 40.000 hennepkwekerijen, meldde het NOS-journaal, 'het landelijk parket en de nationale recherche trekken dan ook een aantal jaren uit om de georganiseerde misdaad die daarachter zit aan te pakken'.

Sinds de Amerikaanse drooglegging (1920-1933) is bekend dat de georganiseerde misdaad haar bestaan dankt aan het verbieden van het populaire roesmiddel alcohol. Het mechanisme is simpel: de vraag naar alcohol is constant, dus leidt 'hard aanpakken' van leveranciers en producenten slechts tot betere organisatie van de verboden handel, hogere prijzen, grotere criminele winsten, meer corruptie en meer geweld . Zonder drooglegging geen Al Capone. En zonder cannabisverbod geen Klaas Bruinsma. Er bestaan natuurlijk verschillen tussen alcohol en cannabis. In de eerste plaats de gezondheidsrisico's: niet voor niets zette het RIVM in haar 'ranking van drugs' alcohol op de derde plaats en cannabis op de elfde. Nog een verschil: cannabis is veel makkelijker zelf te produceren dan alcohol. Hennep is een onkruid, dat overal makkelijk groeit. Meer dan aarde en water heb je niet nodig, en een hoge druk natriumlamp als je binnen wil kweken.

De belangrijkste overeenkomst tussen alcohol en cannabis is dat miljoenen mensen deze roesmiddelen met plezier consumeren zonder noemenswaardige schade voor zichzelf of hun omgeving. Een minderheid van de alcoholconsumenten komt door misbruik in de problemen, net als een -veel kleinere- minderheid van de cannabisgebruikers. Vanuit deze rationele benadering heeft Nederland in 1976 de Opiumwet herzien, waardoor gebruik en bezit van cannabis niet langer een misdrijf was, maar een overtreding. Omdat je geen cannabis kunt gebruiken zonder het te verwerven, werd binnen strenge kaders kleinhandel in coffeeshops toegestaan. Dit beleid, gericht op decriminalisering en normalisering, heeft haar vruchten afgeworpen. Anders dan in andere landen kun je in Nederland fatsoenlijke cannabis kopen in een veilige omgeving, zonder met andere drugs te worden geconfronteerd, zonder te worden opgelicht en zonder het risico op arrestatie of nog erger.

De problemen die zich voordoen rond groothandel en teelt van cannabis zijn ontstaan door een cruciale weeffout in het beleid: de zogenaamde achterdeur. Het is coffeeshophouders verboden om cannabis in te kopen en om meer dan 500 gram voorraad te hebben, ongeacht de grootte van hun klantenbestand. Herhaalde smeekbedes van zo ongeveer alle burgemeesters �n van een Kamermeerderheid (2005) ten spijt, heeft justitie experimenten met gereguleerde aanvoer van coffeeshops altijd tegengehouden. De regering liet die aanvoer liever over aan al dan niet georganiseerde criminelen. Daarbij kregen de zogenaamde 'grote jongens' voorrang: aanvankelijk werden vooral de kleine thuistelers aangepakt en dakloos gemaakt. Zo werd het fijnmazige, vrijwel geweldloze systeem van kleine kwekers die de shops bevoorraden, om zeep geholpen. Opnieuw deden de 'wetten van de drooglegging' zich gelden: de prijzen gingen omhoog, de kwaliteit daalde, de organisatiegraad steeg en geweld en corruptie namen toe.

In de discussie over cannabis en coffeeshops lijkt volksgezondheid geen rol meer te spelen. 'Harm reduction' is ingeruild voor 'zero tolerance'. Na gedogen is ook tolerantie een vies woord geworden. Het geloof in repressie is grenzeloos; weinig regeringen voerden zoveel verboden in als de kabinetten Balkenende. De coffeeshop moet blijven bestaan, verordonneert de regering in haar recente Hoofdlijnenbrief drugsbeleid. Dat de aangekondigde 'oorlog tegen wiet' het werk van coffeeshophouders nog onmogelijker zal maken dan het nu al is, doet niet terzake. De bakker mag blijven, het graan wordt uitgeroeid. Als wietteelt inderdaad onder zware criminaliteit gaat vallen, zullen steeds meer mensen in de gevangenis belanden voor cannabis, net als in de VS. Deze 'hercriminalisering' zal slechts contraproductieve gevolgen hebben. De VS kunnen erover meepraten; daar functioneren inmiddels ruim duizend 'dispensaries', waar volwassenen met een pasje cannabis aan kunnen schaffen. Ook teelt en aanvoer naar deze 'apotheken' is gereguleerd. Niemand heeft het over de internationale verdragen waarmee Nederlandse politici altijd schermen als het over regulering van cannabis gaat. In Europees verband is er ook best ruimte voor verdere regulering. Al in mei 2005 verklaarde EU-commissaris van justitie Frattini expliciet dat Nederland cannabis mag legaliseren, zolang we de export maar tegengaan.

De richting die justitie en politie zijn ingeslagen op het gebied van cannabis brengt ons van de regen in de drup. Dat is ook de stellige overtuiging van Dries van Agt, voormalig ministerpresident en eerste lijsttrekker van het CDA. Bij de aanvaarding van de Cannabis Cultuurprijs 2009, voor zijn sleutelrol bij de herziening van de Opiumwet van 1976, zei Van Agt: 'De wet moet zeker niet veranderd worden in de zin die vandaag de dag in de mode geraakt, dat wil zeggen verscherping en criminalisering. Het tegendeel van wat zou moeten gebeuren en dat is voortgezette decriminalisering en legalisering. We gaan in dit land, ik stel het met ontzetting vast, de verkeerde richting op.' Toch zal deze golf van repressie ooit terugrollen, meent Van Agt. 'Het getij is tegen ons. Maar tenslotte, wis en zeker, zal tolerantie het winnen van repressie. We shall overcome!'
de auteur is publicist en actief voor de VOC, de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

Labels:
Wie iz de volgende?

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam een werkstraf van 120 uur of zestig dagen vervangende hechtenis ge�ist tegen de rapper Mo$heb, die ervan wordt verdacht PVV-politicus Geert Wilders te hebben bedreigd.
Nu.nl, vandaag.

Labels:woensdag 2 december 2009

Die goede banken
Niet alleen justitie en politie voeren de druk op de wiettelers op, ook de banken. Die gaan de mogelijkheden onderzoeken om wiettelende huiseigenaren de hypotheek op te zeggen. Dat zou betekenen dat ze hun huis worden uitgezet.
De Volkskrant

Labels: ,dinsdag 1 december 2009

En bewonder

Zanger en acteur Ramses Shaffy (76) is dinsdagochtend in Amsterdam overleden.
Het Parool, vandaag.

Labels:
Optreden afgelast
Wegens ziekte is het optreden van D.C. Lama in theater De Engelenbak vanavond afgelast.