woensdag 23 april 2008

Drugsbestrijding
De conclusie moet zijn dat we met een zinloos gevecht bezig zijn, dat de politie geweldig bezighoudt en een enorme hoeveelheid maatschappelijke schade oplevert inclusief veel extra criminaliteit), maar tegelijkertijd geen enkel effect sorteert op het gebruik van de betreffende drugs. Dat is een lastige discussie, want Grote Broer Amerika vindt dat de 'war on drugs' gewoon door moet gaan. Dat het geen zoden aan de dijk zet, geldverslindend is en afleidt van de echte sociale problemen is misschien ook wel precies de bedoeling van dit beleid.
scheidend voorzitter Hans van Duijn van politiebond NPB op politiebond.nl (Zie ook Nu.nl)

Labels:dinsdag 22 april 2008

... dat 5 jaar geleden begon
Naar schatting 300.000 mensen zijn omgekomen tijdens het conflict in de Sudanese regio Darfur dat vijf jaar geleden begon. (...) Op dit moment proberen 9000 militairen van de Afrikaanse Unie de burgerbevolking in het gebied zo groot als Frankrijk te beschermen. Een gezamenlijke missie van AU en VN in Darfur moet uiteindelijk 26.000 man gaan tellen. Rodolphe Adada, het hoofd van die missie, zei dinsdag in New York dat de vredesmacht waarschijnlijk niet voor 2009 volledig operatief zal zijn.
Nu.nl, vandaag.

Labels:zondag 20 april 2008

M'n wijkkie
Geachte heer/mevrouw,

Het Stadsdeel Slotervaart en corporaties De Alliantie, Eigen Haard en Far West gaan de problemen van overlasthuishoudens aanpakken. (...) Overlasthuishoudens van elders in de stad met een urgentie, krijgen geen kans op een nieuwe sociale huurwoning in Overtoomse Veld. Overlasthuishoudens in Overtoomse Veld zelf die kans willen maken op een sociale huurwoning in de nieuwbouw, zullen hun gedrag moeten aanpassen. Het gaat om tijdelijke maatregelen voor zes jaar, dus tot en met 2014.
Bewonersbrief van stadsdeel en corporaties, dd 26 maart 2008


vrijdag 18 april 2008

What really happened
It is possibly true that especially the neoconservatives thought there was a situation in the country and in the world where something had to happen to wake up the American people. Whether they are innocent about the contention that they made that something happen or not, I don't think we can answer definitively at this point. All we can say is there is a lot of grounds for suspicion, there should be an official investigation of the sort the 9/11 commission did not engage in and that the failure to do these things is cheating the American people and in some sense the people of the world of a greater confidence in what really happened than they presently possess.
Richard Falk, U.N. Human Rights Council official and Milbank professor of international law emeritus at Princeton University, in The New York Sun (Via Fringe Intelligence).

Labels:dinsdag 15 april 2008


cartoon dd 27-9-2005


maandag 14 april 2008

Cheney en co
Niet minder dan 80 duizend Aziatische gast/dwangarbeiders onderhouden de infrastructuur van het Amerikaanse leger in Irak. De meesten worden onderbetaald en slecht beschermd. (...) Na een flinke som geld te hebben betaald voor 'een baan in het Midden-Oosten' worden ze, eenmaal aangekomen in Koeweit of Dubai, door de tussenpersoon en tegen hun wil met grote winst doorverkocht aan Arabische ondernemingen als First Kuwaiti Construction en Prime Projects. Beide bij de 'wederopbouw' van Irak betrokken bedrijven zijn onderdelen van het Amerikaanse Blackwater en Kellogg, Brown & Root dat op zijn beurt weer een dochteronderneming is van de gigant Halliburton die rechtstreeks vanuit het Pentagon is belast met onder meer het onderhoud van de infrastuctuur van alle Amerikaanse militaire steunpunten in Irak.
VPRO Gids, deze week. Aankondiging van Die Schattenarmee der USA im Irak, woensdag op ARD, 23.30-0.15 uur.

Labels: , ,zaterdag 12 april 2008

OT 301
D.C. Lama treedt zaterdag 19 april op in OT 301. Met verder die avond:

NL LES WITH ALFREDO GENOVESI (Absurd experimental poetry, video + music)
LOS POETTES (Absurd experimental poetry + music)
DEF P. + THE HOWLING COYOTES (Rock'n Rap Rapabilly)

Overtoom 301 Amsterdam, 21.30 uur. Entree: 6 euro

Labels:
Sinds de Korea-oorlog
Nederlandse militairen hebben in Afghanistan tot nu toe 648 keer wapens ingezet tegen veronderstelde Talibaanstrijders. Daarbij zijn waarschijnlijk vele honderden Afghanen om het leven gekomen. (...) Nederlandse militairen hebben daarmee in Uruzgan nu al vaker geweld gebruikt dan in alle voorgaande buitenlandse missies sinds de Korea-oorlog.
NRC, vandaag.

Labels:maandag 7 april 2008

Nodig
Dankzij mij kunnen jullie vrijuit spreken.
- Ik heb jou niet nodig.
Okay, ga jij dan maar weg.
Conversatie tussen Amerikaanse soldaat en Irakees staatsburger, gisteren in Zembla: Overleven in Irak.

Labels: ,zondag 6 april 2008

Genoeg aanwijzingen
Onlangs verscheen een rapport van de Commissie van toezicht op de veiligheidsdiensten (CTIVD) over het optreden van de AIVD tegenover Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De voorzitter van de commissie van toezicht liet woensdag in de Kamer weten dat de minister de feiten in haar onderzoek niet juist heeft weergegeven en niet de juiste conclusies heeft getrokken. (...) Ter Horst zei in een persbericht dat de AIVD de moord op Theo van Gogh in november 2004 niet had kunnen voorkomen. Mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam, de voorzitter van de commissie van toezicht, liet boos weten dat zij het niet eens is met de minister. Het is opmerkelijk dat de commissie van toezicht de minister in het openbaar zo hard afvalt. (...) De AIVD heeft niet voldoende aandacht besteedt aan Mohammed B., terwijl de veiligheidsdienst genoeg aanwijzigen had dat hij een belangrijke rol speelde in de Hofstadgroep.
Column Ronald van Raak

Labels:vrijdag 4 april 2008

Saleh B, Abu K, Mohammed B... nee...
Er was geen persoonsdossier over Mohammed B. Overigens ook niet over de andere leden van de Hofstadgroep.
Irene Michiels van Kessenich-Hoogendam, voorzitter van de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), vandaag in De Ochtenden.

Overigens heeft haar commissie de �tapes� van de Haagse Antheunisstraat niet onderzocht. In een afgeluisterd AIVD-huis daar woonden Hofstadleden. Wellicht spraken ze van tevoren over de moord op Van Gogh. �Dat is pure speculatie�, zegt Michiels van Kessenich-Hoogendam. �De tapes waren niet relevant.� Moet je ze daar niet eerst voor beluisteren? �Meer kan ik er niet over zeggen.�
De Pers, 26 maart jongstleden.

Labels:
A nation that continues year after year to spend more money on military defense than on programs of social uplift is approaching spiritual doom.
Martin Luther King, vandaag 40 jaar geleden vermoord.

Have we not come to such an impasse in the modern world that we must love our enemies - or else? The chain reaction of evil - hate begetting hate, wars producing more wars - must be broken, or else we shall be plunged into the dark abyss of annihilation.
Martin Luther King


donderdag 3 april 2008

2.800.000 + 2.200.000 levens
Binnen Irak zijn nu 2,8 miljoen mensen ontheemd, van wie meer dan de helft in 2006 en 2007 uit zijn woning is gevlucht, toen het sektarisch geweld op zijn hoogtepunt was. (...) Behalve de ontheemden zijn er nog 2,2 miljoen Iraakse vluchtelingen in het buitenland, met name in Syri� en Jordani�.
NRC, gisteren.

Labels:dinsdag 1 april 2008

EssensiE nummer 130
De EssensiE van april 2008 is uit. Verkrijgbaar in je coffee-, grow- en smartshop.

Met daarin de columns van:
* D.C. Lama (Het verhaal "Ballen");
* Simon Vinkenoog;
* Def P;
* onze hoofdredacteur;
* Arno Adelaars;
* Mo el-Fers
en Giel Beelen.

EssensiE besteedt in dit nummer aandacht aan de plannen van de PVV aangaande drugsbeleid: voor invoering van minimumstraffen en verhoging van de maximumstraffen voor drugsdelicten; levenslange ontzegging van het verblijf in Nederland voor buitenlanfse 'drugscriminelen'; volledige opheffing van het onderscheid tussen hard- en softdrugs voor zover het productie, handel en in- en uitvoer betreft; aangifteplicht van scholen en een website op internet waarop veroordeelde 'drugscriminelen' met foto, naam en toenaam worden vermeld. Voor als u nog geen idee had wie de PVV eigenlijk financieert...

En verder o.a.: interviews met Peter te Bos van Claw Boys Claw en ene Lilian van TMF; Ger de Zwaan en de geweldige maandelijkse strip over drugsgebruikende schrijvers door Marcel Ruijters (dit keer over Terence McKenna). Van Marcel Ruijters verscheen recentelijk het boek INFERNO.

Verder natuurlijk weer de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. In het Legalize! war on drugs journaal een verslag van de bijeenkomst van de VN drugscommissie in Wenen (Wenen in wenen!).

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

* Inhoud EssensiE maart 2008
* Site EssensiE

Labels:
250.000 levens
In de Tweede Wereldoorlog vielen er twee keer zoveel gewonden als doden. In de Irak-oorlog was de verhouding brancard-lijkenzak tot nu toe 7 op 1 (aan Amerikaanse kant). Er zijn zelfs vijftien keer zoveel gewonden als doden als je de veteranen meerekent die naderhand thuis ziek werden of bij ongelukken betrokken raakten, waarschijnlijk als gevolg van een oorlogstrauma. (...) Meer dan anderhalf miljoen Amerikaanse mannen en vrouwen dienden de afgelopen zes jaar in Irak en Afghanistan. Een kwart miljoen belandde in een ziekenhuis. Honderdduizend van hen kampen met psychische problemen, de helft daarvan lijdt aan posttraumatische stress.
Ko Colijn in Vrij Nederland nummer 13, 2008

Labels: , ,
permanente undercoverteams
De politie zet in steeds meer steden permanente undercoverteams in tegen kleine criminaliteit als diefstal en drugsgebruik. De agenten surveilleren in burgerkleding in bijvoorbeeld winkelcentra en op stations. (...) De opmars van niet-ge�niformeerde agenten baart privacyexperts zorgen. Volgens hoogleraar en privacydeskundige Jan van Dijk hebben burgers er recht op te weten of de politie hen in de gaten houdt.
Nederlands Dagblad, vandaag.

Labels:
Ook voor de Irani�rs
De operatieplannen en conceptplannen van de commandanten bieden ��n enkele visie op de situatie. Oorlogsgames zijn een volgende stap: dan ga je het plan van de commandant spelen tegen de vijand en kijken hoe het afloopt. Dat deden de VS dus ook voor de invasie van Irak. (...) Dat werd helemaal uitgewerkt. Het probleem was dat het spel toen ophield. Het ging niet door met: 'Wat doen we als we winnen.'
Gepensioneerd luchtmacht-kolonel Sam Gardiner, gisteren in Tegenlicht: Het oorlogsspel. Zie ook No Plan, No Peace.

In 2002 onthulde ik de codenaam van het oorlogsplan voor Irak: Polo Step. Daarop volgde een van de grootste onderzoeken naar lekken in de geschiedenis van het Pentagon, maar bovendien raakte ik honderden bronnen in het leger kwijt. (...) Maar het feit dat in 1999 zes mannen met een oorlogsplan voor Iran bezig waren en er in 2005 600 man mee bezig waren, is een belangrijke factor. Niet alleen voor het Amerikaanse volk en het Congres, maar ook voor de Irani�rs.
William Arkin, militair commentator van de Washington Post. Gisteren in Tegenlicht: Het oorlogsspel.

Labels: , , ,