zaterdag 30 juni 2007

Legalize! vandaag vanaf 14.00 uur Spui Amsterdam
Cartoons: D.C. Lama/Fresh

Labels: ,vrijdag 29 juni 2007

Elk verband
De familiejuwelen laten voortreffelijk zien, hoe goed de CIA in staat is te infiltreren in bevolkingsgroepen. Zo blijkt uit de stukken dat de dienst vanaf de jaren zestig geen middel onbeproefd liet om de anti-oorlogsbeweging binnenstebuiten te keren. (...) Als je wil weten wat zij sinds �9/11� in de VS doen, kom je op dezelfde operaties uit. (...) In elke studentengroep, elke politieke club, in elk verband waar mensen praten over de maatschappij, is de FBI informanten aan het kopen geweest. (...) En zolang niemand de fondsen afkapt, gaat dat allemaal gewoon door.
Matthew M. Aid, oud-medewerker NSA over de vrijgegeven CIA-documenten, woensdag in NRC.

Labels: , , ,woensdag 27 juni 2007

CIA "conspiracies"
We kennen allemaal de spannende boeken waarin de meest bizarre acties worden toegeschreven aan de CIA. Nou, nu blijkt dat de meeste van die verhalen kloppen.
Erik Mouthaan over de vrijgegeven CIA-documenten, vandaag in het RTL Nieuws.

Labels: , ,dinsdag 26 juni 2007

Tegen
De militaire vakbonden zijn tegen verlenging van de missie in Uruzgan. (...) De bonden AFMP, ACOM en VBM vertegenwoordigen 90 procent van het Defensiepersoneel.
NOS Journaal, vandaag.

Labels: ,zaterdag 23 juni 2007

Recente posts
Deze site is via onderstaande linkjes te bekijken, maar ook door naar beneden te scrollen.

* 10 jaar EssensiE!
* High in Amsterdam (interviews)
* Cartoon D.C. Lama en Fresh!
* Persbericht Legalize! 30 juni 2007
* Legalize! War on drugsjournaal
* ADM (verhaal voor Zone 5300)
* Voorgedrukte enveloppen (verhaal voor EssensiE 120)
* Mannenklus (column voor EssensiE 119)
* Andere recente verhalen voor de EssensiE.

Quotes and stuff:
Osama; Iran 2008; Illegaal?; Zonder kamerdebat; Wereldwijd; Srebrenivat; Bewustzijn; Rachid B; Gespannen voet; VIPotheads; Krushland; Voortzetten; Misbruik; Dag 101; Debat; Relatief de grootste; Europoetin; Terrorismebestrijdingbestrijding; Hofsteady Crew; Caligula; 4 mei; Onderzoek (1); T-woord; Postuum; Dag 8; Ambities; Wereldbank; Financi�le claim; Politiek volwassen; Bewijsvoering; Irak O; Ridder; Mandaat; Verhalen; Gegijzeld; Under way; Vreemdelingenlegioen; Powell; Navobaantje; Te vlug; Geen afstand; Hoe dan ook; BBQ; De Schreeuw; Told y'all; Effect; Genoeg materiaal; Bank; 4/5; Bepaalde dingen; Waarheidsvinding; Vrees; Afkaarten; Guantanamo; Pakistan; Zelfstandig; Zegsman; Ongestraft; Plasterk; Nieuwe regels; 'Bewijzen'; Self-fulfilling prophecy; Hetzelfde land; Overwegen; Diplomatiek; al-Qadi; Sterven of winnen; Internationaal; Iran; Aantrekken; Afschrikken; Totaler Kriek; The fight we're in; Sasha; 1/3; ING ran; And on and on and on and on and on and on and on and on; Litvinenko; Engaged; Bloedige jaren; KGB Departement V;Alleen; Sprookje; $7.200.000; Drogredeneringen; I.S.I.; Bet your bottom; More quotes and stuff...

* Teken hier voor een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming rond de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

* Meest recente 'meest recente posts'.
* MSN/Reacties per e-mail: dclama@hotmail.com

Labels:vrijdag 22 juni 2007

Het Legalize! War on drugsjournaal
Tweemaandelijks bulletin van Stichting Legalize! onder redactie van D.C. Lama, Puck Kniesmeijer, Willemijn Los en MarisK.

Quote van de maand
�Blowen is niet normaal!�
Ivo Opstelten, burgemeester Rotterdam

Stap in de tijdmachine die Nederland heet
Column van De Legalees

Kom burger, stap in en reis mee in de tijdmachine! We gaan terug in de tijd, naar een moment in de Nederlandse geschiedenis waarop een nieuw kabinet haar plannen voor de komende regeerperiode bekend maakt: �Respect en fatsoen moeten de norm worden! Er komen strengere regels voor losbandige dansfeesten!� Welk jaartal zou er op de tijdmachine-teller staan? 1892? 1936? 1947 misschien? Nee, we zijn aanbeland in het dynamische jaar 2007!

Balkenende�s club neemt in haar beleidsplan definitief afscheid van het �gedogen� in Nederland. De nieuwe norm is: respect en fatsoen. �Dit is geen paternalisme. Dit is een kwestie van normaal gedrag�, aldus Jan Peter. Samen met zijn ministers wil hij de teugels flink aanhalen. Ook de coffeeshop moet straks aan n�g strengere regelgeving voldoen. �Bij illegale drugsteelt en -verkoop of bij andere overtredingen worden coffeeshops zonder pardon gesloten� staat er in de kabinetsplannen. Pardon? Er is toch altijd sprake van illegale teelt? Slim, kan straks de voordeur ook op slot, met dank aan de achterdeur.

Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam neemt het voortouw: hij gooit alvast de helft van de coffeeshops in zijn stad dicht. De burgervader verklaarde onlangs met gebalde vuist dat blowen niet normaal is. En dus - aangezien we ons allemaal normaal moeten gaan gedragen - moeten 27 van de 62 Rotterdamse coffeeshops binnen anderhalf jaar dicht. Omdat ze binnen een straal van tweehonderd meter liggen van middelbare scholen. Zo wordt het blowen ontmoedigd en gaan jongeren straks gewoon normaal naar de kroeg.

Nederland wilde ooit de handel in soft- en harddrugs scheiden. Dus kwam de coffeeshop. 30 jaar later heeft Nederland minder hard- �n softdruggebruikers dan landen als Engeland en de VS. Wat zou er over 30 jaar nog over zijn van het gedoogbeleid? Als Nederland niet snel uit deze tijdmachine stapt, staat de teller dan op nul.
De Legalees

Mexico zet leger in tegen drugs
MEXICO - De Mexicaanse oppositie wil een vergaande discussie over het drugsbeleid, waarbij ook legalisatie tot de mogelijkheden moet behoren. Het aanhoudende geweld rondom de handel in drugs, veelal bestemd voor de Amerikaanse markt, zal dit jaar waarschijnlijk de 2000 doden in 2006 ruimschoots gaan overschrijden. De regering heeft nu het leger ingezet voor politietaken, volgens de oppositie een gegarandeerd recept voor excessen. (Trouw)

Opsporing wiet per satelliet � 15.000 euro
SEVENUM - In het kader van antiwietproject �Het Groene Goud� wordt Noord-Limburg dit jaar met behulp van satellietfoto�s gescand op wietplantages. Het instellen van een infraroodsatellietscan kost tussen de 10.000 en 15.000 euro. Het samenwerkingsproject van gemeenten, justitie, woningcorporaties, Essent, Belastingdienst en politie stopt eind dit jaar. (Dagblad De Limburger)

�VS gebruiken drugswar voor eigen gewin�
CARACAS - Volgens Pedro Carreno, de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, gebruiken de VS de war on drugs als excuus om hun politieke doelen in andere landen te bereiken. Carreno stelt dat Venezuela capabel genoeg is om de drugshandel zonder interventies van de VS te bestrijden. Amerika is de belangrijkste afzetmarkt voor de Zuid-Amerikaanse drugshandel. Carreno roept de VS daarom op zich op haar eigen drugsprobleem en kartels te concentreren. (DRC net)

Papaververnietiging mislukt
TARIN KOWT/DEN HAAG - De vernietiging van papavervelden in Uruzgan is dit jaar mislukt, ondanks Nederlandse luchtsteun. Van de 2000 hectare die de Afghaanse overheid wilde laten verdelgen, is maar 150 hectare verdwenen. Het Amerikaanse bedrijf Dynacorp dat de gewassen moest platrijden, is met geweld verjaagd door lokale boeren. Dit blijkt uit verslagen van Nederlandse troepen. (Algemeen Dagblad)

Hoge Raad fluit douanebeambten terug
De Hoge Raad heeft op 29 mei 2007 uitspraak gedaan over de mensonterende lichaamsonderzoeken die worden uitgevoerd bij de 100% controles op Schiphol. Volgens de Hoge Raad mogen reizigers niet willekeurig in hun lichaamsholtes worden onderzocht. Alleen wanneer na een interview, kledingfouillering �n een scan van de bagage blijkt dat de reiziger daadwerkelijk verdacht is, mogen douanebeambten overgaan op het onderzoeken van de lichaamsholten. (www.rechtspraak.nl)

Legalize! organiseert op 30 juni een Drugs Info Dag op het Spui in Amsterdam. Zie voor meer informatie: www.legalize.netRotterdamse "250 meter scholengrens"

Cartoon van D.C. Lama en Fresh! Zie voor meer cartoons van de twee hier.

Labels:donderdag 21 juni 2007

Zelf
Topterrorist Osama bin Laden heeft mogelijk zelf de vlucht geregeld van zijn familie uit de Verenigde Staten kort na de aanslagen van 11 september 2001.
Nu.nl, vandaag. Zie ook hier.

Labels: , ,maandag 18 juni 2007

10 jaar EssensiE!
Het is een maandblad en beleeft deze maand de 120ste uitgave. En aangezien die blowers nog nooit ��n deadline hebben gemist, betekent dat: 10 jaar EssensiE. Het jubileumnummer is verkrijgbaar in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Geen extra feestelijk nummer (met het drugsbeleid van de Christelijk-Arbeiderskoesthoudende coalitie in het kabinet is daar ook niet veel reden toe), maar natuurlijk wel (al 10 jaar!) de columns van Simon Vinkenoog, Def P (met hem ook een interview!), onze hoofdredacteur en D.C. Lama (Lama's verhaal heet: Voorgedrukte enveloppen)

en de inmiddels vertrouwde columns van de relatieve nieuwkomers:
Arno Adelaars, Mo el-Fers en Matthijs van Nieuwkerk.

Ook al 10 jaar aan de EssensiE verbonden: Herr Derrick (hij maakte de fotostrip 'Hanf mit Herr Derrick').

In de EssensiE dit keer aandacht voor het steeds meer bizarre (lees: ondoordachte)drugsbeleid van kabinet Balkenende 4, 5 of 6 (of hoever zitten we ondertussen al?), een interview met Willem Alkema en Wim Holsappel (o.a. de makers van politiefoto.nl), een interview met GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik over het op hande zijnde rookverbod in coffeeshops ('Ik zag aankomen dat Klink de discussie over het rookverbod wilde misbruiken om de coffeeshop te sluiten. Dat vind ik grenzen aan bestuurlijk misbruik.') en natuurlijk veel coffee- en growshopreviews en kweektips.

Tevens aandacht voor de Legalize! infodag. Check www.legalize.net voor de laatste berichten daarover of lees hier het persbericht. D.C. Lama zal de middag presenteren.

Tot slot natuurlijk de strip van Marcel Ruijters, de woorden van medicijnman Ger de Zwaan en de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en de Stichting Rokersbelangen.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

D.C. Lama schrijft sinds het ontstaan van EssensiE een maandelijkse column voor dit tijdschrift. Daarnaast verscheen zijn strip Freakin Egg enige tijd in dit magazine en behandelde hij enkele jaren sites van undergroundbandjes in de rubriek 'Net Goed'. In 2000 en 2001 interviewde D.C. Lama maandelijks een toerist die Amsterdam voor het groene goud bezocht. Enkele van deze interviews zijn ivm het 10-jarig bestaan van EssensiE online gezet.

* Inhoud EssensiE mei 2007

Labels:
High in Amsterdam
In 2000 en 2001 interviewde D.C. Lama voor maandblad EssensiE een jaar lang toeristen die in Amsterdam kwamen voor wat onze regering zo eng vindt: DRUGS! In verband met het 10-jarig bestaan zijn enkele van deze interviews gepubliceerd op deze site:

* Australi� (Ali)
* San Fransisco (Eddy en Jermaine)
* Californi� (Jeff)
* Detroit (Jim)
* Montana (Scott en Vicky)
* Isra�l (Anan)

Labels:
High in Amsterdam: Australi�
tekst & foto�s: D.C. Lama

In de zomer bestaat Amsterdam voor de helft uit toeristen. Als de herfst haar aantocht maakt wordt dat deel steeds kleiner. Maar er is tenminste ��n groep die zich ook in de regen prima weet te vermaken: de THC-toeristen. Voor onze maandelijkse rubriek �High in Amsterdam� sprak EssensiE dit keer met Ali, een twee�ntwintig jarige Australische (Melbourne) die in haar eentje op rondreis is.

Als ik haar aanspreek zit Ali te schrijven in een boekje ter grootte van een ansichtkaart. Haar handschrift is klein, zoals dat van iemand die te veel op zo�n kaart kwijt wil. Het is volgens haar geen dagboek: �Ik schrijf er alleen af en toe wat anekdotes en situaties in.� Ali vertelt dat ze in Praag was geweest en net aan het schrijven was over het 24-uurscaf� waar rond acht in de ochtend belandde. �Daar zat een man van in de zestig de hele tijd aan een oude versleten Rubic�s kubus te draaien. De man was hoogstwaarschijnlijk een alcoholist: hij was zo dun dat zijn broek half op zijn knie�n hing. Het was duidelijk dat hij de kubus nooit zou oplossen, want de meeste kleurtjes waren er al vanaf versleten.�

Ali blijft een aantal dagen in Amsterdam en gaat dan een tijdje in Engeland werken. Daarvoor reisde ze vier maanden in Thailand, kampeerde ze in Spanje en was ze in M�nchen, Praag en Berlijn. In de meeste steden was het volgens haar wel gemakkelijk om aan wat wiet te komen. Ook in haar thuisstad Melbourne is dat volgens haar niet zo�n probleem. �Veel mensen groeien hun eigen planten. Als je wordt betrapt kan de straf heel erg meevallen, maar er is wel een grote willekeur. Een vriend van mij heeft wel eens twee nachten in een politiecel gezeten voor het roken van een joint.� En dat verhaal is inderdaad wat anders dan wat Ali over haar vriendin vertelt.

�Een goede vriendin van mij was betrapt op het kweken van ��n plant. Voordat ze voor moest komen was haar vertelt dat de straf erg afhankelijk zou zijn van de rechter. Het type �blanke man met snor, die bij alle andere zaken voor je verkeersovertreders, vechtersbazen et cetera de huid vol scheldt�, zoals bij haar het geval was, was in ieder geval geen goed teken.� Maar volgens Ali veranderde de rechter compleet toen haar vriendin zich ging verdedigen. �Zij is echt een hele mooie vrouw. Toen zij ter verdediging in het kort haar levensverhaal begon te vertellen, onderbrak de rechter haar onmiddellijk: �Nee, nee. Maak je geen zorgen. Je hoeft de gevangenis niet in.� Hij moest haar wel een boete van 150 dollar geven, maar zei erbij dat ze die gerust in vijf termijnen van een maand mocht betalen. En net voordat hij met zijn hamer sloeg, zei hij nog snel: �En je bent trouwens een hele mooie meid.�

Labels:
High in Amsterdam: San Francisco (USA)
tekst en foto: D.C. Lama

Het leven van uw High in Amsterdamreporter is niet overdreven zwaar. In de winter speurt �ie voor dit maandelijkse interview naar toeristen in de coffeeshops; in de zomer verkent hij de parken en pleinen, waar de vakantiegangers zich dan bevinden. Toch is het niet altijd gemakkelijk: toeristen zijn niet altijd herkenbaar en Nederlanders beschouwen het als een belediging wanneer je ze vraagt of ze hier op vakantie zijn. Om het mezelf wat makkelijker te maken, sloot ik daarom aan in de rij van het Anne Frankmuseum en sprak met Eddy en Jermaine uit San Francisco.

�Natuurlijk�, zegt Eddy als ik hem aanspreek: �We hebben toch niets beters te doen dan wachten.� De rij voor het Anne Frankhuis is inderdaad ook na de verbouwing nog ouderwets lang, maar wat wil je met naar schatting ��n miljoen bezoekers per jaar? Het grootste deel daarvan komt uit Amerika; gevolgd door Nederlanders en Engelsen. �We zijn voor twee dagen in Amsterdam�, legt Eddy enthousiast uit: �Maar we zijn hier al een week geweest voordat we door de rest van Europa reisden.� De lijst met bezochte steden is langer dan ik ze van de meeste Amerikanen heb gehoord: Na Boedapest, Praag, Veneti� en Parijs houd ik op met aantekeningen maken. �Morgen gaan we naar Brussel en dan vertrekken we naar Spanje. Daar gaan we rondtrekken met nog een vriendin erbij, die in Duitsland woont. Ik ken haar uit Spanje, waar we allebei een jaar hebben gestudeerd.�

Fietsen
Eddy en Jermaine zijn allebei erg opgetogen over Amsterdam. �Het is hier waanzinnig mooi en iedereen is superrelaxed. Niemand kijkt je na als je ook maar enigszins afwijkt van de norm, mensen zijn geduldig en vriendelijk en wat ik helemaal goed vind zijn al die fietsen.� Jermaine begint alle voordelen van een fietsrijke stad op te noemen: minder vervuiling, minder ongelukken en minder lawaai. �En het lijkt me wel romantisch om met een vrouw achterop door de stad te fietsen. De vrouwen zien er hier trouwens veel beter uit dankzij al dat gefietst. In Amerika ken ik vrouwen die bij voorkeur zelfs met de auto naar de brievenbus zouden rijden.�

Geen stressbud
Tijdens hun eerste bezoek aan Amsterdam hebben de twee het Van Goghmuseum, het Erotisch Museum en het Hashmuseum bezocht. Naar het laatste onderwerp hebben ze nog wel wat extra studie verricht, alhoewel deze twee Amerikanen daar sowieso niet onwetend in waren. �Het is niet zo moeilijk om wat te cannabis te krijgen in Amerika, maar het vervelende is dat het altijd strafbaar blijft en dat je zwaar gepakt kan worden. Het is bovendien veel duurder: Je betaalt al snel zestig dollar voor een gram, als je tenminste geen stressbud uit Mexico koopt: van die groene hoofdpijnshit vol zaadjes.� Vooral Eddy is te spreken over het liberalere drugsbeleid: �Ik rook geen tabak en drink geen alcohol, dus ik vraag me nogal eens af waarom dat allemaal wel in het openbaar mag. Terwijl ik als crimineel wordt behandeld.�

Anne Frankmuseum
Door ons gesprek is de wachttijd snel voorbij. Omdat ik de rij overwonnen heb, besluit ik voor �12,50 weer eens naar binnen te gaan. Het blijft tenslotte het decor van ��n van de bestgeschreven oorlogsverhalen, van ��n van Nederlands talentvolste schrijfsters. Bovendien kan ik daarna nog wat verder met de twee toeristen praten over Amsterdam, blowen en andere zaken, die het leven zo aangenaam maken. Maar tijdens en na het bezoek spreken we weinig meer: beide heren zijn duidelijk onder de indruk van het museum en ik heb ook geen goede vragen meer. Na afloop kopen ze nog drie postkaarten: ��n met het huis erop, ��n met het dagboek en ��n met de kamer, waar Anne de meeste tijd van haar onderduiken door moest brengen.

Labels:
High in Amsterdam: Californi� (USA)
Tekst en foto: D.C. Lama

Toeristen komen om heel verschillende redenen naar Amsterdam. Er zijn zelfs mensen die voor de tulpenbollen komen! Voor onze maandelijkse rubriek �High in Amsterdam� sprak EssensiE dit keer met Jeff (47) uit Californi� (USA), die de Nederlandse hoofdstad een week lang in zijn eentje bezocht.

Als ik Jeff aanspreek met de vraag of hij een toerist is, wil hij meteen weten of ik uit de buurt kom. �Then you can show me the way to this place�, zegt hij en wijst in een toeristenboekje naar �Yab Yum. Singel 295.� We zijn er vlak bij in de buurt, maar Jeff vertelt me dat hij het niet kon vinden. Hij is nog nooit in een dergelijke club geweest, zo zegt hij, maar wil er graag een keertje kijken. �Het is de laatste avond voordat ik terugvlieg naar Californi� en ik vind het wel passen bij een weekje Amsterdam.�

Het is de tweede keer dat hij in Mokum is. De eerste keer was in 1972, toen hij in drie maanden tijd een echt �rondje Europa� maakte. �Toen ben ik in Londen begonnen en met het vliegtuig naar Spanje gegaan. Daar heb ik een motor gekocht waarmee ik via Itali�, Zwitserland en Duitsland naar Amsterdam ben gereden. Dat was echt een andere tijd�, zo verzekert Jeff mij: �Toen was het nog echt heel bijzonder als je in Europa was geweest. In de jaren �70 moest je mensen nog echt vertellen hoe het hier was. Tegenwoordig kent iedereen minstens tien mensen die op precies dezelfde plaatsen zijn geweest.�

Dit keer is Jeff voor een week in Amsterdam. �Ik heb voornamelijk rondgewandeld en heb �s middags meestal wel een coffeeshop bezocht. Ik vind het heerlijk om mij te laten verdwalen en dan ergens naar binnen te gaan. Als ik uiteindelijk maar bij tramlijn 2 of 5 terecht kom, dan weet ik altijd het hotel wel weer te vinden.� Volgens Jeff hebben alle shops een aparte sfeer. �Hier ook�, zegt Jeff over de coffeeshop waar we zitten: �Je kunt hier zelfs Interneten�.

Niet dat hij daar gebruik van heeft gemaakt, want Jeff is eigenlijk alleen om andere redenen in computers ge�nteresseerd: Hij heeft aandelen Microsoft. Net als vele andere aandelen, want daar heeft Jeff zijn boterham mee verdiend. �Ik ben min of meer gepensioneerd� zo zegt hij: �In het dagelijks leven voed ik vooral mijn vijfjarige dochter op, die deze week bij haar moeder logeert. Ik heb meer dan genoeg aandelen achter de hand, dus ik hoef niet zo nodig te werken. Ik ben een jaar of vijftien geleden begonnen met het verhandelen ervan en heb op die manier een aardig pakket weten samen te stellen.� Bang dat de beurs instort en dat zijn papieren waardeloos worden is hij niet: �Ik heb mijn aandelen goed verdeeld over de branches en ik geloof niet dat het zover kan zakken dat ik op verlies kom te staan.� Jeff bestelt nog een koffie, maar biedt mij niets te drinken aan.

In Californi� rookt Jeff geen cannabis, simpelweg omdat hij niet weet hoe hij het moet krijgen. �Ik ken niemand die het verkoopt en ik heb geen zin om mij in allerlei wereldjes binnen te praten waar ik niemand ken. Ik wil gewoon geen last hebben met de autoriteiten, zodat ik de gevangenis in moet of zoiets. Daarom rook ik daar maar niet. Maar het was hier een relaxte week. Benieuwd wat vanavond mij nog gaat brengen.�

Labels:
High in Amsterdam: Detroit (USA)
Tekst: D.C. Lama

Van de ongeveer 10 miljoen toeristen die jaarlijks ons land bezoeken, komen er ongeveer twee miljoen uit de Verenigde Staten. Geen wonder dus dat we in de rubriek �High in Amsterdam� nogal eens Amerikanen interviewen. De 52 verenigde staten bij elkaar zijn dan ook veel groter dan ons hele Europa. Deze maand sprak EssensiE met Jim (33), die in tien jaar tijd door zo�n beetje alle staten heeft gereisd.

Sinds Jim in �89 zijn geboorteplaats Detroit verliet, heeft hij het grootste deel van Amerika wel gezien. Maar drie dagen na de inauguratie van George W. Bush zei hij �Enjoy your idiot� en vertrok. �Het wordt steeds moeilijker voor mensen zoals ik om daar te wonen. Alles lijkt daar wel de verkeerde kant op te gaan.� In Amerika gaf Jim met een wisselende groep van acht tot twintig personen iedere dag te eten aan zo�n 200 tot 350 mensen, die dat zelf niet konden opbrengen. De ingredi�nten haalden ze bij groothandels, die in zo�n drie van de tien gevallen wel mee wilden werken. �In de winkel wil men slechts eten dat eruit ziet alsof het nog minstens een week kan blijven liggen, maar wij kookten het �s avonds onmiddellijk op en deelden het uit.�

Al het eten werd klaargemaakt in de keuken van een bus, waarmee ze door de Verenigde Staten reisden: Memphis, New York, Washington, Portland, San Francisco enzovoorts. �De ideale manier om te reizen, goede dingen te doen en zelf ook te eten te hebben.�

Ondanks dat het uitdelen van eten aan mensen (meestal in de ghetto�s van die steden) nou niet bepaald een misdaad is, zijn Jim en zijn vrienden uit menige stad gezet. �Wij waren in Atlanta tijdens de Olympische Spelen, maar dat vonden ze daar niet zo�n goede public relations.� Ook bij grote demonstraties , zoals tegen het Internationaal Monetair Fonds in Washington en tegen de World Trade Organisation in Seattle was de bus aanwezig: �In Seattle liep ik met water heen en weer tussen de bus op de plek van de demonstraties en de het organisatiecentrum zo�n twee kilometers verderop. Die demonstraties waren heel groots georganiseerd. Inclusief workshops en het maken van honderden fietsen van losse onderdelen voor de deelnemers.�

Twee maanden geleden is hij naar een klein plaatsje in Wales vertrokken, waar hij kon logeren bij een vriendin die in �98 ook op de bus zat. �We hadden het plan om in Wales wiet te gaan verbouwen omdat het daar helemaal verlaten is, maar we vonden de startkosten nogal hoog.� Uiteindelijk heeft Jim daar een tijdje als boomplanter gewerkt.

Als ik Jim in de coffeeshop aanspreek, is hij sinds 24 uur in Amsterdam. Hij logeert bij een bevriende kunstenaar en heeft nog geen idee hoe lang hij in Nederland zal blijven. �Ik hoop een tijdje wat handwerk te kunnen doen en daarnaast wat geld met mijn gitaar te verdienen.� In zijn gitaar zitten allerlei krantenknipsels over zijn tijd met de bus. �Laat ik gewoon kijken wat er de eerste twee weken gebeurt en dan beslissen wat ik dan ga doen.�

Labels:
High in Amsterdam: Montana (USA)
tekst: D.C. Lama

Of ze er nou komen overwinteren of dat het slechts een korte stop is tijdens een �rondje Europa�: ook in deze maanden lopen de toeristen de coffeeshops in Amsterdam plat. Voor onze maandelijkse rubriek �High in Amsterdam� sprak EssensiE dit keer met Scott (32) en Vicky (35) uit Montana (USA).

Het is de dag nadat Al Gore zijn verkiezingsnederlaag heeft toegegeven als ik Scott en Vicky ontmoet, maar daar blijken zij nog niet van op de hoogte te zijn. Ze hebben er net twee maanden �Europa� op zitten en reizen de volgende dag terug naar Amerika. Net als twee maanden daarvoor, toen ze op Schiphol landden, blijven ze vijf dagen in de Nederlandse hoofdstad. �We hadden al veel over Amsterdam gehoord�, zo vertelt Scott: �Ik had het me veel luidruchtiger voorgesteld, maar dat komt hooguit door wat vervelende toeristen. Ik houd er wel van dat alles hier een beetje mellow is. Deze stad viert iedere avond een fantastisch feest zonder dat het uit de hand loopt. Ik weet zeker dat ik Amsterdam nooit over zal slaan als ik weer eens in Europa ben.�

Het stelletje bezocht onder andere het Rijksmuseum, �the Rookies�, de Dampkring, het Van Gogh museum, the Greenhouse en het Hasjmuseum. �Daar werken mensen die erg goed zijn ge�nformeerd�, zegt Scott over dat laatste museum: �Vooral sceptische mensen zouden daar eens heen moeten gaan�. Vicky is ook erg enthousiast over het pamflet met politieregels (de �10 gedragsregels�) die ze daar heeft gekregen: �Het is niet op een vervelende manier geschreven, maar geeft duidelijk aan wat hier wel en niet kan. Er heerst in de rest van de wereld toch het idee dat hier alles mag. In die folder staat min of meer dat dat klopt, zolang je geen overlast veroorzaakt.�

�In Amerika zou zo�n tolerant drugssysteem niet werken�, zegt Scott: �Dat was alleen mogelijk geweest als dat vanaf de jaren zestig was gebeurd. Iedere liberalisering wordt in Amerika tegenwoordig geterroriseerd door een kleine groep radicalen. Denk maar eens aan abortus, wat wel legaal is, maar door enkele aartsconservatieven met moorden en bomaanslagen wordt gesaboteerd.�

Als Scott in Amerika wil blowen is dat niet zo�n probleem: �Wij wonen in een echte studentenstad, dus daar kun je altijd wel wat krijgen. Alleen gebeurt dat bij ons niet zo openlijk: je moet de verkopers wel kennen�. Of alles strenger wordt nu Bush aan de macht is, durft Scott niet te zeggen: �Ik vind hem eigenlijk te dom om president te zijn en hij denkt niet als persoon, maar alleen als onderdeel van de Republikeinse partij. Hij is zelfs openlijk voorstander van het �old-boys-network�. Bij CNN�s Larry King zei hij letterlijk: �Ik hoop dat veel vrienden mij naar Washington zullen volgen.�

Scott en Vicky, die niet op de foto wilde, hebben allebei hun baan opgezegd en een korte �sabbitical period� ingelast. Vicky was professor op een universiteit en Scott is na een filmopleiding lange tijd werkzaam geweest in de muziekindustrie en in marketing. �We wilden allebei een tijdje op reis,� zegt Vicky: �Ik ben 35 en was nog nooit buiten Amerika geweest. En tja... we hebben de afgelopen maanden heel veel gereisd en wel regelmatig een nachtje overgeslagen. Ik denk dat ik daar geen behoefte meer aan heb als ik vijftig ben.�

Labels:
High in Amsterdam: Isra�l
tekst en foto�s: D.C. Lama

Een probleem waar veel toeristen mee kampen: wat vertellen we thuis over ons bezoek aan Amsterdam? En dus togen veel toeristen naar het museumplein om ��n van de musea te bezoeken. Voor de rubriek �High in Amsterdam�, waar we normaal vooral ge�nteresseerd zijn in de andere kant van het verhaal, ging EssensiE naar het onlangs vernieuwde plein. Daar was ook de Isra�lische Anan, die maar wat graag naar het Van Gogh-museum ging.

Het is twee dagen na Koninginnedag. De grasmat op het museumplein ligt er weer op z�n Arena�s bij. Een stuk of vijftien mannen zijn nog steeds bezig met het ruimen van vuil. Waarschijnlijk zijn ze er op 5 mei wel klaar mee, als op hetzelfde plein het Bevrijdingsfestival wordt gehouden. Alleen op het schuine stuk van de Albert Heijn en op de plek dat tijdens de optredens met hekken was afgesloten, liggen mensen in de zon; de rest is te smerig en zanderig om zonder handdoek te liggen.

Aan de zijkanten van het plein liggen de musea: het Rijks, het Stedelijk en het Van Gogh. Vooral het laatste museum maakt het mij erg gemakkelijk de toeristen te herkennen: dankzij de beste marketingstunt uit de hoofdstad zie je overal mensen met driekantige, langwerpige dozen, waarvan slechts een klein deel van de bewoners weet wat erin zit. Anan, die zojuist uit het museum is gekomen, laat me de inhoud zien; het schilderij �Korenveld met Kraaien�, waarschijnlijk Van Gogh�s laatste schilderij.

Vincent van Gogh
Het is de tweede keer dat de 24-jarige Isra�li�r het museum bezoekt: �Anderhalf jaar geleden was ik voor het eerst in Amsterdam en toen heb ik alle drie de musea bezocht. Maar het enige wat ik in het Rijks aantrekkelijk vond, was een schilderij dat van Vincent van Gogh bleek te zijn. Toen ben ik onmiddellijk naar het Van Gogh-museum gegaan. Ik had nog nooit iets van hem gezien, maar dat museum is echt een trip door zijn hoofd. Het is ruwe energie die hij volledig op je overbrengt.�

Anan komt uit Tel Aviv en is voor tien dagen in Amsterdam. �Voor de vibes� naar eigen zeggen. �Voor de wiet� vul ik hem aan. Anan knikt instemmend en vertelt: �In Tel Aviv wordt ook veel wiet gerookt -soms lijkt het wel of de halve stad dat doet- maar het is er nog steeds illegaal. De politie kan hard optreden. Het is er wel veel goedkoper, maar de wiet is lang niet zo sterk als bij jullie. Je krijgt zo�n vijftien gram voor honderd gulden.�

Koninginnedag
Ook voor de Amsterdamse politie moest Anan uitkijken, omdat hij het na Koninginnedag waagde via het Stationsplein naar zijn hotel daar in de buurt te willen lopen. �Plotseling lag er een traangasbom onder mijn neus en werd er overal gevochten. Ik wilde er zo snel mogelijk weg, maar ik moest huilen en overal stonden mensen. De politie is overal hetzelfde.� Op zich vond hij Koninginnedag wel een leuk evenement. �Ik wist alleen tot op die dag zelf niet eens dat jullie een koningin hadden.�

Isra�l
Wie over Isra�l spreekt, kan niet om de oorlog met de Palestijnen heen. Maar volgens Anan wordt er door de media een veel ernstiger beeld opgeroepen dan hoe het daar werkelijk is. �Er zijn gebieden waar het gevaarlijk is. In de Gazastrook kan het gevaarlijk zijn, maar in Tel Aviv is daar meestal niets van te merken. Er zijn soms duidelijk spanningen, maar dat is in meer landen het geval. In Spanje heb je de Eta, maar je zal niemand horen zeggen dat het gevaarlijk is om naar Spanje te gaan.�

Hoe het verder met Isra�l zal gaan, weet Anan niet. �Een jaar geleden leek het allemaal in orde, maar toen is plotseling de vlam weer in de pan geslagen.� Anan heeft ook wel idee�n hoe dat is gekomen. �Men heeft telkens gezegd dat alle problemen waren opgelost, op een aantal kleine puntjes na. Maar die puntjes bleken helemaal niet zo klein. Het ging tenslotte om Jeruzalem en de terugkeer van de ge�vacueerde Palestijnen.�

India
Anan is van plan volgend jaar voor onbepaalde tijd naar India te gaan, samen met een vriend met wie hij in dienst heeft gezeten. �Isra�lische mannen moeten drie jaar dienstplicht vervullen, dus daar houd je wel goede vrienden aan over.� In India wil Anan rondtrekken, want volgens hem heeft dat land alles. �Van de Himalaya tot de woestijn. En dat alles met ontzettend veel verschillende culturen, die vredig naast elkaar leven.�

Labels:zondag 17 juni 2007

Iran 2008
Alleen met zelfbedrog houdt Bush zich nog overeind. Onlangs, vertelt hij (Joe Galloway, conservatief columnist en voormalig adviseur van Powell-DCL), ving hij op hoe Bush zijn problemen aan vrienden in Texas uitlegt. Volgens de president is de oorlog een Amerikaans noodlot en hij zal ervoor zorgen dat het zijn opvolger onmogelijk wordt het slagveld te verlaten. (...) Er is ��n alternatief, zegt Galloway. Dick Cheney, al maanden genegeerd door de president, kan in die omstandigheden de ontzetting in het Witte Huis aangrijpen om Bush te overtuigen dat luchtaanvallen op Iran noodzakelijk zijn. Tekenend is dat Cheney�s mensen de laatste weken in Washington het valse bericht verspreiden dat Iran de Talibaan in Afghanistan bewapent, zegt Galloway.
NRC Handelsblad, dit weekend. Zie ook hier.

Labels: , , ,vrijdag 15 juni 2007

Maar niet indien legaal???
"Bij illegale drugsteelt en -verkoop of bij andere overtredingen worden coffeeshops zonder pardon gesloten."
Uit het beleidsprogramma van Balkenende 4.

Labels:
PERSBERICHT
ZATERDAG 30 JUNI 2007, 14.00 - 20.00 UUR DRUGS INFO DAG een tipje van de sluier...
AMSTERDAM � Sinds 1996 houdt Stichting Legalize! jaarlijks een demonstratie in Amsterdam voor een realistisch drugsbeleid. Dit jaar organiseert Legalize! samen met ENCOD op zaterdag 30 juni een Drugs Info Dag op het Spui. Ondermeer August de Loor (Adviesbureau Drugs) en Freek Polak (Stichting Drugsbeleid) zullen een tipje oplichten van de sluier die na jaren gedogen nog steeds over cannabis en andere drugs hangt.

Stop met generaliseren, laat je informeren! Dit is het motto van de eerste Nederlandse Drugs Info Dag. Op het Spui in Amsterdam kan iedereen op serieuze dan wel ludieke wijze van alles te weten komen. Over cannabis en andere middelen die -ondanks een 30-jarig gedoogbeleid en in tegenstelling tot alcohol - nog altijd verboden of maatschappelijk niet geaccepteerd zijn. Hoe ongezond is blowen nou eigenlijk? Moet die achterdeur van de coffeeshop echt zonodig open? Wat gebeurt er als paddo�s verboden worden? En is het gedoogbeleid nog ergens goed voor? Sprekers, muzikanten en andere performers lichten een tipje op van de sluier. Ook is er een informatiestand op het Spui.

De Drugs Info Dag is een reactie op de repressieve maatregelen waarmee de Nederlandse regering de afgelopen jaren het succesvolle Nederlandse gedoogbeleid afbreekt. ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) en Stichting Legalize! willen het publiek op een laagdrempelige manier informeren. Tijdens de Drugs Info Dag brengen zij de onbedoelde - en door de overheid en media onbelichte - effecten van het steeds strenger wordende drugsbeleid onder de aandacht.

Sprekers Drugs Info Dag: O.a. August de Loor (Adviesbureau Drugs), Freek Polak (Stichting Drugsbeleid), Jacqueline Woerlee (cannabisactiviste), Willemijn Los (MDHG), Wernard Bruining (GroenVrij Internet partij), Gerben Hellinga (schrijver van de �psychonautische bijbel� Uit Je Bol), 100% Isis (DJ/organisator) en Joep Oomen (ENCOD). DC Lama (schrijver) is presentator.
www.legalize.net

Labels:dinsdag 12 juni 2007

Zonder kamerdebat
De NAVO kan het niet alleen af in Afghanistan. (...) De Nederlandse inspanningen om het land te ontwikkelen, zullen in ieder geval doorgaan tot eind 2009, aldus Balkenende.
Nu.nl, maandag.

Labels: ,vrijdag 8 juni 2007

Wereldwijd gekidnapt en gefolterd
In Polen en Roemeni� bestonden geheime detentiecentra voor terreurverdachten. De kampen werden gerund door de Amerikaanse geheime dienst CIA. Verdachten zijn wereldwijd gekidnapt en in de centra gefolterd, blijkt uit een onderzoek voor de Raad van Europa.
Nu.nl, vandaag.

Een geheim akkoord tussen de Verenigde Staten en de NAVO maakte het mogelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA terreurverdachten in geheime gevangenissen in Europa kon opsluiten. (...) In een toelichting op het vrijdag gepubliceerde rapport van de Raad van Europa over illegale activiteiten van de CIA in Europa stelde Marty dat er zowel openbare als geheime samenwerkingsverbanden tot stand zijn gekomen tussen de VS en de lidstaten van de NAVO op basis van een akkoord van 4 oktober 2001.
Nu.nl, vandaag.

Labels: , ,maandag 4 juni 2007

Samengevat
We leverden onze wapens in en kregen de garantie dat ze ons zouden beschermen. Dus ik geloofde dat dat ook zou gebeuren en dat er een politiek compromis over Srebrenica zou komen.
Osman Suljic, vandaag in NCRV Dokument.

Tijdens de aanval op de Safe Area Srebrenica, die zes dagen duurde, bleek er geen serieuze bereidheid om de Bosnisch-Servische aanval te stoppen. Daarbij werden militaire stellingen door de VN-troepen zonder slag of stoot opgegeven.
Uit: Dagvaarding tegen de Staat der Nederlanden en de Verenigde Naties (pdf).

Labels: ,zaterdag 2 juni 2007

Ontwikkeling van bewustzijn
Jan Peter Balkenende en Andr� Rouvoet hebben elke verwijzing naar het maatschappelijk belang van individuele ontplooiing uit het regeerakkoord geschrapt. (...) 'Mijn opvatting is dat individualisering in principe ontwikkeling is van het bewustzijn. Zo beschouwd is het niet logisch om ervan uit te gaan dat het uitloopt op losbandigheid en onverschilligheid. Het logische vervolg is dat een beter ontwikkeld persoonlijk bewustzijn leidt tot aanvaarding van meer verantwoordelijkheid voor het geheel. Dat resoneerde dus niet.'
Interview met oud-informateur Herman Wijffels in de Volkskrant, vandaag.

Labels: