maandag, juli 30

North Sea Reggae Sundance Legalize!
Column van D.C. Lama voor EssensiE, augustus 2007

Ik heb ze er de afgelopen (acht, negen, tien?) jaren allemaal minimaal één keer gezien: Alpha Blondy, Israel Vibration, Steel Pulse, Julian Marley, Lee ‘Scratch’ Perry, Toots & the Maytals, Burning Spear, Don Carlos, Morgan Heritage, Barrington Levy, Sly & Robbie, Eek a Mouse, The Wailers, Aswad, Lucky Dube, Rico Rodriguez... en aangezien de Legalize!-demonstratie tegenwoordig meer een soort boekenmarktje is waar een restantje intellectuelen hun verbazing en woede over de politieke idiotie uiten, lijkt het me beter voortaan dit Eindhovense ganja-evenement te bestempelen als de ware publieke roep om cannabislegalisatie: Reggae Sundance! (Zoals ook al die goedbedoelde multiculturele festivals qua verscheidenheid aan publiek in het niet vallen bij dit festival.)

Ruim een decennium ging ik elk jaar naar het North Sea Jazz Festival in Den Haag en zag daar mijn helden als James Brown, Bootsy Collins, George Clinton, Maceo Parker, BB King, Herbie Hancock, The Roots, Santana, Wilson Pickett, Spearhead, Marcus Miller en Seven Eleven en U-Gene & Oh Jay (vergeet nooit je vrienden te noemen!) en zelfs The Skatalites, maar in Rotterdam ben ik nog nooit naar dit evenement geweest. Niets tegen die stad (hoewel: het is wel de bakermat van de house!), maar er zit bij ieder festival een grens aan de mate waarin een mens zijn stokstijf stilstaande, door het concert heen ouwehoerende medemens kan verdragen; en uiteraard een grens aan de toegangsprijs (inclusief drie dagen pissen, je jas ophangen en voor 1 euro per dag een gekopieerd A4'tje ontvangen om het definitieve programma te mogen weten). Ik weet zeker dat ik daar ook dit jaar weer hele mooie momenten heb gemist, maar de spirit daar zal het dak van Ahoy er nooit afblazen. Nee, dan Reggae Sundance. Daar is het dak er bij voorbaat al nooit geplaatst.

In het Congresgebouw in Den Haag kende ik vrijwel iedere shortcut om zo snel mogelijk van iedere willekeurige zaal naar de andere te lopen, daarbij de traag lopende massa’s zoveel mogelijk ontwijkend (jazz); in Eindhoven was er altijd slechts één lange grasmat met slechts één podium onder het immer schijnende zonnetje (reggae). Wie zich voor vele euro’s de toegang tot het NSJ had weten te verschaffen, leek de plek waarop hij of zij recht meende te hebben met een voetbalmuurachtige constructie te verdedigen, eventuele passanten bij voorbaat met een geërgerde blik attaquerend; bij Reggae Sundance houdt eenieder voldoende afstand om relaxed naar voren en achteren te kunnen banjeren.

Het mooiste aan Reggae Sundance is dat de naam geen woord gelogen is. Als intellectueel (ook ik was dit jaar tenslotte op Legalize!) sta ik uiteraard wat sceptisch tegenover het fenomeen zonnendans, maar na tien edities -waarbij het geregeld op iedere andere plek in Nederland regende, terwijl ik moest opletten in de felle zon wel voldoende water te drinken-, lijkt mij dat de statistieken vooral laten zien dat de huidige wetenschappelijke theorievorming aan een flinke inhaalslag toe is. Mede daarom ben ik ook geneigd mee te gaan in de meest gangbare theorie daarover op dit festival: Jah Rastafari!

En omdat ik als openlijk spiritueel blower toch nooit serieus zal worden genomen, schroom ik ook niet de volgende, waar gebeurde anekdote op papier te zetten: Tijdens één nummer, van één artiest, op één van de edities (dat ik het ‘wie, waar en wanneer’ niet meer precies weet, maakt de kans ook een stuk kleiner dat dit als wetenschappelijk bewijs zal tellen), werd het nummer‘Jah will lead us through the storm’ (of ‘through a cloudy day’ of zoiets) ingezet. Juist op dat moment trekt één klein wolkje voor de zon, en begint het ineens flink te waaien en wordt het een stuk donkerder op het terrein. De tekst van het nummer kunt u waarschijnlijk zelf wel verder invullen, maar de boodschap was in ieder geval dat het uiteindelijk wel allemaal goed zal komen. En bij de laatste tonen van het nummer, inderdaad, is het wolkje aan de zon voorbij getrokken en is het weer prachtig weer.

Reggae Sundance: 10, 11 en 12 augustus (E3-strand in Eersel), met Buju Banton, Beenie Man, Capleton, Jimmy Cliff, Lutan Fyah, Gyptian, Gregory Isaacs, Lust, Midnite, Natural Black, Queen Ifrica, Richie Spice, Soldiers of Jah Army, Tony Rebel, Bunny Wailer en Yellowman.

* Site Reggae Sundance
* Site Legalize!
* Site North Sea Jazz Festival
* Meer columns voor EssensiE