maandag, juni 18

High in Amsterdam: Detroit (USA)
Tekst: D.C. Lama

Van de ongeveer 10 miljoen toeristen die jaarlijks ons land bezoeken, komen er ongeveer twee miljoen uit de Verenigde Staten. Geen wonder dus dat we in de rubriek ‘High in Amsterdam’ nogal eens Amerikanen interviewen. De 52 verenigde staten bij elkaar zijn dan ook veel groter dan ons hele Europa. Deze maand sprak EssensiE met Jim (33), die in tien jaar tijd door zo’n beetje alle staten heeft gereisd.

Sinds Jim in ‘89 zijn geboorteplaats Detroit verliet, heeft hij het grootste deel van Amerika wel gezien. Maar drie dagen na de inauguratie van George W. Bush zei hij ‘Enjoy your idiot’ en vertrok. ‘Het wordt steeds moeilijker voor mensen zoals ik om daar te wonen. Alles lijkt daar wel de verkeerde kant op te gaan.’ In Amerika gaf Jim met een wisselende groep van acht tot twintig personen iedere dag te eten aan zo’n 200 tot 350 mensen, die dat zelf niet konden opbrengen. De ingrediënten haalden ze bij groothandels, die in zo’n drie van de tien gevallen wel mee wilden werken. ‘In de winkel wil men slechts eten dat eruit ziet alsof het nog minstens een week kan blijven liggen, maar wij kookten het ‘s avonds onmiddellijk op en deelden het uit.’

Al het eten werd klaargemaakt in de keuken van een bus, waarmee ze door de Verenigde Staten reisden: Memphis, New York, Washington, Portland, San Francisco enzovoorts. ‘De ideale manier om te reizen, goede dingen te doen en zelf ook te eten te hebben.’

Ondanks dat het uitdelen van eten aan mensen (meestal in de ghetto’s van die steden) nou niet bepaald een misdaad is, zijn Jim en zijn vrienden uit menige stad gezet. ‘Wij waren in Atlanta tijdens de Olympische Spelen, maar dat vonden ze daar niet zo’n goede public relations.’ Ook bij grote demonstraties , zoals tegen het Internationaal Monetair Fonds in Washington en tegen de World Trade Organisation in Seattle was de bus aanwezig: ‘In Seattle liep ik met water heen en weer tussen de bus op de plek van de demonstraties en de het organisatiecentrum zo’n twee kilometers verderop. Die demonstraties waren heel groots georganiseerd. Inclusief workshops en het maken van honderden fietsen van losse onderdelen voor de deelnemers.’

Twee maanden geleden is hij naar een klein plaatsje in Wales vertrokken, waar hij kon logeren bij een vriendin die in ‘98 ook op de bus zat. ‘We hadden het plan om in Wales wiet te gaan verbouwen omdat het daar helemaal verlaten is, maar we vonden de startkosten nogal hoog.’ Uiteindelijk heeft Jim daar een tijdje als boomplanter gewerkt.

Als ik Jim in de coffeeshop aanspreek, is hij sinds 24 uur in Amsterdam. Hij logeert bij een bevriende kunstenaar en heeft nog geen idee hoe lang hij in Nederland zal blijven. ‘Ik hoop een tijdje wat handwerk te kunnen doen en daarnaast wat geld met mijn gitaar te verdienen.’ In zijn gitaar zitten allerlei krantenknipsels over zijn tijd met de bus. ‘Laat ik gewoon kijken wat er de eerste twee weken gebeurt en dan beslissen wat ik dan ga doen.’

Labels: