donderdag, mei 17

Europoetin
De nieuwe dissidente stemmen die de laatste tijd in Moskou te horen zijn geweest, hebben nauwelijks indruk gemaakt op de morele en politieke leiders in het Westen. (...) SchrŲder strijkt zijn Gazprom-dividenden op, Jacques Chirac gaat met pensioen zonder de geringste wroeging over het grootkruis van het legion van eer dat hij Poetin op de borst heeft gesteld. En Romano Prodi lijkt Poetin te verwarren met Poesjkin.
Anna Politkovskaja is vermoord en al vergeten, net als tientallen andere journalisten die het slachtoffer zijn geworden van dodelijke 'contracten'. Journalisten die onderzochten wat er stak achter het gebouw dat in Moskou was opgeblazen, werden uit de weg geruimd, en ze werd gebruikt om de oorlog in TjetjeniŽ te rechtvaardigen. En Litvinenko werd vergiftigd met polonium. Chordorkovski en Trepasjkin zitten opgesloten diep in SiberiŽ. Een op de vier ŗ vijf Tsjetjenen is om het leven gekomen. Garri Kasparov en zijn vrienden worden bedreigd en worden ervan weerhouden te demonstreren met een roos in de ene hand en de Russische grondwet in de andere. Hoeveel hoofden moeten er nog rollen, hoeveel levens moeten er nog worden gebroken voordat de Europeanen -die voorvechters van de mensenrechten- reageren?
De Franse filosoof Andrť Glucksmann, NRC 12 mei 2007

Labels: ,