dinsdag, oktober 17

Progressie
Er gebeurt niet echt veel hier binnen. Ik heb zelf ongeveer -hoe lang zal het geweest zijn?- tien maanden gewacht tot ik de eerste therapie kreeg. Behandeling kun je het niet echt noemen.

Maar op de groep word je toch ook behandeld?
Ja, op de groep. Er zijn twee groepsleiders (moeten er eigenlijk drie zijn), maar het meeste wat de groepsleiding doet, is deuren opendraaien. In het kantoor moeten ze rapportages tikken over ons... Je hebt wel eens een gesprek met ze, maar soms hebben ze geen eens tijd voor een mentorgesprek omdat ze het gewoon te druk hebben met andere dingen.

Maar ze zeggen toch ook dat je je kamer moet opruimen en zo?
Ja... is dat behandeling dan?
Gesprek met jeugd-tbs'er, Zembla van afgelopen zondag.

Niemand gelooft dat de jeugd-tbs criminele jongeren helpt hun leven te beteren: de psychiaters niet, de groepsleiders niet en ook de ouders niet. De cijfers geven hen gelijk. De jongens pakken bijna allemaal na hun straf hun criminele carrière weer op. En bij sommige gaat het zo erg mis, dat ze weer tbs krijgen. Maar nu volwassen-tbs.
Uit dezelfde uitzending.

Labels: