donderdag, oktober 12

Legalize! war on drugsjournaal
Tweemaandelijks bulletin van Stichting Legalize!

quote van de maand
'Ik ben geen marihuanagebruiker. Toch zie ik die de oorlog tegen drugs
als een grotere bedreiging voor de toekomst van mijn dochter dan het
recreatieve gebruik van marihuana door volwassenen ooit zou kunnen zijn.'
Jessica Peck Corry, medeoprichter van de Amerikaanse actiegroep ‘Guarding Our Children Against Marijuana Prohibition’

[berichten]
Wapens voor coke
LONDEN - Volgens de Sunday Times hebben Britse soldaten gestolen wapens uit Irak gesmokkeld en op de zwarte markt verhandeld voor drugs en cash. De wapens zouden in Duitsland zijn verkocht, sommige voor cocaïne die weer werd doorverkocht aan soldaten in Irak. Het leger onderzoekt de zaak. (Het Volk)

Lobby voor medicinale wiet
LEEUWARDEN - Advocaat Willem Anker start begin volgend jaar een lobby voor medicinale marihuana. Anker verdedigt MS-patiënt Wim Moorlag, die cannabis teelde ter bestrijding van de gevolgen van zijn ziekte. Moorlag werd in 2004 veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 250 euro, maar ging in hoger beroep. Anker start volgend jaar met zijn lobby, omdat hij eerst de verkiezingen wil afwachten. (ANP)

Nieuw record drugsarrestaties VS
WASHINGTON - Vorig jaar werden meer dan 786.000 Amerikanen gearresteerd wegens bezit, handel of productie van cannabis, een nieuw record. Bijna negentig procent van de veroordelingen betreft bezit. Ook het totale aantal drugsarrestaties was niet eerder zo hoog: 1,8 miljoen. “Deze cijfers weerleggen de mythe dat de politie geen prioriteit geeft aan kleine marihuana overtredingen”, aldus Allen St. Pierre van NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws). Anno 2006 wordt in Amerika elke 40 seconden iemand opgepakt wegens cannabis. (www.drcnet.org)

Morales zwaait met cocablad bij de VN
NEW YORK - De Boliviaanse president Evo Morales heeft tijdens zijn
toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN met een cocablad gezwaaid. Morales ondersteunde met zijn actie, die vergeleken werd met de historische VN-redes van Chroetsjov en Arafat, zijn betoog over de desastreuze gevolgen van de Amerikaanse war on drugs. “Dit is coca”, zei Morales nadat hij het blad uit zijn binnenzak had gehaald. “Dit is geen cocaïne.” (The Guardian, zie ook hier)

Virtuele war on wiet
WASHINGTON - De Amerikaanse overheid voert haar War on drugs sinds 18 september ook virtueel. Het Bureau voor Nationaal Drugsgebruik (ONDCP) van het Witte Huis plaatste acht anti-wiet fimpjes op het populaire YouTube. YouTube is een snel groeiende website waarop iedereen eigen filmpjes kan plaatsen en delen met anderen. Naast de genoemde acht staan er nog duizenden filmpjes van andere makers op de site met als trefwoord ‘weed’ of ‘war on drugs’. (BBC News)

Druggebruikers geen crimineel in Brazilië
BRASILIA – De Brazilische president Lula da Silva keurde onlangs een nieuwe drugswet goed. Gebruikers en bezitters van illegale drugs worden onder de wet niet langer gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ze krijgen een dagvaarding en moeten bijvoorbeeld een afkickprogramma volgen of vrijwilligerswerk doen. Volgens de wet zijn druggebruikers geen criminelen, maar mensen die medische en geestelijke hulp nodig hebben. (www.stopthedrugwar.org)

Nieuwe methadonklinieken in China
PEKING - In China worden dit jaar ruim 200 nieuwe methadonklinieken geopend. China heeft nu 101 methadonklinieken. Tussen 2000 en begin 2005 is het aantal drugsverslaafden in China volgens de overheid met 35 procent toegenomen tot 1,2 miljoen. 700.000 van hen zijn verslaafd aan heroïne, twee derde is jonger dan 35. (Reformatorisch Dagblad)

Manipulatie met misdaadcijfers
ROTTERDAM - Volgens oud-politiezegsman Anne Geelof is jarenlang gerommeld met cijfers om Rotterdam veiliger te doen lijken. “De driehoek van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie kwam maandelijks met cijfers waaruit bleek dat drugs- en jeugdoverlast terugliepen. Dat zijn makkelijke, snel haalbare resultaten. Maar over het stijgende aantal ernstige geweldsmisdrijven en gevallen van huiselijk geweld in de stad werd niet gerept.” (De Telegraaf)

Column van De Legalees:
War on drugs woedt hevig in Nederland
De war on drugs in Nederland lijkt dan toch z’n vruchten af te werpen. In diverse steden kampen coffeeshops met een tekort aan nederwiet. De integrale opsporingsmethodes van politie en justitie lijken thuiskwekers zoveel angst aan te jagen, dat die massaal gestopt zijn. Volgens de Rotterdamse projectleider in de strijd tegen de hennepteelt, Frank Belderbos, zouden er in Rotterdam zesduizend kwekerijen moeten zijn. ‘We hebben er het afgelopen jaar bijna zeshonderd ontmanteld. Dat zou niet heel veel moeten uitmaken.’

Wel dus. Wat wil je, als je als thuiskweker een boete van 900 euro boven het hoofd hangt, verwijdering van je electriciteitsmeter én uitzetting uit je huis. Dan hang je toch je lampen aan de wilgen vóórdat er een inval gedaan wordt. Daar is immers ook niet veel meer voor nodig; één telefoontje naar ‘M’ (de Meld Misdaad Anoniem lijn) over gordijnen die nooit open zijn is voldoende. Weg tuintje, weg huis. De politie plakt triomfantelijk een ‘Weer één opgerold’ poster op je raam en jij belandt op de zwarte lijst van woningbouwcorporaties. En je krijgt de rekening van de oprolactie gepresenteerd: tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Hoera voor politie en justitie? Wellicht, maar wat is nu het werkelijke gevolg van deze repressieve aanpak? Dat Nederlandse wiettelers steeds verder over de grens kweken. Dat de prijzen van nederwiet zijn gestegen. Dat criminele organisaties in binnen- en buitenland hun kans schoon zien de markt te veroveren. Volgens de BCD (de Bond van Cannabisdetaillisten) worden coffeeshophouders gedwongen om nu zaken te doen met deze lui. Ze leveren wiet die slechter is voor de gezondheid, omdat buitenlandse henneptelers vaak gebruikmaken van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Zo koopt de Poolse toerist in Amsterdam straks bespoten wiet uit eigen land.

Effectief gezien wordt er dus niet minder wiet verbouwd of gerookt. Wel ongezondere wiet en er wordt meer geld aan verdiend. En meer mensen zitten in de schulden en hebben geen dak boven hun hoofd. Hoera voor het Nederlandse drugsbeleid.
De Legalees

Links:
* Stichting Legalize!
* Vorige aflevering Legalize! war on drugsjournaal

Labels: