zondag, juli 23

Diplomatie
'Omdat de VS geen diplomatieke relaties met Iran hebben, stuurde Iran ons (in 2003 - DCL) via de Zwitsers een fax -n A4'tje- waarin het voorsel stond om onze geschilpunten in alomvattende onderhandelingen door te nemen. Het moment was zr interessant. Het was na de invasie van Irak. De positie van de VS in de regio oogde sterk; veel sterker dan nu. (...) Ik heb meegemaakt dat Amerikaanse vertegenwoordigers zeiden - dit is een citaat: 'Iran en Syri moeten gewoon stoppen met de dingen die wij niet willen. We gaan niet een beetje onderhandelen over het intrekken van steun aan terroristen. Dat hebben ze gewoon te den.' (...) Dat zijn mensen die zeiden: Iran zit in het As van het Kwaad, Syri had erin moeten zitten, en op de lange termijn is er maar n oplossing: vervanging van het regime.'
Flynt Leverett, Midden-Oosten-analyst van de CIA in de jaren '90 en tot 2003 directeur Midden-Oosten van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zaterdag in de NRC.

'Het is te oppervlakkig en te stomzinnig voor woorden. Hier wordt door neo-conservatieven in Amerika en Europa en onze gestoorde generaals een vijandsbeeld gecreerd dat alleen tot doel heeft eigen agenda's te verwezenlijken. De gedachte van zo'n complot (een 'groot shi'itisch complot' onder aanvoering van Iran en Hezbollah - DCL) houdt in geen enkel opzicht rekening met de gecompliceerde werkelijkheid in de Arabische en islamitische wereld.'
De Isralische hoogleraar geschiedenis van het Midden-Oosten Ilan Pappe in dezelfde krant.

Labels: , ,