dinsdag, januari 24

Vader
"We hebben 3.000 kinderen in Gaza ondervraagd. We hebben vastgesteld dat bijna 45 procent van hen de mishandeling en vernedering van hun vader door IsraŽlische soldaten heeft gezien, met eigen ogen. De vader werd hulpeloos en kon zich niet meer verdedigen. Dat heeft een zware impact gehad op die kinderen.

Die kinderen worden tieners, en de vaderfiguur wordt vervangen door een groep. Hamas neemt de rol van de vader over. Ze helpen de kinderen en nemen ze op. En samen identificeren we ons met de ultieme vader: God. Waarom God? In tegenstelling tot onze biologische vader kan God niet vernederd worden. God staat gelijk aan waardigheid. God kan niet verslagen worden, zoals je vader, want God kan alleen maar overwinnen."
De Palestijnse psychiater dr Eyad al Sarraj, afgelopen zondag in "Achter het masker van Hamas", een reportage van Shelley Saywell over de veranderende rol van Hamas.