zaterdag, december 3

De oorlog in Afghanistan
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 2 december 2005. Voorgelezen in het Nachtprogramma van de lokale omroep van Waalwijk en omstreken (er is vannacht geen uitzending van Giel) Na te luisteren via deze link.

Toen de Amerikanen in 2001 Afghanistan binnenvielen, was dat niet omdat de Taliban zei dat men Osama bin Laden niet wilde uitleveren; ze wisten alleen niet waar ie zat. Ha, ha! Dat geloofde dus mooi niemand! Eén gast vinden in zo’n relatief klein land. Dat moest toch een peulenschil zijn!

Donald Rumsfeld toonde op televisie zelfs al een kaartje met een dwarsdoorsnede van de berg waarin ie zat verscholen: als je via een verborgen ingang bovenaan de berg naar binnen ging, dan kon je zo trip... trip... trip.... trappetje af naar beneden, aan de ene kant kantoren en slaapzalen vinden, dan trip... trip... trip... trappetje af... zalen vol munitie en geweren zien... trip... trip... trip.... ventilatiesysteem aan uw linkerhand... trip... trip...trip... oppassen voor rondrijdende tanks in die uitgeholde berg.... en als je dan helemaal was afgedaald kwam je Osama bin Laden vanzelf tegen.

Ik vermoed dat ze behoorlijk stoned naar een documentaire over Egyptische piramides zaten te kijken toen ze dat allemaal verzonnen.

Maar hoe dan ook: de Taliban moest niet zeuren en gewoon Bin Laden uitleveren, want anders moest Amerika hem zelf komen halen. De VS en de Taliban waren namelijk niet langer vriendjes. De Taliban was weliswaar door Amerika aan de macht geholpen, maar het was natuurlijk niet de bedoeling dat die gasten zelf beslissingen gingen nemen. Tijdens de zomer van 2001 hadden ze bijvoorbeeld nog heel veel contact, maar toen de Taliban besloot niet op de Amerikaanse voorwaarden aan de aanleg van een oliepijpleiding mee te werken, vonden de Amerikanen die gasten ineens een stelletje klootzakken. Dat was vijf weken voor 11 september 2001.

Enfin; 11 september verstreek, het begrip New World Order was weer in de media vertegenwoordigd (in ons eigen land spreekt de minister-president zelfs al over ‘de nieuwe werkelijkheid’) en omdat iedereen met ook maar enigszins pacifistische ideeën not with us, but against us was, konden de VS een oorlog beginnen waarbij de Taliban werd vervangen door een president, die natuurlijk slechts bij toeval een oud-medewerker van dat oliepijpleidingproject was. Hamid Karzai werkte namelijk bij Unocal, een bedrijf dat in 1998 al haar plannen voor Afghanistan aan het Witte Huis presenteerde, waarbij de val van de Taliban als een te nemen obstakel werd omschreven.

De Amerikanen kregen bij hun oorlog hulp van de Noordelijke Alliantie, een verzameling werkloze militairen sinds zij niet meer tegen de Russen vochten. Zij mochten aanwijzen wie er allemaal bij Al Qaeda zaten en kregen per aangewezen persoon betaald. Echt gecontroleerd werden die beschuldigingen niet, want zelfs vier jaar later zitten zij nog rechteloos en zonder aanklacht vast in gevangenissen als Abu Graib, Guantanamo Bay en wie weet zelfs in CIA-kampen in het voormalige Oostblok. Daar heeft de organisatie overigens wel ervaring mee, want de CIA is tenslotte opgericht om medewerkers van de inlichtingendiensten van het naziregime onder te brengen. Het moet voor hen toch een hele geruststelling zijn geleid te worden door een kleinzoon van Prescott Bush, die ook toen al aan hun kant van de strijd het familiekapitaal verdiende.

Maar goed: heel lang werd er bij die oorlog in Afghanistan niet stilgestaan, want daarna kwamen de plannen om Irak binnen te vallen en als je alle leugens daarover wilde ontmaskeren, hield je bijna geen tijd over. Dit keer was het Colin Powell die zijn fantasiefotootjes mocht tonen, live op televisie bij de VN Veiligheidsraad.
Gelul, riep de Veiligheidsraad.
Dikke lul, riep Colin Powell: ‘We gaan toch en pleuren er in de eerste dagen meer Tomahawk-raketten op dan tijdens de hele eerste Golfoorlog bij elkaar! Dan is het ook lekker snel voorbij, want die mensen snakken daar naar onze vrijheid.’

Olie had er natuurlijk weer helemaal niets mee te maken.

Enfin: het Irakspel was zo vuil en misleidend, dat de oorlog in Afghanistan er heroïsch bij afstak. Had Afghanistan tenslotte niet Amerika aangevallen? Ze moesten toch Osama bin Laden pakken, dat verwende Saoedische rijkeluiskindje? Dan kun je toch zeker niet verwachten dat ze zijn familieleden ondervragen, die in Amerika verbleven en zo goed bevriend zijn met de familie Bush? Dan wil je bommen pleuren op die bergen! Osama zat in zo’n berg, dat zei Donald Rumsfeld zelf!

Daar zijn ze trouwens ook geweest: bij een berg waar Osama zou zitten. Eind 2001 waren allerlei journalisten uitgenodigd voor een spannende reportage bij een berg bij Tora Bora: daar zou Osama zitten! Ongeveer 6 á 700 buitenlandse reporters keken toe hoe er eerst wat B52's op de berg werden gegooid, waarna er zo’n twee dozijn groene baretten de berg oprenden. Spannend, spannend.... maar helaas: Osama had toch nog net weten te ontsnappen. Een ex-medewerker van de Amerikaanse Defensie, Gene Wheaton, geeft het zelfs toe: ‘Het was slechts een oefening in bommengooien en de wereld gerust te stellen dat we iets deden.’

En nu ligt dus de vraag op tafel of wij daar als Nederland zijnde nog eens 1.100 soldaten heen gaan sturen. En wat is de afweging van onze regering? Of we wel genoeg back-up krijgen! Of onze jongens straks niet weer als een overste Karremans tegenover één of andere veldheer staan en een kordon bussen moeten regelen. Misschien is het allemaal wat ingewikkeld voor ons normen & waardenkabinet, maar laat ik het dan eens proberen te vergelijken met een voorbeeld uit ons eigen polderlandje:

Drie imams uit Eindhoven moeten het land uit, omdat zij volgens de AIVD ‘radicaal’ zouden zijn. Het verwijderen van geestelijk leiders is nogal wat, net als het voeren van een oorlog, maar enige bewijsvoering schijnt daar tegenwoordig niet meer nodig voor te zijn. Er is geen enkele uitspraak van die imams waarmee de AIVD hun belastering kan staven en in interviews herhalen die imams altijd dat zij tegen geweld zijn. De enige bewijsvoering die de AIVD aandraagt, is dat er in die moskee gerekruteerd werd voor de Jihad.

Ja-ha... dat gebeurde inderdaad. Eind 2001 zijn er inderdaad twee gastjes uit die moskee naar India afgereisd om mee te doen aan de Jihad. Alleen... die werden gestuurd door ene Saleh B. En Saleh B. is... zoals televisieprogramma Netwerk duidelijk maakte... een AIVD-informant.

Ziet u de overeenkomsten al? Laat ik het dan nog één keer voor u uitspellen: 9/11 was een zogenaamde inside job, bedacht door een denktank van neoconservatieven die met die daad de mogelijkheid wilden scheppen de olievoorraden in het Midden Oosten veilig te stellen. Daar werk je niet aan mee; dat veroordeel je. Maar onze kleuter van een Jan Peter wil dat maar niet inzien en piest ‘s avonds waarschijnlijk in zijn broek voor die man met die baard in de grotten van Donald Rumsfeld. Bang dat de Al Qaedapieten hem zullen meenemen.

Bronnen en links:
* Tijdtabel Afghanistan (aanrader!)
* Donald Rumsfeld’s presentatie (You bet! This is serious business!) over de spannende bergen in Afghanistan is terug te vinden in de BBC-documentaire ‘The Power of Nightmares’ Tevens bron voor de opmerking over de Noordelijke Alliantie en hun Al Qaeda-bewijsvoering.
* In de documentaire “Bin Laden’s Escape - Tapestry & Parco International” (door de Vlaamse televisie uitgezonden als “De ontsnapping van Osama bin Laden”) wordt het verhaal van Tora Bora verteld.
* JP de MP sprak over “de nieuwe werkelijkheid” nadat de rechter hem had verteld dat je mensen niet kunt opsluiten wanneer zij door AIVD’ers worden aangespoord plattegronden met AIVD-gevoelige informatie te verzamelen. (Reactie n.a.v. vrijspraak Samir A.)
* Michael Moore factsheet over Afghanistan.
* Testimony by John J. Maresca, vice president international relations Unocal Corporation to House Committee on International Relations Subcommittee on Asia and the Pacific, february 12, 1998: The only other possible route option is across Afghanistan, which has its own unique challenges. The country has been involved in bitter warfare for almost two decades. The territory across which the pipeline would extend is controlled by the Taliban, an Islamic movement that is not recognized as a government by most other nations. From the outset, we have made it clear that construction of our proposed pipeline cannot begin until a recognized government is in place that has the confidence of governments, lenders and our company.
In spite of this, a route through Afghanistan appears to be the best option with the fewest technical obstacles. (...) Although Unocal has not negotiated with any one group, and does not favor any group, we have had contacts with and briefings for all of them. We know that the different factions in Afghanistan understand the importance of the pipeline project for their country, and have expressed their support of it.

* Bericht Eindhovens Dagblad over uitzetten imams.
* Nederlands artikel over Prescott Bush.
* Meer over Prescott Bush (als u 'de waarheid' per definitie niet geloofd).
* Voor meer bronnen over de Hofstadgroep, 9/11, Irak, Afghanistan, Eindhovense Jihadstrijders, de CIA etc... er is nog een heel archief op deze site.